10ºC Chișinău
Marți 25 septembrie 2018

Capitala primăriei noastre. La ce să ne așteptăm de la turul doi al alegerilor din Chișinău?

Rezultatele turului întâi al alegerilor primarului municipiului Chișinău se deosebesc foarte mult de datele sondajelor de opinie și de așteptările multor experți. În cel de-al doilea tur se vor confrunta candidatul socialist Ion Ceban și candidatul unic al opoziției de dreapta Andrei Năstase. Candidatul independent Silvia Radu, susținută neoficial de PDM aflat la guvernare, a rămas cu mult în urmă, deși sondajele îi promiteau o trecere sigură în turul doi și șanse mari de a învinge. Turul doi se va desfășura conform modelului clasic: candidatul celor de stânga contra candidatului celor de dreapta. Iar rezultatul va depinde de posibilitățile de mobilizare ale candidaților și de capacitățile lor de a atrage segmentul atât de pestriț al alegătorilor care au votat pentru Radu.

Turul doi al alegerilor primarului capitalei se va desfășura la 3 iunie. În acesta vor participa candidatul Partidului Socialiștilor Ion Ceban și liderul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA) Andrei Năstase, susținut de alte două partide de opoziție de dreapta – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Liberal Democrat. În turul întâi, Ceban a acumulat 40,97%. Năstase a rămas în urmă cu un pic mai mult de opt procente – 32,12%.

Dama de nică

Principala surpriză a primului tur a fost rezultatul foarte mic înregistrat de Silvia Radu, care a îndeplinit atribuțiile de primar interimar după ce Dorin Chirtoacă a fost demis. În timpul campaniei, Radu s-a declarat candidat independent, deși a beneficiat din plin de susținere din partea PDM, inclusiv prin intermediul presei. Democrații au folosit nenumărate resurse pentru ca Radu să treacă în turul doi și să nu i se permită lui Năstase să meargă mai departe. Pe parcursul mai multor luni, zi de zi, ea a fost lăudată la televiziuni de top din componența holdingului media al democraților.

newsmaker.md/rom/noutati/radu-suprema-cum-holdingul-media-al-democratilor-nu-mediatizeaza-alegerile-din-chi-37237

În același timp, a fost lansată o campanie informațională deosebit de murdară împotriva lui Năstase, mai ales în ultimele zile ale campaniei: televiziunile și publicațiile online ale PDM au difuzat înregistrările discuțiilor telefonice ale lui Năstase cu mama sa în etate, menite să-l discrediteze pe candidat. Activiștii loiali puterii au organizat acțiuni provocatoare, pentru a-l demoraliza pe candidatul de opoziție, să-i zdruncine echilibrul și să-l implice în vreun scandal.

Sondajele de opinie – și cele evident părtinitoare, și cele considerate neutre, cum ar fi Barometrul Opiniei Publice – îi preziceau lui Radu o trecere sigură în turul doi și chiar o posibilă victorie în acesta. Iar lui Năstase îi acordau cel mult 15%. Cei mai înflăcărați agitatori, loiali puterii, vorbeau chiar despre șansele lui Radu de a câștiga chiar în turul întâi. În consecință, la 20 mai, Radu a acumulat doar 17,65% și a părăsit cursa. 

newsmaker.md/rom/noutati/tehno-radu-galina-vasilieva-despre-cum-pdm-a-testat-in-chisinau-victoria-sa-la-ale-37436

Candidatul Silvia Radu a fost, în aceste alegeri, mai mult un produs al tehnologiilor politice. Până la numirea ei în funcția de primar interimar al capitalei, în noiembrie 2017, și până la startul campaniei electorale anticipate, ea nu avea niciun rating și puțini sunt cei care știau ceva despre ea ca despre un politician. După numirea în funcție, legitimitatea căreia a provocat numeroase întrebări, ea a fost poziționată ca fiind „manager anticriză”, „tehnocrat””, iar mai târziu – ca un candidat nepartinic la funcția de primar.

Istoria Silviei Radu a amintit cumva de campania pentru primărie din anul 2007. Atunci, prea puțin cunoscut fiind, Veaceslav Iordan a fost numit în calitate de primar interimar de către Partidul Comuniștilor aflat atunci la guvernare. Peste o jumătate de an de la o promovare agresivă de la zero, în rol de „gospodar și nu politician”, Iordan a mers la alegeri. Și acolo, pe neașteptatre pentru mulți, a fost înfrânt de liberalul din opoziție Dorin Chirtoacă, care s-a reținut la primărie pentru 10 ani.

Nepopulari în capitală, dar care dispun de mijloace administrative și financiare nemărginite, la actualele alegeri, democrații nu au declarat niciodată, deschis, că Radu este candidatul lor. Silvia Radu, deși nu a renunțat la susținerea „oricărui partid”, își accentua, cu fiecare ocazie, statutul său „independent”. Pe aceasta se bazau și televiziunile democraților în reportajele zilnice realizate în susținerea ei. „Candidatul independent” împotriva „candidaților de partid” – așa era prezentată de către agitatori confruntarea dintre Radu și concurenții săi. Acest lucru însă nu a ajutat-o.

Un tur pentru doi

newsmaker.md/rom/noutati/aduceti-cel-putin-un-exemplu-unde-la-noi-la-nivel-local-exista-macar-o-oarecare-co-37137

Rezultatele turului doi, în care electoratul va avea de ales între Ion Ceban și Andrei Năstase, nu sunt evidente. Potrivit rezultatelor turului întâi, Ceban are un avantaj de 8%, ceea ce înseamnă aproximativ 20 de mii de voturi în cifre absolute. E prea puțin probabil că socialistul poate miza pe susținerea vreunui fost candidat. Cea mai mare parte a acestora, dimpotrivă, mai degrabă îl vor susține pe concurentul socialistului.

Cu toate acestea, Ceban nu a cuprins nici pe departe întregul bazin electoral tradițional al stângii din Chișinău. În anul 2011, la alegerile primarului capitalei, Igor Dodon (pe atunci fiind înaintat de comuniști) a acumulat 182,5 de mii de voturi. Cu patru ani mai târziu, Zinaida Greceanîi, colega de partid a lui Dodon, deja din partea Partidului Socialiștilor, a obținut 142 de mii de voturi. La alegerile prezidențiale din anul 2016, Dodon s-a bucurat de susținerea a 181 de mii de chișinăuieni.

La actualele alegeri, din 20 mai, Ceban a obținut doar 91,5 de mii de voturi. Aceasta înseamnă chiar mai puțin decât au reușit socialiștii să se mobilizeze, în toamna anului trecut, pentru a participa la referendum (care nu a fost valid din cauza prezenței scăzute) și să voteze pentru demiterea lui Chirtoacă. Principala resursă a lui Ceban rămâne, astfel, mobilizarea suplimentară a alegătorilor de stânga. Iar principala strategie mobilizatoare, judecând după toate, va deveni prezentarea lui Năstase în rolul de „Chirtoacă nr. 2” – politician care nu se prea interesează de problemele gospodăriei municipale și este mai mult îngrijorat de ambițiile politice de partid și cele personale.

newsmaker.md/rom/noutati/orasul-de-stanga-orasul-de-dreapta-va-putea-oare-candidatul-socialist-sa-ia-pentru-36929

O susținere indirectă poate fi acordată socialistului de către presa Partidului Democrat. Pentru democrați și liderul acestora Vladimir Plahotniuc, oponentul Năstase este un candidat mult mai incomod. De fapt, se pare că holdingul media al PDM a pus la bătaie întreaga „artilerie grea” împotriva lui Năstase încă în turul întâi. Însă presa democraților are forțe pentru a reduce nivelul de mobilizare a electoratului de centru-dreapta și pentru a oferi socialiștilor câteva „pase” politice, așa cum a fost în campania prezidențială din anul 2016.

De fapt, statistica nu este în favoarea socialiștilor: cei de stânga nu au reușit niciodată până acum „să ia” primăria capitalei.

În ce-l privește pe Năstase, la cele aproape 72 de mii de voturi pe care le-a obținut în turul întâi se va adăuga o parte semnificativă a alegătorilor candidaților care au părăsit cursa. În primul rând, este vorba despre candidatul Partidului Unității Naționale Constantin Codreanu (în turul întâi, acesta a acumulat 4,55% sau aproximativ 10 mii de voturi) și liberalul Valeriu Munteanu (el a obținut aproximativ 8 mii de voturi). Ei și-au declarat deja susținerea candidatului unic al celor de dreapta.

newsmaker.md/rom/noutati/trebuie-sa-ne-straduim-sa-castigam-jucand-conform-regulilor-lor-si-sa-eliberam-tar-37129

Situația este mai complicată pentru alegătorii care au votat pentru Silvia Radu. Din punct de vedere politic, aceștia constituie un segment foarte pestriț al electoratului. E prea puțin probabil că ei vor fi influențați de principalele teze de mobilizare ale lui Năstase – despre Ion Ceban ca fiind cel de-al doilea candidat „binom al lui Plahotniuc-Dodon”. Conform acestei logici, primul și principalul „candidat al binomului” a fost Radu, pentru care aceștia au votat în turul întâi. Astfel, candidatul dreptei va fi nevoit să caute pentru ei argumente suplimentare.

Votul de protest, tezele despre lupta cu corupția, „regimul oligarhic” și „binomul” rămân totuși principalele mesaje de mobilizare ale lui Năstase. O susținere mult mai activă acordată candidatului unic al opoziției de dreapta înainte de turul doi poate fi acordată și de către liderul PAS Maia Sandu, care s-a impicat activ în campania lui Năstase mai aproape de finalul cursei. Amintim că la alegerile prezidențiale, pentru Maia Sandu au votat 199 de mii de alegători din Chișinău.

Deocamdată nu e clar dacă înainte de turul al doilea va fi pusă în joc harta geopolitică. Până acum, anume retorica geopolitică, care nu are nicio atribuție față de problemele capitalei, a servit constant ca principala resursă de mobilizare, inclusiv la alegerile primarului municipiului Chișinău. De data aceasta, ambii candidați care au trecut în turul al doilea au promis că nu vor vorbi despre geopolitică. Dacă ei nu-și vor respecta promisiunea, acest lucru ar putea deveni încă o caracteristică ce deosebește această campanie de toate alegerile din ultimii ani.

Autor: Evgheni Solari

Партнерские ссылки