Alo, mă auziți? Cum poți afla, în Moldova, dacă telefonul tău este interceptat
12
1 Ce s-a întâmplat?

Zilele acestea, noi am aflat că Moldova este lider în Europa după numărul de telefoane interceptate pe cap de locuitor. La ședința comisiei parlamentare pentru securitate națională s-a menționat că în ultimii ani, în Moldova, au fost interceptați masiv politicieni din opoziție, activiști civici, jurnaliști și mulți alții. Judecătorii din Moldova acceptă aproape 100% din cererile pentru interceptarea telefoanelor. Numai în anul 2018, judecătorii au eliberat peste 12 mii de autorizații pentru interceptarea telefoanelor.

2 Oho! Dar cine poate cere interceptarea telefonului cuiva?

Este un proces complicat. Doar procurorul poate cere interceptarea și înregistrarea convorbirilor telefonice și doar în cadrul unui dosar penal deschis conform articolului din Codul penal indicat în partea a 2-a a articolului 132(8) al Codului de procedură penală. Aici sunt indicate infracțiunile grave, foarte grave și deosebit de grave, pentru care se permite interceptarea convorbirilor abonaților. De exemplu, omor premeditat, viol, trafic de droguri, corupție, evaziune fiscală în proporții deosebit de mari, trădare de patrie, spionaj, lovitură de stat, organizarea dezordinelor în masă etc.

3 Cine permite interceptarea telefoanelor?

Doar instanța de judecată. Procurorul transmite cererea de interceptare judecătorului de instrucție. În fiecare primă instanță activează câte un asemenea judecător. De regulă, magistrații nu refuză cererea procurorilor. Din an în an, numărul cererilor acceptate pentru interceptare se menține la nivelul a 96-98%. Conform datelor Centrului pentru Resurse Juridice, majoritatea judecătorilor de instrucție sunt foști anchetatori sau procurori.

4 Clar. Și ce, oricine poate fi interceptat?

Formulările în acest caz sunt deosebit de vagi. În Codul de procedură penală se spune că pot fi interceptate și înregistrate convorbirile bănuitului, acuzatului într-un dosar penal sau cei care «prin orice metodă, contribuie la săvârșirea infracțiunilor» sau poate transmite/obține informație care se referă la cazul penal. Cu ultima formulare, de exemplu, erau eliberate autorizații pentru interceptarea telefoanelor unor jurnaliști. În cererea procurorului erau indicate numerele concrete ale telefoanelor abonatului.

5 Cine sunt oamenii care stau și ascultă convorbirile?

Conform legii, convorbirile sunt ascultate de ofițeri ai departamentelor specializate (în lege, ei sunt numiți «ofițeri de investigație»). Asemenea subdiviziuni sunt în componența diferitelor instituții de forță: MAI, Ministerul Apărării, CNA, SIS, Serviciul Pază de Stat, Serviciul Vamal, Administrația Națională a Penitenciarelor. Interesant e faptul că doar Serviciul Informații și Securitate este autorizat să intercepteze semnalul, dar îl ascultă și-l înregistrează instituția care instrumentează cazul. Convorbirile interceptate pot fi audiate de anchetatori și procurori în timp real.

6 Și? Ascultă absolut totul, inclusiv discuțiile obișnuite?

«Ofițerii de investigație» pot asculta orice discuție a abonatului. În urma interceptării, se alcătuiește stenograma discuțiilor care au importanță pentru cauza penală. Legea interzice doar stenografierea discuțiilor dintre avocat și persoana pe care acesta o apără.

7 Toate acestea se păstrează cumva în taină sau ei pot dezvălui asemenea lucruri unul altuia, la o halbă de bere?

Conform legii, totul trebuie să fie păstrat în secret. Toți cei implicați în interceptarea convorbirilor sunt obligați să păstreze taina conținutului discuțiilor și sunt responsabili în caz de încălcare a acestei obligațiuni.

8 Nu sună prea sigur. Și cât poate dura o asemenea interceptare?

30 de zile. Dar perioada poate fi prelungită până la șase luni. Abonatul poate fi ascultat mai mult de șase luni dacă în această cauză lucrează un agent sub acoperire, dacă au apărut noi circumstanțe sau atunci când cazul ține de investigația crimei organizate și finanțarea terorismului.

