12.88ºC Chișinău
Joi 25 aprilie 2019

Aici nu se poate trăi. De ce Moldova a devenit periculoasă pentru cetățenii Turciei

După ce în toamna anului trecut, din Moldova au fost expulzați profesorii turci, mulți cetățeni ai Turciei, care trăiesc în Moldova, au început să solicite azil în țările UE. Conform informațiilor pe care le deține NM, cererile lor sunt examinate în mod prioritar. Printre cei care au solicitat azil în alte țări, sunt și rudele profesorilor turci expulzați din Moldova. Doi din ei au obținut deja azil – în România și în Canada.

Potrivit informațiilor oferite de una dintre sursele NM, acum o lună, Canada a oferit azil uneia dintre rudele profesorilor expulzați, iar România – acum două săptămâni. Alte două rude au obținut permis de ședere în România, două persoane sunt în așteptarea obținerii azilului în România și încă o persoană – în una dintre țările Uniunii Europene. Sursa noastră  a menționat că unele rude speră să obțină azil în Moldova.

Rudele profesorilor expulzați au refuzat să comunice cu presa, chiar și în condiții de anonimat, fiindu-le teamă că acest lucru s-ar putea răsfrânge asupra apropiaților lor, care se află în închisorile din Turcia.

O altă sursă, care este la curent cu situația în cauză, a spus pentru NM că după expulzarea profesorilor rețelei de licee moldo-turce „Orizont”, și alți cetățeni ai Turciei, care au permis de ședere în Moldova, au început să-și facă griji pentru securitatea lor. De exemplu, un antreprenor turc, care locuiește în Moldova, a solicitat azil în Germania.

 „Lui i-a fost oferit azil în termen record – în doar o lună. Chiar și cei de la Ambasada Germaniei în Moldova au rămas mirați. După aceasta, el a inițiat procedura de reunificare a familiei – soția și fiica au rămas în Moldova”, a menționat pentru NM sursa, care cunoaște familia businessmanului turc.

***

newsmaker.md/rom/noutati/erdoganizarea-intregii-tari-ce-si-cum-invata-moldova-de-la-turcia-39294

 

Reamintim că angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au reținut șapte profesori ai liceelor „Orizont” în dimineața de 6 septembrie 2018. Cei de la SIS au anunțat că persoanele reținute au legături cu o grupare islamistă și prezintă  pericol pentru securitatea națională, de aceea s-a decis expulzarea lor din țară. După aceasta, SIS nu a mai oferit nicio informație despre acest caz.

Activiștii pentru drepturile omului  și juriștii susțin că expulzarea profesorilor turci a fost ilegală, întrucât majoritatea dintre ei a solicitat azil în Moldova și că acest subiect se afla încă la etapa de examinare. De aceea ei puteau fi expulzați din țară doar în baza deciziei de judecată. De asemenea, rudele și avocații afirmau că în patrie, pe profesorii turci îi așteaptă torturile și violența fizică.

Ajunși în patrie, profesorii turci au nimerit direct în închisorile din Turcia. Ei au fost acuzați de legături cu pastorul Fethullah Gülen, pe care autoritățile Turciei îl consideră organizator al încercării de lovitură de stat în vara anului 2016. Doi profesori expulzați din Moldova au fost deja condamnați la nouă și, respectiv, șase ani și jumătate de închisoare. Sentința altor doi trebuie să fie pronunțată în următoarele zile, iar a altor doi – în luna mai.

Autor: Marina Supac

Партнерские ссылки