23ºC Chișinău
Luni 15 octombrie 2018

„Chiar și în viața cotidiană, moldoveanul este neutru”. Interviu NM cu Dumitru Diacov, despre neutralitatea Moldovei

„Republica Moldova – factor al stabilității sau o nouă provocare pentru securitatea regională și europeană?” – acesta este genericul unei conferințe care va avea loc la Chișinău, la 20 iulie. Ea va fi dedicată neutralității. Organizatorii evenimentului sunt Fundația pentru Democrație și Progres, condusă de Dumitru Diacov, președinte de onoare al Partidului Democrat, precum și de Institutul de Relații Internaționale din Moldova. Printre oaspeții conferinței vor fi cunoscuți experți din Moldova și din străinătate. În ajunul evenimentului, Diacov s-a adresat NM cu propunerea de a-i fi publicat articolul despre neutralitate, pe care l-a scris acum 11 ani. El este sigur că de atunci, articolul nu și-a pierdut actualitatea, ba mai mult, anume acum, tema neutralității permanente a Moldovei trebuie discutată pe larg. NM i-a propus lui Diacov să discutăm, în cadrul unui interviu, de ce el are nevoie ca acest subiect să fie abordat anume acum, este această temă coordonată cu politica PDM și sunt oare întâmplătoare coincidențele tezelor din articolul său cu unele inițiative ale socialiștilor (discuția cu Diacov a avut loc până la anularea rezultatelor alegerilor în Chișinău). 

„Unii vecini sunt în NATO, alții – nu. Și Rusia este vecina noastră”

Prin ce este motivată inițiativa organizării conferinței internaționale, dedicată neutralității? Această problemă este astăzi mai acută decât a fost până acum?

Conferință, se pare, sună prea pretențios. Mai degrabă, aceasta va fi „o masă rotundă”. Pentru începutul unei discuții atât de serioase, acesta va fi un format mult mai potrivit. Noi nu intenționăm să ne concentrăm pe neutralitate, ci dorim să privim această problemă printr-o prismă mai largă. De aceea, chiar și în denumirea evenimentului nostru, ne întrebăm: „Moldova este un factor al stabilității sau o nouă provocare pentru securitatea regională și europeană?”. Să încerce fiecare participant, singur, să răspundă la această întrebare deloc simplă.

Și nu trebuie să complicăm situația. În Constituția noastră este scris clar că Moldova este un stat neutru. În același timp, pe teritoriul Moldovei se află un grup al forțelor armate ruse. Iar în societate, sunt multe discuții: unii se cer în NATO, alții consideră că neutralitatea trebuie consolidată și completată cu conținut. Și această problemă trebuie deja să o soluționăm aici, în țară, clar și concret.

În actuala sa concepție, neutralitatea în Moldova nu funcționează. Ea nu are garanții internaționale. În anul 1994, când a fost adoptată Constituția, noi țineam cont de situația concretă de atunci, presupunând că în acel moment, această formulare [despre neutralitate] este cea mai potrivită pentru securitatea Republicii Moldova. În peste 20 de ani, situația s-a schimbat semnificativ: și în republică, și la nivel internațional.

Ce propuneți să se schimbe?

În anul 2007, eu am scris un articol mai mare la acest subiect. A fost o reacție dură, forțele de dreapta își ieșeau din minți, atacau în orice fel, numeau cu cuvinte urâte. Însă eu sunt gata să mai încerc o dată și să discut această problemă într-un format mai larg. Atunci, eu am scris că Moldova poate deveni o insulă a stabilității și o țară foarte atractivă, dacă va avea statut de neutralitate garantată. Acesta este un vis mare. O sarcină dificilă, care poate fi realizată. Inclusiv pentru că vecinii noștri au o anumită viziune asupra neutralității garantate. 

România este deja în NATO și Ucraina la fel își declară dorința de a adera la Alianța Nord-Atlantică.

Unii vecini sunt în NATO, alții – nu. Și Rusia este vecina noastră.

Noi nu avem hotare comune.

