7.13ºC Chișinău
Vineri 19 aprilie 2019

Când totul este tolerat. Curtea de Apel a permis ca prezentatoarea tv să fie numită „boschetara care răscolește prin ghenele de gunoi”

Curtea de Apel a anulat decizia instanței primare care a recunoscut portalul Deschide vinovat de insultarea onoarei și a demnității prezentatoarei tv Elena Pahomova. Într-un material dedicat filmului „Istoria Moldovei”, al cărui scenariu a fost scris de către Pahomova, portalul a numit-o „boschetară care răscolește prin ghenele de gunoi [ale propagandei sovietice]”. Pahomova  consideră că decizia Curții de Apel este una politică și intenționează să o conteste. Cei de la Asociația Presei Independente admit că astfel, Deschide doar a dorit să demonstreze că „pentru bani, oamenii [autorii acestui film], au denaturat adevărul”.

Despre anularea de către Curtea de Apel (CA) Chișinău, la 12 martie, a deciziei instanței primare cu privire la plângerea prezentatoarei tv și a producătorului postului NTV-Moldova, Elena Pahomova, a anunțat însăși Pahomova, la 14 martie, la fel ca și portalul Deschide. Nu se știe, cum CA și-a motivat decizia, deoarece partea explicativă încă nu a fost publicată.

De ce Elena Pahomova a dat în judecată Deschide

Elena Pahomova a dat în judecată portalul Deschide în luna decembrie 2017, pentru apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale. Era vorba despre un material publicat de Deschide.md dedicat filmului documentar „Istoria Moldovei”, al cărui scenariu a fost scris de Elena Pahomova (filmul a fost realizat cub patronajul președintelui Igor Dodon). În plângerea depusă, Pahomova a cerut să fie eliminată o parte din text pe care ea a considerat-o insultătoare, de asemenea, a cerut să i se plătească suma de 10 mii de lei pentru repararea prejudiciului moral, 3,1 mii de lei încasarea cheltuielor de judecată și adresarea scuzelor publice.

În luna mai 2018, Judecătoria sectorului Râșcani a recunoscut vinovat portalul Deschide.md și l-a obligat să-i plătească jurnalistei Pahomova 1250 de lei prejudiciu moral, cheltuielile de judecată și să-i adreseze scuzele publice.

De asemenea, instanța a obligat portalul Deschide.md să elimine din material trei fraze: „fostă jurnalistă, actuală boschetară prin ghenele de gunoi”; „filmul – adevărată capodoperă a geniului propagandistic – te marchează prin pudoarea aceea ticăloasă, tipică prostiei de salon”; „documentul este o mostră de analfabetism istoric și protocronism flagrant”.    

De ce portalul Deschide se consideră nevinovat

În calitate de pârâți în acest caz au fost autorul materialului, jurnalista Marcela Țușcă și compania Open SRL, care deține portalul Deschide. În instanță, reprezentanții portalului susțineau că frazele menționate în material au un „caracter metaforic”, textul nu încalcă principiile eticii jurnalistice, iar ideea precum că filmul este propagandistic este opinia proprie a autorului Marcela Țușcă.

La rândul ei, Marcela Țușcă a numit fraza din articol (nu a precizat, care anume) „o figură polemică” și a declarat că materialul jurnalistic nu trebuie să fie un obiect al unui proces de judecată. De asemenea, ea a spus că, în calitatea sa de jurnalist, are dreptul să aprecieze filmul din punct de vedere al propagandei. Ea a mai menționat că a obținut studii de masterat la o facultate de istorie de la Iași și Institutul INALGO din Paris și că are suficiente cunoștințe pentru a polemiza despre partea istorică a filmului.

În opinia lui Țușcă, ea a comis în material o singură eroare tehnică, numind-o pe Pahomova regizor, în timp ce aceasta a fost autor al scenariului peliculei.

Nemulțumit de decizia instanței primare, portalul a contestat-o la Curtea de Apel, care a soluționat cazul în favoarea Deschide. Proprietarul portalului, Sorin Bucătaru, a refuzat să comenteze decizia CA, menționând că el nu comentează deciziile instanței.

 „Așa, noi niciodată nu vom fi solidari” 

Elena Pahomova intenționează să conteste decizia CA la Curtea Supremă de Justiție. „Eu eram de acord să rezolvăm cazul pe cale amiabilă, la toate etapele procesului, propunându-le pur și simplu să prezinte scuzele și să modifice materialul. Ei au refuzat”, a menționat Pahomova.

 

Ea consideră că decizia Curții de Apel este una politică, pentru că „CA n u examinează faptul insultării onoarei, ci aspectele ideologie [ale filmului]”. De asemenea, Pahomova intenționează să depună și alte plângeri împotriva Deschide și a proprietarului acestuia, Sorin Bucătaru: „De fiecare dată, ei menționează numele meu în context insultător”.

Pahomova a fost susținută de colegi jurnaliști. „În toată varietatea „organizațiilor de profil”, nu-mi amintesc, când ultima oară acestea au venit în apărarea unui jurnalist vorbitor de limba rusă. […] Liniște în emisie. Așa, noi niciodată nu vom fi solidari. Oare e atât de important, în ce limbă noi lucrăm – în rusă, română, găgăuză, bulgară sau engleză, dacă noi suntem insultați și amenințați?”, a scris pe Facebook prezentatoarea TVC21 Lilia Buracovschi.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei consideră că jurnaliștii nu trebuie „să depășească limitele decenței”. În opinia sa, autorul materialului, care a devenit subiect de proces de judecată, probabil, „nu a avut în vedere calitățile personale ale lui Pahomova, dar cele profesionale”. „Eu nu sunt adeptul acestui gen de exprimări. Chiar dacă este vorba despre un editorial, jurnaliștii trebuie să fie corecți și să nu depășească limitele decenței”, a spus Macovei. Totodată, el a admis că jurnaliștii Deschide au dorit să demonstreze astfel că „pentru bani, oamenii [care au realizat acest film] au denaturat adevărul”.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки