Vreau să studiez la o școală de business din SUA, dar e foarte scump. Ce să fac?
19
Materialele partenerilor
1 Ce s-a întâmplat?

Lucrați deja de câțiva ani și constatați că e timpul să mergeți mai departe – să ocupați o funcție managerială mult mai înaltă ori să vă lansați propria afacere. Dar vă dați seama că nu aveți
suficiente cunoștințe.

Studiile de calitate sunt însă prea scumpe. În SUA, de exemplu, un an de studii într-o școală de business costă de la 25 de mii până la 60 de mii de dolari. Însă anume acolo, potrivit ratingului internațional Financial Times, se află o jumătate dintre cele mai bune școli de business din lume.

2 Ce să fac?

În universitățile americane aproape întotdeauna există posibilitatea de a depune cerere pentru bursă. Ce-i drept, concursul este foarte mare. În afară de aceasta, mărimea sprijinului financiar este calculată în mod individual și, cel mai probabil, nu vă va fi acoperit costul deplin al studiilor.

Există și programe externe de burse. În acestea, de regulă, pot participa doar studenții înmatriculați deja, care sunt încadrați în activități de cercetare sau care participă la diferite proiecte.

3 Există și o altă soluție?

Există. Începând cu anul 2015, în Moldova și Ucraina funcționează programul de burse Seed Grant. Bursa acoperă 100% din cheltuielile ce țin de studii în școlile de business americane în programele MBA, LLM și MPA.

4 MBA, LLM și MPA – ce-i asta?

Sunt abrevierile denumirilor programelor de studii în management. MBA – masterat în business și administrare, LLM – masterat în drept, MPA – masterat în administrație publică. Astfel, puteți beneficia de Seed Grant dacă ați decis să obțineți studii în domeniul finanțelor, marketingului, managementului sau dreptului. Aceste programe durează de la un an până la doi ani.

5 Seed Grant acoperă costul studiilor în orice universitate din SUA?

Nu. În programul Seed Grant pot participa doar acei candidați care au fost admiși la studii de zila una dintre top 50 cele mai bune școli de business din SUA. Sponsorii Seed Grant țin cont de acest rating. Dacă universitatea dvs. nu este printre primele 50, nu veți reuși să obțineți o bursă.

6 Stop. Înseamnă că eu trebuie mai întâi să fiu admis?

Da. Cererea pentru Seed Grant poate fi depusă doar după ce veți primi răspuns pozitiv de la universitatea pe care ați ales-o. De obicei, acest lucru se face cu 3-4 luni până la începutul studiilor. Cererea pentru Seed Grant trebuie depusă cel puțin cu 75 de zile înainte de aceasta.

Imediat ce veți deveni bursier al programului, sponsorii Seed Grant vor lua legătura cu universitatea dvs. pentru a vă plăti studiile.

7 Ce alte cheltuieli mai sunt acoperite de Seed Grant?

Programul achită întreaga taxă de școlarizare. Celelalte cheltuieli ce țin de studii rămân pe seama candidatului.

8 Deci, pentru cazare și transport va trebui să plătesc singur? La ce sumă pot conta?

Da, pentru toate celelalte cheltuieli va trebui să găsiți propriile mijloace financiare. E greu de spus din timp, de câți bani veți avea nevoie, deoarece totul depinde de universitatea pe care ați aleas-o și de condițiile oferite de aceasta. La necesitate, sponsorii programului Seed Grant pot calcula suma aproximativă.

Mai mult decât atât, la încheierea contractului cu Seed Grant pentru primirea grantului, trebuie să garantați că vă veți putea permite să locuiți în SUA și dispuneți de mijloace pentru cheltuielile cotidiene.

9 Uau! Dar dacă eu nu sunt sigur că îmi vor ajunge bani?

Puteți studia oportunitățile pe care vi le oferă școala de business pe care ați ales-o. Seed Grant nu interzice să beneficiați și de alte programe de burse. Acest lucru trebuie specificat până la încheierea contractului cu Seed Grant.

10 E clar. Cum pot depune cererea?

Procesul de depunere a cererii constă din trei etape:

  • completarea formularului pe site-ul programului http://seedgrant.org
  • interviul cu comisia pentru granturi
  • familiarizarea comisiei cu cererea și anunțarea rezultatelor.
11 Ce întrebări sunt adresate la interviu?

La interviul cu membrii comisiei trebuie să povestiți despre dvs.: rezultatele și proiectele profesionale și academice, așteptările de la studii și motivarea. În general, trebuie să explicați comisiei de ce trebuie să fiți admiși la studii în SUA și care vor fi avantajele pe care le veți avea în viitor datorită acestora.

La interviu sunt invitați doar acei candidați cererile cărora au fost selectate de către comisie.

12 Deci, nu este obligatoriu să fiu proaspăt absolvent?

Mai degrabă, invers. Programul este destinat celor care au deja câțiva ani de experiență profesională. Seed Grant este prevăzut pentru cei care pretind la o poziție managerială mult mai înaltă sau cei care intenționează să-și deschidă propria afacere.

13 Totul pare prea bine. Cine finanțează acest grant?

Grantul este finanțat și administrat de Fondul Occidental de Antreprenoriat din SNI (WNISEF). Fondul are un buget de 150 de milioane de dolari care sunt prevăzuți pentru proiecte de dezvoltare regională în Moldova și Ucraina. Timp de 20 de ani, pe lângă programele de burse, a oferit finanțare pentru 118 întreprinderi mici și mijlocii din aceste țări.

La rândul său, WNISEF este finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

14 Unde e capcana? La ce îi trebuie acestui fond și acestei agenții programul de burse?

Inițial, USAID a fost creată pentru susținerea câtorva domenii, inclusiv: comerț, creșterea economică, sănătate, agricultură, prevenirea conflictelor și susținerea democrației în țările în curs
de dezvoltare. Moldova face parte din numărul acestora.

Fondul WNISEF realizează aceste sarcini. Programul de burse Seed Grant susține creșterea noilor lideri economici, care vor contribui la dezvoltarea țărilor din care provin. Totodată, ei devin parte a comunității americane de antreprenori, stabilesc legături internaționale cu businessul american și iau cunoștință de cultura SUA.

15 Țara din care provin? Înseamnă că după studii trebuie să revin acasă?

Bineînțeles. Principala condiție de participare în Seed Grant este obligativitatea revenirii în patrie după finalizarea studiilor și minimum trei ani consecutiv de activitate în țara natală, conform specialității obținute. După finalizarea studiilor, puteți activa în calitate de colaborator al unei companii private, puteți fi administratorul propriei afaceri ori să activați în structurile de stat.

16 Și dacă voi dori să rămân în America ori să mă mut în Europa?

Atunci va trebui să restituiți integral mijloacele Seed Grant care au fost cheltuite pentru studiile dvs. În mod automat, grantul se tranformă în împrumut.

17 E clar. Sunt și alte condiții?

Desigur. Trebuie să învățați bine. Dacă după vreun semestru se va constata că sunteți restanțier, Seed Grant va cere să restituiți întreaga sumă a bursei.

18 Acum totul pare prea complicat. A beneficiat cineva din Moldova de o asemenea bursă?

Da, timp de doi ani de activitate a programului, două cetățence ale Moldovei au devenit bursiere ale acestui fond. Absolventa Academiei de Studii Economice din Moldova Elena Plescan a beneficiat de bursa Seed Grant în anul 2016. Ea studiază MBA în domeniul marketingului în Northwestern University, Kellogg School of Management. Până la aceste studii, ea a activat la Bostavan Wineries Group.

Olga Ionel a devenit cea de-a doua bursieră din Moldova în anul 2017. Ea studiază MBA în Carnegie Mellon University, Tepper Business School.

Pregătirea de admitere într-o școală de business durează, în medie, 1,5-2 ani, de aceea numărul bursierilor este atât de mic.

19 Înseamnă că totuși este posibil. Cu ce e mai bine să încep?

Cu alegerea programului de studii în una din top 50 cele mai bune școli de business din SUA. De asemenea, puteți să vă abonați la pagina Seed Grant de pe facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile programului.

Dacă ați fost admis la studii într-o universitate americană, nu tărăgănați – scrieți cât mai repede cererea la Seed Grant.