Casa care s-a spart. Reportaj NM din blocul cu nouă etaje din Otaci care s-a prăbușit

La aproape o săptămână de la prăbușirea unui bloc cu nouă etaje, la Otaci continuă investigațiile. Versiunea principală a celor întâmplate o constituie încălcările care au fost admise acum 30 de ani, când s-au efectuat lucrările de construcție. Eventualii bănuiți fie au decedat, fie se află în străinătate. Locatarii de pe scara acestui bloc, care a rămas intactă, sunt acum atenționați că vor fi cazați din nou în locuințele lor. Iar primarul și un consilier local de la Otaci nu se pot înțelege, în ajunul alegerilor, în privința mărimii ajutorului material care urmează să fie acordat sinistraților. Ce s-a întâmplat cu blocul cu multe etaje de la Otaci, cum oamenii au încercat, fără niciun rezultat, să-și salveze bunurile, chiar și caloriferele, și cum autorităile lichidează consecințele tragediei – despre toate acestea aflați din reportajul de la fața locului, smnat de reporterul NM Evghenii Ceban.

O porțiune de drum care trece pe lângă blocul de la Otaci, care s-a prăbușit, a fost blocată pentru circulația transportului. La intrarea în curte s-a adunat un grup de salvatori și locatari ai scării rămase intacte. Nimeni nu este lăsat să se apropie.

Lucrările echipei de salvatori sunt conduse de șeful Direcției situații de urgență din raionul Ocnița Nicolai Putin. El se află aici încă din prima zi a catastrofei. Anume el a condus evacuarea locatarilor în orele dinaintea prăbușirii, iar mai târziu, împreună cu colegii săi, a sudat pentru totdeauna lacătul ușii de la scara pe jumătate prăbușită. Deși s-a prăbușit doar o parte a celei de-a doua scări, nimeni nu mai are acces acolo.

1 of 3

Doar locatarii din prima scară, cea care a rămas intactă, au voie să intre în bloc. Dar cu condiția ca aceștia să formeze grupuri a câte patru persoane, însoțite în mod obligatoriu de salvatori. În timp ce un grup de locatari se află în bloc, ceilalți așteaptă afară. Se întâmplă așa și din cauza că sunt doar patru căști destinate locatarilor.

Cu ajutorul salvatorilor, ei scot din locuințe tot ce mai pot duce: lucruri personale, veselă, mașini de spălat, frigidere, cazane. Unul dintre locatari a decis chiar să scoată din apartamentul său caloriferul. Imediat ce șeful salvatorilor a fost informat despre aceasta, el a urcat la etaj pentru a-l opri pe proprietarul apartamentului. Între timp, doritorii de a ajunge înăuntru au format un rând afară. Ei așteaptă răbdători, cineva le mulțumește cordial salvatorilor care le ajută să evacueze bunurile. Iar lângă drum, cresc munți de electrocasnice, saci cu lucruri, mobilă.

Evidența locatarilor care vizitează blocul avariat este asigurată de Maria Litvinschi, asistent social din localitate. Și ea este din rândul sinistraților: locuința sa era în acea parte a blocului care s-a prăbușit. Părinții Mariei au trăit aici din anul 1993. Iar acum, ea și familia sa locuiesc la vilă, în altă parte a orașului. Maria ne povestește că în timpul evacuării, ea a reușit să adune doar documentele și unele lucruri personale.

De ce locatarii au fost evacuați cu trei ore până la prăbușire

Maria își amintește că primele fisuri în podea și pereți au fost descoperite de către locatarii de la etajele șapte și doi. Acest lucru s-a întâmplat vineri, 14 iunie. «La etajul al șaptelea, au făcut reparație. Când a fost turnată podeaua, aceasta a crăpat imediat. Luni, am mers la primarul [de Otaci] Vasile Traghira», povestește ea.

La rândul său, Traghira susține că sâmbătă a fost informat pentru prima dată despre problema din acest bloc. El mai spune că imediat, a format o comisie din partea primăriei, care trebuia să evalueze situația la fața locului.

«Sâmbătă, 15 iunie, mi s-a adresat o locatară din acest bloc. Ea a spus că blocul crapă. Am întrunit imediat comisia și m-am adresat către inginerul pentru construcții de pe lângă Consiliul Raional. Pentru că blocul se află la balanța Consiliului Raional. Până în prezent, el nu este dat [în exploatare, oficial]. Blocul stă în aer», povestește pentru NM primarul de Otaci. În concluzia comisiei primăriei, pe care primarul a pus-o la dispoziția NM, este însă indicată data de 17 iunie (luni).

«Noi am reacționat, continuă Traghira. Am telefonat la Consiliul Raional, am rugat să ne trimită o comisie [raională], pentru că oamenii fac gălăgie».

1 of 3

Comisia de la Ocnița a venit abia marți, 18 iunie, cu o zi înainte de prăbușire. «Au fotografiat, au spus că acest bloc va mai sta încă mult timp și au plecat», menționează Traghira.

Spusele sale sunt confirmate parțial de către Maria Litvinschi, locatară a blocului. Ea își amintește că această comisie de la Ocnița le-a spus locatarilor că blocul va mai sta o vreme, însă oricum ar fi bine să înceapă să adune lucrurile.

După plecarea comisiei, primarul de Otaci l-a contactat pe Igor Bordeianu, un cunoscut de-al său, inspector al Agenției pentru Supraveghere Tehnică. «Igor, îi zic, salvează-mă, pentru că e jale. Și el a fost cu mine [pe loc] toată ziua, la 18 iunie, până la ora două de noapte, apoi a spus verdictul – evacuare urgentă», mai spune Traghira.

Cuvintele inspectorului nu l-au bucurat pe primar. «Eu îi spun: Igor, ce-i cu tine? Ce voi face eu acum cu oamenii, noaptea? Hai să așteptăm până dimineață», își amintește primarul.

Potrivit afirmațiilor lui Traghira, în dimineața de 19 iunie, în ziua prăbușirii, el și inspectorul au revenit în blocul avariat. «Mergem pe la etaje: crapă. Gata, spune el, evacuăm urgent. Și noi am început evacuarea. Încă nimeni nici măcar nu s-a scărpinat după ureche», spune primarul. El mai menționează că oamenii nu doreau să-și părăsească locuințele: «Atâtea am auzit acolo, oamenii și-au pierdut totul».

Traghira mai spune că a început de sine stătător evauarea, apoi s-a alăturat poliția, iar salvatorii au apărut aici aproape de ora 19.00.

Toate acestea coincid cu cele spuse de șeful Direcției situații de urgență din Ocnița Nicolae Putin. Potrivit lui, el a aflat despre necesitatea evacuării la ora 18.40 și imediat s-a deplasat la fața locului. De la Ocnița până la Otaci sunt aproape 20 de minute de deplasat cu automobilul.

«La ora 18.40, m-a contactat un reprezentant al cancelariei de stat de la Ocnița și mi-a spus despre pericolul prăbușirii blocului. Nu țin minte, la cât am ajuns acolo. Noi am început evacuarea imediat. Reprezentantul Agenției pentru Supraveghere Tehnică Igor Bordeianu mi-a arătat actul despre necesitatea evacuării», spune căpitanul Putin.

1 of 3

Reieșind din documentele oferite pentru NM de către primarul de Otaci, acest act a fost întocmit la 19 iunie, la ora 17.45. «Bordeianu mi-a spus că noi mai avem la dispoziție 24 de ore. De aceea noi am permis locatarilor să-și scoată bunurile», continuă șeful local al salvatorilor.

El mai spune că așa a continuat până când în bloc s-a spart primul geam. «Atunci, noi am interzis să fie scoase lucrurile și au fost evacuați doar locatarii. Când au fost scoși afară toți, împreună cu colegii am mai verificat o dată ca de la primul etaj până la al nouălea să nu rămână nimeni. Am verificat toate ușile. După aceea, am închis ușile scării și am raportat că din această scară, toți locatarii au fost evacuați», relatează Putin.

După aceasta, salvatorii au trecut la evacuarea scării vecine și i-au scos pe toți de acolo. Potrivit afirmațiilor lui Putin, peste o vreme oarecare, s-a produs prăbușirea.

Primarul de Otaci Vasile Traghira susține că în momentul prăbușirii, în scara care a rămas intactă mai erau oameni.

«M-am certat cu procurorul general la ședința guvernului. El m-a învinuit... Eu spuneam că ei au prezentat darea de seamă precum că toți au fost evacuați, dar două etaje au rămas. La mine e scris, - primarul scoate din masă o hârtiuță și citește: «Apartamentul doi, trei, al patrulea: o mamă cu copilul în cărucior, nr. 25 – la fel, o mamă cu copil. De ce să raportezi ceea ce nu este?», se revoltă primarul.

Cuvintele sale au fost confirmate de locatarii acelei scări, cu care reporterul NM a reușit să discute.

«Salvatorii spuneau: «scara dvs. nu va fi evacuată, veți trăi și mai departe cum ați trăit până acum». Iar când s-a prăbușit, ei deja nu ne permiteau să intrăm în scară», povestește Zinaida, o locatară în etate de pe scara rămasă intactă. Locuința sa este la etajul șase.

Femeia își amintește că a ieșit afară când a auzit strigăte. «La etajul întâi și la al doilea, erau oameni atunci când scara vecină s-a prăbușit. Deja după ce s-a ruinat, cei de la direcția situații de urgență băteau la ușă și îi alungau pe oameni», spune ea. Cuvintele ei sunt confirmate de o altă locatară a aceleiași scări, care a refuzat să se prezinte.

1 of 3

Conducătorul salvatorilor, căpitanul Putin, respinge acuzațiile. El susține că toți locatarii ambelor scări au fost evacuați până la prăbușire. Același lucru îl declară și procurorul raionului Ocnița Mihail Vinogradov, care acum investighează cauzele prăbușirii blocului. «Noi am verificat de două ori această informație, am audiat toți locatarii. Nimeni dintre ei nu a spus că se afla în casă în momentul prăbușirii. În acest caz, primarul încearcă să joace teatru», spune el.

Cu toate acestea, Putin susține că acum, poate spune deja clar, cu toată certitudinea, că prăbușirea blocului a fost fără victime, inclusiv întâmplătoare, salvatorii știu cu siguranță că toți locatarii blocului se află în siguranță, în această perioadă, nu a parvenit niciun fel de informații cu privire la persoane dispărute.

Ce se știe despre cauzele tragediei

Construcție necalitativă

După prăbușirea blocului, procuratura raionului Ocnița a deschis un dosar penal conform art. 257, p. 3 al Codului penal «Construcție necalitativă». Actualmente, aceasta este versiunea principală a acuzației.

«Clădirea a început să fie construită în anul 1984, iar în 1992 a fost dată în exploatare. Din datele obținute de la direcția situații de urgență, din discuțiile cu martorii și locatarii, se constată încălcări. Ba mai mult, au construit localnicii, ai noștri. Din cei care au fost implicați în această construcție, doi au decedat deja, iar alții doi trăiesc în Rusia, au plecat la începutul anilor 90», comunică pentru NM procurorul Vinogradov.

El mai spune că expertiza încă nu a dat niciun fel de rezultate și acestea nu vor apărea în curând. «Deocamdată, colectăm declarațiile martorilor, ale locatarilor. Ridicăm documente din arhivă, nu e atât de simplu să le facem pe toate acestea», explică el.

Și primarul de Otaci Vasile Traghira indică asupra greșelilor comise în lucrările de construcție a blocului. «Comanditarul construcției este Consiliul Raional Ocnița. Nu noi. Iar acum s-a constatat că nimeni nu a eliberat autorizația pentru construcții, nimeni nu a alocat teren în acest scop. Darea în exploatare a blocului, la fel, nu a fost. Până în prezent, casa atârnă în aer. Nu există un act de dare în exploatare. Iar oamenii au fost cazați în anul 1992, de către Consiliul Raional», menționează primarul.

Potrivit afirmațiilor sale, doar acum, cei din Consiliul Raional au de gând să elibereze autorizație pentru construcție și pentru demolare. Cum e posibil acest lucru acum, după ce au trecut 30 de ani, primarul nu a precizat.

Replanificarea apartamentelor și demolarea pereților din interior

Potrivit afirmațiilor procurorului Vinogradov, ancheta verifică și versiunea ce ține de o eventuală replanificare și demolare a pereților din interior. «Sunt și asemenea versiuni. Dacă vom reuși să stabilim [asemenea încălcări], vom porni o cauză penală și conform art. 258 «Încălcarea regulilor de exploatare, reparații și modificare a locuințelor dintr-un bloc de locuit». Acesta este un articol foarte slab. Conform acestuia, persoana se alege cu o sperietură ușoară», susține Vinogradov.

Primarul de Otaci afirmă că nimeni n-a atins pereții din interior. Însă adaugă: «Eu nu apăr pe nimeni, e posibil orice: și apa, și replanificarea».

Întrebat cine a acordat autorizație pentru construcția a două anexe la acest bloc, Traghira a răspuns evaziv că fără autorizația arhitectului, primăria nu poate face nimic.

1 of 2

Acoperiș spart și apă în subsol

Locatarii blocului i-au spus reporterului NM că acoperișul blocului a curs de cel puțin cinci ani, iar în subsol, timp îndelungat, s-a acumulat apă și gunoaie.

O locatară a scării care s-a prăbușit, Maria Litvinschi, spune că și mai devreme în casă erau crăpături. Locatarii credeau că e din cauza acoperișului spart sau din cauza spargerii sistemului de canalizare în subsol. Ea spune că acoperișul a fost reparat cu doar un an în urmă.

O altă locatară a blocului, Zinaida, își amintește că acoperișul i-a deranjat pe locatari mai mulți ani la rând. «Ne-am plâns de acest acoperiș de nenumărate ori. Dacă ați fi intrat la etajul nouă, ați fi văzut. Acolo e groaznic. Nu era acoperiș, puteai sta cu umbrela. La trei etaje superioare, oamenii puteau trăi fără energie electrică, pentru că, după ploaie, ceva «s-a închis». Nimeni nici nu a dorit să vină să repare. Eu am trăit la etajul șase, păi și în weceul din locuința mea era apă. Acoperișul a curs timp de șase ani», povestește Zinaida. Ea mai spune că vecina sa de la etajul nouă mergea adesea la primărie și demonstra fotografiile scurgerilor.

Acum un an, primăria Otaci a alocat mijloace pentru procurarea materialelor de construcții pentru acoperiș, iar locatarii au adunat bani și au plătit pentru lucrările efectuate. Spre toamna anului trecut, acoperișul blocului a fost reparat.

La întrebarea despre plângerile referitoare la acoperiș, Vasile Traghira a răspuns șovăielnic și «pasa» vina către consiliul local. «Referitor la acoperiș – da, însă fără consiliul local, noi nu decidem nimic. Iată, astăzi, la consiliu, am obținut alocarea banilor pentru încă două acoperișuri ale unor blocuri asemănătoare», se plânge primarul.

Întrebat dacă locatarii s-au adresat mai devreme cu plângeri referitoare la fisuri și alte probleme din bloc și dacă primarul a solicitat anterior expertiza blocului, Traghira a spus oftând că toate blocurile din această serie sunt la fel de rele.

«Noi ținem minte, cum s-a construit totul. Sunt de acord, aceasta e prima rândunică. Toate aceste blocuri sunt construite la fel. Această serie este fără brâuri, fără coloane. Asemenea blocuri sunt în toată Moldova. Despre ce să mai vorbim?», chibzuiește primarul.

Ce va fi cu blocul și locatarii acestuia?

Autoritățile locale nu pot numi numărul exact al persoanelor care au fost afectate de această tragedie. Conform estimărilor primarului de Otaci Vasile Traghira, ar fi vorba de 105-106 persoane, dintre care 46 sunt locatari ai scării care s-a prăbușit (inclusiv 12 copii). El consideră că acest număr ar putea fi în creștere: vor apărea oameni care nu au locuit în acest bloc și vor dori să obțină prejudicii.

Maria Litvinschi, lucrător social, a menționat că din cele 72 de apartamente ale blocului, au fost locuite în permanență doar 42. În scara care a fost distrusă erau locuite doar 18 apartamente, iar în cea rămasă intactă – 24.

Cei de la guvern au declarat de mai multe ori că blocul de la Otaci, care s-a prăbușit, va fi demolat. Însă aici, pe loc, s-a constatat că deocamdată, este planificată doar demolarea unei scări din cele două ale blocului. Deocamdată, este verificată siguranța primei scări, de unde locatarii își scot bunurile. Soarta acestei scări încă nu este decisă.

Menționăm că despre aceasta se spune într-un comunicat de presă al guvernului, după o ședință organizată cu ocazia acestei tragedii. În acesta se menționează că de compensații pentru procurarea locuinței vor beneficia 36 de familii care au rămas fără acoperiș de-asupra capului.

36 – acesta este numărul de apartamente de pe o singură scară. În același comunicat de presă se mai spune că în blocul vecin, va fi efectuată o expertiză. Se pare că prin «blocul vecin» se are în vedere prima scară a blocului afectat, de unde, la fel, oamenii au fost evacuați. Alte blocuri cu multe etaje nu sunt prin apropiere.

Primarul de Otaci Vasile Traghira, la fel, consideră că locatarii scării care nu a fost afectată ar trebui să fie cazați înapoi în locuințele lor. «Eu nu cred că problema va fi rezolvată altfel. Pentru ce? Pur și simplu niște oameni interesați au creat panică. Noi așteptăm, ce vor spune ei [experții]», mai spune primarul.

El este convins că partea blocului care a rămas întreagă este potrivită pentru viață, în pofida unor «defecțiuni neînsemnate». «Blocul nu s-a mișcat cu nicio iotă. Ei, a căzut o bârnă, a deteriorat un balcon. Nu-i nimic groaznic. Eu oricum nu aș fi evacuat [scara rămasă întreagă]. A căzut [cea de alături] – a căzut. Nu mai este. Duceți-vă la culcare. De ce să-i ținem acum, să le plătim și tot așa?», consideră Traghira.

La replica despre pericolul unei prăbușiri, primarul de Otaci vine cu propriile argumente.

«Fisura dintre blocurile cu nouă etaje, chiar și din ceea ce a rămas după partea ruinată, nu s-a extins. De ce să încingem spiritele? Ce, noi avem construcție de stat? Sau municipală? Noi suntem atât de bogați ca să găsim asemenea mijloace?», se revoltă Traghira.

Locatarilor scării rămase întregi nu li s-a spus nimic concret la primărie, însă au fost avertizați că, posibil, vor fi cazați în vechile locuințe. Potrivit afirmațiilor locatarilor, în unele apartamente din acest bloc s-au blocat chiar și ușile din interior.

«Ei știau că acest bloc este avariat și acum spun: «voi veți putea trăi aici». Cum se poate?», este nedumerită Zinaida, locatară a blocului.

Ea mai spune că autoritățile consideră că două scări ale aceluiași bloc sunt două blocuri.

«Deputatul socialist [Irina Lozovan] a spus că apartamentele vor fi evaluate, însă deocamdată este vorba doar de o singură scară, cea care s-a prăbușit. Blocul are o singură adresă: str. Prieteniei, 153, în acesta sunt două scări. Acum ei consideră că e vorba de două blocuri. Deși numerotarea apartamentelor din cea de-a doua scară începe cu nr. 37», precizează femeia.
Deocamdată, consiliul local Otaci a alocat compensații pentru locatarii ambelor scări doar pentru alimentație: câte 50 de lei zilnic pentru fiecare persoană. S-a plătit și alimentația salvatorilor care lucrează aici.

Traghira susține că el a propus să se aloce din bugetul local compensații a câte 20 de mii de lei pentru fiecare apartament cu două camere și câte 25 de mii de lei – pentru cele cu trei camere. Consiliul local nu a susținut această propunere. Potrivit primarului, consilierii socialiști au refuzat să acorde acești bani din motive politice.

Menționăm că Traghira, care ocupă funcția de primar de Otaci de mai bine de 20 de ani, se autoiintitulează «primar al poporului». Deși ultima oară a fost candidat al Partidului Democrat. El susține o că campanie electorală are lor și astăzi, iar «PR-ul se face pe nenorocirea oamenilor». «Vin, pozează, au oferit pastă de dinți, lenjerie de pat, săpun», povestește primarul despre concurenții săi socialiști.

Maria Litvinschi a spus pentru NM că reprezentanții Partidului Socialiștilor într-adevăr i-au adunat pe locatarii blocului și le-au împărțit pachete cu produse alimentare și de primă necesitate.

«Pentru pachete – mulțumim, însă mi-a fost neplăcut să mă aflu acolo. În sală, când s-a pornit gălăgia, oamenilor li s-a spus: cine nu vrea să asculte, poate să se ridice și să plece», spune ea.

Câte case ca aceasta sunt la Otaci

Blocul cu nouă etaje care s-a prăbușit nu este unica clădire cu probleme de la Otaci. «În total, în oraș au fost șase astfel de blocuri, acum sunt cinci (trei blocuri a câte două scări – NM). În ce stare sunt ele, trebuie să-și spună cuvântul expertiza», mai spune primarul orașului.

Traghira susține că deja după prăbușire, consiliul local a refuzat să aloce bani pentru construcția unui acoperiș nou pe unul dintre aceste blocuri.

El a mai spus că o altă clădire necalitativă din oraș este liceul din localitate. Acesta a fost construit în același an cu blocul prăbușit și se află într-o stare deplorabilă. «Rândurile de trepte de pe scara secundară a liceului, pe alocuri, s-au mișcat de la perete cu zece centimetri. Noi avem concluzia expertizei», susține primarul. Potrivit lui, primăria a reparat deja de trei ori acoperișul clădirii și a efectuat și alte lucrări de reparație.

1 of 3

Menționăm că la 20 de metri de liceul avariat se află un bloc cu nouă etaje, identic cu cel care recent s-a prăbușit. Pe acesta, se văd cu ochiul liber fisuri, iar în subsol este imposibil să intri: acolo este apă.

Autor: Evghenii Ceban

Партнерские ссылки