Bună ziua, sunt școala voastră. Cum lupta democraților împotriva optimizării școlilor s-a transformat într-o farsă

Reluarea activității școlii din satul Țepilova, raionul Soroca, s-a transformat într-un scandal care durează deja aproape două luni. Această instituție este una din cele două pe care democrații le-au redeschis, criticând reforma privind optimizarea școlilor și promițând că vor corecta greșelile comise în acest domeniu. Mulți părinți ai elevilor din Țepilova susțin că cererile lor cu rugămintea de a deschide școala au fost falsificate și ei au fost impuși și amenințați să-și aducă aici copiii. Autoritățile sunt sigure că au făcut totul corect. Aflați detalii despre această istorie în reportajul despre Țepilova, semnat de reporterul NM Olga Gnatcova.

Revenire „în clasele în care au învățat”

Clădirea școlii – lungă, solidă, cu acoperiș roșu (construită, apropo, acum o sută de ani) – este primul lucru pe care îl vede un om atunci când intră în satul Țepilova. De fapt, din cauza ploilor și a zăpezii, ar fi mai corect spus „un om care încearcă să intre”: în sat nu sunt drumuri asfaltate. Trebuie să te deplasezi spre școală înfruntând noroiul care ajunge până la glezne. În curtea școlii - țipenie de om.

1 of 2

Școala din Țepilova este una din cele două instituții redeschise în anul 2018, după ce în toamna anului trecut, liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc a declarat că reforma în educație și optimizarea instituțiilor de învățământ, pornită în anul 2010, „are consecințe dramatice” pentru multe localități. Plahotniuc a dat asigurări că până vor fi clare toate greșelile acestei reforme, va funcționa un moratoriu asupra închiderii școlilor. El a mai promis că unele vor fi deschise din nou.

La sfârșitul anului trecut, și Monica Babuc, ministrul educației, culturii și cercetării, a vorbit despre revizuirea reformei. Ea a declarat că după două luni de analiză a rețelei școlilor, guvernul a decis să redeschidă trei instituții - școlile primare din Fârlădeni, Hâncești și Țepilova, Soroca (imediat după vacanța de iarnă) și cea din Bolohan, Orhei (în următorul an de învățământ). În satul Țepilova, conform ministrului, vor învăța 21 de copii.

Mai târziu, Babuc a subliniat în repetate rânduri că școlile se deschid doar acolo unde sunt cererile corespunzătoare și rugămințile părinților. Și a spus că este absolut întâmplător faptul că în toate cele trei localități alese primarii sunt membri ai PDM.

Consilierii locali din Soroca nu au întârziat. La 9 ianuarie deja școala din Țepilova a fost deschisă „în regim de testare”. La deschidere, au participat și jurnaliștii holdingului media care aparține lui Plahotniuc. În reportajul Publika TV  s-a anunțat că această școală „a fost optimizată acum doi ani, din cauza numărului mic de elevi”. Postul tv a numit deja niște cifre mult mai modeste decât Babuc – din 30 de elevi, „în clasele în care au învățat” trebuie să se întoarcă 15. Învățătoarea Elena Mânzat care, înainte de aceasta, a lucrat mai mult de 20 de ani în școala primară din Țepilova, vorbea la cameră, sigură, că „în fiecare sat trebuie să fie școală”. Primarul satului democrata Valentina Ceban a comunicat că personalul de cadre este completat, iar sălile de clasă se încălzesc. Jurnalistul a adăugat că „efectul economic al închiderii școlii a fost negativ”, de aceea s-a decis redeschiderea ei.

Neconcordanța s-a descoperit imediat: acum doi ani, școala din Țepilova n-a fost închisă în cadrul optimizării, ci din cauza că părinții erau nemulțumiți de calitatea predării și ei pur și simplu au încetat să-și ducă acolo copiii. La 1 septembrie 2016, școala era frecventată de un număr „rotund” de elevi – zero. Timp de încă o jumătate de an, direcția de învățământ a plătit salarii învățătoarei, dereticătoarelor și paznicilor, iar după aceasta, încet-încet, a închis instituția. Nimeni nu a încercat să analizeze, de ce părinții și-au luat copiii de acolo. Clădirea a fost pustie aproape un an. Responsabili de lichidarea școlii au fost numiți șeful Direcției de Învățământ Soroca Ghenadie Donos și vicepreședintele consiliului raional Vladimir Nicuța. Ambii sunt democrați.

În reportajul Publika TV nu a fost amintit nici faptul că în prima zi de testare, la ore s-au prezentat nu 15, ci doar cinci elevi. În ziua următoare – doar un copil. Cu toate acestea, consiliul local a considerat lansarea de probă ca fiind una de succes și la 25 ianuarie a luat decizia despre deschiderea oficială a școlii.

Școala primară din Țepilova a devenit filială a Liceului „Ion Creangă” din Soroca.

„Clasele I și III –comasate”

În clădirea școlii este cald și curat. Dereticătoarea curăță răbdătoare fiecare colț al holului lung și spațios. Într-un cuier de la intrare atârnă vreo zece scurte pentru copii. Pe pereți – portretele oamenilor de cultură din Moldova, harta comună a României și Moldovei cu inscripția „Țara mea și poporul meu”, posterul informativ „Europa – casa noastră comună” și gazeta de perete cu enumerarea țărilor-membre ale Uniunii Europene. De după o ușă se aud voci.

1 of 3

În primele săptămâni de activitate, cei din școală s-au obișnuit cu atenția din partea presei. Una din primele fraze care a fost rostită la întâlnirea cu învățătoarea Elena Mânzat: „Eu nu mai comentez nimic”. Iar mai târziu a adăugat: „Doar știți că nu e voie să fotografiați copiii”.

Mânzat a lucrat în calitate de învățătoare în școala primară din Țepilova mai mult de 20 de ani. După închiderea instituției, ea s-a angajat la grădinița din satul vecin, Ocolina. După reluarea activității școlii, Mânzat s-a întors în sat. Potrivit afirmațiilor părinților, ea este „ajutorul directorului”.

Iar cu copiii se ocupă Cristina Nitrean, o învățătoare tânără care a revenit recent din concediul de maternitate. Acesta este primul ei loc de muncă. Nitrean a povestit că în prezent, școala este frecventată permanent de 10 elevi din clasele I, III și IV. Pentru completarea clasei a II-a nu au fost copii. Cel mai adesea, toți elevii învață într-o singură sală de clasă: cei din clasele I și III –conform unui program comasat, iar doi elevi din clasa a IV-a – conform propriului program de studii. „Cu asemenea clase chiar e mai simplu: eu reușesc să-i întreb pe fiecare. Anterior, ei aveau câte 25-30 de elevi într-o clasă. Iar acum toți sunt mulțumiți”, a spus Nitrean.

Ea este convinsă că de la 1 septembrie vor fi mai mulți elevi, pentru că unii părinți „deocamdată nu sunt pregătiți să-și scoată copiii din mediul obișnuit”, însă, cu siguranță, curând se vor răzgândi. Potrivit ei, vor fi și elevi în clasa întâi. Anul acesta, vor merge la școală nouă copii din Țepilova.

Învățătoarea susține că elevii deja s-au adaptat în noua școală și companie. Și într-adevăr, când aceștia aleargă afară, în pauze, nu se simte nicio dificultate de comunicare între ei. Ei își înhață scurtele și se grăbesc afară. Cineva – în direcția bibliotecii, care se află în aceeași clădire, cineva – la veceul dintr-o construcție aparte, în alt capăt al curții școlii.

Nitrean a mai povestit că în școală, așa cum se cuvine, copiii sunt alimentați: mâncarea este adusă în fiecare zi, din Soroca. De acolo, în ultimele câteva săptămâni, vine și profesorul de limba franceză. O dată pe săptămână, în ziua de marți, copiii din clasele III și IV studiază franceza. Toate celelalte discipline, inclusiv activitățile de creație, sunt predate de învățătoarea Nitrean.

La următoarea pauză, învățătoarea îi scoate pe copii în hol, pentru exerciții de gimnastică.

„Ni s-a spus că în școala primară e nevoie de supraveghere și nu de instruire”

Școala din Țepilova a fost pustie acum doi ani, deoarece părinții și-au mutat copii în alte instituții de învățământ. Șapte oameni – la școala din satul Regina Maria, la 10 km de Țepilova, iar 36 – la Liceul „Ion Creangă” din Soroca, la 6 km de sat. Transportul era asigurat de direcția de învățământ locală: autobuzul transporta copiii la școală gratis. Copiii s-au obișnuit cu școlile noi, iar părinții erau mulțumiți că cei mici sunt ocupați, inclusiv în numeroasele cercuri și secții. Acestea nu au fost niciodată în Țepilova din cauza numărului mic de elevi.

„La sfârșitul lunii decembrie 2017, ne-au adunat și ne-au spus că pentru a dechide din nou școala, trebuie să fie 24 de doritori”, a povestit o mamă, Marina Strulea, care încă din primele zile a participat activ la dezbaterile cu autoritățile locale despre reluarea activității școlii. Deja la etapa adunărilor și discuțiilor s-a constatat că după deschiderea instituției, copiii din sat care vor continua să învețe în alte școli, vor fi lipsiți de transport gratuit. Nu doar Strulea este nemulțumită de toate acestea: la întâlnirea cu reporterul NM, la școală, au venit șase mame și bunici îngrijorate.

Ele au povestit despre cum la una dintre ședințe, înainte de deschiderea școlii, șeful Direcției de Învățământ Soroca Ghenadie Donos a anunțat că funcționarii au primit 15 cereri de la părinți, care au rugat acest lucru. Pentru veridicitate, Donos i-a sunat personal, mai târziu, pe părinții tuturor celor 43 de elevi care învață în clasele primare. Din aceștia, ideea a fost susținută, verbal, de 12 părinți, opt nu au putut răspunde, iar 23 au fost împotrivă.

Însă au fost neînțelegeri chiar și cu cele 15 cereri inițiale. Potrivit afirmațiilor Marinei Strulea, 12 din cele 15 cereri cu rugămintea de a deschide școala au fost falsificate. Olesea Luță și Marina Cebotari au confirmat că numele lor erau în lista celor care au optat pentru deschiderea școlii, însă ele nu au susținut această idee. Doar trei cereri din toate au fost scrise de mame – cu mâna și cu semnătură. „Când am rugat să ni se explice acest lucru, ni s-a declarat că acesta este un sondaj, nu cereri”, a spus Cebotari.

Părinții susțin deschiderea în grabă a școlii este o acțiune politică. „Degrabă vor fi alegeri și partidul trebuie să se laude că a deschis școala. Noi nu vedem un alt motiv”, a menționat Strulea.

În clasele gimnaziale, copiii vor fi nevoiți să se întoarcă la Liceul „Ion Creangă” și majoritatea părinților a considerat neîntemeiat transferul copiilor dintr-o parte în alta. Mulți amintesc și de ce inițial a fost închisă școala. „În general, aici, ei nu învățau nimic, veneau de la școală la ora 10 dimineața. De aceea ne-am și luat copiii”, a povesit Marina Cebotari. Mai târziu, deja la liceu, copiii ei au fost nevoiți să studieze programa din anii anteriori și să frecventeze cursuri suplimentare. Părinții nu sunt siguri nici de noua învățătoare care este nevoită să se ocupe concomitent cu diferite clase. „Însă Donos ne-a spus că în școala primară, e nevoie de supraveghere și nu de instruire”, a menționat Tatiana Zineac.

Părinții consideră că refuzul de a oferi transport școlar gratuit este o intimidare. Din cauza problemelor financiare, mulți au riscat să-și dea copiii în școala redeschisă.

„Donos are legătură cu cosmosul”

Cei care au refuzat, aproape imediat au început să aibă probleme. La 1 februarie, două fetițe au fost date jos din microbuzul care trebuia să le ducă la școala din satul Regina Maria. Șoferul a spus că în Țepilova „s-a deschis propria școală” și nu mai trebuie să meargă nicăieri. Mai mult de o oră, copiii au așteptat transport de ocazie, dar fără succes și s-au întors acasă.

La 2 februarie, cazul cu transportul s-a transformat în scandal. Dimineața, cu autobuzul școlar, în Țepilova a venit Donos și a anunțat că aceasta este ultima zi când elevii sunt transportați gratuit. Au urmat reproșuri și insulte. Însă cu aceasta, problema nu a dispărut. Donos a scris plângere la poliție pe numele a patru părinți, spunând că i-au fost lezate onoarea și demnitatea, în prezența copiilor. Printre cei care au fost nevoiți să meargă la secția de poliție au fost și două bunici ale elevilor.

„Voiau să ne amendeze pentru înjurături, de la 500 până la 3000 de lei. Însă polițistul a spus că „Donos are legătură cu cosmosul” și ne-a scris cea mai mică amendă din câte a fost posibil – pentru acțiuni neînsemnate de huliganism. El a înțeles situația noastră”, a spus Marina Strulea, una dintre persoanele amendate. Pentru că amenda a fost plătită fără întârziere, au scăpat cu 150 de lei.

Printre persoanele amendate a fost și Nina Pânzari, o femeie în etate, care îngrijește de două nepoate. Mama acestora e plecată la muncă în străinătate. „Avem impresia că nimeni nu are nevoie de noi – își șterg picioarele de noi. Eu deconectez chiar și televizorul, pentru că nu vreau să aud ce mai spun ei acolo. Toți mint”, a spus supărată Nina Pânzari. Ea a plătit amenda, însă nu intenționează să-și dea copiii în noua școală.

„Școala ca școala, nimeni nu este împotrivă, lasă să fie. Dar dați autobuz celor care doresc să învețe acolo unde au învățat”, a spus ea. Și a menționat că la obiecțiile ei precum că oricum, copiii vor învăța în Soroca, Donos a comentat ironic: „Da ce, vă crapă buzunarele?”.

Părinților nu le-a fost ușor să rezolve cu forțele proprii problema transportului. Companiile de transport nu au dorit să semneze contract cu persoane fizice. Doar peste câteva săptămâni s-a reușit identificarea unei variante convenabile. Acum, drumul spre Soroca costă 10 lei pentru un copil, zilnic, adică peste 200 de lei lunar. Împreună cu alte cheltuieli ce țin de școală, inclusiv alimentarea, o lună de studii într-o școală de stat îi costă pe părinți 600-650 de lei.

Mamele nemulțumite au spus că majoritatea locuitorilor satului Țepilova sunt lucrători în agricultură și doar în sezonul acestor lucrări au anumite venituri. Iarna, ei trăiesc din contul economiilor. Cei care muncesc în oraș primesc un salariu care nu depășește 2500 de lei.

Toți copiii din Țepilova au fost nevoiți să renunțe la studiile în școala din satul Regina Maria. Cei care nu au dorit să revină în școala din satul natal acum se deplasează la liceul din Soroca: în total, 25 de elevi ai claselor primare. Elevilor din clasa a IV-a le-au fost oferite locurile libere, gratuite, în autobuzul pentru elevii din gimnaziu. Strulea a constatat că aceste locuri au fost oferite la rugămintea părinților și nu la inițiativa autorităților.

Părinții sunt gata să investească în studii de calitate pentru copii, dar sunt siguri că statul este obligat să-i asigure pe elevi cu transport gratuit. Conform legii, această responsabilitate revine direcției de învățământ și consiliului local.

Părinții nu văd viitorul școlii în Țepilova. Tatiana Zineac, în afară de elevi, mai are un copil care anul acesta urmează să plece în clasa întâi. „Aici cu siguranță nu-l voi da”, a declarat ea. Conform calculelor mamelor, părinții a șase din nouă potențiali elevi din clasa întâi planifică să-și dea copiii la Soroca.

„M-a sunat de multe ori acasă, a sunat-o pe soacra mea, ne-a amenințat”

Printre părinții nemulțumiți au fost și dintre cei care acum sunt nevoiți să plătească pentru transportul copiilor până la școală. Mama unui elev din clasa a III-a, care și-a dat totuși copilul la școala din Țepilova, regretă decizia sa. Ba mai mult, ea susține că a luat această hotărâre fiind intimidată de șeful Direcției de Învățământ Soroca Ghenadie Donos.

„La una dintre ședințe, el m-a luat într-o parte și mi-a spus că dacă nu îmi voi da copilul la școala din Țepilova, sora soțului meu va fi concediată de la serviciu. Ea lucrează învățătoare în satul vecin, Regina Maria”, a povestit femeia. Discuția cu ea a avut loc pe furiș - nu voia să fie văzută de vecini sau de colaboratorii școlii.

Femeia spune că cele întâmplate la începutul anului sunt „un coșmar pe care ar vrea să-l uite”. Până la deschiderea școlii în Țepilova, copiii ei mergeau la școala din satul Regina Maria: potrivit ei, acolo e mai bună calitatea predării, este sală de sport. Până la amenințările lui Donos, ea nu intenționa să-și transfere copiii mai aproape de casă. „M-a sunat acasă de mai multe ori, a sunat-o pe soacra mea, ne-a amenințat. […] Cu lacrimi în ochi mi-am adus copilul aici”, a povestit femeia.

Deși copilul ei deja învață în școală nouă, ea încă nu a scris cererea de înmatriculare. Și nici nu intenționează s-o scrie. În anul viitor, își planifică să-și transfere copilul la liceul din Soroca. „Fiul mă întreabă mereu, când va putea să se ocupe cu fotbalul? Eu îi spun să mai rabde un pic”, a spus femeia.

Potrivit ei, nu doar ea și-a adus copiii la școală fiind intimidată și amenințată. „O femeie a fost amenințată că va fi impusă să restituie îndemnizația pentru fiul mai mare (el are 15 ani și e imobilizat), dacă nu-și va transfera aici copilul mai mic”, a povestit ea. Și sora soțului ei, care lucrează învățătoare în satul Regina Maria, a fost nevoită să-și transfere copilul din satul său în Țepilova. A fost și ea amenințată că va fi concediată.

„Mai devreme, eu în general nu știam cine e acest Donos, dar după asta, încă 100 de ani nu vreau să aud de el.[…] Eu doar încerc să apăr interesele copilului, dar cum pot acum să le apăr?”, se întreabă ea.

Au fost și dintre cei care și-au dat copiii la școala din Țepilova și apoi s-au răzgândit. Mama fetițelor care la 1 februarie au fost date jos din microbuzul cu care urmau să ajungă în Regina Maria, a spus la telefon că este de acord cu faptul că școala trebuie să fie deschisă. Însă când a venit de la muncă din Sankt-Petersburg, a văzut că toți elevii învață într-o singură sală de clasă și și-a transferat copiii la liceul din Soroca.

Cu aproape două săptămâni în urmă, în sat a venit reprezentantul oficiului avocatului poporului. Pentru el, situația a fost evidentă: în raport au fost înscrise nenumărate încălcări de procedură, iar autoritățile locale au primit o listă întreagă de recomandări. Una dintre cele principale – asigurarea elevilor din Țepilova cu transport gratuit până la școala din Soroca. Funcționarii urmau să îndeplinească recomandările până la 19 martie.

„Eu nu mai decid deja acest lucru, sunt în altă funcție”

Nu am reușit să ne întâlnim la Soroca cu Ghenadie Donos. La Direcția de Învățământ de acolo ne-au comunicat că acum Donos e la Chișinău, unde ocupă o nouă funcție.

Discuția cu fostul șef al Direcției Raionale de Învățământ a avut loc deja în noul său birou din centrul capitalei. La doar o lună și jumătate de la deschiderea școlii din Țepilova și scandalul provocat de acest eveniment, Donos a fost ales unanim în calitate de președinte al sindicatelor din educație și știință.

Donos consideră că decizia sa refritoare la Țepilova este corectă. El insistă că închiderea școlii „a fost o greșeală” și trebuia să se analizeze, de ce a suferit calitatea studiilor. Decizia despre deschiderea școlii, potrivit lui, a fost luată după ce locuitorii satului s-au adresat primarului cu cererile corespunzătoare.

„Acum, ei se dezic de cuvintele lor din cauza presiunilor mamelor nemulțumite”, este sigur Donos. El consideră că astfel, acestea încearcă să se ajungă ca în școală să fie copii puțini, iar transportul până la Soroca să fie gratuit. El este sigur că anume din cauza lor, în loc de 18 copii pe care el conta, în școală învață doar 10 copii.

El a numit „denaturare” învinuirile precum că a falsificat cererile. Și a precizat imediat că, de fapt, nu a fost niciun fel de cereri, ci a fost „un sondaj la telefon”, pe care el l-a organizat personal.

Donos consideră că acel conflict care s-a terminat cu plângeri la poliție este expirat. „M-am adresat la poliție, pentru că ei și-au permis să vorbească cu înjurături de trei etaje, în prezența copiilor”, a explicat funcționarul. Comentând situația privind amenzile pe care au fost nevoite să le plătească și două femei în etate, el a spus: „Nimic îngrozitor, ea are o limbă care o va duce până la Kiev. Dacă și-a permis așa ceva și a plătit, înseamnă că și-a recunoscut vina”. Unei bunici din cele două el i-a propus să-i restituie banii. Familia a refuzat.

Donos este sigur că rezistența opusă de părinții nemulțumiți nu este altceva decât niște mofturi, „ambiții de la țară” și un rezultat al presiunii politice. „Opoziția presează toate acestea. În Soroca există o filială a reprezentanților lui Năstase (Andrei Năstase, liderul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” – NM), este PLDM”, afirmă Donos.

