Clone, cadouri, concerte. Cum se fac pregătirile de alegeri în Moldova

Utilizarea resurselor administrative, colectarea semnăturilor în foarte puțin timp, cadouri pentru alegători, „clone” politice – Asociația Promo-LEX a prezentat, la 10 ianuarie, un raport în care autorii descriu, cum a început perioada electorală din Moldova. NM relatează pe scurt, ce anume a stârnit nedumerirea și bănuielile autorilor studiului.

Colectarea semnăturilor

Conform raportului Promo-LEX, în perioada 10 decembrie 2018 – 8 ianuarie 2019, la Comisia Electorală Centrală au fost depuse 393 de cereri de înregistrare a candidaților. 73 la sută din acestea au fost depuse de reprezentanți ai partidelor, iar 27% – de candidați independenți. Directorul Promo-LEX Pavel Postică a menționat că CEC publică într-o perioadă nepotriviă declarațiile despre veniturile candidaților. „Informația despre candidații care vor concura în circumscripțiile uninominale trebuie să fie accesibile”, a subliniat Postică.

De asemenea, pentru cei de la Promo-LEX a provocat bănuieli faptul că grupurile de inițiativă ale unor candidați au colectat semnături în susținerea acestora în timp foarte mic. Astfel, Partidul Democrat a colectat, timp de doar o zi, semnături în susținerea a șapte candidați de-ai săi. În același termen, Partidul Socialiștilor a colectat semnături în susținerea a cinci candidați, iar Partidul „Șor” – în susținerea unui candidat. La fel, în doar o zi, numărul necesar de semnături a fost ob ținut de conducătorul orchestrei Lăutarii Nicolae Botgros. Iar Partidul Democrat a adunat, timp de două zile, semnături în susținerea a 87 la sută din candidații în circumscripțiile uninominale.

Menționăm că, porivit legii, bărbații candidați în circumscripțiile uninominale trebuie să se asigure de susținerea a 500 – 1000 de alegători, iar femeile – de 250 – 500 de alegători.

 

Resursele administrative

Conform estimărilor Promo-LEX, Partidul Democrat a folosit cel puțin de șapte ori resursele administrative în scopuri electorale. De exemplu, în ajunul revelionului, guvernul a plătit îndemnizații în mărime de 600 de lei pentru 60 de mii de pensionari. Cei de la Promo-LEX au considerat utilizare a resurselor administrative și mesajele de felicitare din partea președintelui PDM Vladimir Plahotniuc. Prin acestea, pensionarii au fost anunțați că vor primi însemnizații. La fel, PDM a folosit serviciile angajaților poștei, pentru a colecta semnături în susținerea președintelui de onoare al partidului Dumitru Diacov.

Partidul „Șor” a fost depistat de trei ori în utilizarea resurselor administrative. În special, este vorba despre concertul pe care primarul de Orhei Ilan Șor l-a organizat în noaptea de revelion.

În opinia Promo-LEX, și „Partidul Nostru” a folosit resursele administrative pentru a colecta semnături în susținerea candidatului Elena Grițco.

Cei de la „Promo-LEX” au menționat că în practica internațională, se consideră inadmisibilă utilizarea resurselor administrative în scopuri electorale.

Finanțarea campaniei electorale

Potrivit datelor Promo-LEX, 40 la sută din grupurile de inițiativă care colectează semnături în susținerea candidaților nu prezintă la CEC rapoarte financiare. Conform estimărilor asociației, acestea nu au declarat cel puțin 1,5 milioane de lei. De asemenea, unele partide nu au indicat în rapoartele lor informații obiective. Astfel, conform datelor Promo-LEX, grupurile de inițiativă ale PSRM au cheltuit 691,5 mii de lei pentru materiale informative în timpul colectării semnăturilor în susținerea candidaților. În rapoartele pe care PSRM le-a prezentat la CEC este indicat că în aceste scopuri s-au cheltuit 109,5 mii de lei.


În afară de aceasta, datele Promo-LEX mai denotă că până la înregistrarea candidaților lor pentru alegeri, PDM, PSRM și Partidul „Șor” au cheltuit cel puțin 3,7 milioane de lei pentru organizarea concertelor, acțiunilor de caritate și a matineelor. Din acești bani, 3,3 milioane de lei au fost cheltuiți de Partidul „Șor”. Concertele și acțiunile de caritate ale PSRM au costat 270 mii de lei, iar cele de PDM – 176 mii de lei.

Cadouri, concerte

newsmaker.md/rom/noutati/stas-mihailov-aperitivul-la-concertul-electoral-cat-de-legal-a-facut-agitatie-in-f-41055

În perioada monitorizată de promo-LEX, partidele au organizat aproximativ 300 de evenimente care pot fi considerate „de agitație”. 41 la sută din acestea au fost organizate de PSRM, 29% - de Partidul „Șor” și 19% - de PDM. Politicienii au organizat întâlniri cu alegătorii, concerte, matinee, excursii și chiar le-au dus alegătorilor mașini cu lemne.

La capitolul oferire de cadouri potențialilor alegători s-au evidențiat Partidul „Șor” și Partidul Socialiștilor, fiecare dintre acestea organizând, timp de o lună, peste 40 de astfel de manifestări. În cazul PDM, Promo-LEX a numărat 17 acțiuni de acest gen. Cei de la Promo-LEX menționează că PSRM și Partidul „Șor” au organizat aceste evenimente prin intermediul fundațiilor de caritate (Fundația Primei Doamne „Din Suflet” și Fundația „Miron Șor”). La fel, cei de la Promo-LEX consideră că în acest mod, respectivele fundații încalcă legea.

În această perioadă, care a coincis cu sărbătorile de iarnă, partidele au organizat și multe concerte. Cele mai multe au fost organizate de Partidul „Șor” – 12 concerte, PSRM – patru, PDM – trei.

Implicarea cetățenilor străini și a președintelui


Experții au amintit și de Codul electoral care interzice implicarea cetățenilor străini în scopuri de agitație electorală. Cu toate acestea, candidații i-au implicat de câteva ori pe cei străini în evenimente cu caracter electoral. Astfel, politicieni din România și din Ucraina au susținut decizia prim-ministrului Pavel Filip de a participa la alegerile parlamentare. Iar la concertele pe care Ilan Șor le-a organizat la Comrat, Bălți și Chișinău a evoluat interpretul rus Stas Mihailov.

Cei de la Promo-LEX consideră că interdicția privind participarea cetățenilor străini în campania electorală trebuie formulată mult mai clar în legislație. La fel, autorii raportului pun la îndoială legalitatea faptului că președintele Moldovei Igor Dodon susține deschis Partidul Socialiștilor. În perioada menționată, Igor Dodon a apărut în 19 spoturi pe care candidații PSRM le-au publicat pe rețelele sociale.

Fenomenul Șor

Cei de la Promo-LEX au menționat că în ultimul an, a crescut numărul membrilor Partidului „Șor”. Astfel, dacă, potrivit datelor din 30 iunie 2018, partidul avea 21 mii de membri, conform datelor din 10 decembrie 2018, numărul acestora a crescut până la 47,9 mii. Asociația Promo-LEX consideră că acest lucru este motivat prin faptul că fiecare membru nou de partid primește un card social cu suma de 1 mie de lei.

Activiștii civici au reamintit că în timpul alegerilor prezidențiale din anul 2014, candidatul Partidului „Șor” a fost exclus din goana electorală din cauza că acesta nu a inclus în raportul financiar cardurile de reduceri pentru procurarea mărfurilor în magazinele Merișor, pe care le-a distribuit.

Registrul alegătorilor

Promo-LEX intenționa să verifice modul în care se actualizează datele privind listele alegătorilor. Însă de la 28 decembrie 2018 până la 10 ianuarie 2019, accesul la Registrul de Stat al alegătorilor a fost limitat din cauze tehnice. Activiștii sunt nedumeriți, de ce accesul a fost limitat în toiul perioadei electorale.

„Clonele” politice

Cei din Promo-LEX consideră că este dubios faptul că în aceeași circumscripție în care candidează reprezentantul blocului ACUM Andrei Năstase a fost înregistrat practic tizul său – Andrei Nastas. O situație asemănătoare a apărut și în circumscripția nr. 49, în care, alături de candidatul partidului Socialiștilor Gheorghe Para, va concura candidatul independent Gheorghe Para.

Activiștii au reamintit că încă în anul 2014, Curtea Constituțională a îndemnat parlamentul să adopte o lege pentru a evita situațiile în care alegătorii sunt induși în eroare din cauza coincidenței simbolurilor și numelor candidaților.

Promo-LEX va urmări și în continuare alegerile parlamentare. Următorul raport va fi prezentat la 24 ianuarie.

Autor: Nadejda Coptu

Партнерские ссылки