20ºC Chișinău
Miercuri 22 mai 2019

„Ce înseamnă Plahotniuc – cel mai îngrozitor din secretele Europei de Est”. Cum un articol din presa americană a devenit scandal în Moldova

Articolul despre activitatea ambasadorului SUA în Germania Richard Grenell, care a fost postat pe site-ul publicației americane „Observer”, a provocat multă zarvă în Moldova. O jumătate din textul intitulat „De ce ambasadorul SUA în Germania îl apără pe traficantul de persoane?” este dedicat legăturilor dintre Grenell și liderul Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc. NM vă relatează pe scurt despre ce este articolul și în ce constă implicarea Moldovei și a lui Plahotniuc în toate acestea.

Ce-i cu acest articol?

Articolul despre activitatea ambasadorului SUA în Germania Richard Grenell a apărut pe site-ul „Observer” vinerea trecută, iar în zilele de odihnă a fost pe larg discutat pe segmentul moldovenesc al rețelelor de socializare. Autorul textului este John Schindler, expert în securitate, fost analitic și ofițer de contraspionaj al Agenției Naționale pentru Securitate.

Textul a fost intitulat „De ce ambasadorul SUA în Germania îl apără pe traficantul de persoane?”. Că prin „traficantul de persoane” se subînțelege liderul Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc este clar deja din adresa online a articolului. Titlul un pic modificat al textului arată cam așa: «why-did-ambassador-to-germany-ric-grenell-defend-vladimir-plahotniuc».

Articolul începe cu o relatare despre cum, încet, în administrația președintelui SUA Donald Trump sunt identificați și angajați colaboratori pentru funcții înalte. Ambasadorul SUA în Germania nu a fost o excepție: procedura de numire a lui Richard Grenell în această funcție a durat aproape un an.

În opinia autorului, Trump l-a confirmat pe Grenell, chiar dacă acesta nu avea suficientă experiență diplomatică, pentru că acesta a fost apărător înflăcărat al Casei Albe împotriva criticilor jurnaliștilor. Grenell avea, sistematic, confruntări verbale cu jurnaliștii, iar pe twiter, el „turna” comentarii ofensatoare la adresa presei.

Noul ambasador în Germania și-a început mandatul cu o postare critică pe twiter la adresa noii sale reședințe: el a susținut promisiunea lui Trump de a rupe acordul nuclear cu Iranul și a îndemnat companiile germane, care gestionează afaceri în Iran, să-și înceteze toate operațiunile din această țară.

A urmat o încăierare pe twiter cu ambasadorul german în SUA, care l-a sfătuit pe Grenell să nu indice țării în care se află ce să facă. Schindler scrie că relațiie au fost deteriorate.

Autorul menționează că ignoranța nu este unicul neajuns al lui Grinell. Potrivit informațiilor pe care acesta le deține, timp de mai mulți ani, actualul ambasador a câștigat bani în calitate de consultant politic și consilier. În anul 2009, el a fondat Compania Capital Media Partners cu oficii în cele mai importante orașe ale Americii. Scopul acestuia era de a-i ajuta pe clienți să stabilească „contacte strategice internaționale”.

El a avut clienți nu numai în SUA, ci și în Iran, Kazahstan, Kongo, Somalia, Australia, precum și în câteva țări din Europa. Printre clienții europeni a fost și Moldova – „o țară mică, la care puțini americani s-ar fi gândit vreodată”.

De ce Plahotniuc?

Autorul articolului descrie Moldova ca „cel mai sărac ungher din Europa, cu un salariu mediu de până la 200 de dolari lunar” și o țară „care abia dacă are măcar vreun fel de ecoomie”. În opinia sa, cuvântul care descrie cel mai bine Moldova este disperarea.

Analistul subliniază că Moldova este cunoscută ca țară cu o corupție și criminalitate incontrolabilă, iar un rol deosebit în viața ei îl are traficul de ființe umane, inclusiv pentru sclavie sexuală.

Potrivit autorului, interesul pentru Moldova a apărut brusc la Grinell, în ajunul alegerilor din SUA din anul 2016. De la mijlocul lui august până la mijlocul lui septembrie 2016, el a publicat în America patru recenzii în care a povestit detaliat despre „binefăcătorii” din Moldova și despre unii politicieni de aici.

Grinell a scris că „mica și curajoasa Moldovă înfruntă influența rusă ilegală”. În publicațiile sale, ambasadorul „s-a avântat în luptă pentru Vladimir Plahotniuc – cel mai influent jucător politic din Moldova, nemaivorbind despre faptul că el este cel mai bogat oligarh din țară”.

Analistul scrie că publicațiile lui Grinell au apărut după ce reputația lui Plahotniuc „a fost pătată”. Este vorba despre declarațiile publice ale fostului șef-adjunct de direcție din cadrul CNA Mihail Gofman. Solicitând azil politic în SUA, Gofman „a povestit pentru FBI despre cum Plahotniuc a controlat furtul miliardului de dolari din vistieria moldovenească”, iar după aceasta, „l-a spălat cu ajultorul Kremlinului”.

Temerile lui Gofman pentru viața sa, scrie Schindler, nu au fost neîntemeiate: „Când prim-ministrul de atunci al Moldovei Vladimir Filat, adversar sincer al Kremlinului, a dezvăluit rolul lui Plahotniuc în furtul miliardului, el a fost arestat și condamnat la nouă ani de închisoare, la ordinul lui Plahotniuc”.

Autorul menționează că relatarea lui Gofman a confirmat ceea ce au bănuit multe servicii de informații din Occident și a năruit „mitul creat cu grijă de către Plahotniuc” despre apartenența sa pro-occidentală. Publicistul scrie în continare că, de fapt, „Plahotniuc poate fi numit un „Donald Trump moldovenesc” – în același pat cu criminalitatea organizată din Rusia”.

