18.61ºC Chișinău
Miercuri 24 aprilie 2019

Ce noutăți îi așteaptă pe locuitorii Moldovei în anul 2019? 20 de inovații care îl vor afecta aproape pe fiecare

Anul acesta ne așteaptă o mulțime de lucruri noi, care va afecta diferite categorii de cetățeni: pensionari, părinți cu copii mici, oameni de afaceri din capitală, contabili, conducători auto, pacienți, proprietari ai instituțiilor de presă, exportatori, politicieni etc. NM relatează pe scurt despre aceste noutăți.

Pentru cumpărători

De la 1 ianuarie, a intrat în vigoare interdicția privind utilizarea pungilor din plastic cu grosimea mai mare de 50 de microni. Legea „Cu privire la comerțul interior” presupune retragerea treptată din circuit a pungilor din plastic. Începând cu anul viitor, vor fi interzise pungile cu grosimea mai mică de 50 de microni, iar din anul 2021 – cele cu grosimea mai mică de 15 microni.

Astfel, autoritățile propun oamenilor de afaceri să implementeze, treptat, noile tehnologii și să utilizeze materiale ecologice. În locul tradiționalelor pungi din plastic pot fi utilizate cele biodegradabile. Unele rețele de retail au început deja să propună, la case, torbițe din materiale ecologice.

Pentru fumători

De la începutul acestui an, în Moldova, s-au scumpit simțitor țigările. În bugetul de stat pentru anul 2019, sunt prevăzute noi prețuri minime pentru produsele de tutungerie. Un pachet de țigări cu filtru ar trebui să coste acum nu mai puțin de 25 de lei (în loc de 21 de lei), iar fără filtru – nu mai puțin de 19 lei (în loc de 14 lei).

Comercializarea țigărilor la un preț mai mic decât plafonul stabilit riscă o amendă în mărime de 50% din valoarea respectivului produs de tutungerie (reieșind din prețul minim), însă nu mai puțin de 1 mie de lei.

De asemenea, de la 1 ianuarie, se interzice comercializarea țigărilor în apropiere de instituțiile de învățământ și spitale: distanța minimă dintre aceste instituții și punctul de comercializare a tutunului trebuie să fie de cel puțin 200 de metri. Ce-i drept, această măsură se referă doar la chioșcurile de tutun și magazinele cu o suprafață mai mică de 20 de metri pătrați.

Pentru oamenii de afaceri din capitală

De la 1 ianuarie, au intrat în vigoare noile mărimi ale taxelor locale în Chișinău. Astfel, taxele pentru centrele comerciale, casele comerciale, magazinele universale cu o suprafață de până la 1 mie de metri pătrați a crescut de la 20 de lei până la 25 de lei pentru un metru pătrat, iar pentru cele cu suprafața mai mare de 1 mie de metri pătrați – de la 15 lei până la 20 de lei pentru un metru pătrat. La fel, a fost majorată și taxa pentru magazine, supermarketuri, hipermarketuri, depozite, farmacii, pavilioane, piețe de tip închis, expoziții – de la 3,6 mii – 15,6 mii de lei, în funcție de suprafață, până la 4,2 mii – 22 mii de lei. Cel mai mult vor plăti restaurantele și cafenelele – taxele pentru acestea au crescut cu 500-3000 de lei.

Autoritățile locale au majorat și taxele pentru frizerii – de la 350 până la 450 de lei pentru un loc de muncă, saloanele de înfrumusețare – de la 500 până la 700 de lei pentru un loc de muncă, la fel ca și pentru saloanele cosmetologice, solarii, cabinete de masaj și saloane de remodelare a corpului – de  la 1,5 mii până la 2 mii de lei.

De la 1 ianuarie, a crescut taxa locală și pentru alte instituții, inclusiv: hotele – de la 3 mii până la 4 mii de lei, pensiuni – de la 2 mii până la 3 mii de lei, agențiile de turism – de la 3 mii până la 5 mii de lei, birourile de traduceri – de la 2 mii până la 3 mii de lei, companiile de cleaning și birourilor de comercializare a biletelor avia – de la 3 mii până la 4 mii de lei.

În afară de aceasta, taxa locală va fi încasată acum și de la casele de schimb valutar: 15 mii de lei anual de la cele situate în centrul istoric și 10 mii de lei de la toate celelalte. De asemenea, pentru prima dată, autoritățile din capitală vor începe să perceapă taxe de la unitățile de alimentație publică, care prestează servicii de catering, de la companiile care prestează servicii de arendă a îmbrăcămintei și a accesoriilor, mărfurilor de agrement, mijloacelor de transport, de la sălile cu aparate de joc pentru copii și de la centrele de service.

Pentru exportatorii în FR

De la 1 ianuarie 2019, guvernul rus a anulat taxele de import în Federația Rusă a legumelor, fructelor (mere, cireșe, nectarine ș.a.), conservelor din fructe și legume, strugurilor și produselor vinicole din Moldova.

Pentru cei care efectuează tranzacții foarte mari

De la 1 ianuarie 2019, Serviciul fiscal va obține informații despre tranzacțiile și operațiunile financiare mari ale persoanelor fizice. Este vorba despre sumele mai mari de 100 de mii de lei. Datele despre astfel de operațiuni urmează să fie prezentate Serviciului fiscal de către companiile de plăți – administratorii terminalelor sau ai aplicațiilor pentru plățile online. Acum, băncile sunt obligate să comunice despre transferurile bănești, contractele de creditare sau plățile ce depășesc suma de 100 de mii de lei, de asemenea, să ofere date despre creditele rambursate, care au depășit suma de 200 de mii de lei.

Și datele despre procurarea unui automobil mai scump de 300 de mii de lei vor ajunge la fisc - de la dealeri și saloanele auto.

Pentru oferirea cu întârziere a datelor sau pentru neprezentarea acestora, colaboratorii organizațiilor de plăți riscă amenzi de la 25 de mii până la 150 de mii de lei.

Pentru contabili

De la 1 ianuarie, a intrat în vigoare noua Lege a contabilității și raportării financiare, în care toate companiile au fost divizate în categorii și grupuri, pentru care a fost stabilit un anumit tip de evidență.

Legea mai conține unele măsuri noi care se referă la publicarea situației financiare individuale, a raportului conducerii și a raportului de audit: acestea trebuie să fie transmise prin poșta electronică sau introduse în sistemul Depozitarului public al situațiilor financiare și să fie publicate pe site-ul companiei.

Pentru pedagogi

De la 1 ianuarie 2019, a crescut de trei ori îndemnizația unică pentru pedagogii tineri – de la 45 de mii până la 120 de mii de lei.

Pentru persoanele angajate

De la începutul anului, au fost retrase din circuit carnetele de muncă. Toate datele care au fost introduse în acestea se transformă în format electronic. Datele vor fi păstrate în conturile individuale ale persoanelor asigurate. Înscrierile introduse în carnetul de muncă până la 1 ianuarie 2019 rămân valabile, iar la necesitate, ele pot fi folosite, de exemplu, pentru calcularea viitoarelor pensii, cu ajutorul calculatorului online de pensii.

Pentru auditori

Începând cu 1 ianuarie 2019, a intrat în vigoare legea „Despre auditul rapoartelor financiare”. Aceasta conține noi cerințe față de competențele profesionale ale auditorilor. Astfel, vor putea activa conform profesiei deținătorii certificatului de calificare, care poate fi obținut după susținerea unui examen. La acesta vor fi admise doar persoanele care au o stagiere de doi ani, o vechime de muncă de trei ani în domeniul economiei sau al dreptului, care cunosc limba română și nu au antecedente penale. Auditorii și subiecții auditului vor fi înregistrați de către Consiliul de supraveghere publică a auditului, care va menține și registrele publice.

Pentru proprietarii instituțiilor media

De la 1 februarie, vor intra în vigoare amendamentele la Legea despre concurență, care presupun că în presă, concurența va fi reglementată și de alte legi. De exemplu, de noul Cod al serviciilor media audiovizuale, conform căruia un proprietar nu poate, sumar, să dețină instituții de presă care ar acoperi mai mult de 35 la sută din audiență.

Pentru alte categorii de presă, se consideră dominantă poziția în care cota companiei pe piață depășește 50%, iar depășirea concentrației economice e atunci când compania sau grupurile de companii au o cifră de afaceri mai mare de 25 milioane de lei.

Pentru pensionari

De la 1 iulie 2019, bărbații se vor pensiona la vârsta de 63 de ani, iar femeile – la 58,5 ani.

