27ºC Chișinău
Duminică 19 august 2018

„Astăzi Dumnezeu este român”. Cum au sărbătorit unioniștii 100 de ani de la unire. Reportaj NM

Marea Adunare Centenară prilejuită de aniversarea Unirii Basarabiei cu România s-a dovedit a fi mai puțin numeroasă decât anunțau organizatorii. În loc de cei 100 de mii de oameni care erau așeptați la miting, potrivit datelor poliției, în PMAN s-au adunat aprovimativ șapte mii de unioniști. Cu toate acestea, dispoziția participanților la eveniment a demonstrat că sărbătoarea „conștiinței naționale româneși” a fost cu succes. Și deși înșiși unioniștii recunosc că perspectiva unirii este în continuare neclară, sărăcia, corupția și alte probleme cu care se confruntă Moldova funcționează în favoarea unirii mai bine decât orice agitatori.

De dimineață, timpul era favorabil organizatorilor evenimentului unionist. După câteva zile de ninsori neobișnuite pentru sfârșitul lunii martie, ziua a fost însorită. Acest lucru nu putea să nu se răsfrângă asupra dispoziției participanților la acțiunea unionistă. Unul dintre cei care a luat cuvântul a menționat că „la Chișinău a venit primăvara românească”. Și George Simion, liderul Platformei Acțiunea 2012, a văzut în aceasta un semn: „Chiar și Dumnezeu este astăzi român. Priviți la acest soare! Este un simbol bun. Simbolizează că 2018 trebuie să fie anul Unirii”.

Începutul manifestației din Piața Marii Adunări Naționale era planificat pentru ora 12:00. Spre locul desfășurării evenimentului se apropiau și coloane, și grupuri aparte. Coloana care a pornit de lângă Universitatea Pedagogică a fost condusă de liderul Partidului Național Liberal Vitalia Pavlicenco. Mai devreme, separat de alții, pe piață a venit și o coloană a Partidului Liberal. Oamenii scandau tradiționalele „Unire!”, „Trăiască Moldova, Ardealul și Țara Românească!”.

La intrarea pe piață, tinerii distribuiau oamenilor suvenire – cifrele 100 imprimate pe carton. Unul dintre activiști a comunicat pentru NM că au fost tipărite 10 mii de astfel de „100”, așa că accesoriul de sărbătoare a revenit aproape fiecărui participant la acțiune.

Mitingul festiv a fost deschis de regizorul Sandu Grecu, președintele Uniunii Teatrale din Moldova. A răsunat imnul Moldovei și cel al României. Mai târziu, de pe scenă au vorbit conducătorii organizațiilor unioniste: Anatol Ursu, Vlad Bilețchi, Ion Leașcenco, George Simion. Toți s-au referit la rolul sfânt al unionismului, unirea inevitabilă și rolul Basarabiei în statul român.

După aceasta microfonul a fost oferit reprezentanților autorităților locale care au semnat declarațiile simbolice despre Unirea cu România. Moderatorul Sandu Grecu i-a prezentat pe liderii locali curajoși ca exemplu pentru politicienii prezenți la acțiune.

Numărul politicienilor prezenți pe piață era mic. În afară de reprezentanții PL și ai PNL, la acțiune au mai venit deputații liberal-democrați Tudor Deliu, Vadim Pistrinciuc, Maria Ciobanu. Printre oameni a fost observat și președintele partidului Viorel Cibotaru. La miting a vorbit și ex-deputatul Ion Hadârcă și fostul primar al capitalei liberalul Dorin Chirtoacă.

Însoțit de aplauze furtunoase, la microfon a apărut și ex-președintele României, actualmente senator și președinte de onoare al Partidului Unității Naționale din Moldova Traian Băsescu. El a apărut pe scenă cu un tricolor în mână și s-a adresat guvernelor Moldovei și Românei cu rugămintea de a înfăptui cât mai curând Unirea. Iar după aceasta, conform tradiției, a coborât „în popor”, zâmbind și strângând mâini și fotografiindu-se cu admiratorii.

Primirea caldă oferită lui Băsescu de către public a demonstrat că ex-președintele carismatic al României rămâne favoritul electoratului unionist. De fapt, el încă nu reușește să transforme această simpatie în capital politic. Litigiile provocate de decizia președintelui Igor Dodon de a i se retrage cetățenia moldovenească se tărăgănează, iar „transferul” de imagine în favoarea lui Anatol Șalaru, care conduce PUN, nu funcționează, lucru demonstrat de sondaje.

Și Maia Sandu, liderul Partidului „Acțiune și Solidaritate”, și-a respectat promisiunea și a apărut pe piață. Ea nu s-a ridicat pe scenă, iar în interviul acordat jurnaliștilor a numit Unirea Basarabiei cu România din anul 1918 „o primă experiență de integrare a Moldovei în spațiul european”, iar perspectiva unei noi Uniri cu România este posibilă doar în cazul obținerii unui consens național.

La un moment dat, de pe scenă s-au auzit cuvinte în limba rusă. Victor Grebenșcicov, unul dintre membrii organizației „Sfatul Țării 2”, a început, pe neașteptate, să vorbească în limba rusă și a îndemnat minoritățile naționale să nu se împotrivească voinței „majorității românești” care își dorește Unirea. Potrivit afirmațiilor acestuia, minorităților naționale le va fi mai bine în România: în comparație cu situația din Moldova, acolo, la nivel de stat, este susținută presa care apare în limbile minorităților naționale, „etniile sunt reprezentate în România de deputați în parlament, iar președintele este de etnie germană”. „Vă puteți imagina așa ceva în Moldova?”, a întrebat el. Adepții unirii care îl ascultau nu puteau, dar se pare, nici nu voiau să-și imagineze.

În ansamblu, la eveniment a fost o atmosferă de sărbătoare. În atmosfera de primăvară se evidențiau pancartele și drapelele organizațiilor unioniste de dreapta. Ei au venit la miting cu drapelele „Gărzii de Fier”, portretele liderilor legionarilor români Corneliu Zelea Codreanu și mareșalului Ion Antonescu.

În discuție cu NM, majoritatea celor care au venit la eveniment au recunoscut că unirea celor două state este aproape ireală în timpul apropiat. Unul dintre participanții la miting a recunoscut că principalul scop al unioniștilor este de a-i convinge pe cetățeni că nu există o altă cale. „Noi pur și simplu trebuie să-i convingem pe cetățenii noștri de necesitatea unirii. Sunt din cei care nu doresc, dar ei trebuie să înțeleagă că altfel Moldova nu are viitor”, a declarat pentru NM Vasile din Chișinău.

„Pur și simplu trebuie să luptăm și unirea va avea loc”, l-a susținut o femeie de alături.

Dacă de pe scenă răsunau mai multe lozinci patetice despre spiritul românesc, de la oamenii din mulțime cel mai adesea se putea auzi argumentarea pragmatică: cuvinte despre viață decentă, salarii și pensii mai bune, luptă reală cu corupția. „Aceasta este o șansă de a ne integra în spațiul european, șansă la o viață decentă la noi acasă”, a spus pentru NM Nicoleta, o tânără unionistă.

În același spirit discută și Nicolae Șcerbin, șofer de troleibuz din Chișinău. „Eu sunt adept al unirii în primul rând pentru faptul că dacă vor veni românii, îi vor închide pe toți corupții noștri de la putere. În România nu este nicio diferență: procuror, judecător, deputat. Acolo toți sunt închiși. Desigur, aici mulți sunt împotrivă. Eu nu cred că unirea este posibilă în timpul apropiat, însă așa ar fi mai bine”, a spus el pentru NM.

Mitingul unioniștilor a durat aproximativ trei ore. La încheierea evenimentului, de pe scenă a fost citită Rezoluția „Despre Unire”, asemănătoare cu cele care au fost adoptate în localitățile Moldovei. Mulțimea de oameni de pe piață a votat unanim pentru adoptarea ei, prin ridicarea mâinii. De pe scenă a mai fost citit „Tatăl Nostru” și a fost anunțată încheierea manifestării. Oamenii au început să se împrăștie, ascultători.

Adversarii unioniștilor aproape că nu s-au manifestat. Unicul incident a fost reținerea de către polițiști în apropierea PMAN a unui grup din vreo 20 de tineri cu măști medicale pe față. Polițiștii sunt siguri că aceștia se îndreptau spre mulțime pentru a provoca situații de conflict cu unioniștii. Înșiși tinerii le-au spus polițiștilor că „pur și simplu se plimbă”, însă nu au putut explica, de ce aveau cu ei cuțit, pumnal, mască antigaz și bâtă. Toate acestea au fost descoperite de către polițiști în rucsacurile tinerilor.

Autor: Evghenii Ceban

Партнерские ссылки