În publicațiile sale din anul 2016, Grinell a insistat că Gofman a greșit, iar Plahotniuc este cu adevărat un politician pro-occidental, care este atacat de Kremlin. Jurnalistul subliniază că Grinell „l-a învinuit greșit pe Gofman precum că acesta este supus influenței ruse” și chiar l-a atacat pe congresmanul american Randy Weber, republican din Texas, care a încercat să-l susțină pe Gofman ca acesta să dezvăluie criminalitatea și corupția din Moldova.

Și Grinell l-a învinuit pe Weber de tendințe pro-Kremlin. Rezoluția despre Moldova, pregătită de Congres cu participarea lui Weber, în care era criticat Plahotniuc, a fost caracterizată de Grinell ca fiind „alcătuită de cineva sub influența rusă” și ca încercare „de a ataca unicul grup pro-european din Moldova”.

Care sunt dovezile voastre?

Autorul articolului consideră că „necesitatea arzătoare a lui Grinell de a-l apăra pe Vladimir Plahotniuc” nu a apărut întâmplător. Conform rapoartelor din ultimul an, compania lui Grinell Capitol Media Partners a câștigat atunci, din consultanță politică, $688,362. Autorul sugerează că o parte din acești bani poate avea legătură cu Moldova și Plahotniuc.

Potrivit afirmațiilor sale, Plahotniuc este cunoscut „nu doar ca un oligarh corupt, care este învinuit că a jefuit țara sa și așa săracă, dar și ca principalul traficant de ființe umane în Moldova”.

În articol nu sunt prezentate dovezi convingătoare ale acestor declarații. Autorul face referire la Interpol care cică „a recunoscut rolul” lui Plahotniuc în traficul de ființe umane în anul 2012, bazându-se pe solicitarea italienilor. Oligarhul însă nu a fost judecat niciodată pentru „crimele” sale, scrie publicistul. „Nu este de mirare, ținând cont de influența sa asupra justiției corupte din Moldova”, explică Schindler.

Jurnalistul face trimitere la afirmațiile liderului Mișcării „Antimafie” Sergiu Mocanu, pe care Schindler îl numește „unul dintre puținii politicieni moldoveni, suficient de curajoși pentru a vorbi”. „Plahotniuc a fost implicat în traficul de ființe umane, el a fost proxenet, a obținut profit din această afacere”, îl citează autorul pe Mocanu.

„Ce înseamnă Plahotniuc – cel mai îngrozitor din secretele Europei de Est”, scrie în încheiere autorul. Dacă ambasadorul Grinell l-a apărat pe Plahotniuc pentru bani, acest lucru trebuie neapărat să fie investigat, consideră Schindler, iar toate detaliile trebuiau clarificate înainte dee numirea lui Grinell în funcția de ambasador. Acest lucru însă nu a fost făcut.

Cine și cum a reacționat?

Publicația a provocat multe distribuiri și comentarii pe segmentul moldovenesc al rețelelor de socializare.

Jurnalista Natalia Morari a menționat că articolul despre cum Vlad Plahotniuc își permite să „țină” printre lobbiști și diplomați americani, de exemplu, actualul ambasador al SUA la Berlin.

Natalia Morari atrage atenția asupra faptului că unele detalii din articol sunt „un pic superficiale. „Dar pentru outsiderii procesului politic din Moldova e și de înțeles. Dar în general, e tare interesant”, a adăugat ea.

Și avocatul Ana Ursachi a comentat textul. „Ce ne interesează pe noi însă în acest articol este dezvăluirea pe care o face autorul american cu privire la activitatea de „consultant politic” a dlui Grenell în anul 2016, când cel din urmă a fost surprins făcând lobby în interesele lui Plahotniuc, după ce veniturile sale au crescut surprinzător, cu vreo 600 și ceva de mii de dolari. Articolul descrie realitatea crudă de la noi și pe Plahotniuc așa cum este el”, a scris ea.

Pe pagina de facebook a emisiunii „Lumina”, articolul a fost prezentat astfel: „Funcționar public american plătit de Plahotniuc ca americanul să-l laude în presa din SUA? Ne mojăt bîîîîîti... (Nu se poate)”.

„Este OK să dai bani ca lumea să afle despre tine. Doar că dacă de ani de zile cineva plătește ca să fie lăudat în fața europenilor și americanilor – cu siguranță e ceva putred acoloian”, se spune în postare.

Expertul politic din România Armand Goșu, specializat inclusiv în situația din Moldova, a numit articolul „a must read” despre Moldova, Plahotniuc și lobby-ul său la Washington.

Articolul a fost distribuit și de reprezentanții formațiunilor politice de opoziție – partidele „Acțiune și Solidaritate”, „Platforma Demnitate și Adevăr”, „Partidul Nostru” ș.a.

(ADĂUGAT LA ORA 22:00)

Publicația Telegraph loială Partidului Democrat a reacționat în felul său la articolul din presa americană. În textul publicat pe site se spune că articolul care „ponegrește Moldova” este comandat de omul de afaceri Veaceslav Platon și de Mihail Gofman, menționat în articolul nostru, și că a fost plătit „cu bani furați de la BEM”.

Publicația democraților mai povestește despre „scandalul sexual” în care, în anul 2014, a fost implicat autorul articolului John Schindler și din cauza căruia el, cică, a plecat de la Colegiul Militar din SUA. „Însă pentru o parte din publicul din Chișinău este suficient faptul că articolul este semnat de un străin, iar site-ul este înregistrat peste ocean, pentru a fi considerat demn de încredere și obiectiv”, scrie publicația.

Autori: Olga Gnatcova, Evgheni Solari

Партнерские ссылки