Nimeni nu încape aici

La începutul lunii iunie, NewsMaker a publicat un interviu și un spot video în care un tânăr activist din Găgăuzia a povestit despre cum s-a confruntat cu problema privind atitudinea discriminatorie din cauza naționalității sale. De asemenea, el a spus că în școli, în special în cele din Găgăuzia, limba de stat este prost predată, de aceea mulți reprezentanți ai minorităților etnice nu o cunosc.

Interviul și mai ales spotul video au provocat mai multe reacții și comentarii în rețelele de socializare. Foarte multe comentarii au fost critice, iar unele chiar ofensatoare. Au fost și hate speech sincere.

Argumentele principale ale criticilor s-au redus la următoarele:

  1. El minte. În Moldova, nimeni nu-i discriminează pe reprezentanții minorităților etnice. Problema constă în ei înșiși, pentru că ei nu stimează majoritatea.
  2. Nimeni nu-i împiedică pe vorbitorii de limba rusă să vorbească în limba rusă la ei acasă/în mediul lor/în patul lor (a fost și o asemenea formulare). Însă acest lucru nu trebuie impus majorității populației țării.
  3. Rușii constituie 5 la sută din populație, ei sunt obligați să vorbească în limba majorității și atunci nimeni nu le va reproșa nimic.

Mulți autori ai acestor comentarii sunt reprezentanți ai intelectualității, ai elitei naționale, ai acelei părți a societății care este mult mai avansată și mai cultă. Unii sunt chiar conducători și membri ai cunoscutelor ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului.

E straniu că oamenii care vorbesc mult despre valorile democratice și care înțeleg ce înseamnă drepturile omului, nu observă că afirmațiile lor sunt trase la indigo de pe comentariile de la știrile și spoturile despre marșurile comunității LGBT. De regulă, homofobia este considerată de aceiași oameni o manifestare rușinoasă, obscură, necivilizată și antieuropeană.

Să facem o simplă înlocuire.

  1. Ei mint. În Moldova, nimeni nu-i discriminează pe reprezentanții minorităților sexuale. Problema constă în ei înșiși, pentru că ei nu stimează majoritatea.
  2. Nimeni nu-i împiedică să se iubească la ei acasă/în mediul lor/în patul lor. Însă nu trebuie să impună acest lucru majorității populației țării.
  3. Homosexualii constituie 5 la sută din populația țării, ei sunt obligați să respecte tradițiile majorității și atunci nimeni nu le va reproșa nimic.

Cunoscut, nu?

Mecanismele xenofobiei și discriminării minorităților sunt aceleași, indiferent de prejudecățile naționale, religioase, geopolitice și revanșarde care le camuflează. O asemenea abordare nu doar că nu are nimic în comun cu drepturile generale ale omului, valorile democratice și europene, dar și sunt contradictorii față de acestea.

Apropo, în acest caz, este motiv de chibzuit și pentru acei vorbitori de limba rusă, care ei înșiși adesea dau dovadă de intoleranță față de minoritățile discriminate. Poate că unii se vor indigna: cine a fost acum comparat cu gay-ii?

Problema însă nu constă în comparație, ci în posibilitatea de a simți același lucru: discriminarea și ura față de „altul” sunt mereu aceleași. Și nu contează, sunt ele îndreptate împotriva celor care arată diferit, vorbesc sau iubesc altfel.

Партнерские ссылки