12.28ºC Chișinău
Vineri 22 martie 2019

Avem și noi medici. Ce a declarat Ministerul Sănătății despre tratamentul în Turcia al copiilor despre care a scris RISE?

Ministerul Sănătății susține că ambii copii, istoriile cărora au devenit temei pentru investigația RISE Moldova despre escrocherie în domeniul carității, au plecat în zadar la tratament la clinica din Turcia: ei puteau fi operați în Moldova, din contul asigurării medicale. Despre aceasta a declarat secretarul de stat al ministerului Boris Gâlcă în timpul audierilor din parlament despre problemele ocrotirii sănătății. De asemenea, el a comunicat că Ministerul Sănătății preconizează să ducă evidența tuturor cetățenilor Moldovei care pleacă la tratament în străinătate.

Audierile publice dedicate problemelor sănătății s-au desfășurat în comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice, la 28 februarie. Dezbaterile au durat trei ore și nu au trecut fără a fi menționată istoria scandaloasă. Boris Gâlcă, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a spus că a studiat cazurile Elenei Cebotari și Getei Maleandra, care au devenit temei pentru investigația RISE Moldova.

Amintim că ambele fetițe aveau maladii cardiace. Banii necesari pentru tratamentul lor în străinătate au fost adunați de către platforma Caritate.md, iar tratamentul a fost efectuat în clinica Medical Park din Turcia. Potrivit investigației RISE, la revenirea acasă, s-a constatat că fetițele nu au fost operate. Jurnaliștii susțin că filantropii și reprezentanții clinicii din Turcia au creat o schemă frauduloasă: ei primeau bani și simulau intervenții chirurgicale.

Secretarul de stat al ministerului nu a dat o apreciere materialului jurnalistic, însă a precizat că înainte de plecare, niciuna dintre aceste paciente nu s-a consultat cu specialiștii Ministerului Sănătății și nu a solicitat ajutorul acestei autorități. Potrivit lui, în ambele cazuri, nici nu era nevoie de deplasarea peste hotare. „Mai mult decât atât, ironia constă în faptul că acestea nu sunt cele mai complicate maladii cardiace și fetițele puteau fi operate în Moldova. Și mai ironic e că cheltuielile pentru aceste intervenții puteau fi acoperite din contul medicinei prin asigurare”, a declarat Gâlcă.

El a menționat că pentru a evita asemenea situații, Ministerul Sănătății intenționează să ducă evidența tuturor cetățenilor Moldovei care pleacă la tratament peste hotare. Și nu contează, din contul cui, a precizat Gâlcă: din banii proprii, din contul donațiilor sau cu susținerea statului. În opinia sa, ministerul va putea astfel „să urmărească” acest lucru.

Amintim că surse din cadrul clinicii Medical Park din Turcia, unde Cebotari și Maleandra au fost la tratament, au anunțat anterior că ambele fetițe au fost diagnosticate greșit de către medicii moldoveni. În cazul lui Cebotari, intervenția chirurgicală nici nu era necesară, iar Maleandra avea nevoie de reconstrucția valvei.

Continuându-și discursul în cadrul audierilor în comisia parlamentară, Boris Gâlcă a precizat informația publicată anterior de Ministerul Sănătății despre faptul că o parte din cheltuieli pentru tratamentul peste hotare poate fi compensată din mijloacele bugetului de stat. El a explicat că banii sunt alocați prin decizia comisiei speciale a Ministerului Sănătății doar dacă procedurile de care pacientul are nevoie nu se fac în Moldova. „Statul acoperă doar 25 la sută din cheltuielile pentru tratamentul peste hotare. […] Acești bani sunt alocați după tratamentul efectuat în baza documentelor doveditoare eliberate de clinica de peste hotare”, a spus funcționarul.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în anul 2017, 26 de pacienți au beneficiat de compensație parțială pentru tratament în străinătate. În acest scop au fost cheltuite 2,1 milioane de lei. În anul 2018, în acest scop au fost planificate 4 milioane de lei.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки