11.52ºC Chișinău
Joi 25 aprilie 2019

Buletinele dispar la amiază. Cum „au dispărut” 2 mii de buletine în circumscripția în care a câștigat Dumitru Diacov

 

Președintele de onoare al Partidului Democrat Dumitru Diacov a câștigat la alegerile parlamentare în circumscripția uninominală nr. 40 (Cimișlia), cu diferența de 172 de voturi. Însă analizând procesele-verbale, în ziua alegerilor, la două secții din această circumscripție au dispărut peste 2 mii de buletine. Rezultatele votării la aceste secții le-au decis pe cele ale alegerilor din circumscripție. Cei de la CEC consideră că în procesele-verbale pur și simplu s-au strecurat „erori tehnice”. Iar oponentul lui Diacov din această circumscripție, socialistul Petru Pușcari, este sigur că i-au fost furate cel puțin 100 de voturi.

Potrivit datelor procesului-verbal privind rezultatele numărării voturilor, care au fost publicate la 12 martie de Comisia Electorală Centrală, la secția de votare nr. 20/40 din satul de baștină al lui Dumitru Diacov, Bașcalia, s-au pierdut 1925 de buletine. La această secție, au primit buletine 2935 de alegători sau 99 la sută din 2956 din cei incluși în liste, dar au votat, conform procesului-verbal, 1010 persoane. 

Iurie Ciocan, membru al CEC, susține că este vorba despre o „eroare tehnică”, care nu influențează distribuția voturilor”. „Aici sunt 1010 voturi valide și într-un proces-verbal, și în altul (adică în circumscripția uninominală și în cea națională. – NM). Aici este greșeala. În procesul-verbal uninominal sunt 30 de buletine neutilizate, iar în cel național – 1956. Tot atâtea ar trebui să fie în ambele cazuri, deoarece la votare au participat 1010 alegători. Deci, acest lucru nu influențează nicicum rezultatele votării”, a precizat Ciocan.

El a presupus că cei de la CEC au observat eroarea atunci când au primit procesele-verbale, însă, potrivit lui, ei nu au avut dreptul de a interveni în aceste date. La fel, el a presupus că dacă niciun observator nu a contestat rezultatele în această circumscripție, înseamnă că toți concurenții au înțeles că aceasta este o greșeală. „Însă nu cred că cineva ar fi tăcut dacă ar fi văzut că poate câștiga”, consideră Ciocan.

Concurentul principal al lui Diacov în această circumscripție, președintele raionului Basarabeasca, socialistul Petru Pușcari, a spus că a observat datele stranii ale unor procese-verbale doar atunci când acestea au fost publicate de CEC. Potrivit lui, datele din unele procese-verbale publicate nu coincid cu cele ale proceselor-verbale primite de observatori.

Pușcari a mai spus că secția din Bașcalia a introdus datele votării în bază pe la ora 5:00, dar, potrivit informațiilor de care el dispune, membrii comisiei au plecat nu mai târziu de ora 4:00. „Membrii comisiei trebuie să semneze procesul-verbaș și să-l introducă în baza de date, însă ei nu au făcut acest lucru”, este sigur Pușcari. Însă el încă nu știe dacă va încerca să conteste datele proceselor-verbale de la această secție, dar și de la secția nr. 21/40 din satul Batâr.

Conform datelor procesului-verbal din această secție, publicat de CEC, acolo au dispărut 107 buletine, iar Petru Pușcari nu a obținut niciun vot. În timp ce, potrivit informațiilor sale, el a obținut în Batâr anume 107 voturi.

„Zero voturi în satul Batâr este o absurditate. Eu știu că acolo am 107 voturi. Observatorii și reprezentanții noștri au fost la toate secțiile. Chiar și acolo, unde Partidul Socialiștilor a obținut minimum de voturi, oamenii au votat mai mult pentru mine”, susține Pușcari.

Iurie Ciocan nu a putut explica imediat dispariția buletinelor de la secția din satul Batâr. „Nu pot răspunde acum. Teoretic, se poate întâmpla orice. Noi am avut situații în care cetățenii renunțau la buletine. Nu cred că s-a pierdut ceva. Trebuie să vedem cifrele și atunci va apărea explicația. Fiecare concurent electoral a obținut procese-verbale, ei le-ar fi contestat dacă ar fi văzut că ceva e în neregulă”, consideră Ciocan.

Nu am reușit să obținem niciun comentariu de la vreun membru al consiliului de circumscripție Cimișlia sau al comisiilor electorale din Bașcalia și Batâr. La numerele de telefon ale acestor secții, indicate pe site-ul CEC, nu a răspuns nimeni.

De menționat că și în Bașcalia, și în Batâr, comisiile electorale au comis „erori” doar în procesele-verbale privind rezultatele alegerilor în circumscripția uninominală. În protocoalele circumscripției naționale nu sunt nici erori, nici informații suspecte.

În opinia directorului de programe Promo-Lex, Pavel Postică, nu se poate afirma cu certitudine că erorile din procesele-verbale ar fi putut cauza invalidarea rezultatelor alegerilor. Postică a menționat că nu există o practică clară în astfel de cazuri, pentru că politicienii rareori operează cu asemenea instrumente. El a promis că în timpul apropiat, va compara procesele-verbale din circumscripția Cimișlia publicate pe site-ul CEC cu cele pe care le-au obținut observatorii Promo-Lex.

Între timp, Alina Rusu, președintele CEC, a comunicat pentru NM că după ce Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor, concurenții nu le pot contesta, inclusiv pe cele din anumite circumscripții.

Curtea Constituțională  a validat rezultatele alegerilor și mandatele deputaților la 9 martie, iar Comisia Electorală Centrală a publicat procesele-verbale la 12 martie.

Autor: Evghenii Ceban

Партнерские ссылки