18.51ºC Chișinău
Vineri 26 aprilie 2019

Căderea nucilor. Cum în scăderea prețurilor la nucile din Moldova a fost descoperită politica

Anul acesta, prețurile de achiziție a nucilor de la populație au scăzut de cel puțin două ori. Din această cauză, s-a iscat un scandal. Opoziția a declarat că acesta este rezultatul monopolizării pieței de către trei companii mari, apropiate guvernării. Guvernarea și companiile mari neagă acest lucru, explicând micșorarea prețurilor prin situația de pe piața mondială și proasta calitate a producției. NM a studiat situația.

Cum a apărut scandalul

Prețurile de achiziție a nucilor de la populație s-au micșorat semnificativ anul acesta. Dacă anul trecut, nucile curățate erau cumpărate cu 110-115 lei pentru un kilogram, anul acesta, prețul a variat între 35 și 70 de lei, în funcție de calitatea lor. Sferturile de nuci sunt recepționate cu aproximativ 40 de lei, iar prețul maxim este oferit pentru jumătățile de nuci.

Din cauza micșorării de două ori a prețurilor de achiziție a nucilor, s-a iscat un scandal grandios. Astfel, liderul partidului de opoziție „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Maia Sandu, a declarat că „familia prim-ministrului a monopolizat exportul de nuci și dictează prețurile de piață”. În replică, premierul Pavel Filip a declarat că nu există niciun fel de monopol, iar cota companiei Monicol (Dumitru Vicol, fondatorul aceteia, este cuscrul lui Filip) nu depășește 20%.

Despre monopolizarea pieței exportului de nuci a declarat și „Partidul Nostru”. Surse din PN susțin că „din toamna acestui an, guvernul oferă dreptul de a exporta nuci „doar pentru două firme care au legături cu înalții oficiali ai țării”. Astfel, se menționează în declarația partidului, „niciun producător nu poate obține licență pentru exportul producției sale, document care a început să fie solicitat, în mod categoric, de Serviciul Vamal”.

Vicepreședintele „Partidului Nostru”, Ilian Cașu, a comunicat pentru NM că în realitate, este vorba despre trei companii care achiziționează nuci din raioane. „Anul trecut, se plăteau câte 100 de lei pentru un kilogram. Anul acesta, își bat joc de oameni: eu am fost în raionul Sângerei, acolo ofereau cel mult 40 de lei”, a spus Cașu.

Între timp, în rețelele sociale și în presă a apărut o informație precum că în magazinele din Franța, un kilogram de nuci din Moldova costă aproximativ 19 euro, iar în cele din România – peste 20 de euro. De menționat că în Franța, cu acest preț se comercializează „produsele organice” care sunt supuse altei proceduri de certificare și costă cu mult mai scump decât produsele analoge fără un astfel de certificat.

Vicepreședintele Partidului „Demnitate și Adevăr” Alexandru Slusari consideră că pe piața de nuci există o înțelegere de cartel. „Ei exportă cu 7-10 euro, diferența este semnificativă. Da, ei nu vând cu 380 de lei (19-20 de euro), așa cum se declara în presă, acolo este vorba depre produsele organice, însă diferența dintre prețul de achiziție și cel de comercializare oricum este substanțială. Într-o situație normală, Consiliul Concurenței deja trebuia să inițieze controale – în presă sunt suficiente informații despre aceasta”, este de părere Slusari.

NM n-a reușit să obțină un comentariu al Consiliului Concurenței: cei de acolo ne-au solicitat un demers în scris la care, până la  momentul publicării articolului, nu ne-au răspuns.

Menționăm că nimeni dintre cei care au vorbit despre monopol nu a menționat denumirile companiilor care au monopolizat piața de nuci. Se pare că este vorba despre companiile Maestro Nut, Monicol, Prometeu-T.

Cum este construită piața de nuci în Moldova

Jurnal TV a difuzat un reportaj în care a relatat că la Telenești, toți culegătorii de nuci sunt controlați de o singură companie. Denumirea acesteia nu este indicată, însă, ținând cont de informația despre companie și directorul acesteia, prezentată de televiziunea repectivă, este vorba despre Maestro Nut. Conform datelor Jurnal TV, cumpărând nucile de la persoane particulare, compania nu întocmea acte de achiziție. De asemenea, în reportaj s-a menționat o companie străină, care a început să se confrunte cu probleme de export al nucilor din Moldova. Potrivit Jurnal TV, această firmă s-a adresat companiei Monicol – „una dintre cele trei companii-monopol”, care a organizat exportul acestor nuci.

Solicitați de NM, cei de la Maestro Nut au spus că e prea puțin probabil că cineva din conducerea companiei va comenta informația din reportaj, însă au cerut să le lăsăm un număr de telefon. La momentul publicării acestui articol, nimeni din companie nu ne-a contactat.

Iar Dumitru Vicol, directorul Monicol, a confirmat că a ajutat o companie străină, despre care este vorba în reportajul televizat, să exporte marfa. „Este o companie franceză, care ni s-a adresat cu rugămintea de a acorda ajutor. Nu știu de ce nu au reușit să exporte singuri. Ei au spus că aveau probleme serioase și [dacă nu vor vinde nucile urgent], acestea se vor altera. Noi am cumpărat de la ei oficial, cu facturi”, a explicat Vicol. Potrivit afirmațiilor lui, această companie lucrează pe piață de șapte ani și colaborează cu Monicol în diferite chestiuni. „În acest caz, inițiativa era a lor. Eu nu doream, pentru că înțelegeam că acest lucru poate fi interpretat ca ceva intenționat [în detrimentul reputației companiei]”, susține Vicol.

Surse de la Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham), al cărei membru este Monicol, au spus pentru NM că piața moldovenească a nucilor este construită astfel: în raioane, nucile sunt achiziționate de la reprezentanții particulari ai companiilor exportatoare sau de la intermediari. Însă nu există niciun fel de licențe pentru export, despre care vorbea „Partidul Nostru”. Ce-i drept, pentru exportul nucilor pe piața europeană, fără taxe, e necesar un certificat de origine a mărfii, în care este indicat că nucile sunt moldovenești. Fără acest certificat, au menționat cei de la AmCham, va trebui să se plătească taxe, însă atunci, nucile devin necompetitive.

Certificatul de origine este eliberat în baza „actelor de cumpărare”, în care trebuie să fie indicate datele din pașaportul persoanei particulare de la care au fost achiziționate nucile și volumul de nuci procurate de la aceasta. De aici, cumpărătorul trebuie să plătească impozit – 5% din suma achiziției. La fel, cei de la AmCham spun că reprezentanții companiilor alcătuiesc, de obicei,  asemenea „acte de cumpărare”, iar intermediarii adesea le înregistrează pe numele lor sau ale cunoștințelor lor. În cazul verificării acestor acte, la vamă, uneori apar probleme, însă au de suferit de la aceasta toți exportatorii, inclusiv cei mari, mai susțin cei de la AmCham.

Există totuși monopol?

Ziarul Național a publicat datele Serviciului Vamal despre exportul de nuci. Potrivit acestor informații, în 11 luni ale acestui an, exportul de nuci din Moldova a fost înregistrat, în această perioadă, de 27 de companii: în total, acestea au exportat 10,7 mii de tone, în sumă totală de 1,3 miliarde de lei. O jumătate din acest export a revenit companiei Maestro Nut SRL (580 milioane de lei). Compania Monicol SRL a exportat 2,5 mii de tone, în sumă totală de 372,6 milioane de lei, Prometeu-T – 894 de tone, în sumă de 98,3 milioane de lei. Adică acestor trei companii le-au revenit aproximativ 80% din exporturi. Volumul exporturilor celorlalți jucători este mult mai mic. Cel mai puțin a exportat compania Ecofruct SRl – 300 de kilograme, în sumă de 32 mii de lei.

Potrivit afirmațiilor unuia dintre jucătorii pieței moldovenești de nuci, care a dorit să-i fie păstrat anonimatul, în realitate, doar trei companii pot exporta nuci, iar celelalte nu reușesc să treacă de procedurile vamale. „[Se pare că poate oricine], însă vama nu acceptă. Începe să ceară o grămadă de documente suplimentare, chiar și până la certificatul pentru apa cu care au fost irigate plantațiile de  nuci”, a menționat interlocutorul. Sursa citată a mai spus că el personal nu a încercat să exporte nuci, dar a auzit comentariile despre aceasta ale celor care au încercat.

Sursele de la AmCham susțin însă că niciun fel de monopol nu există pe piața nucilor. Și Dumitru Vicol, șeful de la Monicol, insistă asupra acestui fapt. „Nu este adevărat, multe firme lucrează pentru export. Cu [premierul Pavel] Filip ne leagă nu doar copiii și nicio afacere comună nu avem. Că lui i se atribuie influență în exportul de nuci, este o minciună sfruntată și învinuire neîntemeiată. Este rezultatul luptei politice. Eu mă ocup cu nucile de 17 ani, iar noi am devenit rude acum 2,5 ani. Și cota companiei noastre în export a fost întotdeauna în limita a 20%, iar principalul exportator de nuci este cu totul altă companie, care exportă aproximativ 40% (Maestro Nut. – NM)”, a menționat Vicol.

Și Victor Guțu, directorul companiei AMG-Kernel, membru al Partidului Democrat, susține că nu există niciun fel de probleme în ce privește exportul de nuci. Această companie a exportat, în anul curent, potrivit datelor vamei, 22 de tone de nuci. „Niciun fel de probleme pentru exportatori nu sunt. Speculanții, probabil, au probleme: ei nu cresc nuci, nu plătesc impozite, de aceea și apar probleme. Însă dacă e să investești în producere și să aștepți rezultatul, probleme nu vor fi”, a asigurat Guțu.

Într-o altă companie – Nova Nut, care a exportat 459 de tone de nuci, la fel, se vorbește despre lipsa problemelor ce țin de export. „Unica problemă” în companie a fost numită recolta bogată de nuci în acest an, inclusiv în SUA, China și Ucraina.

Ruslan Uskov, partener al companiei juridice Brodsky Uskov Looper Reed&Partners, a spus pentru NM că, potrivit legii, monopolistă este considerată compania a cărei cotă pe piață este mai mare de 50%. „Dacă cineva consideră că există monopol, nu trebuie să vorbească despre aceasta, ci să scrie declarație la Consiliul Concurenței. [Dacă e să vorbim despre o eventuală înțelegere de cartel], o asemenea practică în Moldova deocamdată nu există. Dar dacă e să ținem cont de faptul că au exportat 27 de companii, eu nu cred că poate fi vorba de o înțelegere: cum unuia i se poate elibera certificat pentru doi saci de nuci, iar altuia – nu?”, a precizat expertul.

Potrivit lui, este problematic procesul de achiziție a nucilor de la persoanele particulare. „Companiile oferă colaboratorilor lor bani cash, aceștia se deplasează prin sate și cumpără nuci de la populație: undeva un sac, undeva – doi, iar în altă parte – o căldare. E clar, nu întotdeauna se întocmește act de cumpărare cu indicarea datelor din pașaportul vânzătorului. În consecință, companiile sunt vulnerabile pentru fisc”, a menționat juristul.

Cum exportatorii explică prețurile mici de achiziție

Prețurile mici de achiziție sunt explicate de către exportatori prin doi factori. Primul – proasta calitate a nucilor din acest an, condiționată de condițiile climaterice. Potrivit afirmațiilor câtorva jucători de pe piață, cu care a comunicat NM, de la 30% până la 80% din nucile din acest an sunt de calitate proastă – cu nucleu uscat, înnegrit. Însă pe piață sunt cotate jumătățile integrale, de culoare luminoasă.

Cel de-al doilea factor – situația de pe piața mondială, pe care prețurile s-au micșorat din câteva cauze. Prima – cantitatea mare de nuci rămase de anul trecut, în Uniunea Europeană, unde sunt exportate nucile moldovenești. A doua – războiul comercial dintre SUA și China, din care cauză SUA – un mare jucător pe piața de nuci – și-a reorientat exportul spre UE. A treia cauză – Chile, unde anul acesta a fost o recoltă bogată de nuci și se fac încercări ca ele să fie vândute pe piața UE, la prețuri mici.

Potrivit directorului Monicol, Dumitru Vicol, Chile propune sferturile de nuci la preț de 1,5-2 dolari pentru un kilogram: „În aceste condiții, ținând cont de impozite și cheltuieli pentru prelucrare, precum și de pierderile provocate de calitatea proastă, suntem nevoiți să vindem în pierdere sferturile de nuci. Mai ales că jumătăți de culoare luminoasă, care ar putea echilibra prețul mediu, practic, nu există”.

Și Victor Guțu, șeful AMG-Kernel, a indicat conjunctura globală, menționând că „nucile din California, cu coajă, sunt propuse astăzi cu doar 1,75 dolari”. Iar cei din Nova Nut, vorbind depre micșorarea prețurilor mondiale, au spus că în acest an, „nucile de calitate, cu coajă, ambalate și calibrate, sunt gata să fie procurate [în Europa] cu 1-1,5 dolari, iar prețul miezului pornește de la 3 euro pentru un kilogram, în timp ce anul trecut, prețul era de cel puțin 5 euro”. Cei de la Nova Nut au mai menționat că în anul curent, această problemă este specifică nu numai pentru nuci – din cauza recoltei bogate, au scăzut semnificativ prețurile la mere și prune.

Potrivit lui Dumitru Vicol, anul trecut, compania sa a exportat nuci, cu un preț mediu de 6 euro pentru un kilogram, iar anul acesta, prețul mediu este de două ori mai mic. El a mai spus că exportatorilor nu le sunt deloc convenabile prețurile mici de achiziție a materiei prime. „Noi dorim să lucrăm și mâine, și poimâine, iar pentru aceasta, trebuie să susținem producătorul autohton. De exemplu, anul trecut, nucile erau de calitate superioară și noi puteam să le vindem mai scump, respectiv, și prețul de achiziție era mult mai mare. Și acest lucru nu eu îl decid și nici oricine altcineva, prețurile sunt dictate de piața mondială”, susține directorul de la Monicol.

La rândul lor, autoritățile susțin că o cauză a micșorării prețurilor de achiziție a nucilor este situația de pe piața globală. Despre aceasta a vorbit Vasile Șarban, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii, la o conferință dedicată problemelor de pe piața de nuci, care s-a desfășurat săptămâna trecută, la Chișinău. Iar despre imaginile din presă, făcute în supermarketurile din România, unde nucile moldovenești se vând cu 20 de euro pentru un kilogram, el a spus că este vorba despre un marketing bun și adaos comercial înalt al rețelelor de retail.    

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки