24.85ºC Chișinău
Luni 20 mai 2019

„Au încălcat tot ce se poate”. Cum Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. Reportaj NM

Curtea de Apel l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 25 de ani de înhisoare. Avocații săi consideră că la această ședință, judecătorii „au încălcat tot ce se poate”. La ședință, s-a constatat că protocolul cu depozițiile lui Platon nu corespunde declaraților reale ale acestuia. Platon l-a învinuit pe președintele completului de magistrați de legături cu Vladimir Plahotniuc. Inculpatului i-a fost refuzat dreptul la ultimul cuvânt și a fost eliminat din sala de judecată. Aflați detalii din reportajul NM.

 „80% din conținutul protocolului nu corespund celor declarate de mine”

La începutul ședinței de la Curtea de Apel, care s-a desfășurat la 14 decembrie, avocatul Victor Mazniuc, care apără interesele lui Andrei Bahcivanji (acesta, la fel ca și Platon, figurează în dosarul despre escrocherie la Moldasig), a declarat că dezbaterile nu pot începe până clientul său nu va lua cunoștință de materialele dosarului. Avocatul lui Veaceslav Platon, Eduard Rudenco, a depus o cerere cu rugămintea de a amâna audierile până ce clientul său va lua cunoștință de protocolul ședinței anterioare care, până în prezent, nu a fost întocmit și semnat.

Procurorii au spus că nu există temei pentru amânarea audierilor.

Atunci Platon s-a adresat către președintele completului de magistrați, Xenofon Ulianovschi: „Dle judecător, noi am analizat protocolul timp de două zile. 80% din conținutul lui nu corespund celor declarate de mine. Acesta este un simplu set de propoziții fără sens”. Platon a mai menționat că examinarea altor dosare în care el figurează a fost amânată pentru sfârșitul lunii februarie. Platon a presupus că acest lucru ține de alegerile care urmează și de schimbările care vor fi în politică.

Ulianovshi a răspuns că Platon tocmai a recunoscut că a luat cunoștință de conținutul protocolului. Președintele completului de magistrați a decis să continue audierile și i-a propus lui Platon să întocmească în scris toate pretențiile pe care le are față de conținutul protocolului.

Avocatul acuzatului Andrei Bahcivanji, Tatiana Malai, a declarat că este o încălcare serioasă faptul că clientului său nu i-au permis să ia cunoștință de protocol. Procurorul Alexandru Cernei a menționat, în acest context, că nu vede motive pentru tărăgănarea anchetei.

„Problema este în protocol sau nuîn acesta. La 28 decembrie, va fi ziua de naștere a lui Plahotniuc și dvs. doriți să-i faceți un cadou, de aceea și vă grăbiți”, a presupus Platon. Ulianovschi i-a răspuns că în acest caz, politica nu are nicio relevanță.

Atunci, Bahcivanji a reamintit că nu a luat cunoștință de protocol. În pofida încercărilor lui Platon și Rudenco de a demonstra că nu se poate trece la declarații până nu vor lua toți cunoștință de protocol, audierile au continuat.

Platon a încercat să ceară recuzarea unui judecător, însă Xenofon Ulianovschi nici nu l-a ascultat. Avocații Rudenco și Bodnariuc s-au declarat în apărarea inculpatului, însă judecătorul n-a acordat atenție cuvintelor lor, menționând că instanța a decis să treacă la dezbaterile dintre părți.

 „Tu nu ai nicio atribuție. Semnează hârtiile”

În timpul dezbaterilor, Victor Mazniuc, avocatul lui Bahcivanji, a numit absurde acuzațiile aduse la adresa clientului său. El a menționat că Bahcivanji este deja de doi ani ținut în penitenciarul nr. 13, în condiții inumane. Mazniuc consideră că asupra lui Bahcivanji s-au făcut tentative de presiuni, atunci când l-au ținut, timp de o jumătate de an, în aceeași cameră cu o persoană bolnavă de SIDA. La rândul său, Bahcivanji a spus că este nevinovat. El a mai spus că procurorii au încercat în repetate rânduri să-l impună să-l defăimeze pe Platon. „Colegii [procurorului Alexandru] Cernei se apropiau de mine, în coridoare, și-mi spuneau: tu nu ai nicio atribuție, acestea sunt cauzele altor oameni, semnează hârtiile” . Însă Bahcivanji a menționat că principiile sale nu-i permit să ponegrească un alt.

