Plat vs curbat. Care monitor este mai bun?
8
Materialele partenerilor
1 Ce s-a întâmplat?

Pe piața moldovenească a apărut o inovație – monitoarele curbate Samsung de ultimă generație. Astfel de monitoare sunt cel mai bun lucru ce putea să se întâmple în lumea tehnologiilor, susține producătorul. Și precizează: monitoarele curbate îl atrag pe spectator într-o nouă realitate și oferă mai mult confort, la un preț mai mic decât cel al concurenților. 

2 În realitate e chiar așa?

Studiile pe care le citează Samsung demonstrează că în cazul monitoarelor curbate, ochii obosesc mult mai puțin decât în cazul celor plate. E greu de spus dacă e adevărat. Însă demult este demonstrat că în principiu, monitoarele nu sunt dăunătoare pentru ochi. Și se cu siguranță că noile monitoare produc mai puțină lumină albastră, de aceea este mult mai confortabil să lucrezi cu ele.

3 Ce înseamnă noua realitate despre care vorbește producătorul?

„Secretul” monitorului curbat constă în faptul că el imită realitatea: marginile imaginii sunt mai aproape de spectator. Și atunci când monitorul ne „îmbrățișează”, noi obținem anume acel efect al prezenței. În plus, pe noul monitor, culorile sunt mult mai aprinse și mai bogate datorită faptului că el cuprinde paleta de culori sRGB în proporție de aproximativ 125% (este vorba despre proporția din gama standard de culori pe care o poate prezenta monitorul).

4 E clar. Dar ce înseamnă monitoarele curbate de generație nouă?

Ele au devenit și mai curbate. Nivelul curbei este determinat de raza cercului din care face parte monitorul și este indicat cu codul R. Cu cât este mai mic acest cod, cu atât mai curbat este monitorul. Încă nu demult, cele mai avansate modele de monitoare curbate aveau codurile ... R era 2000 – 1800. Monitorul Samsung de generație nouă are CF 791. Acest cod este 1500. Adică dacă am desena, virtual, cercul monitorului, raza acestuia ar fi de 1,5 metri.

În afară de aceasta, monitoarele de ultimă generație sunt mai inteligente: ele schimbă momentan claritatea și contrastul, în funcție de filmul sau emisiunea pe care o vizionați. De asemenea, a fost simplificată și accelerată conexiunea lor cu alte dospozitive: acum, pentru aceasta, nu sunt necesari adaptori suplimentari. Noile monitoare curbate Samsung pot fi conectate chiar și cu Apple. Datele vor fi transmise cu o viteză foarte mare, până la 10GB pe secundă.

5 Iar prețurile? Probabil, sunt fabuloase?

Ba nu. Pe segmentul lor, monitoarele curbate Samsung sunt mult mai ieftine decât cele analogice. În magazinele online din Moldova, apropo, sunt și modele „bugetare” – cu 3390 de lei. Însă modelele cu diagonala de 27 inch, de exemplu, sunt mai scumpe, desigur – de la 6 mii de lei și mai mult. Oricum, ele sunt mai ieftine decât cele analogice ale altor mărci. 

6 Deci, monitoarele plate înseamnă deja secolul trecut?

Bineînțeles că nu. În orice caz, deocamdată. Recent, Samsung a lansat pe piață câteva monitoare plate concomitent. Ele au o proprietate foarte importantă: pot fi utilizate ca televizoare, este confortabil ca în fața lor să se afle concomitent mai mulți oameni.

7 Sunt confuz. Acum nu mai știu ce să aleg.

Totul depinde de scopul utilizării monitorului. Dacă sunteți designer sau lucrați cu imagini și înregistrări video, deci, dacă pentru dvs. contează redarea culorilor, cu siguranță, aveți nevoie anume de un monitor curbat. De asemenea, el va fi pe placul gamerilor și amatorilor de filme spectaculoase, pentru că acestea redau efectul de prezență. La fel, aceste monitoare „vor prinde rădăcini” în oficii.

8 Dar acasă?

Cu siguranță. Important e că trebuie să înțelegeți că efectul de prezență este același, când monitorul „te îmbrățișează”, se obține atunci când găsiți locul ideal pentru vizionare. Dacă vă așezați la marginea monitorului, imaginea se va vedea mai rău decât la un ecran plat. Altceva e că în fața monitorului, rareori se află mai mult decât o persoană, de aceea nu ar trebui să apară o astfel de problemă.

Articol în parteneriat cu Samsung