10.29ºC Chișinău
Luni 25 martie 2019

Adevărul ascuns despre miliardul furat. Cum în Taraclia a fost prezentat un film în care se demonstrează că Șor este nevinovat

Filmul documentar „Cazul Banca de Economii: cine e vinovat?” a fost prezentat la Taraclia, la 27 ianuarie. Prezentarea documentarului, în care se spune că de „furtul secolului” sunt vinovați mulți, numai nu primarul de Orhei Ilan Șor, a fost organizată de „Partidul Șor”, care a și comandat realizarea fimlui. Intrarea la premieră a fost doar în baza unor permise speciale. Anghelina Gaidarji, redactor-șef interimar al ziarului „Svet” din Taraclia, care este și consilier local din partea „Partidului Nostru”, a reușit să ajungă la prezentarea care s-a desfășurat cu ușile închise. Solicitată de NM, ea ne povestește într-un reportaj despre cum a avut loc acest eveniment.

Pe la amiaza zilei de 27 ianuarie, orășenii se îndreptau spre Casa de cultură din Taraclia. Majoritatea acestora erau oameni în etate. „Mergem să vedem cine a furat milioanele”, a spus un bărbat care mergea la eveniment. Și a adăugat: „Ca de obicei, va fi multă vorbăraie fără rost”.

Orice ni s-ar arăta, noi și așa știm cine a furat miliardul”, a spus un alt interlocutor, demonstrând că știe foarte bine tema. El a comunicat că „a citit în „Moldavskie vedemosti” cine de fapt a furat miliardul”, iar la prezentarea filmului a venit ca „să compare și apoi să analizeze”. „Noi avem propria opinie”, a afirmat el.

Prezentarea documentarului despre furtul miliardului a fost organizată de „Partidul Șor”. Pelicula a fost deja demonstrată la Chișinău și în unele regiuni ale Moldovei. Toate prezentările s-au făcut cu ușile închise.

Premiera de la Taraclia a fost anunțată la postul local de televiziune NTS. Ca și în alte regiuni, accesul la aceste evenimente a fost permis doar în baza unor invitații speciale.

 

Filmul documentar descrie istoria și circumstanțele „furtului secolului”, se comunica în invitații. Mie mi-au interzis să intru în sală. „Aceasta este indicația pe care am primit-o”, ne-a reproșat președintele organizației teritoriale a „Partidului Șor” Vasili Gaidarji. El a explicat că la prezentarea filmului au fost invitați participanții clubului pensionarilor „Vârsta de aur” și posesorii cardurilor sociale ale magazinelor „Șor”. „Da, filmul e despre un subiect serios, dar e al nostru, nu este public”, a explicat Gaidarji.

În afară de aceasta, a adăugat el, „înțelegeți foarte bine că aveți un caracter dublu – sunteți oponentul nostru poltitic”.

Mai târziu, la prezentarea cu ușile închise, Vasili Gaidarji va povesti spectatorilor că ziarul „Svet” („Lumina”), la care eu lucrez, „este sub papucul americanilor”, iar vicepreședintele „Partidului Șor” Marina Tauber va declara că partidul ar fi bucuros să facă filmul accesibil pentru public, însă problema constă în faptul că toată presa este angajată.

Am observat-o la premieră pe Nina Dimoglo, fostă prezentatoare tv din Chișinău. Vasili Gaidarji a numit-o pe Dimoglo „curator” și a anunțat că ea este împuternicită să decidă, cine are acces la prezentare și cine nu. Însă Nina Dimoglo a refuzat să comunice cu mine, plecând în sala în care eu nu am avut acces.

Deși accesul a fost limitat, am reușit să obțin înregistrări de la prezentarea filmului. Pentru a vedea adevărul despre „furtul miliardului”, la Casa de cultură din Taraclia au venit aproximativ 100 de orășeni. Pelicula a fost în limba rusă și a avut durata de 40 de minute.

Înainte de prezentare și după aceasta, spectatorii au fost serviți cu ceai fierbinte și biscuiți, iar Vasili Gaidarji a anunțat că la Taraclia au venit „colegii de partid”, oferindu-i cuvântul „Ninei Sergheevna, pe care toți o cunosc deja”.

Nina Dimoglo i-a salutat pe taraclieni, subliniind că pentru ea, bulgarii sunt „popor frățesc”. „Sunt onorată că noi ne întâlnim tot mai des și nu doar în această sală”, a declarat ea.

După aceasta, Dimoglo a oferit microfonul Marinei Tauber, prezentând-o ca lider al „Partidului Șor”. „Noi ne-am dori că dvs. să deveniți deținători ai unei informații exclusive și, ce-i mai important, obiective despre furtul miliardului”, a anunțat Tauber lansarea filmului.

Potrivit afirmațiilor ei, „cel mai jignitor e faptul că până în prezent, oamenii de rând nu înțeleg ce s-a întâmplat”. „Cu mare regret, în scandalul bancar, cel mai adesea se menționează numele liderului nostru Ilan Mironovici Șor. Noi vrem să vă oferim acea informație care va putea să vă demonstreze în mod categoric că el este nevinovat”, a explicat Tauber scopul filmului.

Vicepreședintele „Partidului Șor” a reamintit că pentru furtul miliardului sunt deja condamnați ex-premierul Vladimir Filat și businessmanul Veaceslav Platon. „Platon, companionul lui (Filat – NM) cu care a făcut toate aceste lucruri, a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Și chiar dacă ancheta a demonstrat practic că Ilan Șor nu este beneficiar al mijloacelor sustrase, adevărul nu ajunge la popor”, continua vicepreședintele „Partidului Șor”.

Ea a motivat acest lucru prin faptul că „adevărul nu este comod și convenabil absolut nimănui”. „Înțelegeți, într-o escrocherie atât de mare au fost implicați mulți oameni, atât de nivel înalt, cât și funcționari mărunți sau intermediari”, a continuat Tauber, propunând în final vizionarea filmului și apoi „discutarea” lui.

Filmul debutează cu explicații despre cum funcționează sistemul bancar și rolul pe care îl ocupă Banca de Economii (BEM). Spectatorii au fost anunțați că timp îndelungat creditele care au fost luate de la această bancă nu erau restituite și instituția a suferit „pierderi colosale”. „Încă de la început, mai-marii puterii vedeau în Banca de Economii un sac fără fund din care pot fi obținute finanțe la nesfârșit”, comunica o voce din spatele ecranului.

Din film reiese că totul s-a început atunci când la conducerea BEM a venit „omul lui Filat Viorel Țopa”. Anume atunci „furtul a ajuns la nivel de stat”.

De asemenea, se menționează că cifra „un miliard” a fost luată „din pod”. „Tranșantă și „încăpătoare”, comodă pentru a fi folosită în titluri și la mitinguri”, a continuat aceeași voce să deconspire tehnologia de ponegrire a lui Ilan Șor. În film se spune că în realitate, este vorba despre 600 de milioane de dolari. De asemenea, se povestește amănunțit despre rolul lui Vladimir Filat și al lui Veaceslav Platon în „furtul secolului”, iar cel care a suferit din cauza celor întâmplate este numit Ilan Șor. În film se afirmă că în acest furt, lui Șor i-a fost atribuit rolul de „contabil-săgetător”.

După prezentare, Marina Tauber a declarat că echipa lui Șor a dorit foarte mult să „facă filmul public”, însă, potrivit ei, nu există posturi tv de stat, iar toate celelalte instituții media din Moldova sunt controlate de „stăpânii-politicieni”.

Și Vasili Gaidarji a considerat necesar să explice de ce premiera a fost cu ușile închise. „Sunt răuvoitori, ei se smuceau să intre (la premieră – NM), v-au pus întrebări. Mult stimata noastră presă locală de asemenea este sub papucul presei americane (evident, se avea în vedere ziarul „Svet” („Lumina”))”, a concluzionat el.

Gaidarji a concluzionat că presa se poartă așa pentru că „este plătită de Soros”. „Îl cunoașteți pe acest bătrânel american de 90 de ani?”, s-a interesat el. „Îl știm, îl știm”, au răspuns din sală.

Marina Tauber a menționat că „Ilan Șor a devenit unul dintre puținii care a descoperit corupția în cele mai înalte nivele ale puterii”. „Până în prezent, în țara noastră nu au fost rețineri la nivel înalt. Mulți dintre voi s-au convins că nici miliardul nu a fost și, probabil, înțelegeți că frazele usturătoare, titlurile și etichetările au fost inventate pentru a atrage atenția asupra acestui subiect”, a declarat vicepreședintele „Partidului Șor”.

Potrivit ei, în rapoartele companiei Kroll, care a investigat frauda bancară, „se reflectă doar acea informație care este convenabilă comanditarilor”. „Iar comanditari ai investigației au fost colegii de partid ai lui Filat, ei au semnat contractul. Situația poate fi schițată cu o singură frază: „Hoțul strigă: prindeți hoțul!”, a subliniat Tauber.

După aceasta au urmat întrebări din sală. Spectatorii se interesau, de ce liderul Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS) al Maiei Sandu se declară împotriva lui Ilan Șor.

Vă răspund din start: pentru că această femeie n-are ce face. Nu are casă, familie, la serviciu de asemenea sunt probleme, iată că ea atacă omul”, a răspuns Tauber. Dar a adăugat imediat că aceasta este o glumă.

În realitate, noi nu tindem să-i ponegrim pe concurenții politici. Însă voi singuri puteți trage concluzii. Ce face astăzi PAS în afară de flashmob-uri și unele acțiuni? De aceea ei îi este convenabil să-și facă PR din contul lui Ilan Șor”, a spus Tauber deja fără a glumi.

La întrebarea unui spectator „cine este Ilan Șor în cauza penală – martor sau complice”, Tauber a răspuns că e martor: „El provine dintr-o familie nobilă. Există o asemenea noțiune: acord tacit. De obicei, gentlemanii îl respectă, însă la noi sunt gentlemani care nu știu acest lucru. Ei au îmbrăcat costume scumpe, s-au așezat în fotolii, dar nu au niciun fel de educație, cultură, valori”.

Marina Tauber a mai menționat că „îl cunoaște personal pe Filat” și nu poate spune nimic bun despre el.

Un spectator a spus că știe din ziare că și Ilan Șor a luat credite cu procente și la fel nu le-a restituit. „Vă spun imediat: aceasta nu-i adevărat”, a pariat Tauber, asigurând că toate creditele au fost achitate de Ilan Șor. „Dacă aveți o altă informație concretă, vă rog să ne-o oferiți și să nu induceți oamenii în eroare”, a menționat vicepreședintele „Partidului Șor”.

Tauber a mai spus că oricine poate scrie orice articol în ziar și a adăugat că știe cât costă acest lucru. Ea și-a exprimat speranța că justiția „va reveni pe calea cea dreaptă”, iar astfel de oameni ca Maia Sandu nu o vor „presa”.

Ea (Sandu – NM) încearcă, cu tentaculele sale europene și americane, să facă presiune. Însă uită că ea singură a votat pentru deciziile guvernului Filat, care au dus la falimentarea a trei bănci. Ea este continuatoare care se alimentează cu acești bani”, a subliniat Marina Tauber.

Cândva toți vor înțelege acest lucru”, a adăugat adjuncta lui Ilan Șor. Pur și simplu această informație ajunge cu greu”.

Comentând proiecția documentarului, la rugămintea NM, Marina Tauber a comunicat că filmul va fi prezentat publicului „peste un anumit timp și atunci îl va vedea și presa”. Potrivit ei, acest lucru se va întâmpla în timpul apropiat, dar nu a concretizat când anume. Ea a explicat că în prezent, „se organizează ședințe închise pentru posesorii cardurilor sociale, acestea sunt evenimentele noastre interne”.

Nina Dimoglo a rugat să fie contactată mai târziu, menționând că, la moment, nu poate vorbi.

Autor: Anghelina Gaidarji

Партнерские ссылки