Atenție, animale! Oare Moldova are nevoie de o grădină zoologică de contact

La Chișinău va fi deschis, în curând, o grădină zoologică de contact, cu animale și păsări de casă. Multe organizații pentru apărarea drepturilor animalelor din toată lumea se declară împotriva întreținerii animalelor în astfel de condiții și a folosirii lor pentru distracții. Apărătorii din Moldova menționează că grădinile zoologice de acest gen sunt periculoase nu doar pentru animale, dar și pentru vizitatori. NM a studiat avantajele și dezavantajele grădinilor zoologice de contact.

La Grădina zoologică din Chișinău se apropie de sfârșit amenajarea unui teren special unde vizitatorii vor putea să se joace cu animalele, să le hrănească. Grădina zoologică de contact se deosebește de una obișnuită prin faptul că aici, vizitatorii nu vor vedea tăblițe de genul „Nu hrăniți animalele”, „Nu vă apropiați de cușcă”. Într-o grădină zoologică de contact, vizitatorii au voie să mângâie și să hrănească animalele.

Adepții deschiderii grădinilor zoologice de contact presupun că astfel de contacte cu animalele îi va ajuta pe oameni să fie mai aproape de natură. Apărătorii animalelor consideră că dimpotrivă, aceasta este o bătaie de joc de animale.

Veterinarul de la grădina zoologică din Chișinău, Iurii Panarin, a asigurat-o pe jurnalista NM că astfel de contacte cu oamenii nu prezintă niciun pericol pentru animale. „Dimpotrivă, acestea se vor obișnui să comunice cu oamenii”, subliniază el.

Însă multe organizații ale apărătorilor de animale din întreaga lume, inclusiv Freedom for Animals din Marea Britanie, se declară împotriva întreținerii animalelor în asemenea condiții și a folosirii lor în scopuri distractive.

Și militanții pentru drepturile animalelor de la noi sunt îngrijorați de apariția noii grădini zoologice. Apărătoarea drepturilor animalelor Valentina Dudnic a menționat pentru NM că în timp ce în țările dezvoltate se închid grădinile zoologice de contact, în Moldova abia urmează să fie deschisă. „În general, oamenii de la noi nu înțeleg ce fac și cât de iresponsabili sunt în raport cu animalele, chiar și față de câinii și pisicile din stradă. Societatea încă nu conștientizează, ce stres au animalele din astfel de grădini zoologice sau din delfinarii”, a spus ea. Se creează impresia că oamenii sunt gata să facă bani din orice și nu se gândesc, care vor fi consecințele acestor lucruri pentru animale, a mai spus ea.

Activiștii organizației obștești „Protecția Animalelor în Moldova” sunt siguri că grădina zoologică de contact „este îngrozitoare pentru animale”. „Ele au un stres enorm din cauza gălăgiei, numărului mare de oameni, atingerilor și mirosurilor străine. În multe țări, acest lucru este interzis”, au precizat cei din organizație.

De asemenea, ei au spus pentru NM că la copiii care frecventează adesea asemenea grădini zoologie se formează ideea precum că poți face orice cu asemenea animale și că nu trebuie să ții cont de nevoile lor.

Menționăm că în Rusia și în Ucraina, au fost cazuri când animalele din grădinile zoologice de contact au atacat vizitatorii. Presa din Rusia a scris că animanele care erau întreținute în condiții necorespunzătoare atacau oamenii și le traumau.

Duma de Stat din Federația Rusă a adoptat legea „Cu privire la tratamentul responsabil față de animale”, care interzice deschiderea grădinilor zoologice de contact. Și în Ucraina se preconizează interzicerea acestora, Rada Supremă a înregistrat deja un proiect de lege în acest sens. Legislatorii ucraineni propun interzicerea folosirii animalelor în circuri mobile și staționare, precum și crearea și întreținerea grădinilor zoologice de contact.

Autor: Dina Linețcaia

Партнерские ссылки