Cum poți deveni observator la alegerile din Moldova? Și de ce îți trebuie? Instrucțiuni NM
10
1 Ce s-a întâmplat?

La 24 februarie 2019, în Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Mulți alegători nu cred că acestea vor fi corecte. Chiar dacă organizațiile internaționale de drept și misiunile diplomatice au promis că vor urmări ca acest proces să se desfășoare în mod corect și democratic.

Dar supravegherea desfășurării acestui proces și comunicarea eventualelor încălcări pot fi îndeplinite și de cetățenii Moldovei: pentru aceasta, ei trebuie să devină observatori acreditați.

2 Ce oferă statutul de observator?

În timpul ultimelor alegeri locale, au apărut mai multe semnale privind încălcările depistate. De exemplu, în listele electorale au fost descoperite persoane decedate, iar în unele localități, la secțiile de votare, oamenii erau aduși cu autobuzele, în mod organizat.

Activând în secția de votare, în ziua alegerilor, ai posibilitatea să vezi cu ochii proprii și, posibil, să previi falsificarea alegerilor în teritoriu. Statutul oficial de observator îți permite să urmărești fără probleme, de exemplu, activitatea secțiilor de votare în ziua alegerilor.

3 Sună bine. La ce anume are dreptul un observator?

Observatorul poate:

  • să fotografieze și să filmeze în secția de votare în ziua alegerilor, anunțându-l în prealabil pe președintele comisiei electorale (acest lucru este interzis cetățenilor de rând);
  • să participe la toate ședințele autorităților electorale (comisii, consilii, CEC), la deschiderea urnelor, numărarea voturilor, completarea tuturor protocoalelor și listelor electorale;
  • să însoțească echipele cu urnele mobile;
  • să facă xerocopii ale documentelor completate la secție în ziua votării și a numărării voturilor;
  • să ceară o copie a protocolului cu rezultatele numărate;
  • să însoțească transmiterea documentelor completate în consiliul electoral de circumscripție;
  • să expedieze autorităților electorale (consiliul de circumscripție sau CEC) plângeri despre încălcările depistate .

Apropo, angajamentele de observator pot fi îndeplinite nu doar în ziua votării. Poți începe să urmărești și până în ziua alegerilor ca autoritățile de stat sau concurenții electorali să nu încalce regulile campaniei electorale.

4 Sună așa de parcă eu voi putea influența rezultatele alegerilor. E adevărat?

Parțial. Președintele autorității electorale (consiliul de circumscripție, biroul local sau CEC) este obligat să răspundă la observațiile observatorului acreditat despre încălcări. Dacă încălcările depistate sunt atât de multe încât ar putea influența rezultatele scrutinului, alegerile ar putea fi invalidate.

Așa cum s-a întâmplat în Chișinău, de exemplu: în luna iunie 2018, conform unei decizii judecătorești, au fost anulate rezultatele alegerilor primarului capitalei. Acest lucru a fost explicat prin faptul că în ziua votării, Andrei Năstase, candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, care a câștigat alegerile, i-a îndemnat pe oameni, prin intermediul paginii sale de Facebook, să participe la alegeri.

Observatorii internaționali și partenerii externi ai Moldovei au considerat, de fapt, că din această cauză, nu trebuiau anulate rezultatele alegerlor, iar mulți dintre ei chiar au numit decizia instanței ca fiind încălcare a normelor democratice.

Alegerile parlamentare din Moldova nu au fost încă niciodată declarate invalide complet.

Devenind însă observator, oricum, vei reuși să înțelegi mai bine, cum este construit procesul electoral în Moldova, cine și cum participă la votare și cum îți poți alcătui propria opinie despre cele ce se întâmplă. 

5 Ce nu are voie să facă un observator?

Sarcina pincipală a observatorului este de a observa. Iar aceasta înseamnă că el nu trebuie să intervină în completarea hârtiilor, numărarea voturilor și în alte procese, să facă agitație pentru anumiți candidați ori să sugereze ceva alegătorilor în timp ce aceștia completează buletinul de vot.

6 Se pare că eu sunt gata să devin observator. Cum pot face acest lucru?

Codul electoral din Moldova oferă cetățenilor țării noastre două opțiuni. Prima – să fie acreditați ca observatori din partea unui partid sau a unuia dintre candidații independenți care participă la alegeri.

A doua – să fie acreditați prin intermediul unei organizații neguvernamentale, în al cărei statut este indicată apărarea drepturilor omului sau a valorilor democratice.

7 Care este diferența?

Pentru a deveni observator, nu este obligatoriu să fii membru de partid. Însă trebuie totuși să aibă încredere în tine: cineva poartă răspundere pentru tine.

Avantaje: vei avea împuterniciri de observator și, totodată, nu va fi obligatoriu să aperi intresele vreunui partid. Poți deveni observator la alegeri atât pe teritoriul Moldovei, cât și în străinătate.

Dezavantaje: vei fi delegat la o secție de votare. Adică nu vei avea dreptul să urmărești ce se întâmplă la alte secții – nici în Moldova, nici în străinătate. Un candidat sau un partid își pot delega un singur observator la o secție de votare – numărul acestora este limitat.

Observatorii înregistrați din partea ONG-urilor se vor simți mai liberi.

Avantaje: vei putea intra în orice secție de votare din țară și vei putea urmări ce se întâmplă. De exemplu, ai putea vizita câteva secții de votare din același raion. Poți să te înregistrezi și în calitate de observator la circumscripțiile electorale din străinătate: acolo, la fel, vei putea să te deplasezi liber de la o secție la alta. În afară de aceasta, ai putea avea noroc să colaborezi, în cadrul secției, alături de alte persoane cunoscute: numărul observatorilor din partea ONG-urilor în cadrul aceleiași secții este nelimitat.

Dezavantaje: ONG-urile specializate pot avea cerințe față de viitorii observatori. Asociația Promo-Lex, care se ocupă de mai mulți ani de monitorizarea alegerilor în Moldova, nu acceptă în calitate de observatori membri de partid, cere cunoașterea limbilor rusă și română și insistă ca pretendenții la funcția de observatori să urmeze niște cursuri de instruire. Alegerea observatorilor pentru o perioadă îndelungată a fost stopată deocamdată de către această organizație, însă prin intermediul ei, încă e posibil să devii observator pentru ziua alegerilor.

8 Nu sunt acceptat ca observator nici într-o parte, nici în alta. Există și alte opțiuni?

Există, însă aceasta este deja o „versiune avansată” pentru cei insistenți. Poți să-ți deschizi propria organizație neguvernamentală și să indici în statut că intenționați să apărați drepturile omului și valorile democratice. Astfel, vei putea deveni observator din partea propriei organizații.

9 Când este termenul limită?

Cererea pentru acreditarea observatorului trebuie depusă cu cel puțin șapte zile până la alegeri. Ea trebuie să fie depusă de către partidul sau ONG-ul cu care colaborezi.

10 Până acum, am înțeles. Dar ce să fac, dacă nu știu ce anume să urmăresc și ce este considerat încălcare?

Le poți învăța pe toate. Și aici ai câteva opțiuni.

  • Un ghid detaliat în acest sens poate fi găsit pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. Acesta conține informații despre drepturile și obligațiile observatorilor, precum și modul în care trebuie să se desfășoare alegerile. Un singur „însă”: ghidul a fost elaborat pentru alegerile prezidențiale din anul 2016 și de atunci nu a fost actualizat. De exemplu, în el e scris că pe o rază de 100 de metri de la secția de votare nu trebuie să fie niciun fel de materiale de agitație. Din acest an însă această interdicție a fost anulată.
  • Un curs de o zi la Centrul de instruire continuă în domeniul electoral de pe lângă Comisia Electorală Centrală. Această opțiune este convenabilă pentru cei care doresc să adreseze întrebări de precizare și să cunoască tot ce a apărut nou în domeniu, informațiile noi fiind numeroase. Cursul este gratuit. Însă înregistrarea trebuie să se facă în prealabil. La finalul cursului, se eliberează certificat. Acesta, apropo, nu este obligatoriu pentru a fi acreditat în calitate de observator.
  • Cursurile organizate de Promo-Lex. Acestea sunt destinate doar observatorilor din partea respectivei organizații, dar și acolo se povestește detaliat, cum trebuie să se urmărească alegerile.