În anul 2019, pensionarii care primesc o pensie de vârstă mai mică de 1589 de lei, vor beneficia de un supliment. Creșterea va constitui 10%, adică cel mult 159 de lei. De supliment vor beneficia și unii pensionari care au lucrat sau care lucrează după ce s-au pensionat. Ei vor putea cere revizuirea pensiei ținând cont de contribuțiile la fondul asigurărilor sociale după pensionare. Deocamdată, de acest drept se vor bucura doar persoanele care s-au pensionat până la data de 1 ianuarie 1999. În acest caz, stagiul lor de muncă, după pensionare, nu trebuie să fie mai mic de 15 ani. Dreptul la reexaminare se oferă doar o singură dată. Conform estimărilor guvernului, mărimea medie a pensiei persoanelor pensionate, care continuă să lucreze, va crește de la 2048 de lei până la 4770 de lei.

Pentru părinții cu copii mici

Începând cu 1 ianuarie, îndemnizația unică acordată la nașterea copilului va constitui 6303 lei, ceea ce înseamnă cu 658 de lei mai mult decât în anul trecut. La fel, va crește și îndemnizația lunară pentru persoanele neasigurate – de la 540 de lei până la 640 de lei. Cu 50 de lei se va majora și îndemnizația minimă lunară pentru îngrijirea unui copil – până la 320 de lei.

De la 1 iulie 2019, părinții tineri vor putea primi, în paralel, și îndemnizația pentru îngrijirea copilului, și salariul. Astfel, dacă mama sau tatăl copilului, care beneficiază de îndemnizație, va dori să revină la muncă ori se va concedia până la expirarea concediului de îngrijire a copilului, acordarea îndemnizației nu va fi stopată.

De asemenea, părinții vor putea alege modalitatea de acordare a îndemnizației lunare pentru îngrijirea copilului. În primul caz, îndemnizația va putea fi primită în fiecare lună, în decurs de trei ani și suma plății va constitui 30 la sută din salariul părintelui, dar nu mai puțin de minimul stabilit, adică 640 de lei. În cel de-al doilea caz, îndemnizația va fi acordată pe parcursul a doi ani, iar mărimea lunară a acesteia va constitui 60% din salariu. Modalitatea de plată a îndemnizației care a fost aleasă nu va fi putea fi modificată.

Pentru politicieni

De la 1 ianuarie, a intrat în vigoare noul mecanism de finanțare din bugetul de stat a partidelor politice. Acesta presupune finanțare suplimentară pentru partidele care promovează femei și tineri.

Astfel, 40 la sută din mijloace vor fi distribuite proporțional rezultatelor obținute de către partide la alegerile parlamentare, alte 40% – conform rezultatelor obținute la alegerile locale. Celelalte 20% vor fi distribuite după cum urmează: 10% – pentru partidele care vor promova în circumscripțiile uninominale cel puțin 40% femei candidați, 5% – proporțional numărului de femei alese, alte 5% – proporțional numărului de tineri aleși la alegerile parlamentare și cele locale.

Pentru cumpărătorii de imobile și moștenitorii acestora

De la 1 martie, vor intra în vigoare noile stipulări ale Codului civil. Acestea presupun un sistem de implementare a unui fond personal sau a unui fond de încredere. De exemplu, la procurarea unui imobil, cumpărătorul transmite notarului bani în fondul personal, iar cumpărătorul nu-i poate obține până tranzacția nu va fi complet încheiată și înregistrată.

În prezent, băncile moldovenești oferă un serviciu similar, care se numește ESCROW. În această situație, în calitate de garant este banca și nu notarul.

De asemenea, fondul personal mai poate fi utilizat la întocmirea testamentului, ceea ce va permite numirea unui moștenitor prealabil – de exemplu, fiul, și a următorului moștenitor – de exemplu, nepotul, chiar dacă acesta încă nu s-a născut. Cetățeanul indică în testament că o parte a moștenirii poate fi utilizată de către fiu, însă cealaltă parte – doar de către nepot. Fiul nu va putea cheltui aceste mijloace ori vinde activele care se află în acest fond personal.

Pentru conducătorii auto

Conducătorii auto vor putea evita răspunderea penală pentru provocare de traume ușoare în accidente rutiere. Acest lucru este prevăzut în Codul penal, care au intrat în vigoare la 6 ianuarie.

