19.1ºC Chișinău
Miercuri 22 mai 2019

Alan Duncan: Vrem să ajutăm Moldova să ocupe un loc în lume ca țară prosperă și democratică

În capitala Belgiei are loc summitul Parteneriatului Estic. Ministrul de stat pe problemele Europei și Americii al MAE din Marea Britane Alan Duncan a scris un articol despre perspectivele de colaborare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie cu Moldova. NM îl publică integral.

La summitul Parteneriatului Estic din Bruxelles s-au convocat conducători și miniștri de externe din Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina și țările UE.

De la organizarea în anul 2009 a primului summit al Parteneriatului Estic în Praga, în regiune au avut loc mai multe evenimente. Uniunea noastră este consolidată și continuă să se dezvolte, lucru confirmat de atașamentul general față de consolidarea democrației, prosperitate, stabilitate și extinderea colaborării.

Noi ne-am întâlnit la Bruxelles ca să evaluăm rezultatele activității desfășurate, să coordonăm viitoarele priorități și să asigurăm continuarea celor mai importante reforme în regiune. Marea Britanie susține în totalitate Parteneriatul Estic și va continua să contribuie la atingerea scopurilor noastre comune în cadrul colaborării bilaterale.

Regatul Unit apreciază colaborarea cu Republica Moldova; în acest an, noi marcăm 25 de ani de colaborare diplomatică de la declararea independenței Moldovei. De-a lungul acestei perioade de tranziție noi am susținut reformele în Moldova și am ajutat-o să treacă la o democrație stabilă și înfloritoare.

Cu ajutorul programului Fondului britanic pentru administrarea eficientă a statului, care și-a început activitatea în anul 2015, noi continuăm să susținem reformarea sectorului de stat și a celui financiar, precum și lupta pentru combaterea corupției. Noi susținem presa independentă în aspirațiile ei de a comunica despre desfășurarea celor mai importante reforme și de a chema guvernul la răspundere. Noi susținem dezvoltarea Moldovei și consolidarea interacțiunii oamenilor. În acest sens, este vorba despre susținerea Agenției de dezvoltare regională în Găgăuzia, colaborarea tinerilor de pe ambele maluri ale Nistrului prin intermediul programului „Dialoguri transnistrene” în cadrul Fondului pentru prevenirea conflictelor și susținerea stabilității.

Aceste legături continuă să se consolideze. Aproape 100 de absolvenți moldoveni ai programului de burse Chevening și 40 de bursieri ai programului John Smith au beneficiat de studii în Marea Britanie. Anual, noi recepționăm tot mai multe cereri pentru studii în universitățile britanice.

Organizațiile de caritate și cele neguvernamentale din Marea Britanie au un rol important în îmbunătățirea nivelului de trai al populației social vulnerabile din Moldova, iar antreprenorii și companiile britanice creează legături tot mai strânse între noi. În ansamblu, aceste programe influențează dezvoltarea relațiilor noastre.

Trebuie să ne stabilim scopuri ambițioase pentru viitor. Vrem să ajutăm Moldova să ocupe un loc în lume ca țară modernă, sigură, prosperă, liberală și democratică. Iată de ce reformele ce țin de acordul de colaborare dintre Moldova și UE constituie un pas important și favorabil pentru poporul țării.

La summitul Parteneriatului Estic, Marea Britanie se declară categoric pentru susținerea activă a acestui parteneriat. Acest lucru este important pentru noi acum și își va menține actualitatea și în viitor. Deși Marea Britanie se retrage din componența UE, sopurile și prioritățile noastre comune în țările Parteneriatului Estic nu se vor schimba și noi vom continua să colaborăm cu partenerii și prietenii noștri din întreaga Europă pentru a atinge scopurile comune.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu cea a redacției.

Партнерские ссылки