0ºC Chișinău
Vineri 22 februarie 2019

Amenzi tolerante. Cât costă în Moldova distrugerea unui monument istoric

O companie de construcții a demolat ilegal și fără acordul autorităților de stat un monument de importanță locală, de pe strada Columna 88, din Chișinău. Această constatare este expusă în răspunsul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, oferit la solicitarea NM. Examinarea acestui caz a fost încredințată Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. Mai devreme, șeful agenției îl apăra pe constructor și explica detaliat, de ce monumentul trebuie să fie demolat. Conform Codului penal, constructorul poate fi pedepsit cu o amendă de până la €26 mii.

La începutul lunii ianuarie 2019, pe strada Columna 88, a fost demolată o casă din secolul XIX, inclusă în Registrul Monumentelor Locale. Potrivit proiectului, pe locul clădirii istorice va fi construit un complex locativ cu „locuințe luminoase” și „oficii spațioase”. În diferite părți ale complexului, vor fi de la două până la cinci etaje. Lucrările sunt efectuate de compania Alimconstruct Grup SRL.

newsmaker.md/rom/noutati/la-chisinau-a-mai-fost-demolat-un-monument-de-arhitectura-in-locul-lui-vor-aparea-41134

Pentru arhitectul-șef al municipiului Chișinău, Sergiu Borozan, demolarea a fost o noutate: primăria nu a eliberat o asemenea autorizație. Iar Ion Ștefăniță, membru al Consiliului național al monumentelor istorice (CNMI) de pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a spus pentru NM că CNMI a aprobat demolarea, deoarece clădirea prezenta pericol și risca să se prăbușească.

Peste o săptămână după publicarea articolului despre demolarea clădirii-monument, Ministerul Culturii, în subordinea căreia se află CNMI, a răspuns la solicitarea NM. În scrisoarea semnată de secretarul de stat Andrei Chistol se spune că această instituție nu a eliberat niciun fel de autorizație pentru demolarea monumentului.

În răspunsul Ministerului Culturii, se menționează că la ședința din 7 noiembrie 2018, Consiliul a examinat și aprobat demolarea a trei construcții din apropierea monumentului – un transformator electric de pe strada Columna 88 și două de pe strada Alexandru cel Bun 47/1. „Toate cele trei construcții [...] nu prezintă nicio valoare pentru patrimoniul istoric”, se menționează în scrisoarea ministerului. Tot aici se precizează că la aceeași ședință, Consiliul a aprobat proiectul de construcție, pe acest loc a unui bloc locativ, cu o parcare subterană.

În scrisoare se mai spune că la ședința din 2 august 2018, Consiliul a aprobat proiectul de „reabilitare a clădirii”, cu perspectiva „amplasării unei entități cu oficii și spații de agrement”, cu înălțimea de cel mult două etaje.

Proiectul presupunea reabilitarea clădirii cu statut de monument și anexarea unei mansarde.

Cei de la Ministerul Culturii au precizat că reabilitarea presupune adaptarea clădirii la necesitățile actuale, care nu va influența imaginea autentică și valoarea istorică și culturală a monumentului.

„Astfel, demolarea construcției cu statut de protejat este efectuată de compania beneficiară Alimconstruct Grup SRL, fără autorizația ministerului, cu încălcarea legislației în vigoare despre protecția monumentelor și autorizațiile pentru construcții”, se mai spune în răspunsul Ministerului Culturii.

Ministerul a împuternicit Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor să clarifice situația dată. Conform art. 199 (1) al Codului penal, distrugerea obiectelor din patrimoniul cultural, în cazul persoanelor juridice, se pedepsește cu o amendă de la 6350 până la 10350 u.c. (de la €16,29 mii până la €26,56 mii), cu sau fără lichidarea persoanei juridice.

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor este condusă de Ion Ștefăniță, care este și membru al Consiliului național al monumentelor istorice. Reamintim că el s-a declarat pentru demolarea monumentului și construcția pe acest loc a unui bloc cu același număr de etaje și în același stil arhitectural. El a explicat acest lucru prin faptul că „viața oamenilor are prioritate”, iar clădirea prezenta pericol. Demolarea ei a fost decisă în urma unei expertize tehnice, care a fost efetuată încă în anul 2009.

Ștefăniță a mai spus, anterior, pentru NM că CNMI planifică să retragă statutul de monument și autorizeze demolarea altor 17 construcții din zona istorică a Chișinăului. Printre acestea, este casa lui Iacob Ghincul de pe strada București 71, clădirea de pe strada Lazo și Moara Roșie. La fel, el a confirmat că „nimeni nu a retras” statutul de monument clădirii demolate de pe strada Columna 88.

Cei din oficiul companiei de construcții Alimconstruct Grup SRL nu au răspuns la apelurile NM, de aceea nu am reușit să obținem comentariul lor.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки