6ºC Chișinău
Joi 21 februarie 2019

Bloomberg: Supărarea Moldovei poate costa Marea Britanie accesul la proiecte în valoare de 1,7 trilioane de dolari

Moldova s-a pomenit printre țările care nu doresc ca după ieșirea din Uniunea Europeană, Marea Britanie să adere din nou la Acordul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind achizițiile publice. Acest lucru poate costa Marea Britanie accesul la piața de 1,7 trilioane de dolari. Fiecare țară care se declară împotriva revenirii britanicilor la Acordul OMC are propriile motive. Un jurnalist de la Bloomberg a constatat că refuzul Moldovei poate fi motivat prin supărarea personală a reprezentantului acestei țări.

Jurnalistul publicației Bloomberg a constatat că în anul 2017, Corinei Cojocaru, consilier economic al Moldovei la OMC și echipei sale i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Marii Britanii. Oficialii intenționau să discute relațiile moldo-britanice în perioada post-Brexit.

Acest lucru a fost confirmat și în discuția privată cu Cojocaru. „Eu nu am putut obține viză și pașaport diplomatic pentru a merge la Londra, la negocieri din partea guvernului. Timp de șase-șapte luni, nimeni nu ne-a ascultat”, a spus ea reporterului. Ea a precizat că aceste negocieri nu aveau nimic în comun cu Acordul OMC privind achizițiile publice.

Jurnalistul de la Bloomberg nu exclude că și alte țări, care au refuzat cererea Marii Britanii de a adera la Acordul OMC privind achizițiile publice, pot avea motive personale.

„Pentru Cojocaru, o problemă diplomatică a devenit simbolică într-un context mult mai larg: dacă delegației sale nu i-au fost acordate vize, cum pot concura distribuitorii din Moldova, în lupta pentru proiecte în Marea Britanie, cu distribuitorii din alte țări, care pot obține mult mai repede dreptul de a intra pe piață?”, se întreabă reporterul.

În afară de Moldova, împotriva revenirii Marii Britanii pe piața achizițiilor publice a OMC după Brexit se mai declară SUA, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, Ucraina și Israel.

Reamintim că Marea Britanie deja este participantă a Acordului OMC privind achizițiile publice. Însă după ieșirea din componența Uniunii Europene, ea trebuie să devină încă o dată participant al acestui acord, deja cu statut nou.

La 17 octombrie, Marea Britanie a încheiat procedura de depunere a cererii. Aceasta va fi examinată la sfârșitul lunii noiembrie. „Ministrul imigrației al Marii Britanii deja a luat legătura cu ambasadorul nostru de la Londra, a spus Cojocaru jurnalistului de la Bloomberg. Eu sper că ei vor putea găsi un compromis”. În opinia autorului articolului, chiar și cele mai nesemnificative detalii pot distruge încercările britanicilor de a ieși din UE cu pierderi minime.

Nota NM: Corina Cojocaru este soția ministrului afacerilor externe al Moldovei Tudor Ulianovschi. Anterior, ea a activat în cadrul aceleiași instituții.

Autor: NewsMaker

Партнерские ссылки