1954. Ce instrumente sunt utilizate pentru diagnostic tratament și în Moldova

Spitalele din Moldova se confruntă cu problema ce ține de insuficiența defibrilatoarelor, dispozitivelor de respirație artificială și alte echipamente necesare pentru menținerea parametrilor vitali și reanimarea pacienților. Multe dispozitive dintre cele existente sunt deja uzate: în clinici pot fi găsite aparate Roentgen produse încă în anul 1954. Toate acestea sunt menționate într-un raport special al Oficiului Avocatului Poporului cu privire la calitatea echipamentelor medicale în Moldova, publicat la 10 aprilie. NM relatează pe scurt, ce altceva au mai constatat avocații și de ce ei își fac griji pentru securitatea pacienților din Moldova.  

Reanimarea și secțiile de terapie intensivă

Autorii raportului au menționat că în secțiile de reanimare și în cele de terapie intensivă din Moldova lipsesc aproape 28 la sută din echipamentele necesare conform standardelor medicale. De asemenea, unele aparate existente sunt învechite și nu sunt supuse vreunei verificări.

Ce lipsește

 • Monitoare de supraveghere a parametrilor vitali la pacienți

În secțiile de reanimare și terapie intensivă, monitoarele de supraveghere a parametrilor vitali la pacienți trebuie să fie lângă fiecare pat. Acestea permit supravegherea stării inimii, a vaselor sangvine și a plămânilor, înregistrarea frecvenței și a ritmului respirației, precum și a tensiunii arteriale.

80 la sută din cele 71 de instituții medicale care au fost incluse în studiuduc lipsă de astfel de aparate. În unele spitale, numărul monitoarelor este de două ori mai mic decât cel al paturilor pentru terapia intensivă: aceasta înseamnă că în cazul în care secția este completată, fiecare al doilea pacient în stare gravă nu beneficiază de supravegherea necesară.

În același timp, mai mult de o jumătate din instituțiile medicale (63%), care dispun de numărul suficient de monitoare, au comunicat că acestea sunt foarte vechi.

 •  Endoscoape    

În multe spitale, se atestă insuficiență de echipamente pentru investigarea vizuală a diferitelor organe interne – endoscoape.

Din acestea, cel mai adesea – în 46% din cazuri – sunt într-un număr insuficient fibrograstroscoapele necesare pentru investigarea stomacului și preluarea analizelor țesutului. La fel, clinicile duc lipsă de laparoscoape pentru efectuarea intervențiilor minim invazive asupra organelor cutiei toracice. Ombudsmanii au constatat că și în puținele clinici care dispun de astfel de aparate, acestea sunt uzate în proporție de 65-100%.

Ce e învechit

 • Defibrilatoare 

În multe spitale din Moldova, sunt utilizate defibrilatoare care au câte 25-30 de ani. În raportul avocaților poporului se mai menționează că aceste aparate nu sunt investigate metrologic, adică ele nu verifică exactitatea indicilor. Autorii raportului pun la îndoială „eficiența și calitatea serviciilor medicale prestate cu ajutorul acestor aparate”.

 • Aparate pentru respirație artificială

În majoritatea instituțiilor medicale din Moldova – 72% - sunt utilizate aparate pentru respirație artificială învechite. Multe dintre ele au depășit vârsta de 25 de ani. Nici aceste aparate nu sunt supuse vreunor verificări metrologice. „Într-un spital municipal am fost anunțați că din cele 16 aparate pe care le au, doar patru funcționează. Ele au fost achiziționate în ultimii câțiva ani, însă instituția are nevoie de 11 astfel de aparate”, se spune în raport.

Больницы

Ce lipsește

 • Tomografe 

În doar o treime din cele 71 de instituții medicale incluse în cercetare au comunicat că în secții există tomograf computerizat.

 • Electrocardiografe portabile

Electrocardiografele portabile lipsesc în 25 la sută din instituțiile medicale care au participat la cercetare. Potrivit ombudsmanilor, acestea sunt necesare în special în cazul pacienților care nu pot fi transportați.

Ce este învechit

 •  Roentgen    

Din cele 34 de aparate Roentgen care au fost incluse în cercetare, 65% sunt uzate în proporție de 75-100%. În unele spitale sunt utilizate aparate Roentgen produse în anii 1989, 1990 și 2002. Într-un spital raional este un aparat fabricat în anul 1954. Ombudsmanii consideră că asemenea aparate prezintă pericol pentru sănătatea pacienților și a medicilor, aceștia riscând să fie afectați de nivelul înalt al iradierii.

În raport se mai menționează că sunt cazuri când în clinici există un aparat recent achiziționat, însă din cauza că el este unicul, este exploatat de două ori mai mult, din care cauză, uneori, este imposibil să se determine cu exactitate gradul de uzură al utilajului în raport cu termenul de exploatare a acestuia.

 • USG

Toate cele 32 de aparate de ultrasonografie despre care ombudsmanii au reușit să obțină informații sunt utilizate de mai mulți ani. În 60 la sută din instituțiile medicale participante la cercetare, gradul de uzură al aparatelor USG este de la 60% până la 100%. Autorii raportului se îndoiesc de faptul că prin utilizarea unor aparate din anul 2001 sau din 2003, poate fi asigurată o diagnosticare calitativă.

În afară de aceasta, în trei instituții medicale, aceste aparate lipsesc totalmente.

 •  Electrocardiografe    

Din cele 52 de electrocardiografe despre care au aflat autorii raportului, practic, toate sunt învechite. 65 la sută din ele au un grad de uzură mai mare de 70%. În unele clinici, avocații poporului au depistat electrocardiografe produse în anul 1990 și în 1991.

Unitățile de Primiri Urgente

Conform regulamentului, astfel de unități de primiri urgente trebuie să funcționeze non stop. În raport se subliniază faptul că multor pacienți le este acordată asistență primară anume acolo și ei nu au nevoie deja de spitalizare. „Este foarte important ca în unitățile de primiri urgente să fie echipamente pentru menținerea parametrilor vitali”, se subliniază în raport. În prezent, în Moldova funcționează 15 unități de primiri urgente.

Ce lipsește

 •  Defibrilatoare    

În două din cele 15 unități s-a constatat insuficiență de defribilatoare. La fel, în patru unități, gradul de uzură al acestor aparate depășește 100%. De asememea, ele nu sunt verificate metrologic. În raportul ombudsmanilor se mai spune că anume pacienții cu probleme cardiace se adresează cel mai adesea în unitățile de primire urgentă.

 • Laringoscoape și bronhoscoape

În șase unități nu erau laringoscoape pentru investigarea laringelui și a bronhoscoapelor pentru investigarea bronhiilor și a traheei. În cinci clinici, gradul de uzură al acestor aparate variază de la 60% până la 80%.

 • Echipamente pentru efectuarea analizelor

În timpul studiului s-a constatat că în multe instituții există probleme ce țin de efectuarea urgentă a analizelor de laborator. Cinci instituții au raportat lipsa totală a unor astfel de dispozitive și reactive. Iar acolo unde acestea există, a fost imposibil să fie apreciat gradul real de uzură.

Ce s-a învechit

 • Monitoare pentru monitorizarea parametrilor vitali a pacientului

Monitorizarea parametrilor vitali a pacienților în stare critică trebuie să fie efectuată cu ajutorul unui monitor special. În 30 la sută din unitățile de primire urgentă s-a constatat insuficiența unor astfel de aparate. În celelalte, gradul de uzură a acestor echipamente variază de la 35% până la 100%.

 • Aparate pentru anestezie

În cinci instituții, gradul de uzură al aparatelor pentru anestezie generală variază de la 55% până la 100%. În alte cinci instituții, astfel de echipamente sunt insuficiente. De asemenea, s-a constatat că acestea nu sunt verificate metrologic.

Despre cât de periculos este în realitate aparatul Roentgen, produs în anul 1954, veți putea afla în curând, pe site-ul NewsMaker.

Autor: Nadejda Coptu

Партнерские ссылки