Vreau să învăț să programez. Cu ce să încep?
12
Materialele partenerilor
1 La ce-mi trebuie programarea?

„Programator” este astăzi una dintre cele mai solicitate specialități în Moldova. Cererea de specialiști IT este cu mult mai mare decât oferta. În plus, ei sunt foarte bine remunerați: salariul unui programator depinde de nivelul său de calificare și variază de la 300 de euro până la 2000 de euro.

2 Aș vrea să devin și eu programator. E posibil?

Teoretic, da. Însă programatorii Companiei Amdaris, care intră în componența Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), susțin că programatorul trebuie neapărat să fie perseverent, deoarece este nevoit să stea timp îndelungat la calculator și să poată gândi logic. Totodată, este importantă cunoașterea limbii engleze, deoarece munca și comunicarea în această profesie adesea se desfășoară anume în engleză.

3 Și atât? Dacă însă nu mă împac cu matematica?

Oricât ar părea de straniu, nu sunt necesare cunoștințe deosebite în matematică. De obicei, sunt suficiente cunoștințele de bază. În schimb, este importantă altă capacitate și dorință: cea de a studia și de a te perfecționa mereu, doar tehnologiile se schimbă vertiginos. Și mai este important faptul că pentru a primi plăcere și satisfacție de la profesie, trebuie s-o iubești. Și programarea nu este o excepție în acest sens.

4 Cum rămâne cu vârsta? Sunt restricții în acest sens?

Teoretic, nu. Desigur, un student tânăr, din anul întâi, învață și prelucrează informația mult mai repede decât o persoană mai în vârstă, dar și timp liber are mai mult. Există însă multe cazuri, inclusiv în Moldova, când persoanele care au depășit vârsta de 30 de ani își schimbă radical domeniul de activitate și trec să activeze în sectorul IT.

5 Se pare, corespund tuturor criteriilor. Cu ce încep?

Cu niște cursuri video educaționale. Acestea pot fi găsite pe internet – sunt și gratuite, și cu plată. Însă pentru cursurile explicative și legale, cel mai probabil, va trebui să plătiți. Cursurile video permit combinarea dintre pregătirea teoretică și sarcinile practice. Iar dacă unele materiale sunt prea complicate, mereu puteți reveni la ele pentru a le mai asculta o dată.

Totodată, cursurile video vă vor permite să înțelegeți dacă programarea este sau nu pentru dvs.

6 În internet, cursurile sunt multe și diferite. Cum pot face alegerea corectă?

Programatorii de la Amdaris propun studierea cursurilor lui Alexandr Gudka „Bazele limbajului C# și platformei .Net”. De asemenea, multe cursuri bune despre bazele programării pot fi găsite pe platforma online Coursera (proiect educațional care publică lecțiile celor mai importante universități din lume). Apropo, cursurile de pe Coursera pot fi ascultate în mod gratuit. Există și versiunea cu plată, care include practica de verificare a sarcinilor și primirea certificatului de studiere a cursurilor.

7 Am studiat cursurile video, am făcut și practica. Ce fac mai departe?

În continuare, vă puteți înscrie la cursuri offline, unde puteți să obțineți cunoștințe mult mai profunde ori să beneficiați de un stagiu în una dintre companiile IT. Cursurile offline se organizează și în centrele specializate, de exemplu, în Tekwill. Iar stagiile pentru tinerii specialiști sunt organizate cu regularitate de către marile companii IT din Moldova. De obicei, stagiul durează aproximativ trei luni și dacă după aceasta stagiarul susține examenul cu succes, poate spera la un loc de muncă în această companie.

8 Sunt obligatorii studiile superioare de profil?

Nu. În programare, mai întâi de toate, sunt apreciate cunoștințele și capacitățile, nu diploma de specialitate. Ce-i drept, studiile universitare sunt totuși utile pentru cunoștințele de bază și pentru înțelegerea activității din domeniul IT.

9 Acestea sunt clare. Dar literatura de profil este utilă?

Este foarte utilă. Și trebuie neapărat s-o citiți. În acest caz, este important să țineți cont de câțiva factori. Cărțile trebuie să corespundă nivelului dvs. de cunoștințe: dacă ele sunt prevăzute pentru „ași”, nu vor fi de niciun folos pentru dvs. De asemenea, este important să citiți cărți în original: adesea, astfel de cărți sunt traduse de persoane care nu au nimic în comun cu domeniul IT și acest lucru se răsfrânge asupra calității lor.

10 Cu ce ar fi bine să încep?

Începătorii pot citi cartea lui Dave Thomas și Endy Hunt „Programatorul-pragmatic. Calea de la ucenic până la maestru” ori seria de cărți ale lui Andrew Troelsen despre studierea limbajului C#.

11 În afară de cursuri și cărți, ce mai poate fi util pentru a deveni programator?

Comunicarea. Da, da. Este important să vă dezvoltați capacitatea de comunicare și de lucru în echipă – acest lucru este foarte util în situații dificile, de exemplu, atunci când nu puteți rezolva o anumită sarcină. De unul singur, puteți lucra câteva săptămâni la o singură sarcină, fără a înțelege cum poate fi rezolvată. Iar lucrul în echipă vă ajută să faceți acest lucru mult mai repede.

Vă va fi foarte util și portalul Stack Overflow, pe care programatorii somunică în formatul „Întrebare – răspuns”.

12 Eu sunt „zero” în programare. De cât timp am nevoie pentru a studia această profesie?

Totul este individual, dar dacă nu sunteți un geniu, nu are sens să mizați pe un rezultat imediat. În medie, procesul de studii de la zero poate dura aproximativ 12-18 luni până veți obține suficiente cunoștințe ca să puteți fi angajat.

 

Acest material a fost scris cu ajutorul programatorilor Ion Suruceanu și Oleg Lucaș care activează în compania Amdaris din cadrul ATIC.