5.9ºC Chișinău
Luni 25 martie 2019

Camera de pedeapsă. Serioga-gagauz și-a cerut scuze de la poliția Găgăuziei într-o înregistrare video

Poliția l-a amendat pe locuitorul Găgăuziei Serghei Gradinar, care a devenit eroul unuia dintre vlogurile cunoscutului vlogger rus Piotr Lovîghin. În acesta, locuitorul orașului Comrat, care după aceasta a devenit cunoscut ca „Serioga-gagauz”, îi insulta necenzurat pe colaboratorii poliției. Săptămâna trecută, site-ul regional Gagauzinfo.md a plasat înregistrarea în care Gradinar își cere scuze de la polițiști în fața camerei. Poliția neagă implicarea sa în apariția spotului. Redacția site-ului care a publicat înregistrarea a refuzat să comunice, cum a făcut rost de aceasta.

Despre faptul că Serghei Gradinar a fost tras la răspundere pentru declarațiile sale insultătoare la adresa polițiștilor NM a aflat de la serviciul de presă al inspectoratului de poliție al Găgăuziei. Gradinar a fost acuzat conform p. 2 art. 69 al Codului contravențional „Injuria adusă în mass-media”.

Acest articol prevede amendă de la 600 până la 1200 de lei sau de la 15 până la 30 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Reprezentanții poliției nu ne-au putut spune, ce amendă i-a fost aplicată, însă au comunicat că recent, Gradinar a fost tras la răspundere. Deși de la apariția vlogului au trecut aproape cinci luni.

Serghei Gradinar a devenit cunoscut ca „Serioga-gagauz” după publicarea unuia din vloguri pe Youtube «ПетенькаПланетка» („Petenka Planetka”). Autorul acestuia – videobloggerul Piotr Lovîghin, călătorește prin diferite țări, preponderent în cele din lumea a treia și înregistrează vloguri despre peripețiile sale. Adesea, eroi ai spoturilor devin personaje „colorate” din rândul localnicilor pe care îi întâlnește în calea sa.

La sfârșitul verii trecute, Lovîghin a vizitat Moldova. Unul dintre episoadele videoblogului său a fost dedicat călătoriei în Găgăuzia. Acesta se intitulează «LADY GAGAУЗИЯ / ОСТОРОЖНО, МНОГО МАТА!» („Lady Gagauzia / Atenție, multe înjurături!”. În timpul călătoriei sale la Comrat, împreună cu prietenul său Evghenii Ceausov, a făcut cunoștință cu Serghei Gradinar și cunoscutul acestuia, numit în înregistrare Afonea.

În înregistrare Piotr Lovîghin spune că l-ar numi pe Serioga-gagauz „ministru al turismului Găgăuziei”. Într-adevăr, Serioga-gagauz vorbește necenzurat despre colaboratorii poliției. „Noi nu avem așa ceva, fârtate. Aici, la noi, știi cum e. Chiar dacă sticleții se vor apropia. Aici, la noi, e foarte obraznic cu ei. Eeee... Du-te-n...! În genere, la noi e în... Iată, acești sticleți, îi voi trimite în... Noi, aici... Numai nu fi obraznic, nu fi grosolan și spune-le: ia mai du-te-n... de aici mai repede”, spunea Serioga-gagauz în fața camerei.

La sfârșitul săptămânii trecute, portalul Gagauzinfo.md, considerat apropiat autorităților executive din Găgăuzia, a publicat un spot de 40 de secunde, în care Serghei Gradinar prezintă scuze colaboratorilor poliției. „Pentru că am fost în stare inconștientă, nu am știut întotdeauna că sunt filmat și în niciun caz nu i-am avut în vedere. [...] Adresez scuze sincere”, a spus Gradinar în spot.

În finalul înregistrării, Gradinar adaugă că înregistrarea cu scuzele sale a fost făcută „fără presiune psihică și fizică asupra mea”. „Totul a fost conștient și clar”, a dat asigurări Serioga-gagauz.

Înregistrarea cu scuzele a fost plasată pe Youtube de către Gagauzinfo.md la 8 februarie. În aceeași zi, pe portal, a apărut știrea cu titlul ”„Ministrul culturii și turismului” din controversatul spot despre Găgăuzia și-a cerut scuze de la polițiști”. În textul de însoțire nu se precizează, de unde publicația a obținut înregistrarea.

NM s-a adresat redacției portalului Gagauzinfo.md cu întrebarea despre proveniența înregistrării, însă aceasta a refuzat să comenteze.

În înregistrare, Serghei Gradinar se află într-un birou, dar nu e clar ce fel de încăpere este. Însă pe ușa de la intrare în birou se vede un poster tipărit în cadrul campaniei „Ajută Republica Moldova să devină o țară mai sigură” (îndeamnă oamenii să predea poliției armele deținute ilegal), organizată în perioada noiembrie – decembrie 2016, de către Inspectoratul general de poliție în colaborare cu Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD).

Surse din inspectoratul de poliție al Găgăuziei au infirmat implicarea instituției în apariția spotului. „Nimeni nu știe de unde s-a luat această înregistrare. Eu am vorbit cu șefii inspectoratului de poliție, noi nu avem asemenea birouri”, a spus pentru NM purtătorul de cuvânt al inspectoratului de poliție al Găgăuziei Snejana Tucan. Ea a adăugat că posterul dedicat acestei campanii poate fi găsit în orice instituție de stat.

La întrebarea NM, ce atitudine are poliția față de o asemenea practică de prezentare a scuzelor, la inspectorat ne-au răspuns: „Normal”.

La întrebarea dacă există siguranța că Gradinar și-a cerut scuze fără a fi presat, Snejana Tucan a răspuns: „Cum pot ei verifica [dacă a fost presat ori nu], dacă ei nu sunt la curent? [...] Colaboratorii poliției au activități mult mai importante decât să afle, unde a fost filmat acesta și dacă s-a făcut sub presiune”.

În ultimul timp, despre practica scuzelor publice în înregistrări video, care ulterior sunt difuzate la televiziune sau pe internet, se scrie mult în presa din Rusia. Recent, portalul „Meduza” a publicat un longread dedicat acestui subiect. Majoritatea acestor cazuri au loc în Cecenia și sunt despre evenimentele din această regiune.

Directorul executiv al organizației neguvernamentale Piligrim-Demo Mihail Sirkeli a comunicat pentru NM că este primul caz de acest gen în Găgăuzia. „Pe de altă parte, nimeni până acum nu i-a ofensat public pe polițiști. Dacă acest lucru s-a făcut sub presiune, este o practică anormală”, a spus Sirkeli.

Sirkeli a menționat că după vizionarea înregistrării, el nu are siguranța că aceasta s-a făcut de bună voie sau sub presiune. „Ceea ce el a declarat [în înregistrarea bloggerului Lovîghin] a fost mai degrabă în stare de ebrietate. Dacă el s-a trezit și a conștientizat că a făcut o prostie, e firesc că și-a cerut scuze”, a menționat expertul.

Șeful Inspectoratului general de poliție Alexandr Pânzari a promis pentru NM „că se va informa” în pivința situației și după aceasta va putea comenta cazul. Însă la momentul apariției acestui articol, el nu a răspuns la întrebările adresate de NM.

Avocatul Promo-Lex Dumitru Slusarenco a explicat pentru NM că în Moldova există practica scuzelor publice, însă de obicei acest lucru se întâmplă conform deciziei judecății. „În această înregistrare a fost ofensată poliția raionului și a regiunii, dar nu un om. Este destul de straniu: omul și-a cerut scuze de la nu se știe cine – de la colaboratorii poliției sau de la poliție ca autoritate a puterii”, a menționat juristul.

El a adăugat că și mai straniu e faptul că spotul putea să fie înregistrat la sectorul de poliție. „Pe una dintre uși era afișat posterul cu simbolul poliției. Dacă e să presupunem că aceasta s-a făcut acolo, putea fi un factor de presiune. Și e interesant, cine a filmat. Dacă acest lucru s-a întâmplat la poliție, posibil să fi filmat un polițist. Interesant, cu ce. Sunt foarte multe întrebări, avem la ce ne gândi”, susține Slusarenco.

Expertul a adăugat că, deși nu sunt semne evidente de presiune și că fiecare om are dreptul să prezinte benevol scuze publice, poliția trebuie să prezinte o declarație oficială în care să explice această situație.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки