Autorii își cer drepturile. Asociația COPIRYGHT a cerut demisia directorului AGEPI

Vechiul conflict dintre Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Asociația Națională COPIRYGHT (colectează remunerația titulatorilor de drepturi) a izbucnit cu o nouă putere. Asociația a cerut demiterea directorului AGEPI Lilia Bolocan, învinuind-o de prejudicierea titularilor de drepturi de autor. În replică, Bolocan a declarat că Asociația COPIRYGHT nu urmărește interesele interpreților, ci propriile interese de afaceri, păstrându-și mai mult de jumătate din banii acumulați. NM a analizat situația.

Asociația COPIRYGHT a cerut guvernului demiterea din funcție a Liliei Bolocan «desemnarea [în această funcție] a unui demnitar profesionist în domeniu», «ca să reaucă activitatea AGEPI în cadrul legal și profesionist, în interesul titularilor de drepturi de autor și conexe, îndreptată spre promovarea și realizarea activităților în domeniul protecției juridice a proprietății intelectuale, nemijlocit a dreptului de autor și a drepturilor conexe». Decizia de a înainta o asemenea cerere a fost adoptată la adunarea generală a asociației, se spune într-un comunicat de presă al COPIRYGHT, difuzat la 25 iunie.

COPIRYGHT este o organizație împuternicită să colecteze remunerațiile pentru operele și creațiile titularilor de drepturi de la antreprenorii care folosesc obiectele proprietății intelectuale. Este vorba despre operatorii prin cablu, televiziuni, baruri, restaurante, magazine –structurile comerciale care pot difuza muzică. La fel, COPIRYGHT poate percepe 3% din vânzările de dispozitive de pe care, teoretic, poate fi ascultată muzică: smartphone-uri, suporturi USB, laptopuri și alte electronice. Asociația trebuie să plătească banii colectați interpreților locali, precum și asociațiilor muzicale din străinătate, dacă este vorba despre interpreți de peste hotare.

Conflictul dintre COPIRYGHT și AGEPI a apărut încă în anul 2017, după niște divergențe cu Moldcell și Orange-Moldova, apărute din cauza acestor 3%. Atunci, COPIRYGHT i-a acționat în instanța de judecată. Asociația a cerut de la acești operatori să plătească remunerații titularilor de drepturi pentru audierea muzicii de pe telefoanele mobile pe care aceștia le-au vândut în ultimii trei ani. Este vorba despre 3% din suma vânzărilor și despre prejudiciile morale în valoare de un milion de euro. Cei de la COPIRYGHT afirmau că au reușit să ajungă la un numitor comun cu cei de la Orange-Moldova, iar cu cei de la Moldcell – nu.

Cei de la COPIRYGHT mai spun că directorul AGEPI Lilia Bolocan a cerut ca asociația să renunțe la cererea de chemare în judecată. Atunci, COPIRYGHT a publicat o înregistrare audio cu discuția a două persoane, ale căror voci seamănă cu cea a directorului COPIRYGHT Oleg Gutium și a directorului AGEPI Bolocan. În discuție, Bolocan recunoaște că, potrivit legii, COPIRYGHT are dreptul de a cere bani de la Moldcell, dar nu-i va primi. «Dvs. trebuie să înțelegeți că oricum, problema va fi soluționată și că oricum, Moldcell nu vă va plăti. Procesul [de judecată] nu va da nimic, dar dvs. ați putea zbura din Organizațiile de gestiune colectivă (catalogul organizațiilor împuternicite să colecteze remunerațiile pentru folosirea drepturilor de autor. – NM)», susține Bolocan în înregistrare. La rândul său, Gutium răspunde că trebuie să se gândească.

În consecință, la sfârșitul lunii octombrie 2017, AGEPI a retras dreptul COPIRYGHT de a acumula remunerațiile titularilor de drepturi de autor de la dispozitivele telefoniei mobile care au fost vândute, însă i-a păstrat dreptul de a colecta remunerațiile de la baruri, restaurante și operatorii prin cablu.

Anume retragerea licenței, la sfârșitul anului 2017, precum și tărăgănarea eliberării licenței în anii 2018 și 2019, au fost unele dintre cauzele principale ale nemulțumirii COPIRYGHT și ale cererii de demisie a lui Bolocan. Oleg Gutium, directorul COPIRYGHT, a comunicat pentru NM că în anul 2017, ei au reușit să-și recapete licența AGEPI, prin judecată, iar în anul 2018, au putut obține licența pentru a colecta remunerația compensatorie (3% din electronice. – NM) «doar sub presiunea parlamentului». O asemenea licență pentru anul 2019, potrivit lui Gutium, COPIRYGHT nu a primit până în prezent și dispune doar de dreptul de a colecta remunerația compensatorie de la restaurante, baruri și operatorii prin cablu.

La rândul său, Lilia Bolocan, directorul AGEPI, a învinuit Asociația COPIRYGHT de faptul că aceasta urmărește propriile interese și nu încearcă să apere drepturile autorilor. Bolocan a declarat despre aceasta în cadrul unui briefing. La fel, ea a legat cerința COPIRYGHT cu privire la demiterea sa cu situația politică din țară. «Acești oameni speră să folosească noul guvern în scopurile proprii, pentru că ei cred că, odată cu schimbarea mea, va dispărea ultimul obstacol pentru ei», a declarat Bolocan.

Bolocan a mai învinuit COPIRYGHT de faptul că aceștia colectează «milioane», dar nu întotdeauna se știe, câți bani revin autorilor. «În anul 2017, COPIRYGHT și-a rezervat 57 la sută [comision din banii colectați], iar aceasta înseamnă 4 milioane de lei, iar în anul 2018 – la fel, aproape 4 milioane de lei. Celelalte 4 milioane de lei au fost transferate editurilor muzicale și companiilor de înregistrări și, oricât am fi încercat să înțelegem calea pe care o parcurg banii acumulați din buzunarele utilizatorului, businessului, până în buzunarul autorului, noi ne-am confruntat cu refuzul COPIRYGHT de a oferi informații», a spus Bolocan. La fel, ea a menționat că a fost pentru ca, prin lege, să fie micșorată mărimea remunerației compensatorii de la 3% până la 1%, iar suma totală, potrivit ei, nu trebuie să depășească 1%.

Directorul COPIRYGHT Oleg Gutium a confirmat faptul că asociația colectează comisionul său, însă potrivit lui, cifrele sunt un pic diferite. «În anul 2017, comisionul nostru a constituit 40% [din remunerațiile colectate]. Mărimea acestuia a fost stabilită de membrii asociației noastre, inclusiv de interpreți. Inspectorii care activează în cadrul asociației nu vor alerga să adune bani de la toți, în mod gratuit sau cu un salariu de 1 mie de lei. În anul 2018, noi nici nu ne-am încadrat în comisionul de 35%. O asemenea practică există peste tot în lume», a spus Gutium. Totodată, el a menționat că salariul directorului COPIRYGHT constituie aproape 10 mii de lei, în timp ce directorul AGEPI Bolocan câștigă aproape 80 de mii de lei lunar.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки