Ce a fost și ce va fi cu Stadionul Republican. Guvernul promite organizarea consultărilor publice

Autoritățile din Moldova preconizează să organizeze consultări publice cu cetățenii în privința transmiterii teritoriului Stadionului Republican pentru construcția Ambasadei SUA. NM a fost informat despre aceasta de surse din cadrul Guvernului Moldovei. Acestea au recunoscut că fostul guvern n-a asigurat transparența procesului de luare a deciziilor în acest sens și pentru mulți n-a fost clar, ce se întâmplă cu stadionul. Acum, cei din guvern promit că «vor îi informa pe cetățeni despre toate etapele, despre organizarea consultărilor publice și depre asigurarea unei transparențe maxime a utilizării mijloacelor».

Data și locul organizării audierilor publice cu privire la vânzarea teritoriului Stadionului Repubican deocamdată nu sunt stabilite. Cei din guvern au precizat că, cel mai probabil, vor fi câteva runde de consultări.

La întrebarea NM dacă decizia cu privire la transmiterea teritoriului Stadionului Republican pentru Ambasada SUA este ireversibilă, cei de la guvern au spus că acest lucru va fi discutat în timpul dialogului cu societatea.

Cum s-a vândut stadionul?

Aceeași sursă din guvern a menționat pentru NM că alegerea terenului pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA a început cu cel puțin zece ani în urmă, încă în perioada de guvernare a Partidului Comuniștilor: «La etapa inițială, s-a efectuat o expertiză tehnică a câtorva terenuri, iar terenul fostului Stadion Republican a fost ales împreună, ca fiind cea mai reușită soluție pentru construcția Ambasadei SUA».

Informația despre faptul că identificarea unui nou teritoriu pentru ambasadă durează deja zece ani a fost confirmată anterior pentru NM de surse din misiunea diplomatică americană.
Procesul de vânzare a terenului pe care este situat Stadionul Republican, pentru construcția sediului Ambasadei SUA, a început în anul 2015, de către guvernul condus de Chiril Gaburici, a comunicat pentru NM sursa de la guvern. Atunci, potrivit acesteia, experți de la Washington au verificat conformitatea tehnică și ulterior, guvernul Moldovei și-a luat angajamentul juridic de a vinde guvernului SUA terenul fostului Stadion Republican.

Potrivit informațiilor NM, pentru a alege locul destinat noii ambasade, în Moldova a venit atunci o comisie din SUA. Au fost propuse spre examinare două obiective potrivite: stadionul «Dinamo» și Stadionul Republican. Până la urmă, a fost ales cel din urmă.

Tot atunci, guvernul Moldovei și cel al SUA au organizat negocieri și au pregătit un acord internațional, care oferă SUA dreptul de a achiziționa terenul fostului Stadion Republican pentru construcția sediului ambasadei.

La acest subiect s-a revenit în vara anului 2018. Atunci, guvernul condus de Pavel Filip a acceptat lansarea negocierilor și semnarea acordului. În luna iulie, parlamentul a adoptat o lege care permite demolarea Stadionului Republican, stabilește că acest teren poate fi transmis doar Ambasadei SUA pentru construcția sediului misiunii diplomatice și prevede că terenul va fi vândut guvernului SUA la un preț nu mai mic decât cel de piață.

La începutul lunii august, președintele Igor Dodon nu a promulgat legea și a întors-o parlamentului spre reexaminare. În luna octombrie a aceluiași an, parlamentul a votat-o repetat. Iar în luna decembrie, legea a fost semnată de speakerul Andrian Candu, pe care Curtea Constituțională l-a desemnat în calitate de președinte interimar pentru a semna câteva legi pe care Dodon a refuzat să le promulge.

Următorul pas a fost încheierea Memorandumului de Înțelegere. Autoritatea responsabilă de aprobarea memorandumului și de stabilirea prețului este Agenția Proprietății Publice.

Cum a reacționat societatea?

Informația precum că teritoriul Stadionului Republican va fi transmites pentru construcția unui sediu nou al Ambasadei SUA a provocat numeroase critici din partea societății moldovenești. Guvernul a fost criticat pentru lipsă de transparență în luarea deciziilor, pentru că nu a discutat nimic cu societatea și aceasta dn urmă a fost pusă în fața faptului împlinit: în locul stadionului va fi Ambasada SUA.

În luna iulie 2018, pe internet a apărut o petiție cu revendicarea către guvernul Moldovei de a renunța la decizia de a transmite acest teritoriu Ambasadei SUA. În câteva ore, petiția a fost semnată de aproape 1000 de chișinăuieni. Autorii acesteia consideră că astfel, orașul este privat de un spațiu public de perspectivă și că astfel de decizii nu pot fi luate fără a ține cont de opinia orășenilor.

Unii activiști civici au cerut să fie organizat un referendum. Iar cineva a propus proiecte de noi obiective ce ar putea apărea aici, în locul ambasadei: de la un nou stadion și Centru de artă contemporană până la un parc public pentru agrement.

Această întrebare a fost actualizată odată cu schimbarea guvernării și cu venirea noului guvern. Referindu-se la chestiunea cu privire la construcția noului sediu al Ambasadei SUA pe teritoriul fostului stadion, noul șef de la MAEIE Nicu Popescu a spus că decizia cu privire la trasmiterea teritoriului a fost luată cu mult până la aceasta. Potrivit afirmațiilor sale, în această problemă «nu există blocări, nu exsită întrebări» și a rămas să se facă doar câțiva pași tehnici din partea Moldovei, pentru a demara lucrările de construcție.

Între timp, în presă și în rețelele de socializare au apărut din nou adresări cu îndemnul de a aduce claritate în situația teritoriului Stadionului Republican și de a revedea decizia fostei guvernări.

Ce a fost aici?

Stadionul Republican a fost construit la Chișinău, în anul 1951. În anul 1974, el a fost reconstruit. De atunci, arena sportivă nu a mai fost reparată capital niciodată. În anii 90, acolo se antrenau și evoluau echipele de fotbal, se organizau concerte rock, iar tribunele sale, treptat, se dărâmau. În anul 2003, UEFA și FIFA au interzis organizarea competițiilor sub egida lor pe Stadionul Republican.

Problema privind reconstrucția stadionului a fost abordată de mai multe ori. În anul 2006, UEFA și FIFA au propus să plătească lucrărișe de reconstrucție a stadionului, însă Moldova așa și nu a primit bani în acest scop.

În anul 2007, guvernul a luat decizia de a demola toate construcțiile de pe teritoriul Stadionului Republican. Mai târziu, guvernul a declarat că de construcția noii teren de fotbal trebuie să se ocupe compania MGL Business din Belgia.

Noul proiect pe care îl promova Agenția Sporturilor includea construcția unui stadion cu o suprafață mai mică, iar pe teritoriile eliberate urma să fie construit un hotel și blocuri locative, însă proiectul așa și nu a mai fost realizat.

Deja de mai bine de 10 ani, Stadionul Republican din Chișinău este închis. După ce au fost demolate tribunele și a fost dezrădăcinată peluza, lucrurile au fost stopate. În prezent, acolo e un loc pustiu, pe care cresc copaci și buruiene.

Autor: Irina Ivaschina

Партнерские ссылки