Câte o pereche de la fiecare putere. Cine și cum va alege judecătorii CC din Moldova

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va alege, la 16 iulie, doi judecători ai Curții Constituționale. La fel, câte doi magistrați vor fi aleși de către guvern și parlament. NM a studiat, cum vor realiza ei acest lucru.

Cine poate deveni judecător al CC

Curtea Constituțională este constituită din șase judecători: doi vor fi aleși de parlament, doi – de guvern și doi – de Consiliul Superior al Magistraturii. Conform Constituției, magistrații CC trebuie să aibă studii juridice superioare și experiență de muncă de cel puțin 15 ani în domeniul dreptului ori în învățământul sau știința juridică. Funcția de judecător al Curții Constituționale nu este compatibilă cu niciuna plătită de stat sau cu vreo activitate privată, cu excepția celei de predare sau de cercetare.

Cum vor fi aleși judecătorii CC de către CSM

 

Surse din Consiliul Superior al Magistraturii au comunicat pentru NM că instituția nu are un regulament în acest sens. La alegerea noilor magistrați, CSM va ține cont de cerințele principale care sunt indicate în Constituție. La fel, cei de la CSM au menționat că judecătorii CC vor fi aleși «prin vot deschis, în lipsa candidatului examinat, precum și în lipsa celorlalți invitați». Pentru ca un candidat să fie acceptat, acesta trebuie să fie susținut de 9 din cei 11 membri ai CSM, au precizat cei din instituție.

Reamintim că la postul de judecător al CC din partea CSM pretind 14 candidați.

Cum vor fi aleși judecătorii CC de către guvern

 

Conform regulamentului publicat pe site-ul guvernului, judecătorii CC desemnați de către cabinetul de miniștri vor fi aleși de către o comisie specială din care va face parte prim-ministrul, ministrul justiției, adjunctul secretarului de stat al guvernului, un avocat al poporului sau un reprezentant al acestuia, doi reprezentanți ai societății civile, un fost magistrat al Curții Constituționale cu o reputație impecabilă și un doctor în drept cu o reputație impecabilă.

De asemeneam comisia va fi consultată de un psiholog și un specialist în resurse umane. Comisia va evalua pretendenții în baza pachetului de documente depuse de aceștia și în baza interviului.

Cei de la guvern au anunțat că vor putea participa la concurs doar acei candidați care vor susține testul de integritate.

Guvernul a recepționat 23 de cereri de la pretendenții la funcția de judecători ai CC. Cabinetul de Miniștri a încheiat recepționarea actelor la 14 iulie.

Cum vor fi aleși judecătorii CC de către parlament

 

Și pe site-ul parlamentului a fost publicat regulamentul cu privire la alegerea judecătorilor CC. Ce-i drept, practic este imposibil să fie găsit acest regulament – pentru aceasta, a fost nevoie de ajutorul serviciului de presă.

Conform regulamentului, dosarele tuturor candidațiilor vor fi publicate pe site-ul parlamentului. Dacă în decurs de cinci zile nu vor parveni plângeri în scris, candidații vor fi admiși să participe la concurs. Cei doi învingători vor fi aleși de comisia juridică a parlamentului, care va fi sprijinită de către specialiști în drepturile omului, experți în drept constituțional (inclusiv foști judecători ai CC), un psiholog și un specialist în resurse umane.

După examinarea dosarelor, candidații vor susține câte un interviu. La studierea documentelor se va ține cont de nivelul studiilor, competențele profesionale și reputație. Pentru experiența profesională, pretendentul va obține până la 5 puncte, pentru reputație – până la 10 puncte. La interviu, candidaților le vor fi adresate câte 10 întrebări pe care comisia le va elabora în cadrul unei ședințe cu ușile închise. Pentru răspunsuri, candidații vor fi apreciați cu puncte, de la 0 până la 5. Dacă doi candidați vor acumula un număr egal de puncte, se va da prioritate celui care are un rezultat la interviu.

Parlamentul a încheiat recepționarea cererilor de la candidații la funcțua de judecător al CC la 12 iulie. În total, parlamentul a obținut 23 de cereri.

Menționăm că unii pretendenți au depus cereri pentru participarea concomitentă la trei concursuri – al parlamentului al guvernului și al CSM.

***

Magistrații CC sunt numiți pentru un termen de șase ani.

Reamintim că cinci magistrați ai CC au demisionat la 26 iunie. Cu o săptămână înainte de aceasta, a demisionat președintele CC Mihai Poalelungi. Motiv al acestei demisii au fost deciziile Curții Constituționale din 7-9 iunie, din cauza cărora în Moldova, pentru o săptămână, a fost instaurată dualitatea puterii: și fostul guvern condus Pavel Filip, și cel nou, condus de Maia Sandu, se considerau guvernare legală în țară (CC a decis că parlamentul trebuie să fie dizolvat la 7 iunie, iar toate deciziile pe care deputații le-au adoptat până la acea zi, au fost declarate ilegale).

După ce au studiat aceste decizii ale CC din Moldova, experții Comisiei de la Veneția au ajuns la concluzia că în Moldova, nu au fost temeiuri pentru dizolvarea parlamentului, iar Curtea Constituțională a încălcat propriile proceduri și, cel mai degrabă, nu s-a condus de Constituție atunci când a luat decizii în această perioadă.

Autor: Nadejda Coptu

Партнерские ссылки