2ºC Chișinău
Joi 15 noiembrie 2018

Apărare bătută. Avocatul lui Veaceslav Platon a fost condamnat la șase ani de închisoare

 

Judecătoria Criuleni l-a condamnat pe avocatul businessmanului Veaceslav Platon, Ion Crețu, învinuit de trafic de influență. Decizia a fost pronunțată în lipsa acuzatului. Crețu consideră că sentința este ilegală și că ține de activitatea sa de avocat. El a declarat că judecătoarea Viorica Ursu nu a scris textul sentinței, ci l-a copiat integral pe cel al acuzării, adăugând doar termenul.

La 10 iulie, judecătoarea Viorica Ursu l-a condamnat la șase ani de închisoare pe Ion Crețu, unul dintre avocații businessmanului Veaceslav Platon.

În anul 2014, Procuratura Anticorupție l-a învinuit pe Crețu de trafic de influență. Publicația Ziarul de Gardă a scris că Crețu a fost reținut „cu cea mai mare mită din istoria avocaturii” – 15 700 de euro.

Centrul Național Anticorupție a decis reținerea lui Crețu în baza declarației clientului său. Învinuit de trafic de persoane, clientul lui Ion Crețu a spus că acesta i-ar fi promis că-i va influența pe colaboratorii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, pentru ca aceștia să închidă dosarul penal.

Ion Crețu declarase atunci că dosarul împotriva sa a foat fabricat încă în anul 2014. De asemenea, el consideră că în timpul procesului, care durează deja trei ani, la Judecătoria Criuleni, a prezentat dovezi convingătoare ale nevinovăției sale.

De menționat că la 28 februarie, Judecătoria Criuleni a luat decizia privind arestarea lui Crețu. De atunci, avocatul se află peste hotarele Moldovei. El susține că decizia instanței referitoare la arest și sentința țin de activitatea sa de avocat și anume de apărarea lui Veaceslav Platon.

Anterior, Crețu a spus pentru NM că încă în anul 2016, el a fost avertizat să renunțe la cazul lui Platon.

După pronunțarea sentinței, NM l-a contactat pe Ion Crețu. Acesta susține că judecătoarea Viorica Ursu a pronunțat sentința ignorând toate dovezile de nevinovăție pe care el le-a prezentat. Printre acestea – contractul de prestare a serviciilor juridice (NM dispune de o copie a acestuia). Conform acestuia, Crețu urma să primească 300 de mii de lei pentru serviciile sale.

Crețu afirmă că 15 700 de euro sunt doar o parte a onorariului. „Acest contract demonstrează motivul obținerii banilor din cauza cărora sunt învinuit de trafic de influență. Însă în textul sentinței, judecătoarea nu a indicat că eu am prezentat acest contract”, a spus avocatul.

Potrivit afirmațiilor sale, partea acuzării a falsificat dovezile vinovăției acestuia – un CD. Procurorul a comunicat în instanță că la 25 februarie 2014, reclamantul l-a raportat pe Crețu și a anexat la materiale un CD, deși înregistrarea informației pe disc a fost efectuată în luna martie 2014, adică mai târziu decât a fost depusă cererea.

Crețu a spus că el a atras atenția judecătorului asupra acestui fapt și a depus câteva declarații în acest sens, însă acestea nu sunt reflectate în textul sentinței.

Crețu este de părere că judecătoarea Viorica Crețu nu a scris textul sentinței, ci a copiat actul de acuzare, adăugându-i termenul de pedeapsă.

„Ea nu mi-a indicat pedeapsa, deși trebuia, în conformitate cu legea, și a confundat punctele din articolul 326 conform căruia sunt învinuit. Astfel, procuratura mă învinuiește conform punctului trei al respectivului articol, iar ea m-a condamnat conform celui de-al doilea”, a menționat Crețu.

El a anunțat că împreună cu colegii săi, pregătește un recurs.

Avocatul a mai spus că s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii cu declarația în care a învinuit-o pe Ursu de depășirea împuternicirilor de serviciu.

„La ședința de judecată, ea mi-a spus de două ori că regretă că nu m-a plasat în arest, iar mai târziu a exclus aceste cuvinte din protocolul ședinței”, a subliniat el.

Crețu a mai spus că reclamația sa nu a avut niciun efect. El a mai comunicat că banii care i-au fost confiscați au fost returnați de către magistrat procurorului, încă în luna decembrie 2017, deși ea ar fi putut face acest lucru concomintent cu pronunțarea sentinței.

Potrivit declarațiilor anterioare ale lui Ion Crețu, la 8 septembrie 2017, când pe pagina lui Veaceslav Platon a fost publicat un film care conține versiunea sa despre furtul miliardului din băncile moldovenești, pentru care Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare, Ion Crețu a primit mai multe avertizări precum că va fi arestat. Crețu a mărturisit că în luna noiembrie 2017, procurorul Vitalie Galeru a depus în instanță un demers referitor la arest, însă magistratul l-a respins. Atunci, procurorul ar fi spus că aceasta a fost un avertisment.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки