12.28ºC Chișinău
Vineri 22 martie 2019

„Chiar și în țara lui Plahotniuc matematica nu poate fi anulată”. Când vor avea loc alegerile primarului în Chișinău și Bălți?

 În următoarele săptămâni, Comisia Electorală Centrală va trebui să anunțe noi alegeri ale primarului în Chișinău și Bălți. Conform legii, alegerile anticipate în ambele orașe trebuie să se desfășoare la 20 mai, iar primarii aleși vor ocupa această funcție doar un an. Experții nu exclud că autoritățile ar putea încerca să amâne organizarea alegerilor. NM a aflat, ce ar putea împiedica organizarea alegerilor anticipate în cele două cele mai mari orașe ale Moldovei și pe cine îi vor ajuta alegerile să-și consolideze pozițiile.

Demisia primarului de Bălți Renato Usatâi și cea a edilului capitalei Dorin Chirtoacă au introdus ajustări vizibile în agenda politică din acest an. Acum trebuie să aibă loc alegeri concomitent în cele două cele mai mari orașe ale țării. La sediiile partidelor politice s-a început pregătirea urgentă de viitoarea campanie electorală care poate să înceapă, oficial, peste o lună.

După ce CEC-ul a fost informat despre demisiile celor doi primari, comisia are la dispoziție 30 de zile pentru a lua decizia cu privire la organizarea noilor alegeri în aceste orașe. CEC-ul trebuie să anunțe alegerile nu mai târziu decât cu 60 de zile până la data desfășurării acestora.

Dacă CEC-ul va anunța alegeri anticipate în Chișinău și Bălți, primarii aleși se vor afla în aceste funcții doar un an. Potrivit legii despre statutul alesului local, „mandatul alesului local ales în locul altui ales local pe durata mandatului neexercitat al acestuia se încheie o dată cu expirarea mandatului predecesorului”.

Președintele CEC Alina Rusu a comunicat pentru NM că alegerile anticipate în Chișinău și Bălți, conform legii, pot avea loc doar în această primăvară.

„Conform Codului electoral, noile alegeri locale pot avea loc de două ori pe an – primăvara și toamna. În conformitate cu decizia CEC din anul 2011, noile alegeri locale sunt organizate în a doua sau a treia săptămână din mai sau noiembrie. Comisia Electorală Centrală a anunțat deja pentru data de 20 mai noi alegeri locale în cinci localități. Legea prevede că atunci când funcția este vacantă, se organizează noi alegeri locale, în afară de cazurile în care alegerile revin în ultimul an de mandat al primarului locul căruia a devenit vacant”, a adăugat Rusu.

Primarii de Chișinău și Bălți au fost aleși pe o perioadă de patru ani în cadrul alegerilor locale generale din 14 iunie 2015. Astfel, din iunie 2018, își începe numărătoarea ultimul an de mandat al lor, când organizarea alegerilor anticipate este deja interzisă. De aceea unica dată posibilă pentru organizarea alegerilor anticipate rămâne 20 mai 2018.

Următoarea ședință a Comisiei Electorale Centrale va avea loc marți, 27 februarie, însă deocamdată nu se știe dacă la aceasta va fi examinată problema privind organizarea alegerilor în Chișinău și Bălți. „Vineri, 23 februarie, noi vom pregăti agenda. Atunci va fi clar. În principiu, noi mai avem timp”, a precizat președintele CEC.

Potrivit afirmațiilor sale, în buget nu au fost prevăzute mijloace pentru organizarea acestor alegeri, de aceea comisia trebuie să concretizeze devizul de cheltuieli și să se adreseze guvernului și parlamentului. Organele administrative, la rândul lor, trebuie să confirme că în buget vor fi introduse modificări și că pentru organizarea alegerilor vor fi alocați bani.

Experții și politicienii intervievați de NM consideră că alegerile în Chișinău și Bălți trebuie să fie organizate în această primăvară, însă unii nu exclud că autoritățile în persoana Partidului Democrat de la guvernare, folosind cele mai diverse pretexte, ar putea amâna organizarea alegerilor anticipate.

Vicepreședintele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA) Alexandru Slusari este de părere că democrații ar prefera să nu organizeze alegeri. „Ratingul democraților este foarte scăzut. Probabil, ei ar prefera să nu organizeze alegeri până în anul 2019, să-și consolideze pozițiile, să obțină resurse administrative în persoana miilor de colaboratori ai întreprinderilor municipale”, spune Slusari.

Politicianul susține că în pofida acestui fapt, autoritățile oricum nu se vor decide să facă un asemenea pas. „Moldova este țara cu un prezent, trecut și viitor imprevizibil. Prea puțin probabil că ceva m-ar mira, însă chiar și pentru noi va fi neașteptat dacă alegerile nu vor avea loc. Pot fi rescrise legile, Constituția, poate fi anulată logica. Însă chiar și în țara lui Plahotniuc, matematica nu poate fi anulată. La noi, din iunie 2018 până în iunie 2019, va fi ultimul an de mandat. Dacă demisia și alte proceduri electorale se încadrează în termenul de până în iunie 2018, nu există motive să nu fie organizate alegeri”, menționează vicepreședintele DA. 

Mai mult decât atât, el consideră că autoritățile pot obține beneficii din alegerile anticipate. „În primul rând, pentru partidele de opoziție, o nouă campanie electorală înseamnă cheltuieli suplimentare, vom fi nevoiți să împrăștiem resurse. Noi știm care sunt cele două cele mai bogate partide de la noi – PDM și PSRM. Celorlalte le va fi mai complicat. De aceea pentru democrați, în aceste alegeri există și plusuri, și minusuri”.

Analistul politic Igor Boțan consideră că dacă autoritățile vor decide să nu organizeze alegeri, vor găsi și pretext pentru aceasta. Expertul presupune că un staff întreg de consultanți ai PDM deja examinează diferite scenarii.

„Dacă acest lucru nu este convenabil democraților, ei vor găsi motiv pentru a nu organiza alegeri. Vor spune că nu au prevăzut bani în buget. Posibil, ei vor găsi argumente mult mai sofisticate”, presupune analistul.

Igor Boțan consideră că noile alegeri în Chișinău sunt avantajoase mai întâi de toate Partidului Socialiștilor, care are șanse mari să câștige. „Pozițiile socialiștilor în Chișinău sunt foarte puternice, pe flancul stâng ei aproape că nu au concurenți. Putem să nu punem la îndoială faptul că alegerile în Chișinău vor fi geopolitice. Pe flancul drept, electoratul este mult mai dispersat. Sunt forțele antioligarhice, Partidul Democrat și unioniștii, care se străduiesc să se manifeste. Alegătorii lor sunt greu de consolidat în jurul unui singur candidat. Acest lucru oferă avantaje socialiștilor”, susține analistul.

Potrivit lui Boțan, cel mai probabil, la alegerile din Chișinău, democrații îl vor susține pe actualul primar interimar Silvia Radu în calitate de candidat independent. „Datorită resurselor administrative ale Partidului Democrat, Silvia Radu are șanse de a ajunge în turul doi”, consideră expertul.

Principalii concurenți la alegerile din Bălți sunt, în opinia lui Igor Boțan, „Partidul Nostru” și socialiștii. „La Bălți, se vor confrunta Usatâi și Dodon. Pentru Usatâi, aceste alegeri vor fi o șansă bună de a-și consolida pozițiile, însă, posibil, democrații îi vor ajuta pe socialiști să scape de Usatâi. Partidul care va câștiga la alegerile din Bălți va avea, ulterior, șanse de a câștiga în circumscripțiile din stânga Nistrului”, mai spune Igor Boțan.

Directorul de programe Promo-Lex Pavel Postică a declarat pentru NM că nu vede motive ca CEC-ul să nu anunțe alegeri. „Poate fi tărăgănat procesul, poate fi modificat regulamentul CEC, însă toate acestea vor fi prea evidente. Schimbările la nivel de lege la această etapă sunt și mai complicate”, menționează Postică.

Nici deputatul democrat Sergiu Sârbu nu se îndoiește de faptul că noile alegeri trebuie să aibă loc. „Legea este lege. Potrivit legii, noi trebuie să le organizăm. La această etapă, legea prevede că alegerile trebuie organizate, va trebui să respectăm procedura”, a declarat Sârbu.

Răspunzând la întrebarea, cât de rațională este organizarea alegerilor când primarii sunt aleși doar pentru un an, deputatul a spus că „întrebarea este foarte bună și noi trebuie să ne gândim”. ”Sunt cheltuieli serioase. Alegătorii se gândesc că aleg un primar cu drepturi depline, dar reiese că e doar pentru un an. Dar și aceasta este democrație, ce să-i faci”, a conchis Sârbu.

Autor: Evghenii Ceban

Партнерские ссылки