Alegerile în Moldova. Tot ce doreai să afli, dar nu știai unde să întrebi
12
1 Ce s-a întâmplat?

Peste mai puțin de o lună, în Moldova se vor desfășura noi alegeri parlamentare. Pentru prima dată, deputații vor fi aleși nu doar pe liste de partid, dar și în circumscripții uninominale. Concomitent cu alegerile, va avea loc și un referendum consultativ. Însă mulți alegători încă nu au înțeles, cum se vor desfășura alegerile conform sistemului mixt și cum va fi organizată votarea la referendum.

2 Da, deocamdată, nu prea este clar. De exemplu, câte buletine voi primi?

În total, sunt patru. Două buletine – pentru votarea la alegeri. Unul va conține lista partidelor care participă la alegeri. Va trebui să alegi un partid pe care dorești să-l votezi. În cel de-al doilea buletin va fi lista candidaților la funcția de deputat, care concurează în circumscripția ta uninominală. Va trebui să-l alegi pe unul dintre ei. Vei primi și celelalte două buletine dacă intenționezi să participi la referendum.

3 Ce, eu pot renunța la aceasta?

Desigur. La noi e democrație și totul este benevol. Nimeni nu poate să te impună să participi la referendum. Mai ales că referendumul este consultativ, adică un sondaj oficial printre cetățeni, cu întrebări care au fost propuse de parlament. La inițiativa Partidului Democrat, la referendum vor fi propuse două întrebări: „Sunteți pentru reducrea numărului deputaților din Parlament de la 101 până la 61?” și „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?”

4 Cum pot afla, în care circumscripție electorală voi vota?

E simplu. Dacă te întrebi, în care circumscripție ești înscris (unele circumscripții includ teritoriile câtorva raioane), intră pe site-ul Voteaza.md și găsește rubric Circumscripții. Acceseaz-o și se va deschide harta interactivă a țării, care include circumscripțiile. Este acolo și harta Chișinăului, în care circumscripțiile sunt formate fără a se ține cont de hotarele sectoarelor orașului. Accesând circumscripția, vei vedea, ce adrese conține, la fel, acolo sunt numerele de telefon ale secțiilor de votare. 

5 Și dacă intenționez să votez în Chișinău, dar nu am viză de reședință în capitală?

Atunci vei putea vota doar în circumscripția națională, adică să alegi partidul pe care dorești să-l vezi în parlament. Dar nu vei putea alege pe nimeni din cei care concurează în circumscripțiile uninominale. Aceeași situație e și în cazul dacă, de exemplu, trăiești la Căușeni, dar ai viză de reședință la Soroca.

6 Cum pot afla cine candidează în circumscripția mea electorală?

Nu e nimic complicat. Lista candidaților din circumscripțiile uninominale din circumscripția ta poate fi găsită pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. La fel, sunt publicate declarațiile lor pe venit. De asemenea, dosarele majorității candidaților la funcția de deputat pot fi găsite pe site-ul moldovacurata.md.

Site-ul a fost lansat de câteva ONG-uri în cadrul „Inițiativei civice pentru un Parlament Curat” (Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, Asociația Presei Independente, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției și Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova). Aceste ONG-uri vor monitoriza, cum are loc pregătirea de alegeri. Ce-i drept, site-ul nu are versiunea în limba rusă.

7 Ce să fac dacă eu susțin un anumit partid, dar îmi place candidatul altei formațiuni?

Nimeni nu te împiedică să susții partidul favorit în circumscripția națională și să-l votezi pe candidatul altui partid în circumscripția uninominală. Nu există nicio restricție în acest sens. Și la noi, votarea este secretă. În general, ai dreptul să faci alegerea care o consideri necesară.

8 În acest caz, de ce la secțiile de votare vor fi camere de supraveghere?

Într-adevăr, la secțiile de votare vor fi camere de supraveghere. Acestea vor fi instalate lângă urnele de vot. Ele sunt necesare ca, în caz de eventuale pretenții, să se verifice, câți oameni au participat la alegeri la o anumită secție. Iar procesul de votare va rămâne secret.

9 Câți oameni trebuie să vină la votare pentru ca alegerile să fie considerate valabile?

Bună întrebare. Anul trecut, parlamentul a anulat rata de participare pentru alegerile parlamentare. De aceea, oricâți oameni ar veni la urnele de vot în ziua de 24 februarie, alegerile vor fi considerate valabile. Ce-i drept, acest lucru nu se referă și la referendum. Acesta va fi validat dacă la el vor participa cel puțin 30 la sută din cetățenii cu drept de vot.

10 De ce partidele participă la referendum?

Partidele se înregistrează la CEC, în calitate de participanți ai referendumului, pentru ca ele să poată, legal, să facă agitație „pro” sau „contra”. Apropo, înregistrându-se, partidele indică acest lucru. De exemplu, deocamdată, pentru participarea la referendum s-au înregistrat cinci concurenți: trei – cu varianta „contra”, unul – „pentru” și încă unul – cu varianta „pro” pentru prima întrebare și „contra” în cazul celei de-a doua întrebări. Participanții la referendum mai pot obține timp de emisie la televiziune sau la radio.

11 Ce fac dacă sunt atras în agitație în ziua alegerilor?

Nimic. Acum se poate, legal, să se facă agitație în ziua alegerilor. Anul trecut, parlamentul a anulat „ziua tăcerii” (interzicerea agitației cu o zi până la alegeri) și a permis agitația în ziua alegerilor. Excepție este doar teritoriul secțiilor de votare – acolo, agitația este interzisă. În schimb, este permisă alături de secție, chiar și pe scările acesteia.

12 Până acum, se pare, totul e clar. Dar cum se va forma, acum, parlamentul?

În parlament vor trece 50 de deputați, care vor fi aleși pe listele de partid, și 51 – în circumscripțiile uninomunale. Pentru a ajunge în parlament, partidele trebuie să acumuleze cel puțin 6% din voturi, iar blocurile electorale – 8%.

Din partea circumscripțiilor uninominale vor trece în parlament acei deputați care vor acumula cele mai multe voturi. Diferența dintre primul și al doilea pe listă poate fi de doar un singur vot. Dacă însă într-o circumscripție uninominală doi candidați vor acumula același număr de voturi, câștigătorul va fi ales de Consiliul electoral de circumscripție, prin tragere la sorți.