Dacă persoana vătămată va decide să se împace cu cel vinovat de accident, acesta ar putea evita răspunderea penală. Modificările se referă nu doar la situațiile în care conducătorul auto a încălcat regulile de circulație rutieră, dar și la cele în care el nu a respectat regulile de exploatare a automobilului.

Până acum, pentru astfel de încălcări, conducătorii auto riscau până la trei ani privațiune de libertate. La fel, Codul penal prevedea amenzi de până la 32,5 mii de lei și de la 180 până la 240 de ore de muncă în folosul comunității. De asemenea, șoferul putea fi lipsit de permisul de conducere pentru o perioadă de doi ani.

De la 1 martie, în Moldova, vor începe să fie eliberate pașapoarte tehnice de model nou pentru autovehicule -VP2017. Principala noutate este modificarea denumirii câmpului de date. De exemplu, denumirea câmpului de date D2 „Model” se va modifica în „Tipul mijlocului de transport”, denumirea câmpului de date D3 „Tipul caroseriei” – în „Descrierea comercială” ș.a.

La fel, câmpul de date R5 „Numărul motorului” se exclude, iar câmpul de date X va deveni „XI Mențiuni deosebite”.

Pașapoartele tehnice de model vechi vor rămâne valabile până la expirarea lor. Prețul noilor documente nu se va schimba.

De la 1 februarie, polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto OSAGO și „Cartea Verde” se vor ieftini cu 15%. Acest lucru este prevăzut în deciziile Comisiei Naționale a Pieței Financiare, care anulează bonusurile stabilite de către brokeri. Modificările au fost incluse și în legea „Despre asigurarea obligatorie de răspundere civilă”.

De la 1 martie 2019, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va înceta să mai tabilească prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a carburanților.Toți importatorii de combustibil și proprietarii de benzinării vor obține dreptul de a forma în mod independent prețurile la benzină și motorină, utilizând metoda de calcul a pieței. Este limitată doar marja – cel mult 10%.

Pentru pacienți

De la 1 ianuarie 2019, au fost micșorate tarifele pentru 221 de servicii medicale – de la analize simple până la intervenții chirurgicale complicate. În medie, micșorarea constituie de la 20 până la 100 de lei, în funcție de costul serviciului. De asemenea, 208 servicii au fost excluse. Însă în listă au fost adăugate 135 de servicii noi, pentru a aduce legislația națională în concordanță cu legislația Uniunii Europene. Lista completă a tarifelor modificate poate fi găsită în Monitorul Oficial din 29 decembrie 2018.

În noul an, medicii de familie vor putea să se ocupe de practica individuală și să-și deschidă cabinete particulare sau centre de medicină de familie. Ministerul Sănătății speră că prin aceasta, va reuși să atragă medici în sate: șeful instituției Silvia Radu a promis că medicii de familie vor putea câștiga acolo nu mai puțin de 30 de mii de lei lunar.

Când anume pacienții din Moldova vor putea beneficia de serviciile medicilor de familie particulari, nu se știe. Ministerul Sănătății a început să recepționeze cererile pentru deschiderea cabinetelor particulare în toamna anului 2018. La sfârșitul lunii noiembrie, potrivit datelor ministerului, au fost depuse peste 600 de cereri, iar termenele de depunere a acestora au fost prelungite pentru o perioadă nedeterminată. Ministerul nu a comunicat alte detalii despre reformă.

La momentul publicării acestui articol, cei din serviciul de presă al Ministerului Sănătății nu au răspuns la rugămintea NM de a preciza, când vor fi deschise primele cabinete particulare ale medicilor de familie.

Pentru locuitorii Transnistriei

În Transnistria, s-au schimbat regulile privind importul mărfurilor de uz personal. În noile reguli a fost exclus prețul mărfurilor, însă a fost introdusă limitarea cantității de produse importate.

De exemplu, se permite importul a cel mult două telefoane mobile noi, maximum de două ori pe an sau doar câte o unitate de calculatoare, tablete sau dispozitive de jocuri, cel mult de două ori pe an.

Modificările se referă și la regulile de import a electrocasnicelor, tehnicii sanitare, materialelor de construcție și a mobilei. Anterior, toate acestea puteau fi importate câte o unitate de fiecare produs, însă valoarea totală a obiectelor nu trebuia să depășească 1 mie de dolari. Acum, nu există o limită a prețurilor, însă un obiect poate fi importat maximum o dată pe an.

Autori: Natalia Melnic, Olga Gnatcova, Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки