"Aduceți cel puțin un exemplu unde la noi, la nivel local, există măcar o oarecare colaborare cu Plahotniuc". Interviu NM cu candidatul PSRM Ion Ceban

Sondajele îi promit candidatului Partidului Socialiștilor la funcția de primar de Chișinău Ion Ceban trecerea în turul doi, iar istoria de 20 de ani a alegerilor locale amintește: candidatul partidelor de stânga niciodată nu „a luat” Chișinăul. Galina Vasilieva, redactor-șef adjunct al NM, a discutat cu Ion Ceban despre cum planifică el să înfrângă tradiția formată deja și cum intenționează să-și îndeplinească toate promisiunile fără a fi susținut de consiliul municipal, precum și despre înțelegerile dintre PSRM și PDM și despre candidații lui Vladimir Plahotniuc.

„Nu trebuie să fie vorba despre mâna lui Putin, mâna Bucureștiului sau a altcuiva”

Conform sondajelor, dvs. sunteți unul dintre favoriții cursei electorale. Cu cine v-ar fi mai comod să treceți în turul doi și cum credeți, cine va ajunge în el? 

newsmaker.md/rom/noutati/trebuie-sa-ne-straduim-sa-castigam-jucand-conform-regulilor-lor-si-sa-eliberam-tar-37129

 

Am o atitudine absolut egală față de toți candidații. Nu vreau să fac niciun fel de prognoze. Cred că cine va lucra mai mult, acela va trece în turul al doilea. Dar cine va fi acesta, în afară de mine, nu contează. Sunt pregătit de dezbateri cu oricare candidat, pentru mine nu există o asemenea noțiune: confortabil sau neconfortabil.

Nu punem la îndoială pregătirea dvs. de dezbateri. Și totuși, cu cine în turul doi aveți mai multe șanse la victorie – cu Andrei Năstase sau cu Silvia Radu?

Eu nu sunt Nostradamus și nici baba Vanga. Dacă voi ajunge cu Năstase – voi discuta cu el, dacă cu doamna Radu – atunci cu ea. Nu cred că va mai simplu sau mai complicat cu vreunul dintre ei. Îi tratez cu cea mai mare... nu pot zice stimă, dar pe toți la fel. Eu nu sunt analist politic pentru a aprecia, cu cine în turul doi am mai multe șanse de a câștiga. Însă noi vom câștiga în orice caz.

Oricum, în toți anii de independență a Moldovei, candidatul unui partid de stânga nu a reușit niciodată să câștige la alegerile primarului în capitală. Ce trebuie să se întâmple de data aceasta, ca cei de stânga „să ia” Chișinăul? Pe ce contați dvs.?

Contez pe susținerea orășenilor. Cred că oamenii pur și simplu au obosit de ceea ce s-a întâmplat în Chișinău în ultimii 10 ani. În primul rând, noi am elaborat un programm absolut clar, în interesele tuturor orășenilor, indiferent de preferințele lor politice. În al doilea rând, noi avem și un program de lungă durată, și unul de durată medie, dar și un plan operațional pentru un an. În al treilea rând, noi avem o echipă profesionistă serioasă, în comparație cu alți concurenți. În al patrulea rând, sunt sigur că în oraș nu este loc pentru politică și geopolitică, de aceea noi ne concentrăm exclusiv pe problemele gospodăriei orășenești. Este ceea cu ce ne ocupăm de trei ani, eu personal și fracțiunea pe care o conduc în consiliul municipal. Vreau foarte mult ca de data aceasta, problemele ce țin de gospodăria orășenească să fie pe primul plan.

Totuși, istoria tuturor alegerilor din capitală de până acum demonstrează că în turul doi, retorica geopolitică ajunge în prim plan.

Cu siguranță, acest lucru nu se va întâmpla cu contribuția mea. Dacă observați, la conferințele de presă eu vorbesc despre problemele orașului și ale orășenilor. Nu trebuie să fie vorba despre mâna lui Putin, mâna Bucureștiului sau a altcuiva. Îi îndemn pe toți să renunțe, în discurs, la agenda politică și nu am de gând să mă las provocărilor de acest gen. Noi vorbim despre oraș. Dacă cineva va dori să vorbească despre politică, noi vom spune: „Hai mai bine despre canalizare”. Pentru că în oraș nu este loc pentru politică. La primărie, eu nu mă voi ocupa de politică și geopolitică. Nici în turul întâi, nici în cel de-al doilea, nici în general.

„Sunt eu șantajabil? Nu, absolut deloc” 

Aveți un program electoral deosebit de amplu, care prevede numeroase măsuri sociale, realizarea cărora necesită numeroase mijloace. Ați calculat acoperirea financiară a promisiunilor dvs.? De unde veți face rost de mijloace?

Pentru îndeplinirea planului de un an sunt necesare 4,5 mliarde de lei. Acum, bugetul municipal este de aproximativ 4 miliarde de lei. Din contul economisirii mijloacelor, precum și ținând cont de trecerea la achizițiile publice electronice și multe alte schimbări, din trezorerie va fi eliberată o anumită parte a mijloacelor. Bani suplimentari vor apărea în rezultatul vânzării terenurilor municipale și a dării lor în arendă, cu ajutorul organizării licitațiilor publice absolut transparente, dar nu așa cum se întâmplă acum. Și, firește, pe parcursul acestui an, noi vom pregăti baza pentru atragerea investițiilor interne și externe.

Nu vă este teamă că veți ajunge în aceeași situație ca și președintele Igor Dodon, care nu are susținerea majorității parlamentare, și dvs., fără majoritatea în consiliul municipal, nu veți putea face nimic din ceea ce ați promis?

Bugetul pentru acest an a fost adoptat. În ultima jumătate de an, până în decembrie, cât a lipsit Dorin, iar doamna încă nu a venit la locul său ilegal, colegii mei l-au prelucrat foarte minuțios. Pentru unele inițiative a fost deja planificată acoperire financiară. În plus, noi vom putea obține majorări ale anumitor parametri. În principiu, noi știm unde pot fi resurse suplimentare. Vreau să subliniez că 95 la sută din politica socială a municipiului – de la compensații pentru căldură până la rampe de acces și ascensoare noi – sunt inițiative care, direct sau indirect, au venit din partea PSRM.

Deci, pentru realizarea promisiunilor dvs., mizați pe susținerea majorității consilierilor?

Haideți să vedem, care din inițiativele mele ar putea să nu obțină susținerea majorității. Înainte de alegerile parlamentare, prea puțin probabil că vreunul dintre partide va accepta să nu voteze pentru reorganizările sociale.

De exemplu, să dezrădăcinați construcțiile ilegale, schemele de corupție din primărie în care tot ei participă.

Știți cu ce se ocupă consiliul municipal și puterea executivă? În ce privește construcțiile ilegale, consiliul municipal nu eliberează autorizații. Noi am spus că din prima zi după ce vom câștiga alegerile, nu vom eliberea autorizații pentru construcțiile în locurile unde acestea nu trebuie să fie. Există decizia consiliului municipal de a trece la achizițiile publice electronice, însă aceasta nu este îndeplinită în mod corespunzător. Însă procesul a fost lansat și noi am demonstrat că în cazul achiziților, pot fi obținute economii de 25%-30%. Și aci nu e nevoie de decizia consiliului municipal, trebuie doar o directivă pentru întreaga putere executivă. De ce astăzi nu se reușește o asemenea economisire? Pentru că oamenii s-au obișnuit să primească bani în plicuri, inclusiv în cazul achizițiilor publice.

Deci, fără susținerea consiliului municipal, veți putea îndeplini toate promisiunile și realiza întregul program?

