Au uitat de canalizare. De ce Chișinău Arena va costa cu 1,5 milioane de euro mai scump

Lucrările de construcție a Sălii polivalente Chișinău Arena, estimate, mai devreme, la 43 de milioane de euro, vor costa cu 1,5 milioane de euro mai scump. Acestea sunt costurile rețelelor de apă și canalizare pentru complexul sportiv. Guvernul va semna un acord suplimentar în acest sens cu partenerul privat al proiectului Chișinău Arena, compania Summa din Turcia. Acest lucru va majora cu 138 de mii de euro plățile anuale din bugetul companiei Summa.

Conform notei explicative a hotărârii guvernului, adoptată la 29 mai, decizia de a completa actualul contract a fost luată de către cabinetul de miniștri la propunerea Comisiei de Observatori a parteneriatului public-privat.

Potrivit estimărilor constructorilor, pentru a asigura Chișinău Arena cu rețeaua de apă și canalizare, este necesară o conductă cu un debit de 400 m3/zi. Iar conducta care există în apropiere are un debit de până la 250 m3 pe zi. Din această cauză, cei de la comisie au decis că sunt necesare noi sisteme de aprovizionare cu apă.

În acest scop, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, care coordonează construcția Chișinău Arena, s-a adresat către Apă-Canal Chișinău cu rugămintea de a proiecta și de a construi o nouă rețea de apă. Distribuitorul de apă din capitală a răspuns că nu dispune de finanțare suficientă. Atunci, autoritățile s-au adresat cu o rugăminte similară către constructor – compania Summa din Turcia.

În urma negocierilor cu această companie, s-a decis completarea contractului de parteneriat public-privat cu un acord privind construcția rețelei de apă și canalizare. Constructorul turc va construi rețeaua din propriile mijloace, iar cele 1,5 milioane de euro necesare în acest scop au fost incluse în suma totală a contractului – 43 de milioane de euro. Această sumă include costurile construcției rețelei – 1 milion de euro și rata de rambursare pe parcursul a 11 ani – 486,5 mii de euro.

În nota explicativă se mai spune că pentru restituirea banilor investitorului turc, vor fi necesare 138,07 de mii de euro anual. Parțial, aceste mijloace vor fi acoperite din veniturile companiei de stat Arena Națională, care administrează complexul.

Autoritățile consideră că beneficiile sociale ale acestor investiții constau în faptul că în viitor, localitățile din apropierea complexului vor putea să se conecteze la noua rețea de apă. La fel, de noile rețele vor putea să beneficieze și obiectivele de infrastructură care vor fi construite alături de Chișinău Arena.

Contractul cu Summa Group presupune construcția unui aquaparc cu o piscină olimpică (cu lungimea de 50 de metri), o tribună cu capacitatea de 500 de locuri și o parcare pentru 1000-1100 de locuri, precum și o zonă specială pentru antrenamente și evenimente minore. Conform contractului, această construcție trebuie să se încheie în decurs de un an din momentul lansării lucrărilor. Lucrările au fost lansate în luna octombrie 2018.

Conform contractului, construcția Chișinău Arena va fi achitată integral de către stat și va costa 43 de milioane de euro (peste 825 de milioane de lei). Însă acești bani nu vor fi transferați imediat partenerului privat, ci în rate, pe parcursul a 12 ani: în primul an – 10 milioane de euro (192 de milioane de lei), iar după aceasta – câte 3 milioane de euro anual.

Anterior, NM a constatat că acest contract a fost întocmit cu riscuri mari pentru stat, de a pierde 69 de hectare de pământ, alocate pentru Chișinău Arena. Acest teren ar putea rămâne în posesia partenerului privat, în caz dacă statul nu-și va onora obligațiunile financiare. Iar în afară de aceasta, conform contractului, partenerul ar putea repune în gaj acest teren, luând, de exemplu, credit în baza acestuia, și dacă el nu-l va rambursa, terenul va reveni creditorului.

De menționat că pentru construcția proiectului, statul a oferit 69 de hectare de pământ. Și asta chiar dacă suprafața Chișinău Arena va fi de aproximativ 10 hectare. Celelalte 59 de hectare vor fi pentru «dezvoltarea ulterioară a zonei», au precizat autoritățile.

newsmaker.md/rom/noutati/pamant-gajat-pentru-arena-chisinau-cum-poate-ramane-statul-fara-70-ha-de-pamant-di-38782

Pentru realizarea proiectului, statul va fi reprezentat de SRL Arena Națională – o companie de stat care a fost înființată la sfârșitul lunii mai 2018, special pentru a administra proiectul Chișinău Arena. Potrivit informațiilor Mold-street, capitalul social al SRL Arena Națională este de 419,28 de milioane de lei, iar director al acesteia a fost desemnat Radu Lupan, activist al organizației de tineret al Partidului Democrat și consilier al președintelui parlamentului, Andrian Candu.

Iar unul dintre contractorii lucrărilor de construcții a Chișinău Arena a devenit compania Frai Construct, care aparține lui Alexandru Frai, nepotul vicepreședintelui parlamentului de legislatură precedentă, Valeriu Ghilețchi.

Autor: Natalia Melnic

Партнерские ссылки