9 Ei bine, au înregistrat, au ascultat. Și mai departe? Ce se întâmplă cu înregistrările? Sunt păstrate pe poliță?

Nu. La sfârșitul perioadei permise pentru interceptarea convorbirilor, anchetatorul transmite procurorului protocolul interceptării și originalul suportului material pe care este înregistrată informația. Procurorul stabilește importanța convorbirilor înregistrate pentru cauza penală, acestea sunt copiate pe un suport aparte și anexate la dosar. Originalul înregistrării, care are importanță pentru dosar, este transmis spre păstrare în judecată. Judecătorul de instrucție verifică legalitatea procedurii de interceptare și dă indicații cu privire la distrugerea suportului cu înregistrările de care nu mai e nevoie. De exemplu, într-un caz de rezonanță, investigat de RISE Moldova, înregistrarea a fost plasată pe 205 DVD-uri, dintre care informația de pe 204 DVD-uri «nu prezenta interes pentru cauza penală» și ele au fost distruse. Și doar o singură convorbire a prezentat interes pentru forțele de ordine și ea a fost atașată la dosar.

10 Pot afla dacă sunt interceptat?

Nu. În orice caz, conform legii, în perioada desfășurării unei astfel de măsuri speciale, abonatul interceptat nu are posibilitatea să afle despre aceasta. Doar dacă ai un cumătru sau naș la SIS... Însă aceasta e deja în afara cadrului legal, iar noi nu îți recomandăm să încalci legea.

11 Bine. Dar după ce interceptarea s-a încheiat? Ei sunt obligați să mă informeze că am fost interceptat?

Formal, da. Dar sunt detalii care permit, la dorință, evitarea acestui lucru. Conform legii, procurorul sau judecătorul de instrucție este obligat să informeze persoana interceptată cu privire la încheierea urmăririi penale. Însă legea permite amânarea înștiințării până la încheierea urmăririi penale. În afară de aceasta, procurorul și judecătorul sunt obligați să informeze persoana interceptată doar dacă interceptarea a fost declarată ilegală. În caz contrar, judecătorul dă indicații să fie distruse înregistrările și nu este obligat să informeze despre aceasta persoana care a fost interceptată.

În practică, așa cum afirmă activiștii civii care cunosc acest subiect, mecanismul de înștiințare funcționează prost sau chiar nu funcționează deloc. În cazul celor trei dosare penale, în cadrul cărora au fost interceptați liderii opoziției și activiștii civici, dosarul penal a fost stopat pe o perioadă nedeterminată. Acest lucru oferă anchetei posibilitatea de a nu-i informa pe cei care au fost interceptați.

12 Eu am văzut că, periodic, datele interceptărilor ajung în presă ori pe rețelele sociale. De ce se întâmplă așa ceva? Și cine este responsabil de aceasta?

Formal, există pedeapsă. Pentru încălcarea tainei convorbirilor telefonice, este prevăzută răspunderea penală. Pentru săvârșirea unei astfel de infracțiuni, prin abuz de serviciu, persoana vinovată riscă amendă de la 550 până la 750 de unități convenționale, muncă neremunerată de la 100 până la 240 de ore și privațiune de libertate pe un termen de până la trei ani.

De asemenea, sunt câteva forme de control al activității speciale de investigații, inclusiv interceptarea telefoanelor. Este vorba despre controlul din partea parlamentului, al procurorilor și cel departamental. Controlul parlamentar se reduce la obligațiunile Procuraturii Generale de a prezenta raport anual în fața comisiei parlamentare pentru securitate națională. Controlul departamental trebuie să fie asigurat de conducătorul subdiviziunii care efectuează interceptarea.

La fel, pe lângă Procuratura Generală, este prevăzut, prin lege, un consiliu specializat, care este obligat să examineze plângerile din partea persoanelor care au fost interceptate în mod ilegal. Însă, deși în anul 2012 a fost adoptată noua Lege privind activitatea specială de investigații, cu scopul de a elimina abuzul, este la fel de complicat să afli despre interceptarea telefoanelor. Iar adesea pur și simplu este imposibil.