Pot. Pot. Unica problemă care poate apărea în aceste procese este cea bugetară, când guvernul nu va reorienta banii pe care este obligat să-i acorde. Dar și aici, cred, vom face față. Și aceasta nu este pentru prima oară pentru noi. Există delimitări clare și pentru puterea executivă, și pentru cea legislativă, trebuie să înțelegem acest lucru.

La Bălți, și puterea executivă, și cea legislativă a fost în mâinile unui partid de opoziție și acum noi constatăm, ce presiuni s-au făcut și cum s-a dovedit că această putere a fost insuficientă pentru a conduce un oraș. La Chișinău, dacă veți conduce primăria, acest lucru nu se este posibil?

Totul e posibil. Însă nu în măsura în care vă imaginați. Realizarea unei mari părți a programului meu nu depinde de consiliul municipal. În plus, bugetul a fost deja aprobat, iar în ajunul alegerilor nu cred că se va încumeta cineva să nu voteze pentru inițiativele economice și sociale bune.

Ați putea fi initimidat?

Adică sunt eu șantajabil? Nu, absolut nu.

„Sunt sigur că suburbiile pot fi foarte utile pentru Chișinău și viceversa” 

Există părerea că între PSRM și PDM există înțelegerea precum că la Bălți, democrații îi ajută pe socialiști „să ia” primăria, iar Chișinăul rămâne democraților, principalul candidat al acestora fiind Silvia Radu. În același timp, dvs. sunteți considerat candidat al liderului PDM Vladimir Plahotniuc. Cum puteți comenta acest lucru?

Aduceți cel puțin un exemplu despre unde, la noi, la nivel local, există măcar o oarecare colaborare cu domnul Plahotniuc sau cu apropiații săi, cu partidul său, cu majoritatea parlamentară.

Votul pentru sistemul electoral mixt, de exemplu.

Aceasta nu a fost o colaborare, ci un vot pentru inițiativa președintelui. Eu vorbesc despre alegerile locale. Dacă veți aduce un exemplu, atunci există obiect de discuție, însă nu veți putea aduce niciun exemplu. De ce? Pentru că acestea nu sunt. Pentru că acestea sunt niște  născociri, zvonuri, afirmații, presupuneri etc.

Posibil, din considerentul că un candidat al unui partid de stânga niciodată nu a câștigat în capitală.

De data aceasta, va câștiga.

În acest caz, în mod tradițional, principalul rol l-au avut suburbiile. Veți milita pentru excluderea lor din componența municipiului?

Categoric, nu. Mai mult decât atât, acum, noi suntem unica fracțiune din consiliul municipal, care se întâlnește sistematic cu primarii suburbiilor, indiferent de apartenenta lor politică. Noi suntem unica fracțiune care a adunat toate propunerile ce țin de buget pentru susținerea suburbiilor. Noi nu am ignorat niciun demers și am alocat bani în limitele posibilităților bugetare. Și sumele erau de două-trei ori mai mari decât în timpul lui Dorin Chirtoacă. În Colonița, unde clanul Ghimpu a jefuit grădinița, de la 1 septembrie, datorită susținerii noastre, grădinița va activa în regim normal. Suburbiile au un potențial foarte înalt, care nu a fost realizat. Sunt sigur că suburbiile vor putea fi utile orașului Chișinău și viceversa.

Modelul de administrare al cărei capitale a lumii credeți că primarul de Chișinău ar putea să-l ia drept exemplu?

Fiecare capitală își are propriul specific. În orice oraș dezvoltat poate fi găsit ceea spre ce ar fi bine să ne orientăm. Astăzi, noi nu ne putem compara cu Berlin sau Viena, chiar dacă ne-am dori foarte mult acest lucru. Acolo sunt alte bugete. Totodată, în multe capitale ale fostelor republici sovietice, standardele calității vieții în orașe sunt mai înalte, decât cele de la noi, de astăzi. Vreau să mai subliniez o dată că niciun oraș din lume dintr-o țară mai mult sau mai puțin dezvoltată, nu trăiește fără un plan general de urbanism. În timp ce cineva construia ceva, conducătorii noștri iresponsabili doar înrăutățeau situația. Construcții ilegale, gropi pe drumuri, distrugeri ale spațiilor verzi ș.a. – orașul doar a degradat. Noi trebuie să înțelegem că în secolul XXI, trebuie să implementăm un nou sistem de management. De aceea din fiecare oraș se poate prelua câte ceva.

În Minsk, este un model foarte bun de administrare a gospodăriei locativ-comunale, în Budapesta – un sistem de transport comod și decizii arhitecturale bune, de la Moscova pot fi preluate metodele de asigurare a securității. În Baku, unde sunt probleme cu înverzirea, se construiește un nou oraș verde. Putem să ne aliniem Barcelonei când vine vorba de comoditatea zonelor pietonale, construcția pistelor pentru bicicliști, amenajarea parcurilor. Eu sunt pentru simbioza celor mai bune practici, implementarea cărora în Chișinău este reală.

„Nu înseamnă că toți vor fi alungați”

Să admitem că ați devenit primar. Ce veți face în primul rând, pentru ca chișinăuienii să simtă schimbările pozitive?

Vă spun direct, totul depinde de oamenii care lucrează la primărie. În primul rând, trebuie efectuat un audit complex, începând cu reatestarea tuturor colaboratorilor. Aceasta nu înseamnă că toți vor fi alungați. Nu, cine lucrează bine, va rămâne la primărie. În al doilea rând, e necesar un plan clar al activităților. Dacă astăzi veți accesa site-ul primăriei, nu veți găsi un plan elementar al activității cu indicatori clari și domeniile de responsabiliăți. De aceea noi avem acum un haos. Toate trebuie aranjate și aduse în spațiul public. Oamenii trebuie să vadă, ce se va face, când, cine trebuie să facă aceste lucruri și cât costă toate acestea. Celelalte sunt gestionări curente, care vor fi efectuate calitativ. Noi putem planifica multe, însă trebuie să înțelegem că este vorba de un an.

Deci, mergeți la primărie doar pentru un an?

Bună întrebare. Nu. Mandatul este de un an. De aceea toți trebuie să conștientizeze ce vor putea face timp de un an. Într-un an, poate fi pregătită baza pentru realizarea planului nostru de durată medie, care prevede 16 programe pentru toate domeniile. E imposibil să facem toate acestea timp de o jumătate de an, trebuie să fie clar. Însă în această perioadă, sunt posibile toate aceste pregătiri. Până în luna aprilie 2019, este reală aprobarea unui nou plan de urbanism și elaborarea unei noi hărți investiționale a Chișinăului.

Dacă veți pierde alegerile din 20 mai, veți candida din noi la funcția de primar, peste un an?

Dacă nu voi câștiga, va decide partidul. Dacă voi învinge, la fel, vom decide împreună cu colegii, însă în acest caz, nu văd motive pentru a nu candida din nou.

„Dacă aș avea împuterniciri, aș distruge cel puțin câte o construcție ilegală în fiecare sector”

Cum propuneți să rezolvați problema privind transportul public? Veți milita pentru dispariția din oraș a microbuzelor?

Trebuie să aibă prioritate transportul public, adică troleibuzele, autobuzele, electrobuzee care, în primul rând, vor asigura conectarea dintre Chișinău și suburbii. Microbuzele nu pot dispărea imediat – am semnat ordinul și ele nu-s. Trebuie pregătit ceva în schimbul lor, pentru ca orășenii să nu simtă niciun fel de probleme cu deplasarea prin oraș. Noi vom face aceasta.

Construcțiile haotice din Chișinău continuă, iar problema parcărilor doar se intensifică. Cum veți soluționa această problemă?

Totul depinde de planul de urbanism. De aceea la noi, totul e atât de haotic – penru că nu avem reguli și norme. Și acum, conform normativelor, toate blocurile de locuit trebuie să fie construite și dotate cu parcări, care vor asigura locatarii în proporție de 70%. Însă această regulă nu este respectată. Da, noi milităm pentru construcția blocurilor de locuit cu parcări subterane. Însă acest lucru nu este posibil oriunde. De exemplu, în sectorul Râșcani, unde sunt zone cu ape subterane. În general, eu sunt pentru extinderea orașului și încetarea „construcției punctiforme” a capitalei. Mai ales că avem unde ne extinde, slavă domnului.

Să ne imaginăm următoarea situație. Dvs. sunteți primar și aflați că lângă Shopping Malldova, unde oficial se construia o parcare, în realitate, se construiește un hotel și două blocuri cu 30 de etaje. Care sunt acțiunile dvs.?

Mă îndoiesc că acolo pot fi construite blocuri cu 30 de etaje. Deși noi lucrăm în consiliul municipal, aceasta a fost o noutate și pentru noi. Am solicitat informații în acest caz și așteptăm răspunsul. Vom revedea toate documentele referitoare la eliberarea autorizației pentru construcție. Până acum, au fost multe cazuri similare: erau depuse documente pentru un centru pentru copii, dar au construit un bloc cu multe etaje, inițial, în acte, se vorbea despre construcția unui centru de sport, dar a fost construit un bloc... Actele sunt refăcute în procesul de construcție, pentru că o mână spală pe alta. Și nu este vorba doar despre mită la primărie: sunt stabilite scheme de corupție în comun cu instanțele de judecată, ceea ce provoacă o situație deplorabilă. Este o sarcină dificilă, însă noi vom lupta, așa cum am făcut și până acum. În unele cazuri, ne-a reușit, în altele – nu, însă noi luptăm.

Va putea oare primarul să schimbe ceva în această situație?

Dacă aș avea împuterniciri, aș distruge cel puțin câte o construcție ilegală nefinalizată în fiecare sector. Ar fi bine dacă constructorii ar înțelege că nu se poate așa. Sper foarte mult că din toamnă, vom avea o nouă componență a parlamentului și sistemul de justiție va funcționa altfel. Atunci, va fi mai simplu de soluționat multe probleme ale orașului. Toate organele trebuie să funcționeze altfel – poliția, judecătoriile. Totul este interconectat. În unele cazuri, problema construcțiilor ilegale poate fi soluționată, iar în altele, cu părere de rău, deja nu. Eu vorbesc sincer... Iată Silvia Radu v-a spus că va pune punct construcțiilor neautorizate, dar absolut toate construcțiile se desfășoară în continuare. În același timp, socialiștii care luptă contra acestui fenomen, inclusiv prin proteste împotriva terenurilor în construcție, sunt dați în judecată.

Unii oponenți ai dvs. au declarat că deputații și consilierii din partea PSRM, care au protestat împotriva construcțiilor neautorizate, au primit, în schimbul încetării mitingurilor, locuințe în blocurile care abia se construiesc.

Există măcar un argument? Când va fi, atunci vom vorbi. Iată acesta este argument: împotriva unui consilier, care s-a împotrivit activ construcției de lângă Dendrariu, a fost depusă o reclamație pentru 20 de milioane de lei. Potrivit informației noastre, pe numele multor activiști de-ai noștri au fost deschise dosare administrative și penale.

Primarul capitalei e mai mult un politician sau un manager?

Manager, în primul rând.

Cine vă simțiți cel mai mult?

În ultimii trei ani, eu am demonstrat prin fapte și nu prin cuvinte, de ce suntem capabili. În acest caz (la primărie) voi avea rolul de mamager, nu voi fi politician. Am demonstrat acest lucru în toate guvernele în care am activat. Am capacități, inclusiv de a găsi limbaj comun, de a găsi și de a atrage resurse – nu pentru a distruge, ci pentru a construi.

Autor: Galina Vasilieva

Партнерские ссылки