Un gigant IT a preluat controlul asupra Bass Systems. În perioada PDM, această companie câștiga licitații de milioane de lei
Full Article 4 minutes read

Un gigant IT a preluat controlul asupra Bass Systems. În perioada PDM, această companie câștiga licitații de milioane de lei

Compania S&T AG din Austria, specializată în tehnologii informaționale, a achiziționat 51% din compania moldovenească Bass Systems. Aceasta din urmă este cunoscută prin faptul că în perioada de guvernare a Partidului Democrat câștiga licitații de sute de milioane de lei. Valoarea tranzacției constituie 5,7 milioane de euro.

Despre achiziția pachetului de control al companiei IT Bass Systems din Moldova de către S&T AG din Austria a comunicat presa din Taiwan (1, 2). Tranzacția a avut loc la 28 august, iar valoarea ei a fost de aproximativ 5,7 milioane de euro.

Din informațiile din presă nu este clar, a cui cotă a fost cumpărată. Bass Systems a fost înființată în anul 2008. Cofondatorii acesteia sunt compania Assentis Holdings Limited din Cipru (72%) și SP-Com SRL din Moldova (28%). Fondator și proprietar al acesteia din urmă este Onisim Popescu. Reprezentantul companiei cipriote în Moldova este Sergiu Talpă.

Menționăm că Talpă este și directorul companiei Switchover, care prestează servicii pentru întreprinderea Moldtelecom (asigură „terminația”, adică recepționarea și prelucrarea apelurilor din rețelele altor operatori).

Conform informațiilor din presă, el ar fi avut legături cu Andrian Candu, ex-președintele parlamentului, vicepreședintele Partidului Democrat. Candu a învățat cu Talpă la aceeași universitate, în aceeași perioadă.

Prin ce este cunoscut Bass Systems în Moldova

Conform datelor portalului Openmoney.md, în anul 2008, Bass Systems a câștigat contracte publice în valoare totală de 205,8 milioane de lei. Printre altele, compania s-a ocupat de asigurarea funcționării sistemului informațional Asycuda World pentru Serviciul Vamal, din anul 2016 până în anul 2018. Valoarea contractului a fost de 52 de milioane de lei. La fel, în anul 2016, Bass Systems a câștigat licitația pentru automatizarea proceselor de afaceri și a soluțiilor IT pentru Ministerul Afacerilor Interne. Valoarea acestui contract este de 14,3 milioane de lei.

În anul 2015,  «Calea Ferată din Moldova» (CFM) a încheiat un contract cu Bass Systems pentru implementarea unei platforme unice de gestionare a tuturor proceselor interne în cadrul întreprinderii: contabilitate, plăți, vânzări, inclusiv de bilete electronice. Contractul a fost semnat de Vladimir Cebotari, președintele de atunci al CFM, care, ulterior, a devenit vicepreședinte al Partidului Democrat. Valoarea totală a contractului a fost de 1,6 milioane de dolari. Următorul președinte al CFM, Iurie Topală, a încercat să conteste contractul dezavantajos, însă întreprinderea de stat oricum a fost nevoită să plătească pentru soft companiei Bass Systems 685 de mii de dolari (15 milioane de lei).

În anul 2018, despre această companie s-a vorbit din nou, după ce sistemul informațional pe care l-a implementat în spitale a început să dea erori cu regularitate. Acest sistem informațional a costat bugetul de stat 83,9 milioane de lei.

La începutul lunii august 2019, deputatul blocului ACUM Dan Perciun s-a adresat către Consiliul Concurenței cu cererea de a verifica piața serviciilor IT la capitolul monopol. Conform calculelor sale, 50 la sută din piață sunt controlate de două companii: Bass Systems și SC DAAC System Integrator.

Potrivit estimărilor lui Perciun, din 2016 până în 2019, Bass Systems a obținut contracte în valoare totală de 437 de milioane de lei. De menționat că în majoritatea licitațiilor pe care le-a câștigat, această companie a fost unicul participant.

Ce se știe despre compania-cumpărător

S&T AG, cea care a achiziționat pachetul de control al Bass Systems, este o companie din Austria, specializată în consultanță și servicii IT. Compania activează în 18 țări ale lumii, inclusiv în Moldova, România, Rusia, Polonia, Germania ș.a. anul trecut, volumul total al vânzărilor companiei a constituit 990,9 milioane de euro. În Moldova, S&T propune servicii de  IT-outsourcing, deservirea infrastructurii IT ș.a.

Cel mai mare pachet de acțiuni al S&T AG (26%) aparține gigantului Ennoconn corporation din Taiwan, specializat în elaborarea și producerea electronicelor. Ceilalți acționari dețin de la 5,01% din acțiuni și mai puțin.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: