Abordare religioasă. CEC din Moldova va deschide secții de votare în SUA pe lângă bisericile baptiste. Care-i rolul candidatului Ghilețchi în acest sens?

Din cele 12 secții de votare care vor fi deschise pe teritoriul SUA pentru alegerile în parlamentul moldovenesc cel puțin opt vor fi pe lângă biserici, centre religioase și zonele locuite compact de membrii comunității baptiste, originari din Moldova. Iar unul dintre candidații la funcția de deputat care concurează în această circumscripție, Valeriu Ghilețchi, a condus mai mulți ani biserica baptistă din Moldova.

Lista secțiilor care vor fi deschise pe teritoriul SUA a fost publicată pe site-ul CEC. La fel, acolo sunt indicate și adresele acestora. NM a studiat aceste date și a constatat că din cele 12 secții, trei pătrimi vor fi pe lângă biserici sau centre ale bisericilor baptiste.

În unele cazuri, denumirea instituției religioase, unde este situată secția de votare, este indicată chiar în adresă. Pentru alte secții nu sunt publicate informații detaliate și, pentru a afla apartenența lor, NM a fost nevoit să „viziteze” aceste locuri în Google Maps.

Astfel, de exemplu, secția de votare nr. 51/7 din Chicago se află în centrul baptist Logos Christian Academy. Centrul aparține  Bisericii baptiste româno-americane și este condusă de pastorul Daniel Chiu.

Pentru secția de votare nr. 51/9 din Atlanta a fost ales sediul Lawrenceville First Baptist Church. Unul dintre pastori și director de acolo este  Radu Coliba, originar din Moldova.

Adresa secției de votare nr. 51/12 din Springfield nu este indicată pe site-ul CEC. În loc de aceasta, se menționează TBC Springfield. Se pare că este vorba despre Trinity Baptist Church (TBC) care într-adevăr se află în Springfield.

Secția nr. 51/13 din Portland este situată nemijlocit lângă complexul Powellhurst Baptist Church.

Secția de votare nr. 51/14 din Asheville, statul Carolina de Nord, se află pe lângă centrul religios Buncombe Baptist Resource Center. Pe site-ul Buncombe Baptist Association, biserica este menționată ca „Prima biserică baptistă moldovenească de misionari”. Iar pastor este Mihail Târgoală, originar din Moldova.

Pentru plasarea secției nr. 51/15 din Minneapolis a fost selectată Biserica Harul, care ține de Grace Romanian Baptist Church. Persoana de contact indicată în informațiile de pe site-ul CEC este Stepan Macari. La începutul lunii ianuarie, el l-a găzduit în locuința sa pe candidatul Valeriu Ghilețchi, cu care îl leagă relații de prietenie.

O altă secție de votare, cea cu nr. 51/6, din Sacramento, se află într-un cartier în care locuiesc compact comunități ale baptiștilor. În apropiere nemijlocită se află un șir de centre religioase ale bisercii baptiste:  Christ Community Church, Bethel Baptist Church, The Church on Cypress ș.a.

În sfârșit, secția de votare nr. 51/10 din Raleigh, statul Carolina de Nord. În acest oraș locuiește o comunitate foarte mare de baptiști originari din Moldova, și funcționează și biserica lor – Biserica Betel din Raleigh.

Menționăm că în circumscripția nr. 51 „SUA și Canada”, concurează 13 candidați pentru parlamentul Moldovei. Unul dintre aceștia este Valeriu Ghilețchi care a condus biserica baptistă din Moldova timp de mai mulți ani, apoi a devenit președinte al Federației Baptiste Europene. Acum el concurează în calitate de candidat independent. În parlamentul actualei legislaturi, el a condus grupul popular european, care face parte din majoritatea parlamentară sub egida Partidului Democrat.

Iată cine sunt ceilalți candidați din această circumscripție: Dumitru Alaiba (blocul ACUM), Gaik Vartanian (PSRM), Rodica  Rusu (Partidul „Șor”), Ghenarie Moroșanu (PDM), precum și candidații independenți Viorel Savva, Alexandrim Patron, Petru Neaga, Gheorghe Grozav, Valentin Ganea, Oleg Bânzar, Roman Palancica și Ana Vasilachi.

Circumscripția nr. 51 include 13 secții de votare, dintre care una va fi deschisă în Canada și 12 – în SUA. Inițial, se preconiza deschiderea a trei secții în Canada, însă autoritățile canadiene nu au permis Comisiei Electorale Centrale să deschidă secții de votare în Toronto și Montreal.

Autori: Evgheni Solari,

Партнерские ссылки