Cel al cărui nume nu este dezvăluit. De ce partidul lui Plahotniuc nu l-a susținut public nici pe Ceban, nici pe Năstase?

 

Decizia Partidului Democrat de a nu se expune public în susținerea vreunui candidat la funcția de primar al Chișinăului în turul doi a adăugat intrigă în configurarea electorală. Democrații nu au ales scenariul adoptat în campania prezidențială din anul 2016. Atunci, liderul PDM Vladimir Plahotniuc a declarat personal și public că susține candidatura Maiei Sandu. În opinia multora, astfel, a fost afectată, intenționat, imaginea Maiei Sandu și a fost favorizat oponentul ei, socialistul Igor Dodon. De data aceasta, democrații au promis că vor transmite poziția lor până la membrii de partid, prin canalele interne. Împreună cu experții, NM a încercat să afle, de ce democrații au decis astfel și care este semnificația acestui gest.

Plecarea în sine

Despre decizia Partidului Democrat de a nu se declara public în susținerea vreunui candidat care a trecut în turul doi al alegerilor primarului de Chișinău a anunțat Vladimir Cebotari, vicepreședintele PDM, șeful staff-ului electoral al partidului, în cadrul briefingului săptămânal organizat la sediul formațiunii. Potrivit lui, conducerea PDM va comunica despre poziția partidului membrilor săi, prin canalele sale interne.

Cebotari a motivat această decizie astfel: democrații nu doresc ca alți politicieni „să denatureze” poziția PDM și ca simpatizanții PDM „să nu înțeleagă greșit mesajul”. „De astăzi, vom comunica direct cu membrii partidului”, a subliniat democratul.

În același timp, Cebotari a spus de care primar nu are nevoie capitala, în opinia democraților. „Noi alegem primarul Chișinăului, nu pe cel care va folosi capitala și pe locuitorii acesteia ca tribună pentru bătăliile politice. Eu nu cred că locuitorii Chișinăului caută un personaj care, la toamnă, îi va trăda pentru un fotoliu mult mai comod, cel de deputat în parlament”, a spus el.

Șeful staffului electoral al PDM a declarat că în această campanie, democrații nu au avut favoriți și partidul „s-a distanțat intenționat de campania din capitală”. Numele Silviei Radu, pe care democrații au promovat-o neoficial, dar destul de activ în turul întâi, nu a fost pronunțat niciodată de Cebotari la conferința de presă, nici chiar atunci când jurnaliștii l-au întrebat direct dacă numărul mic de voturi obținut de ea a fost un rezultat neașteptat.

Retragerea de la scenariu

Poziția Partidului Democrat constituie una dintre intrigile configurării electorale din ajunul turului doi al alegerilor. PDM și liderul acestuia Vladimir Plahotniuc înregistrează unul dintre cele mai înalte antirating-uri din țară. În Chișinău, acest lucru este și mai pronunțat. Legăturile cu Plahotniuc constituie una dintre subiectele principale ale actualei campanii din capitală. Pentru candidatul unic al opoziției de dreapta Andrei Năstase, lupta cu „regimul oligarhic al lui Plahotniuc” este chiar principala teză de mobilizare.

Unii experți se așteptau că de data aceasta, s-ar putea repeta scenariul adoptat în campania prezidențială din anul 2016. Atunci, Vladimir Plahotniuc a declarat personal și public că susține candidatura Maiei Sandu. În opinia multora, astfel, a fost afectată imaginea Maiei Sandu și a fost favorizat oponentul ei, socialistul Igor Dodon.

Ex-reprezentantul permanent al Moldovei în Consiliul Europei, analistul politic Alexei Tulbure a recunoscut că a așteptat cu îngrijorare briefingul Partidului Democrat: „Îmi era teamă de declarația cu privire la susținerea de către PDM a lui Andrei Năstase, care ar fi fost o lovitură pentru imaginea candidatului, ținând cont de reputația Partidului Democrat. Slavă Domnului, nu s-a întâmplat”. Tulbure explică schimbarea strategiei prin „ura necontrolată” a democraților față de Năstase, din cauza căreia ei pur și simplu nu au putut să se declare în susținerea lui.

Este posibilă și o altă explicație. Începând cu anul 2016, democrații au lucrat mult pentru imaginea partidului și mai ales a liderului Vladimir Plahotniuc, încercând să creeze pentru acesta o imagine și un rating pozitiv. Folosirea repetată a susținerii lui doar ca tehnologie politică de „murdărire” și ponegrire a candidatului incomod la alegeri ar fi părut umilitoare pentru un politician ambițios care, de facto, controlează totul în Moldova și care pretinde la legitimarea statutului său de cel mai important în țară. Mai ales acum, în ajunul alegerilor parlamentare decisive, la care democrații preconizează să-și păstreze autoritatea deplină.

Omiterea accesului

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice Vladislav Kulminski consideră că democrații au exploatat prea mult tehnologiile politice și în consecință, s-au ales cu un efect opus celui scontat. Inclusiv la actualele alegeri din Chișinău. „Mulți consultanți politici și sociologi ai Partidului Democrat, care povesteau diferite istorii și propuneau conducerii diferite planuri „inteligente”, încercând să-și îndreptățească onorariile, în consecință, au făcut doar mai rău și partidul a pierdut, în principiu, o situație deosebit de avantajoasă”, a spus pentru NM Kulminski.

Potrivit afirmațiilor sale, dacă această „gloată de tehnologi” nu s-ar fi implicat deloc în campanie, rezultatul ar fi fost altul. „Strategia de intimidare a opoziției, a manipulării, dezmățului schemelor tehnologiilor politice și a compromiterilor, crearea forțelor de opoziție amuzante a avut un rezultat maximum posibil și oferă un efect absolut opus. Acest lucru denotă o criză profundă de idei, incapacitatea de a formula pentru cetățenii țării ceea în ce ei chiar ar putea crede. Asemenea tehnologi lipsesc în Partidul Democrat”, menționează expertul.

Într-o asemenea situație, potrivit lui, strategia de a nu susține niciun candidat este rezonabilă. De fapt, expertul nu crede în lipsa totală de implicare a Partidului Democrat în campanie: „Presupun că democrații vor susține [ascuns] un candidat mai comod pentru ei. Și toate vor merge ca de obicei”.

Și Tulbure consideră că în realitate, democrații nu intenționează să se retragă din campanie și, la fel ca și la alegerile prezidențiale din anul 2016, vor da instrucțiuni structurilor de partid din Chișinău să-l susțină pe cel mai comod candidat. În opinia expertului, un asemenea candidat este socialistul Ceban.

Politologul Victor Josu la fel consideră că lui Plahotniuc nu-i este convenabilă victoria lui Andrei Năstase. Totodată, el presupune că în actuala campanie, prea puține mai depind de acțiunile Partidului Democrat. „Resursele administrative de care dispune în situația în care lupta din capitală se află la apogeu sunt ineficiente. Iar democrații nu au o influență electorală în Chișinău”, a spus expertul pentru NM.

Poziția PDM declarată de Cebotari, potrivit lui, confirmă „stilul firmei” al echipei lui Plahotniuc: „Lucrăm prin canale închise, comunicăm deschis, acționăm prin metode cunoscute doar de noi, pe ascuns și fără persoane străine, cu orice preț obținem rezultatul de care avem nevoie”. Însă la actualele alegeri, acest lucru nu va avea efect, afirmă Josu: „Ei nu vor mai inventa nimic deja, s-au răsuflat. Alegerile din 3 iunie se vor desfășura fără ei”.

Autor: Evgheni Solari

Партнерские ссылки