Nu avem hotare comune, dar este cel puțin naiv să considerăm că Rusia este undeva departe. Rusia este prezentă în această zonă și să credem că nu e așa, să nu ținem cont de mulți factori în acest sens, la fel, nu este corect. Forțele politice moldovenești se orientează ori într-o direcție, ori în alta. Însă principalul nostru punct de orientare trebuie să fie necesitățile și interesele republicii. Am dori să-i atragem în discuțiile despre neutralitatea Moldovei pe reprezentanții țărilor care au o asemenea experiență. Și Austria, și Elveția, și Germania, precum și Rusia și SUA. La conferință vor participa și fostul șef al misiunii OSCE în Moldova William Hill, fostul reprezentant special al Uniunii Europene în Republica Moldova Kalman Mizsei, experți internaționali și din Moldova, care au păreri diterite: Andrei Popov, Nicolae Chirtoacă ș.a.

Nu putem face abstracție de situația reală și să credem că în Moldova nu există păreri diametral opuse despre neutralitate. Trebuie să ne întâlnim la o masă comună și, în baza experienței acumulate în această parte a Europei, în baza propriilor experiențe și interese ale Republicii Mldova, să elaborăm recomandări pentru crearea foii de parcurs pentru consolidarea stabilității și securității în regiune. Ori măcar să facem în așa fel, ca aceasta să fie prima, dar nu și ultima discuție la acest subiect într-un asemenea format. În continuare, discuțiile trebuie avansate la un nivel mai înalt, cu implicarea organelor oficiale ale guvernării.    

„În variantă ideală, Moldova ar putea să renunțe definitiv la armată și să devină o țară de poveste”

Descifrați-ne, vă rog, ce subînțelegeți prin „neutralitate garantată”?

Ceea ce subînțelegem noi, e una, dar iată sunt oare pregătiți de aceasta marile state – e cu totul altă întrebare. Neutralitatea garantată înseamnă că Moscova, Washingtonul și UE declară că sunt de acord cu statutul de stat neutru și garantează neutralitatea Republicii Moldova. Aceasta însă este forma ideală. E complicat ca în lumea noastră complexă, statele influente să-și asume o asemenea responsabilitate la intersecția propriilor lor interese. Doar acest lucru înseamnă că și ele se așează la masa de negocieri. Și aceasta – în condițiile când în această zonă sunt multe situații de conflict, când se confruntă interese și mulți doresc să aibă o influență mare în regiune.

Pe de o parte, terenul moldovenesc este prea modest din punct de vedere al dimensiunilor politicii mondiale. Pe de altă parte însă, de ce nu, de ce să nu încercăm? Oare crearea „zonei a libertății” în această regiune a Europei nu ar fi interesantă pentru Rusia, de exemplu? În variantă ideală, dacă această idee va fi realizată, Moldova ar putea să renunțe definitiv la armată și să devină, din acest punct de vedere, o țară de poveste. Iar dacă noi ne vom cere în NATO, cine și ce va avea de câștigat? Ei, încă o țară se va cere în NATO, doar atât.

Dvs. vorbiți despre intersecția intereselor la nivel mondial. Însă noi avem și în interiorul țării noastre interesecții ale intereselor. Partidele sunt împărțite conform criteriilor geopolitice, inclusiv în ce privește perspectivele de aderare a Moldovei la NATO.

Datele statistice demonstrează că la noi doar 18 la sută din locuitori sunt adepți ai aderării Moldovei la NATO. Atunci când 60 la sută din populație sunt pentru menținerea neutralității, ce trebuie să facem? Să discutăm. Să vorbim despre aceasta cu poporul și să nu politizăm problema. Modul în care gândesc oamenii depinde în multe privințe de presa pe care ei o citesc, de televiziunile pe care le urmăresc, de studiile și de promisiunile liderilor politici. Este însă și o altă nuanță: oamenii nu completează prin conținut problema neutralității. Datoria noastră este de a înțelege și de a îmbunătăți statutul neutru al republicii.

Da, în societatea noastră, s-a format opinia precum că va fi mai simplu dacă noi ne-am alipi de cineva sau de ceva. Unor partide le este mai simplu să declare cursul spre eurointegrare, altora – spre apropierea de Rusia. Pentru că în asemenea situație, și unii, și alții nu sunt nevoiți să întocmească planuri economice, să creeze condiții pentru business – ei se concentrează pe lozinci. Iată, pe aceste baricade, noi trăim de mai mult de 20 de ani. Trebuie, în sfârșit, să înțelegem și să acceptăm ideea că nu putem să tragem la nesfârșit cetățenii ba într-o parte, ba în alta. Acest lucru duce la un conflict și la o luptă continuă. Iar Moldova poate deveni o țară prosperă doar atunci când vom uni societatea în jurul unei idei comune.

Credeți că neutralitatea va uni societatea divizată conform preferințelor geopolitice?

Cred că ea este capabilă să devină temelie pe care pot fi construite alte priorități ale republicii, necesitățile de bază ale societății. Chiar și în viața cotidiană, moldoveanul este neutru. El vrea să prietenească și cu vecinul ucrainean, și cu alt vecin, găgăuz, și cu cel care se consideră român. În viața cotidiană, în țara noastră este așa. Sunt probleme la nivel de politică, pentru că este mult mai simplu să-ți poziționezi partidul pe flancul stâng sau pe cel drept, să scandezi lozincile potrivite, să acumulezi puncte și să obții mandate.

„Când Dodon vorbește despre aceasta, eu nu știu ce are el în vedere”

Cei din Partidul Democrat și conducerea acestuia sunt de acord cu opinia dvs. referitoare la neutralitate? Ținând cont de mesajele principalilor reprezentanți ai PDM, se pare că în partid sunt cu totul alte puncte de vedere.

Eu nu-i atrag pe colegii mei de partid la acest eveniment. Cu unii colegi din PDM am discutat despre această problemă, însă eu nu vreau să implic aici partidele, sub nicio formă. Este dificil, desigur. însă eu nu vreau nici să cer permisiunea, nici să negociez.

Aceasta este ideea mea personală pe care o am deja de mulți ani și pe care o consider foarte importantă pentru țara noastră. Dacă voi implica, de exemplu, Partidul Democrat, vor dori și socialiștii să-și expună opinia referitoare la acest subiect. Și vor începe imediat să spună: „Aha, aveți voi ceva aici”.

„Ceva” – de exemplu, coaliție?

Această conferință este organizată în afara partidelor și a structurilor de stat. Pentru mine, acest lucru este principial – evenimentul să nu fie sub umbrela vreunui partid și să nu fie invitați reprezentanți ai partidelor. Oare trebuie să mă retrag din partid ca să organizez o „masă rotundă”?

În opinia dvs., neutralitatea poate deveni temelie pentru unirea forțelor politice, indiferent de orientarea lor geopolitică?

În perspectivă, da, desigur. Doar dacă nu vom acționa conform principiului: haideți să implementăm ceva, pentru că Rusia va susține aceasta. Sau invers: haideți  să facem aceasta, pentru că va fi bine pentru americani. Noi trebuie să promovăm și să implementăm ceea ce este convenabil pentru Moldova și, desigur, nu contravine și nu este, într-o anumită măsură, ostil pentru partenerii noștri. Când vorbesc despre parteneri, nu mă refer doar la cei occidentali.

Deci, după alegerile parlamentare, această idee i-ar putea uni pe democrați și pe socialiști, de exemplu?

Eu sper că ar putea uni toate forțele moderate.

Ce aveți în vedere prin „forțe moderate”?

Cele care nu sunt radicale și extremiste.

Care sunt, la noi, radicale și extremiste?

Nu le voi nominaliza. Până acum, mulți vorbesc despre neutralitate doar în context militar și politic. Trebuie să coborâm pe pământul nostru păcătos: să schimbăm abordarea și să încercăm să eliminăm extremele. Ar fi bine să încercăm, ca pe teritoriul Moldovei, să apropiem Rusia, SUA și Europa. De ce nu?

Până în prezent, despre necesitatea păstrării neutralității vorbeau mai mult cei de stânga, în special, președintele și PSRM.

Alternativ. În general, toți trăiesc pe baricade. Dar unde erau socialiștii și Igor Dodon în 2007, când am scris articolul despre neutralitate? Ce au ei cu asta? Când Dodon vorbește despre neutralitate, cum percep toți aceasta? Că e neutralitate sub a cui umbrelă?

A cui?

Nu vreau să fac presupuneri acum. Un partid nu trebuie să privatizeze o problemă de importanță națională. Noi nu vom putea implementa ideea neutralității dacă despre ea va vorbi doar un partid de pe un singur flanc. Și în general, PSRM va folosi problema neutralității doar în plan militar și politic, însă totul este mai vast.

Eu am citit articolul dvs. din anul 2007 și una dintre recentele declarații ale lui Dodon despre neutralitate. Ideile principale coincid.

Când Dodon vorbește despre aceasta, eu nu știu ce are el în vedere. Cred că noi trebuie să depolitizăm la maximum această chestiune. Dacă și acest domeniu îl vom da politicienilor de stânga, nu vom obține nimic. Vedeți, chiar și dvs. ați crezut, automat, că acesta este domeniul lui Dodon. Acesta domeniu nu este nicidecum al lui Dodon. El vorbește mai des despre aceasta într-un context îngust, nimic mai mult.

„În această regiune, Moldova ar putea deveni o a doua Elveție”

Cum vă imaginați consolidarea neutralității, ținând cont de faptul că Moldova nu controlează o parte a teritoriului său?

Cred că dacă în problema privind garantarea neutralității vor fi progrese, acest lucru va avea o influență pozitiv și asupra soluționării diferendului transnistrean și, cu timpul, asupra prezenței în regiune a contingentului militar. Însă dacă vom aborda subiectul în mod categoric: mai întâi – problema transnistreană, iar după aceasta – neutralitatea, atunci, desigur, nu vom obține nimic. Există posibilitatea ca Rusia să participe la soluționarea situației create în alt mod decât în cealaltă parte a acestei regiuni.

Cum?

De ce pentru Rusia nu poate fi atractivă ideea de a contribui la crearea unei insule a libertății, păcii și bunăstării în această regiune a Europei? Oare acest lucru nu-i va ajuta Rusiei să demonstreze că este interesată de consolidarea statalității, suveranității, integrității teritoriale? În anul 2007, când am scris articolul, și în regiune, și în interiorul țării noastre era o cu totul altă situație, diferită de cea de azi.

Care este deosebirea principală?

În prezent, există câteva condiții și dificultăți, în special, s-a schimbat factorul extern. De aceea vreau să încep discuțiile despre aceasta anume acum.

Dvs. vorbiți despre crearea unei „zone a libertății și a păcii”. Există vreun exemplu de țară spre care Moldova ar putea să se orienteze?

Elveția. În această regiune, Moldova ar putea deveni o a doua Elveție. Și în regiunea noastră clocotesc sentimente. Moldova noastră mică poate deveni teren pentru un experiment pozitiv.

Succesul unui astfel de experiment depinde mai mult de factorii externi sau de cei interni?

De înțelepciunea interioară. De oboseala oamenilor de a se afla pe baricade. La început, vorbeau despre limbă, strigau „valiza – gara”. Acum, totul s-a concentrat pe diferențele geopolitice. Forțele active pro-ruse rețin pe baricade o parte a societății, forțele pro-române –altă parte. În asemenea condiții, Moldova nu are niciun fel de perspective. De aceea este necesară o discuție depolitizată, împăcarea taberelor aflate în conflict în jurul unei idei care ar putea aduce pacea, liniștea și bunăstarea. Iar dezbaterile pot fi pe teme economice și sociale, așa cum se întâmplă în toată lumea și nu pe probleme de interes național.

Mai devreme sau mai târziu, Moldova și partenerii săi trebuie să aleagă calea cea mai convenabilă pentru țara noastră și pentru întreaga regiune: neutralitatea garantată de societatea internațională în adevăratul sens al acestui cuvânt sau aderarea la vreun bloc militar-politic. Procesul de identificare a celei mai bune căi nu a demarat azi. Această discuție nu va înceta doar pentru că, cuiva nu-i place o direcție sau alta. Oare nu e mai bine să identificăm și să realizăm această cale calm, fără exagerări și politizare excesivă, împreună cu cei care doresc binele Moldovei? 

Article Dumitru Diacov Neutrality by on Scribd

Autor: Galina Vasilieva

Партнерские ссылки