Faptul că 23 de copii au rămas fără transport școlar și doar 10 elevi frecventează școala din Țepilova nu îl deranjează pe Donos. „Ei și? Cum a spus Dostoevski – lacrima unui copil. Nu se poate. Ei sunt 10, dar ar fi trebuit să fie 18. Poate la 1 septembrie va fi o altă cifră. Iar dacă acum vom închide, în acest sat nu va fi niciodată școală”, a menționat Donos. Și a adăugat: „Să închidem școala din cauza mofturilor acestor 23?”.

Donos a mai spus că în satul vecin, Hristici, de exemplu, este propriul gimnaziu și oricum, unii elevi de aici sunt asigurați cu transport gratuit până la liceul din Soroca. Potrivit lui Donos, în clasa a VI-a din școala din Hristici au fost doar doi elevi. „Financiar, noi nu avem dreptul să deschidem clase dacă în acestea sunt mai puțin de cinci copii, de aceea noi îi tansportăm cu autobuzul, noi suntem obligați. Însă aici e vorba de altă situație, care nu se compară cu aceasta”, a asigurat funcționarul.

Amintim că în clasa a IV-a din Țepilova acum învață doar doi copii. „Deosebirea constă în faptul că aceștia își doresc să învețe acolo”, a spus Donos.

La întrebarea despre ce e mai ieftin: copiii să fie transportați în Soroca ori să fie deschisă școala în Țepilova, Donos a răspuns încâlcit: „300 de mii costă transportul în ambele direcții și 300 de mii, mai precis, 400 de mii, a fost aprobat bugetul pentru școală. Doar încălzirea costă... Acolo e o singură învățătoare. Școala ne costă mai puțin. Dacă acolo ar învăța măcar 20 de copii, ar fi foarte bine”.

Comentând concluziile și recomandările avocatului poporului privind situația dată, Donos a spus: „Da, ombudsmanul ne scrie că trebuie să plătim transportul și, din punct de vedere al valorilor general-europene, el are dreptate. Însă, cu părere de rău, în raionul nostru sunt 27 de astfel de școli. Noi suntem obligați să revizuim totul? Acest conflict se suprapune cu alte probleme. Bugetul nu permite”.

Și a adăugat: „Grija mea a fost deschiderea școlii, oferirea condițiilor. Dar iată găsirea mijloacelor pentru asigurarea concomitentă a două plăceri (achitarea călătoriei celor care au refuzat să învețe în această școală. – NM) – e prea de tot”.

1 of 3

Potrivit funcționarului, școlile primesc în permanență și alte recomandări – de exemplu, de la Sanepid: cei care verifică insistă ca în școli să fie instalate veceuri în interiorul clădirilor. Amintim că în Țepilova, veceul se află afară, la fel ca și în alte 20 de școli din raion. Dar pentru aceasta nu sunt bani.

„Eu nu mai decid deja acest lucru, sunt în altă funcție”, a amintit Donos și a sugerat să ne adresăm la consiliul raional.

„Au fost create toate condițiile”

Reprezentanții oficiului avocatului poporului nu se grăbesc să comenteze această situație. Consultantul direcției pentru protecția copilului Dumitru Darie a comunicat pentru NM că „acest caz încă se examinează”. El a confirmat că oficiul a transmis recomandările sale tuturor organelor competente. Însă oficiul deocamdată nu este gata să publice concluziile sale.

La consiliul raional, a fost mai smplă obținerea concluziilor. Vicepreședintele consiliului raional Vladimir Nicuța, abia auzind întrebarea, l-a întrerupt pe reporter la jumătate de cuvânt: „Legea în vigoare nu permite să facem acest lucru [oferirea transportului gratuit atunci când există școală în sat]”. El este sigur că pentru elevii claselor primare au fost create în Țepilova „toate condițiile”, însă părinții au ales singuri altă variantă și de aceea a trebuit să arendeze transport pe bani proprii. „În ultimul timp, nu am primit niciun fel de adresări cu această ocazie. […] Cred că acest conflict este expirat”, susține Nicuță.

Părinții elevilor din Țepilova recunosc că sunt disperați deja să mai ceară ceva direct de la autoritățile locale și încă așteaptă că acestea vor urma sfaturile avocatului poporului.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки