Cazul Andy’s Pizza. Ce a spus despre Tranga și Karamalak martorul principal al acuzației Viorel Varzari

Viorel Varzari, cel care l-a învinuit de șantaj și atacuri raider pe proprietarul Andy’s Pizza Andrei Tranga, a oferit un interviu portalului Zeppelin.md, afiliat Partidului Democrat. El povestește detaliat, cum Tranga și autoritatea criminală Grigori Karamalak au încercat să-i preia afacerea. Declarațiile lui Varzari coincid, de multe ori, cu scrisoarea anonimă care a ajuns în presă după ce Tranga a fost arestat. Totodată, afirmațiile sale contravin declarațiilor avocaților lui Tranga și chiar Karamalak. NM a selectat ce-i mai important din interviul lui Varzari.

Despre cunoștința cu Tranga

Varzari spune că a făcut cunoștință cu Tranga în luna octombrie 2016. În scurt timp, bărbații s-au împrietenit, iar Tranga a decis să cumpere o jumătate din afacerea acestuia. Potrivit scrisorii anonime, transmise recent presei, Varzari deține compania Molinart Grup – un producător important de utilaje pentru întreprinderile vinicole. Varzari a acceptat să-i vândă acestuia doar 40% . Una dintre întreprinderile lui Varzari se afla la Moscova. Tranga și persoana sa de încredere, Vitalie Ciobanu, i-au propus lui Varzari să se întâlnească în capitala rusă cu «persoane influente», care ar putea ajuta la dezvoltarea afacerii.

Varzari a declarat, în interviu, că la întâlnirea cu el a venit Karamalak, acesta propunându-i să-i ofere 20 la sută din acțiunile întreprinderii. Atunci, «afacerea nu avea probleme». Potrivit estimărilor lui Varzari, în anul 2016, afacerea sa costa aproape 10 milioane de euro.

«Scopul lui Tranga era ca eu să merg la Moscova și să văd, cât de influent el (Tranga) este», a spus Varzari.

Revenind în Moldova, Varzari a decis să rupă orice legătură cu Tranga.

Despre pericolul asupra vieții

Varzari a început să răspundă mai rar la apelurile telefonice ale lui Tranga, încercând să fie mai rar în Moldova. Pentru a se proteja, soția sa a plecat în altă țară și, spune el, revine în Moldova «incognito».

Și el își face griji pentru securitatea vieții sale.

«Dacă mi se va întâmpla ceva, veți ști deja, de unde cresc picioarele», a avertizat el.

Despre șantajul italianului și arest

Varzari a oferit detalii despre cum în 2014, a cumpărat de la un antreprenor italian, Paolo Gentili, utilaje pentru întreprinderea sa. Atunci el nu știa că Gentili a înscenat furtul unui aparat din întreprindere și a primit compensație de la o companie de asigurări, în sumă totală de aproape 300 de mii de euro pentru acest așa-zis furt. Mai târziu, Gentili a folosit detalii din aparatul furat pentru a produce alt utilaj. Unul dintre aceste aparate a fost vândut lui Varzari.

Potrivit afirmațiilor lui Varzari, după ce el a rupt legăturile cu Tranga, Gentili a venit pe neașteptate în Moldova. Italianul a cerut ca Varzari să-i cedeze gratuit o parte din afacerea sa, întrucât Varzari «a câștigat mulți bani din utilajele acestuia».

Varzari a plecat în Italia și s-a plâns autorităților locale pe acțiunile lui Gentili. Acela, la rândul său, a venit în Moldova și s-a plâns pe Varzari. La fel, Gentili a cerut 20 de milioane de euro, motivând că după plângerile lui Varzari, întreprinderea sa a încetat să mai funcționeze.

La 26 martie, procurorii anticorupție l-au arestat pe Varzari. Acesta afirmă că aflându-se în închisoare, a venit la el avocatul lui Andrei Tranga, Vitalie Caldîba, și i-a propus să plătească bani pentru a fi eliberat. Varzari mai spune că era vorba de 500 de mii de euro și despre 200 de mii de euro. El a adăugat că după ce a promis că va plăti, în aceeași zi, a fost transferat în arest la domiciliu.

Despre afacerea lui Tranga și a lui Karamalak

Varzari a subliniat în mod special că Grigori Karamalak deține o cotă din afacerea lui Tranga. El presupune că denumirea companiei Trabo Plus, al cărui coproprietar este Tranga, se descifrează ca Tranga și Bolgar (astfel era numit Karamalak mai devreme, în cercurile criminale).

Menționăm că avocatul lui Andrei Tranga, Ion Dron, a declarat, la 29 mai, că Karamalak și Tranga nu au avut niciodată afaceri comune.

La rândul său, Karamalak a spus pentru NM același lucru.

newsmaker.md/rom/noutati/grigore-karamalak-despre-cazul-proprietarului-andy-s-pizza-este-o-preluare-ilegala-43475

Dron a spus că Varzari nu a fost niciodată proprietar al Molinart Grup, ci doar administrator al companiei. Ba mai mult, el a fost administrator până în ziua de 8 aprilie, iar plângerea împotriva lui Tranga a scris-o după concediere.

***
Omul de afaceri Andrei Tranga, coproprietarul companiei Trabo-Plus, căreia îi aparțin lanțurile de restaurante Andy’s Pizza și La Plăcinte, a fost reținut la 25 aprilie. El este bănuit de șantaj cu scopul de a prelua afacerea, precum și de trafic de influență. La 27 aprilie, Tranga a fost plasat în arest preventiv pe un termen de 30 de zile. În afară de Tranga, în acest dosar mai figurează patru persoane. Oamenii legii au comunicat presei despre aceasta abia la 2 mai, după ce în mass-media a început să fie discutată demisia șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Cu o zi înainte de demisia lui Morari, presa și misiunile diplomatice au primit o scrisoare anonimă, al cărei autor afirma că Andrei Tranga și autoritatea criminală Grigori Karamalak au încercat să preia compania Molinart Grup – un producător important de utilaje pentru întreprinderile vinicole, iar ei au fost ajutați în acest sens de șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. La 23 mai, termenul de arest preventiv pe numele lui Tranga a fost prelungit pentru încă 30 de zile.

Autor: Nadejda Coptu

Партнерские ссылки