El a mai spus că a discutat cu judecătoarea Galina Moscalciuc (în luna decembrie 2017, judecătoarea Moscalciuc l-a condamnat pe Platon la 12 ani de închisoare în dosarul Moldasig). Potrivit lui Bahcivanji, Moscalciuc s-a plâns că ea este impusă să examineze acest caz. Bahcivanji a mai spus că i s-a făcut milă de ea și a propus ca el să fie închis pentru cinci ani. Potrivit lui, după ce Moscalciuc l-a condamnat la opt ani, ea a spus: „Andriușa, scuză-mă, eu n-am putut”. El a mai adăugat că traducătoarea a început să plângă atunci când a auzit sentința ce i-a fost pronunțată pe numele lui.

Apoi Bahcivanji a reamintit că dosarul penal despre escrocheria de la Moldasig a apărut după conflictul dintre Platon și Plahotniuc. „Eu am auzit cum procurorii, înjurând, dădeau ordine ca el (Platon) să fie închis, nu știu pentru ce”, așa, potrivit lui Bahcivanji, vorbea procurorul Adriana Bețișor. La sfârșitul discursului său, Bahcivanji a subliniat că instanța primară nu a analizat aproximativ 30 de declarații pe care el le-a depus.

„Acesta este un too much pentru un singur proces”

După aceasta, avocatul Alexandru Bernaz a cerut să se facă expertiza noii dovezi a nevinovăției lui Veaceslav Platon. Iar avocatul Bodnariuc a menționat încă o dată că protocolul de la ședința precedentă așa și nu a fost semnat.

 „Vreau să subliniez că de-a lungul întregului proces, instanța nu a permis să fie prezentată nicio dovadă din partea apărării”, a spus Veaceslav Platon. Judecătorul i-a recomandat să lase aceste obiecții pentru dezbaterile dintre părți.

Apoi Platon a propus să fie recuzat judecătorul „al cărui fiu depinde de Plahotniuc”. „El [Pahotniuc] l-a propus în guvern. Cariera acestuia s-a început pe lângă Plahotniuc. De asemenea, fiica sau nepoata sa lucrează secretară personală a lui Plahotniuc. Cum se spune, acesta este un too much pentru un singur proces, când două rude ale judecătorului depind de comanditarul dosarului”, a spus Veaceslav Platon.

El a transmis comisiei judiciare fotografii care conțin dovezi ale cuvintelor sale, însă n-a specifiat numele judecătorului. După ce niciun judecător nu a fost recuzat, Platon a spus că este vorba despre Xenofon Ulianovschi (fiul său, Tudor Ulianovschi, este ministru al afacerilor externe și integrării europene). Nu a urmat nicio reacție a judecătorului.

Avocatul Eduard Rudenco a menționat că ar fi putut cere recuzarea judecătorilor, dar este sigur că cererea lui ar fi fost neglijată.

După aceasta, timp de aproape trei ore, a vorbit avocatul Alexandru Bernaz. El a analizat detaliat dovezile care au fost prezentate de către procurori. Bernaz a amintit că judecătorul Galina Moscalciuc, care a pronunțat sentința lui Veaceslav Platon în prima instanță, a refuzat să examineze cazul în care figurează și clientul său. De asemenea, Bernaz a vorbit despre neconcordanța în cazul despre mituirea colaboratorilor departamentului special Pantera, în care este învinuit Platon (acest caz a fost comasat cu cel despre Moldasig). În versiunea părții acuzării, Platon a propus unor angajați (doi la număr) ai Pantera apartamente, automobile și câte 5 mii de euro. Bernaz a menționat că înregistrările audio, în care Platon vorbește cu angajații Pantera, nu au fost studiate pe deplin, iar în descifrarea lor s-au omis multe detalii importante. Avocatul a comunicat că a fost nevoie ca înregistrările să fie expediate pentru expertiză în Rusia, pentru a confirma că Platon pur și simplu a glumit cu colaboratorii de la Pantera.

De asemenea, Bernaz a analizat învinuirile în cazul Moldasig. El a menționat că instanța de judecată nu a audiat martori importanți. În afară de aceasta, potrivit avocatului, partea acuzării nici nu a dat citirii declarațiile acestora, ci pur și simplu a anunțat numerele protocoalelor în care acestea sunt incluse.

 „Onorată instanță, eu cred că oamenii pur și simplu sunt aduși până la extenuare”

În timpul declarațiilor sale, Bernaz a rugat de două ori să se anunțe pauză, însă judecătorii au refuzat. Apoi cuvântul a fost oferit altor avocați ai lui Platon, însă și aceștia au solicitat pauză. „Onorată instanță, eu consider că oamenii pur și simplu sunt aduși până la extenuare cu aceste audieri îndelungate, de câte 5-7 ore. Oamenii nu au posibilitatea să ia prânzul ori măcar să bea apă”, a spus Platon. Și Bahcivanji i-a rugat pe judecători să anunțe pauză. El a spus că la fiecare ședință, este adus la ora opt dimineața și este nevoit să stea pe toată durata ședinței fără mâncare și apă. După aceasta, judecătorii au acceptat să se facă pauză.

Când audierile au fost reluate, avocații lui Veaceslav Platon – Eduard Rudenco, Alexandru Bodnariuc și Valeriu Pleșca – au spus că ei au nevoie de timp pentru a se pregăti să ia cuvântul. Însă judecătorii au considerat că astfel, avocații au refuzat să vorbească și i-au oferit cuvântul lui Veaceslav Platon.

El a spus că a analizat 164 de pagini ale sentinței care i-a fost pronunțată de instanța primară. Platon a încercat să demonstreze că i-au fost înaintate „acuzații false și exagerate”, fără a fi oferite dovezi concrete ale vinovăției sale. Judecătorul însă l-a întrerupt, motivând că Platon repetă ceea ce a spus mai devreme. „Dvs. doriți să mă eliminați – poftim”, a spus Platon. După aceasta, Xenofon Ulianovschi l-a eliminat din sala de ședințe.

Judecătorul i-a întrebat pe procurori dacă aceștia mai au ce spune după toate cele auzite la ședință. Însă procurorii au refuzat să-și expună replicile. 

Atunci avocatul Victor Mazniuc a spus că partea acuzării nu are dovezi clare, odată ce n-a oferit răspuns.

Magistrații i-au oferit ultimul cuvânt inculpatului Bahcivanji. El a rugat să i se ofere posibilitatea de a se expune la ședința din 15 decembrie (urma să aibă loc), însă instanța i-a respins rugămintea.

După aceasta, magistrații s-au retras pentru deliberări, iar după aceasta au pronunțat sentința decisivă. Completul de magistrați a respins toate recursurile pe care le-au înaintat inculpații și avocatul lor. Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de detenție și amendă în sumă de 6 mii u.c. Termenul de detenție a fost stabilit ținând cont de sentința care i-a fost anunțată lui Platon în dosarul despre sustragerea banilor din Banca de Economii. Sentința a intrat în vigoare la 14 decembrie. În acest termen este inclus și arestul preventiv în care Platon s-a aflat începând cu 25 iulie 2016.

Magistrații au mai anunțat că vor depune o plângere la Ministerul Justiției împotriva avocaților Rudenco, Bernaz și Bodnariuc pentru comportament neadecvat în timpul ședințelor.

Avocatul lui Veaceslav Platon, Alexandru Bodnariuc, a spus pentru NM că el consideră sentința ilegală: „Astăzi, la examinarea cazului la Curtea de Apel, final al așa-zisei justiții a noastre a fost eliminearea lui Veaceslav Platon de la participarea în dosar. Declarațiile sale au fost întrerupte atunci când el și-a expus opinia referitoare la acuzația ce i-a fost înaintată, apoi l-au eliminat din sala de judecată. Eliminându-l de la proces, i-a fost refuzat și dreptul la ultimul cuvânt”.

Bodnariuc a mai subliniat că până în prezent, nu a fost semnat protocolul precedentei ședințe de judecată, care trebuie întocmit și semnat în decurs de 48 de ore supă finalizarea audierii. „Ieri, pe parcursul întregii zile, am încercat să aflăm, ce-i scris acolo. Acolo nu este nicio logică, e imposibil să înțelegi despre ce e vorba”, a spus Bodnariuc, adăugând că la această ședință a Curții de Apel, magistrații „au încălcat tot ce se poate, iar în consecință, a fost decizia despre 25 de ani de închisoare”. Bodnariuc a mai spus că avocații vor ataca această decizie la Curtea Supremă de Justiție.

Autor: Nadejda Coptu

Партнерские ссылки