Contrarezoluția moldovenească. Cum au „respins” democrații rezoluția Parlamentului European, incomodă pentru ei

Parlamentul European nu a introdus în agenda viitoarei ședințe votarea proiectului rezoluției împotriva Moldovei, propusă de către Partidul Popular European (PPE). Împotriva examinării în Parlamentul European a documentului în care autoritățile moldovenești sunt dur criticate, s-au declarat socialiștii, comuniștii și euroscepticii. Partidul Democrat din Moldova și multe instituții media loiale democraților și socialiștilor au prezentat situația în așa fel, de parcă PE „a respins” rezoluția critică. În știrile difuzate de presa moldovenească, scrise ca la indigo, acest lucru este prezentat ca o victorie foarte mare a Moldovei și înfrângerea răuvoitorilor din opoziție. Cei din Partidul Popular European consideră altfel.

Introducerea proiectului rezoluției în agenda viitoarei ședințe a Parlamentului European, preconizată pentru ziua de 19 aprilie, a fost propusă de către eurodeputatul Cristian Dan Preda, din numele PPE (înregistrarea cuvântării sale, discuțiile și votarea pot fi urmărite pe site-ul Parlamentului European). El a amintit că acest subiect a fost deja discutat în luna octombrie anul trecut, însă atunci s-a decis amânarea votului.

Proiectul rezoluției împotriva Moldovei, propus de „popularii” europeni în Parlamentul European în toamna anului trecut, conține formulări deosebit de dure. În document este criticată decizia autorităților moldovenești de a trece la sistemul electoral mixt, în pofida recomandărilor partenerilor externi și se propune stoparea oricărei susțineri macrofinanciare europene acordată Moldovei. De asemenea, autorii au propus Bruxelles-ului să se distanțeze de acțiunile autorităților moldovenești, care dăunează imaginii UE în ochii cetățenilor Moldovei.

Înainte de ședința Parlamentului European din 3 octombrie 2017, votarea rezoluției a fost exclusă de pe agenda ședinței în ultimul moment. Înainte de examinarea ei în PE au fost propuse, urgent, încă două variante ale rezoluției din partea altor grupuri parlamentare. De aceea, din cauza că erau mai multe proiecte de alternativă, s-a decis amânarea examinării acestei chestiuni pentru următoarea sesiune.

De atunci, susține Preda, reprezentanții PPE propun în fiecare lună introducerea în agenda Parlamentului European a chestiunii cu privire la votarea rezoluției. Însă de fiecare dată se găsesc motive pentru refuz.

Pentru ultima oară, acest lucru a fost făcut cu pretextul că Delegația Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European trebuie să viziteze Moldova, după care acest subiect va putea fi examinat. Vizita a avut loc acum două săptămâni. Mai mult, nu văd motive pentru tărăgănarea votării rezoluției”, a spus europarlamentarul.

Europarlamentarul din partea Alianței Socialiștilor și Democraților Kurt Fleckenstein a spus că pronunțarea acestei rezoluții „este foarte convenabilă unor participanți ai campaniei electorale din Chișinău”, de aceea nu este binevenită. Deputatul nu a precizat la cine anume s-a referit, însă a îndemnat „să nu se revină acum la ceea ce s-a discutat cu o jumătate de an în urmă” și această chestiune să nu fie introdusă în agenda ședinței.

Președintele Parlamentului European Antonio Tajani a propus să se voteze pentru introducerea chestiunii în agenda ședinței Parlamentului European din 19 aprilie. Din cei 277 de deputați prezenți (în total, în PE sunt 751 de deputați), 96 au votat „pentru”, 170 – „contra”, iar 11 s-au abținut.

Deputatul din partea PPE Siegfried Mureșan și-a exprimat regretul că iarăși nu s-a reușit punerea la vot a rezoluției. „Rezoluția ne-ar fi permis să avem o poziție clară despre Moldova și să ajutăm și mai mult cetățenii Republicii Moldova în perioada următoare. Socialiștii s-au aliat cu comuniștii și cu euroscepticii și au votat împotriva propunerii noastre. Este foarte rău”, a scris Mureșan pe Facebook.

Menționăm că recent, Mureșan a vizitat Moldova în fruntea unei delegații a Parlamentului European și a criticat autoritățile moldovenești pentru reforma sistemului electoral. El a subliniat că anume din cauza aceasta, Moldova nu a primit, până în prezent, €100 milioane din partea UE și soarta acestui suport rămâne până în prezent indecisă. Autoritățile moldovenești sunt sigure că prima tranșă va veni deja până la sfârșitul lunii aprilie.

Rezoluția Parlamentului European, propusă de PPE, leagă direct acordarea susținerii de anularea reformei sistemului electoral, pentru care democrații au votat împreună cu socialiștii. Autoritățile Moldovei încearcă în orice mod să evite o asemenea legătură. Noul refuz al eurodeputaților de a introduce proiectul rezoluției în agendă a fost prezentat de către democrați ca fiind o victorie importantă – a lor și a Moldovei.

Între timp, în multe surse media din Moldova, s-a scris într-un mod specific despre votul din Parlamentul European. Astfel, unele publicații au scris titluri cu afirmații precum că UE „a respins rezoluția critică împotriva Moldovei”. Aceste știri par a fi scrise la indigo (vezi 12345678910111213141516), fiind distribuite în rețelele de socializare de către reprezentanții Partidului Democrat. 

Și deputatul democrat Sergiu Sârbu a făcut trimitere la una din asemenea publicații, pe Facebook. „Mă bucur că Parlamentul European judecă obiectiv și nu dă curs manipulărilor politicienilor care doresc cu tot dinadinsul răul țării”, a comentat el publicația.

Sârbu a adăugat că „defăimarea Republicii Moldova în fața partenerilor nu poate și nu trebuie să fie un intrument folosit în campania electorală”. „Blocarea asistenței macrofinanciare nu înseamnă un deserviciu adus PDM, ci oamenilor din țara noastră”, a subliniat democratul.

O știre asemănătoare a fost postată și pe pagina oficială de Facebook a PDM. „Votul împotriva rezoluției reprezintă un nou semnal de încredere și sprijin din partea Parlamentului European. Majoritatea europarlamentarilor cunoaște și apreciază evoluția țării noastre din ultimii doi ani”, se spune în comentariul democraților.

Interesant e faptul că această știre a fost prezentată într-o manieră manipulatoare și de presa loială Partidului Socialiștilor. Știrea de pe site-ul «Блокнот-Молдова» (http://bloknot-moldova.md) a apărut cu titlul „Parlamentul European a refuzat să voteze „josnica” rezoluție despre blocarea susținerii Moldovei, din cauza alegerilor”.

Inițiativa PPE a fost numită „josnică” de către eurodeputatul Maria Grapini. În Parlamentul European, ea reprezintă Partidul Puterii Umaniste din România. Acesta este un proiect al oligarhului român Dan Voiculescu, care, recent, a fost eliberat din închisoare, unde și-a ispășit pedeapsa pentru corupție și spălare de bani.

Declarația Mariei Grapini, în care ea l-a învinuit pe europarlamentarul Preda de faptul că acesta „obișnuiește să lupte împotriva României, dar luptă cu toate puterile și împotriva Republicii Moldova”, adăugând că „îi este rușine să fie colegă cu un astfel de om”, a fost pe larg citată și de presa democraților.

Menționăm că mai devreme, în timpul dezbaterilor din Parlamentul European pe tema rezoluțiilor despre Moldova, autoritățile moldovenești și eurodeputații parteneri ai acestora au reușit adesea să introducă în ele modificări, excluzând sau reformulând tezele prea dure sau chiar să obțină retragerea lor din șirul de documente care sunt examinate și care sunt incomode cercurilor guvernamentale din Moldova.

Detalii despre conținutul proiectului rezoluției împotriva Moldovei, introdus în Parlamentul European de căte PPE, pot fi citite aici. Iar despre cum democrații și partenerii acestora au reușit, în toamna anului trecut, să-i convingă pe europarlamentari să nu voteze pentru rezoluție, NM a scris detaliat aici.

 

Autor: Evgheni Solari

Партнерские ссылки