«Ambasadorul este ocupat». Ce relatează misiunile diplomatice moldovenești în străinătate despre criza din Moldova

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, membru al cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu, a rechemat-o la Chișinău, pentru consultări, pe ambasadoarea Moldovei în SUA, Cristina Balan. Înainte de aceasta, a apărut o informație precum că Balan distribuie în SUA un mesaj în care menționează că blocul ACUM și PSRM acționează în interesele Moscovei și convinge Washingtonul să susțină Partidul Democrat din Moldova. NM a decis să afle, cu ce se ocupă în perioada dualității de putere alți ambasadori din Moldova în străinătate, de la cine ei primesc instrucțiuni și ce transmit ei partenerilor externi. Nu a fost atât de simplu să aflăm toate acestea.

Primul ambasador

Ambasadorul Moldovei în SUA, Cristina Balan este primul diplomat moldovean rechemat la Chișinău din țara gazdă, de către noul ministru al afacerilor externe și integrării europene al Moldovei, Nicu Popescu. Șeful misiunii diplomatice este rugat să vină la Chișinău în ziua de vineri, 14 iunie.

Popescu a adăugat că autoritățile americane sunt informate despre această decizie și despre cauzele acesteia, menționând că «din acest moment, orice adresare din partea doamnei ambasador Balan nu prezintă poziția autorităților legitime ale Moldovei».

Cu o zi înainte de decizia de rechemare a dnei Balan, în presă a apărut o informație despre faptul că Partidul Democrat din Moldova difuzează în SUA o scrisoare în care afirmă că blocul ACUM și PSRM acționează în interesele Moscovei. Se mai spunea că în difuzarea acestui document este implicată ambasadoarea Moldovei în SUA, Cristina Balan.

La rândul său, Balan a dat asigurări pentru NM că nu a transmis partenerilor străini, prin intermediul ambasadei, scrisori semnate de Partidul Democrat. «Toată informația pe care eu o transmit prezintă poziția guvernului Filip», a menționat ea. Și a subliniat că nimeni nu o poate învinui că ea nu-și îndeplinește atribuțiile în mod impecabil».

Menționăm că originalul documentului, care a ajuns în posesia NM și a cărui copie a fost distribuită în cercurile politice de la Washington, este semnat «Foundation for a Modern Democracy (Chisinau)». La fel se numea și organizația care a fost condusă de Cristina Balan până în luna mai 2018, când aceasta a preluat conducerea misiunii diplomatice de la Washington. În aceeași perioadă, până la numire, ea a fost șef de departament relații externe al PDM și l-a însoțit de nenumărate ori pe liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc în vizitele acestuia efectuate în SUA.

Diplomație neîmpărtășită

NM a decis să afle, cum stau lucrurile la ceilalți ambasadori ai Moldovei în străinătate. A cui poziție ei reprezintă în țările gazdă, primesc vreo instrucțiune de la Chișinău despre cum să prezinte partenerilor străini evenimentele din Moldova și cine dă asemenea instrucțiuni.

NM s-a adresat ambasadelor Moldovei din Rusia, Ucraina, România, Suedia, Germania și Austria cu rugămintea de a răspunde la aceste întrebări. De la fiecare dintre acestea, NM a primit răspuns precum că se află la o întrevedere ori sunt ocupați și au rugat să transmitem întrebările prin poșta electronică.

Noi am transmis asemenea solicitări. La momentul publicării acestui articol, am primit doar răspunsul ambasadorului Moldovei în Rusia, Andrei Neguța. Ce-i drept, și el a menționat că nu este împuternicit să răspundă la asemenea întrebări. «Conform regulamentului MAEIE, un ambasador sau oricare alt diplomat poate oferi un interviu doar după ce are permisiunea ministerului», a comunicat Neguța pentru NM și ne-a sugerat să ne adresăm ministerului.

Și purtătorul de cuvânt al MAEIE, Alexandru Roitman a spus pentru NM că nu este împuternicit să răspundă la astfel de întrebări și a propus să expediem pe adresa ministerului o solicitare în scris. NM a transmis o asemenea solicitare, însă deocamdată, nu am primit niciun răspuns.

De fapt, conform datelor NM, marile capitale din străinătate, care se interesează de situația din Moldova, primesc acum informațiile principale de la propriile ambasade acreditate la Chișinău și nu de la MAEIE și de la diplomații moldoveni. Ambasadorii străini se întâlnesc cu liderii politici și obțin informații din prima sursă.

În ce privește informațiile pe care toate misiunile diplomatice din Moldova le transmit partenerilor externi, câteva surse diplomatice au comunicat pentru NM că o asemenea informare, de regulă, constă în explicația anumitor detalii referitoare la situația pe care străinii pot să nu le cunoască ori să nu le înțeleagă. Principala sursă în acest sens este informația deschisă despre situația dată. O funcție mult mai importantă a diplomaților moldoveni nu este, de fapt, informarea, ci recepționarea opiniilor și a estimărilor partenerilor și transmiterea acestor date conducerii de la Chișinău.

NM nu a reușit să ia legătura cu ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, pentru a-l întreba dacă, fiind în această funcție, a transmis ambasadorilor anumite instrucțiuni și cum va fi evaluată în continuare activitatea acestora și conformitatea funcției. Ministrul se afla la Paris, telefonul său nu răspundea, iar la mesajele reporterului NM transmise prin Facebook, Popescu deocamdată nu a răspuns.

Autori: Nadejda Coptu, Irina Ivaschina

Партнерские ссылки