12.28ºC Chișinău
Vineri 22 martie 2019

Alegerile primarilor în Chișinău și Bălți ar putea fi comasate cu cele parlamentare

Alegerile noilor primari de Chișinău și Bălți ar putea avea loc în aceeași zi cu alegerile parlamentare din toamna anului 2018. Conform informațiilor NM, comasarea campaniilor electorale locale și naționale este discutată în Partidul Democrat și în Partidul Socialiștilor. Din explicațiile făcute publice de Comisia Electorală Centrală se poate trage concluzia că la dorință, mecanismul legal de amânare până în toamnă a alegerilor în Chișinău și Bălți va fi găsit. Un argument suplimentar în favoarea unei astfel de variante va deveni economisirea mijloacelor bugetare.

Despre faptul că în culoarele politice se discută ideea comasării alegerilor primarilor de Chișinău și Bălți cu campania electorală parlamentară, NM a aflat concomitent din câteva surse din cadrul PDM și PSRM. Și dacă socialiștii vorbesc despre eventualitatea organizării alegerilor în luna mai, democrații tind spre organizarea alegerilor comasate la toamnă.

newsmaker.md/rus/novosti/dazhe-v-strane-plahotnyuka-nelzya-otmenit-matematiku-kogda-v-kishineve-i-beltsah-p-36210

Adepții unui astfel de scenariu aduc un șir de argumente în favoarea acestei variante. În primul rând, amânarea alegerilor în Chișinău și Bălți va oferi timp suplimentar pentru pregătirea de campanie. Potrivit experților, PDM este cel mai interesat de această pregătire: pentru democrați, demisia primarilor celor mai mari orașe din Moldova a fost o surpriză neașteptată care le-a încurcat planurile.

În al doilea rând, acest lucru ar permite economisirea mijloacelor bugetare. În cazul organizării alegerilor în Chișinău și Bălți la 20 mai (în această zi, vor avea loc alegerile locale anticipate în câteva localități), primarii vor primi mandat doar pentru un an. Iar în vara anului 2019, va fi necesară organizarea noilor alegeri.

Conform informațiilor NM, o soluție care este discutată în PDM poate deveni adoptarea modificărilor în legislația electorală, ceea ce ar permite alegerea în toamnă a primarilor cu mandat deplin, pentru întregul termen. Și astfel ar putea fi evitată o campanie electorală inutilă.

Problema constă în faptul că, potrivit legislației electorale în vigoare, alegerile locale anticipate în localitățile în care au apărut locurile vacante urmează să fie organizate la 20 mai. Pentru această zi, în câteva regiuni deja a fost stabilită votarea. Însă CEC nu se grăbește să stabilească în această zi alegeri în Chișinău și Bălți.

Miercuri, Comisia Electorală Centrală a publicat un comunicat în care explică poziția sa în acest sens. Din argumentele CEC se poate trage concluzia că la dorință, mecanismul legal de a nu organiza alegeri în Chișinău și Bălți în luna mai poate fi găsit.

În special, CEC indică stipulările art. 150 al Codului electoral, în care se menționează că data noilor alegeri este stabilită de către Comisia Electorală Centrală în decurs de cel mult 30 de zile din momentul „constatării circumstanțelor” ce țin de demisia primarilor și de cel puțin 60 de zile până la data alegerilor.

Comunicatele oficiale ale consiliilor municipale din Chișinău și Bălți au fost transmise la CEC la 19 februarie și, respectiv, 20 februarie. Astfel, dacă CEC va folosi toate termenele stabilite pentru examinarea chestiunii privind stabilirea datei noilor alegeri, amânând luarea deciziei pentru ultima zi, se poate întâmpla „să nu se încadreze” în termeni pentru organizarea lor la 20 mai.

Conform aceluiași art. 150, alegerile locale pot fi organizate nu mai des decât de două ori pe an – primăvara și toamna. Astfel, în cazul în care alegerile din Chișinău și Bălți nu vor fi stabilite pentru 20 mai (când sunt deja anunțate alegeri în alte cinci localități), ele vor fi amânate pentru toamnă. În acest caz, ele vor putea fi stabilite pentru cea de-a doua sau a treia săptămână din luna noiembrie. Tot atunci ar putea avea loc și alegerile parlamentare.

O altă teză-cheie indicată de CEC ține de finanțarea alegerilor. Comisia menționează că mijloacele pentru organizarea alegerilor în Chișinău și Bălți nu sunt prevăzute în buget. Pentru organizarea lor, parlamentul trebuie să aplice la timp modificări în principalul document financiar din anul 2018. Doar după aceasta, CEC va putea lua decizia cu privire la organizarea alegerilor locale. Totodată, reprezentanții Comisiei promit că instituția intenționează să repecte „termenii legali ai examinării”.

În cazul recentului referendum pentru demisia primarului de Chișinău, parlamentul a alocat în mod operativ bani pentru organizarea lui. Însă nu sunt garanții că la fel se va întâmpla și în cazul actualelor alegeri. Controlând majoritatea parlamentară, PDM poate, teoretic, să tărăgăneze examinarea acestei chestiuni. Iar economisirea mijloacelor bugetare poate deveni un argument important și explicit pentru cetățeni pentru motivarea amânării alegerilor.

În ce privește introducerea modificărilor în legislația electorală, teoretic, o piedică ar putea fi recomandările Comisiei de la Veneția. Experții acesteia, de obicei, nu recomandă modificarea legislației electorale în mai puțin de un an până la alegeri. Însă dacă modificările nu schimbă „regulile jocului”, ci sunt îndreptate spre îmbunătățirea procesului electoral, această condiție poate să nu fie luată în considerare. Cu atât mai mult că autoritățile moldovenești deja au experiența ignorării unor recomandări cu mult mai importante ale Comisiei de la Veneția.

Autor: Evgheni Solari

Партнерские ссылки