24.85ºC Chișinău
Luni 20 mai 2019

Ce-i cu Platon? De ce avocații nu au acces la el deja de patru săptămâni

Avocații lui Veaceslav Platon nu știu nimic despre clientul lor de aproape patru săptămâni: cu diferite pretexte, iar uneori și fără acestea, ei nu sunt lăsați să se întâlnească cu clientul lor. Cei de la Administrația Națională a Penitenciarelor nu răspund la întrebările avocaților, la fel ca și cei de la Penitenciarul nr. 13, unde se află Platon. Directorul închisorii a declarat pentru Oficiul Avocatului Poporului că avocații vin la timp nepotrivit.

Ce s-a întâmplat?

Avocații businessmanului Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de închisoare în două dosare penale pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, nu pot răzbate în Penitenciarul nr. 13 deja de patru săptămâni, pentru a se întâlni cu clientul lor.

Conform Codului de executare al Republicii Moldova, pentru deținuți, „numărul întâlnirilor cu avocatul... nu este limitat”. Iar conform Codului de procedură penală, administrația penitenciarelor în care sunt deținute persoanele reținute sau cele arestate (în acest caz, conducerea Penitenciarului nr. 13) este obligată „să admită întrevederi libere ale persoanei deținute cu apărătorul, reprezentantul său legal, mediatorul, în condiții confidențiale, fără a limita numărul și durata întrevederilor” și „să asigure transportarea la timp a persoanei deținute la organul de urmărire penală sau în instanța de judecată”.

În ce-l privește pe Veaceslav Platon și avocații săi, aceste norme legale nu funcționează. „Inițial, ni se spunea că nu sunt locuri libere. Atunci am început să venim dimineața devreme, când acolo nu era nimeni”, a spus pentru NM Valeriu Pleșca, avocatul lui Veaceslav Platon.

Încercările de a trece în clădirea penitenciarului în „rând viu” nu s-au încununat de succes. Potrivit afirmațiilor lui Pleșca, colaboratorii penitenciarului nu le-au permis să treacă, nu au luat legitimațiile lor și nu au răspuns la întrebările avocaților, de ce nu pot intra.

De asemenea, avocații reușeau să ajungă la punctul de control doar atunci când din clădirea penitenciarului ieșea cineva. Colaboratorii închisorii nu le deschideau ușa.

La 27 februarie, avocații au venit la penitenciarul nr. 13 însoțiți de reprezentanți ai presei, însă nici atunci nu au reușit să obțină permisiunea de a se întâlni cu clientul lor sau să primească răspunsuri la întrebările lor. „A funcționat alarma, ei aveau o situație excepțională. Atunci noi am plecat la Administrația Națională a Penitenciarelor, însă acolo, întreaga conducere, împreună cu purtătorul de cuvânt, au plecat urgent undeva”, a spus Pleșca.

Avocatul a mai spus că de la 4 februarie, apărătorii lui Platon veneau în fiecare zi la penitenciar, la diferite ore, uneori, rămâneau acolo până la sfârșitul zilei de lucru. „Noi am expediat adresări în toate instanțele naționale competente. La nivel național, noi am făcut tot posibilul”, susține Pleșca.

Avocații lui Platon s-au adresat și la procuratura municipală cu o plângere pe numele directorului Penitenciarului nr. 13, în legătură cu depășirea de către acesta a atribuțiilor de serviciu.
Ei intenționează să se adreseze și la CEDO în legătură cu încălcarea drepturilor clientului lor. Potrivit lui Valeriu Pleșca, la CEDO există deja o plângere despre limitarea drepturilor lui Platon la întrevederile cu avocații, însă aceasta se referă la o altă perioadă.

De data aceasta, avocatul este sigur că sunt motive ascunse pentru care nu li se permite să ajungă la clientul lor. „Eu pot doar să presupun că s-a întâmplat ceva cu el, sau că acest lucru ține de cazul cu Rusia. Însă ceea ce se întâmplă e de neimaginat. Așa ceva nu se întâmplă așa, pur și simplu”, a spus Pleșca.

Reamintim că la sfârșitul săptămânii trecute, MAI din Rusia i-a învinuit pe liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc și pe businessmanul Veaceslav Platon de organizarea unei comunități criminale internaționale și de scoaterea ilicită din Federația Rusă a sumei de 37 miliarde de ruble.

Lui Platon nu doar că nu i se permite să se întâlnească cu avocații, dar nici nu-l aduc în sălile de judecată, unde sunt examinate plângerile sale scrise pe numele conducerii penitenciarului. „Întotdeauna sunt diferite motive: ba spun că el refuză să meargă, ba că procurorul a sunat și a spus că ședința nu va fi. Iar acum, au încetat să mai spună ceva. Judecătorii amână, cuminți, ședințele pentru altă dată”, mai spune avocatul.

El a menționat că rudelor lui Platon, „prin diferite surse, li se transmit diferite mesaje” precum că el ar fi fost atacat. Unii anunță că el „a fost înjunghiat cu un cuțit”, alții – că el se află la spital. Avocatul nu știe, cu ce scop sunt transmise asemenea mesaje rudelor lui Platon, însă unul dintre acestea a venit de la o avocată care și-a vizitat clientul deținut în același penitenciar nr. 13.

Citându-și clientul, avocata a comunicat că apărătorilor lui Platon nu li se permite să intre la el, pentru că așteaptă să se cicatrizeze rănile acestuia.

Valeriu Pleșca a reamintit că în luna septembrie 2018, Platon a fost bătut în penitenciar de către angajații departamentului special Pantera. În perioada 24 august 2018 – 3 septembrie 2018, avocaților nu li s-a permis să intre la el. Când totuși eu au reușit să se întâlnească cu clientul lor, Platon le-a arătat vânătăile de pe corp.

Cei de la Administrația Penitenciarelor au confirmat atunci că în Penitenciarul nr. 13 a fost aplicată forța împotriva lui Veaceslav Platon. Însă, așa cum afirmă cei de la respectiva instituție, au fost nevoiți să facă acest lucru drept răspuns la comportamentul agresiv și provocator al deținutului.

Ce spun cei de la penitenciar?

Nici cei de la Administrația Națională a Penitenciarelor nu spun nimic despre interzicerea accesului avocaților la Veaceslav Platon în Penitenciarul nr. 13. Directorul Penitenciarului nr. 13, Igor Pîntea nu răspunde la apelurile telefonice, iar cei de la ANP nu răspund la cererile în scris ale NM.

Unicul comentariu despre Veaceslav Platon a fost publicat la 22 februarie, pe pagina Administrației Penitenciarelor și se referea la mesajele precum că Platon a fost rănit în închisoare.

„Respingem public informația apărută în presă precum să deținutul Platon ar fi fost rănit cu un cuțit. Nu este adevărat. În Penitenciarul nr. 13 nu au fost asemenea incidente. Regretăm că presa nu a verificat informația înainte de a o publica. Sperăm că familia deținutului Platon nu a avut de suferit din cauza acestor știri”, se spune în comunicatul serviciului de presă al ANP.

În comunicat nu a fost niciun răspuns la întrebarea de ce avocații nu au acces la Platon.

 „Pur și simplu nu sunt locuri”

Reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului l-au vizitat deja de două ori pe Platon. Prima oară a fost la 23 februarie. „Discuția cu Veaceslav Platon a fost chiar în celula în care el este deținut. În timpul discuției, Veaceslav Platon nu a vorbit despre probleme de sănătate. În același timp, Platon a menționat că vrea să participe la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019”, se spune în comunicatul Oficiului Avocatului Poporului.

După apariția acestei informații, avocații lui Platon au spus pentru NM că e imposibil ca Platon să nu comunice reprezentanților Ombudsmanului că de la 4 februarie, avocaților săi nu li se permite să ajungă la el.

În ziua următoare, la 24 februarie, surse de la CEC au comunicat că Platon a refuzat să voteze și a boicotat alegerile. În opinia avocaților lui Platon, acest lucru confirmă, indirect, faptul că clientul lor nu este în regulă.

Cea de-a doua vizită a reprezentanților Ombudsmanului a avut loc la 1 martie. Pe pagina Oficiului Avocatului Poporului a fost publicat un comunicat despre faptul că va avea loc o întrevedere comună dintre conducerea Penitenciarului nr. 13 și avocații lui Platon.

Până la urmă, doar colaboratorii Oficiului Avocatului Poporului s-au întâlnit cu administrația penitenciarului, iar avocații lui Platon au stat o oră în holul închisorii. Într-un comunicat de presă difuzat de Oficiul Avocatului Poporului după respectiva întrevedere, se menționează că procesul de mediere și întrevederea comună cu participarea lui Pîntea și a avocaților lui Platon, care a fost preconizată, nu a avut loc. „Directorul Penitenciarului nu a acceptat să se întâlnească cu apărătorii lui Veaceslav Platon, motivând că nu le-a îngrădit accesul la clientul lor și că nu le poate oferi un regim preferențial pentru vizite în raport cu alți avocați”, se spune în comunicat.

Pîntea a asigurat-o pe Ombudsmanul Maia Bănărescu de faptul că la 25 februarie, o va contacta pentru a reveni la problema privind accesul avocaților în Penitenciarul nr. 13.

Bănărescu l-a vizitat pe Platon și s-a convins că acesta nu este rănit. Platon i-a spus că ar dori să se întâlnească cu avocații săi și să fie examinat de un medic stomatolog. De asemenea, el a spus că are nevoie de ziare. „Oficiul Avocatului Poporului va monitoriza în continuare respectarea dreptului la apărare a omului de afaceri și va veni ulterior cu un comunicat mai detaliat la acest subiect”, se mai spune în comunicatul de presă.

Alexandru Bodnariuc, avocatul lui Veaceslav Platon, a spus că ei l-au văzut de departe pe Pîntea, când acesta a ieșit să-i conducă pe reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului. „Noi l-am întrebat, de departe, dacă dorește cumva să răspundă la întrebările noastre, dar el a tăcut, s-a întors și a plecat”, a spus Bodnariuc.

El a menționat că Pîntea le-a spus reprezentanților Ombudsmanului că avocaților lui Platon nu li se permite să intre, pentru că nu este loc pentru întrevederi, că în Penitenciarul nr. 13 este un singur cabinet pentru întrevederile cu avocații „unor astfel de persoane publice”.

Exact atunci avea loc întrevederea ex-premierului Vladimir Filat cu avocații săi, aceștia întâlnindu-se întotdeauna conform orarului stabilit, în zilele de vineri, la ora 15.00. „Pîntea le-a spus [reprezentanților Ombudsmanului] că avocații nu vin la timpul cuvenit. Nouă, cică, nu ni se permite să intrăm, pentru că pur și simplu nu sunt locuri pentru întrevederi”, susține Bodnariuc.

Ce spun experții?

Coordonatorul de programe de la Centrul de Resurse Juridice Ion Guzun a subliniat pentru NM că dreptul omului la un avocat și apărare este garantat prin Constituție. El spune afirmă că ceea ce se întâmplă este încălcare a dreptului lui Platon la apărare. În opinia lui Guzun, și drepturile avocaților lui Platon sunt încălcate.

În opinia lui Ion Guzun, când CEDO va lua o decizie cu privire la încălcările drepturilor lui Platon, va fi deja târziu, pentru că drepturile lui sunt încălcate chiar acum. „Este inexplicabil, de ce închisoarea limitează accesul avocaților lui Platon la clientul lor, iar alți avocați sunt lăsați să treacă. Noi am văzut toate acestea”, a menționat expertul.

El mai susține că acest lucru se întââmplă doar în raport cu Platon. „Acum, imaginați-vă că administrația penitenciarului pur și simplu nu-i lasă pe toți avocații la clienții lor. Aceasta va fi o catastrofă. Ceea ce se întâmplă este o abordare selectivă față de respectarea drepturilor omului și acest lucru trebuie să ne îngrijoreze pe fiecare dintre noi, nu doar pe avocații lui Platon”, consideră Guzun.

Ion Guzun a subliniat că Centrul de Resurse Juridice abordează deja de mulți ani problemele ce țin de justiție. Inclusiv despre aplicarea abuzivă a arestului și supraîncărcarea penitenciarelor, ceea ce creează piedici în comunicarea avocaților și rudelor cu deținuții. „Însă aceasta nu este problema avocaților. Asigurarea lor cu locuri pentru întrevederi cu clienții este obligațiunea administrației închisorii”, menționează expertul.

Potrivit afirmațiilor sale, această problemă trebuie să pună în gardă Oficiul Avocatului Poporului și Ministerul Justiției. „Văzând aceste încălcări și nereacționând, ei nu pot pretinde ulterior la vreun sprijin macrofinanciar, inclusiv tehnic”, consideră Guzun.

El a atras atenția asupra faptului că avocații lui Platon sunt activi, profesioniști și bine plătiți. „Iar acum imaginați-vă, cum sunt respectate drepturile deținuților care nu au mijloace financiare pentru a plăti avocați buni, ca aceștia să lupte pentru drepturile lor”, a concluzionat Ion Guzun.

Directorul executiv al Amnesty International Moldova Veaceslav Tofan este de părere că în cazul lui Platon, este încălcat principiul egalității părților în proces. „Orice deținut trebuie să aibă acces la un proces echitabil. Eu n-am auzit că procurorul nu ar avea acces la Platon, când a avut nevoie de acesta. El intră informat în procesul de judecată, iar avocații lui Platon – nu”, a menționat Tofan.

El a mai spus că întrevederile cu avocații pot fi limitate prin numărul de locuri disponibile, însă „acest lucru nu poate continua o lună”. „Evident, este îndreptat împotriva lui Platon, acest lucru este pur și simplu inadmisibil, fiecare are dreptul la întrevederi cu avocații. Fiecare poate ajunge în asemenea situație. În afară de aceasta, noi nu știm de ce se întâmplă astfel”, a spus Tofan.

În opinia sa, avocații pot să se adreseze în instanță, dar nu este sigur că va fi vreun efect. „Acest caz este specific”, consideră Veaceslav Tofan. Totodată, el atrage atenția asupra faptului că reprezentanții Ombudsmanului au fost lăsați să ajungă la Platon și societatea a aflat că el nu este rănit.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки