17.27ºC Chișinău
Miercuri 22 mai 2019

Cotitură în „cazul Kozlovska”. Polonia a cerut să nu fie implicată în campania electorală din Moldova. Cei de la guvern ascund acest lucru

Polonia a cerut autorităților moldovenești să nu implice statul polonez în campania electorală din Moldova. Bartolomej Zdanyuk, Ambasador al Poloniei la Chișinău, l-a informat pe premierul moldovean Pavel Filip despre poziția Varșoviei în acest sens. La întrevedere a mai fost invitat deputatul Igor Vremea, care conduce comisia parlamentară pentru elucidarea „circumstanțelor privind imixtiunea Fundației „Open Dialog” și a conducătorului acesteia, Ludmila Kozlovska, în treburile interne ale Moldovei”. Cei din serviciul de presă al guvernului nu au specificat care este tema întrevederii.

Întrevederea Ambasadorului Poloniei Bartolomej Zdanyuk cu prim-ministrul Moldovei Pavel Filip, potrivit informațiilor NM, a avut loc la inițiativa părții poloneze. Conform mesajului publicat pe Twiter de către Ambasada Poloniei, discuția a fost dedicată „problemelor campaniei electorale” din Moldova. Partea poloneză a transmis „un mesaj clar despre necesitatea respectării cu strictețe de către autorități [ale Moldovei] a standardelor democratice”. „De asemenea, a fost clar expusă poziția privind ferma neacceptare a oricărei implicări a Poloniei în campania electorală – acordul nostru pentru asemenea acțiuni nu este și nici nu va fi”, se spune în mesaj.

Serviciul de presă al guvernului Moldovei a relatat altfel despre întrevederea premierului Filip cu ambasadorul polonez. Acesta a comunicat că participanții la întrevedere au discutat despre „agenda europeană a Republicii Moldova”, iar Filip a accentuat că „parcursul european rămâne unica cale de dezvoltare a țării noastre”. „Interlocutorii au abordat, de asemenea, o serie de chestiuni actuale de pe agenda relațiilor bilaterale moldo-poloneze, confirmând interesul pentru dezvoltarea în continuare a acestora”, se menționează în comunicatul serviciului de presă al guvernului. Despre campania electorală și îngrijorarea Poloniei – niciun cuvânt.

În imaginile de la întrevedere se vede că în stânga lui Filip se află deputatul democrat Igor Vremea, care conduce comisia parlamentară pentru investigarea „circumstanțelor privind implicarea Fundației „Open Dialog” și a conducătorului acesteia, Ludmila Kozlovska, în politica internă a Moldovei”. El nu a ajuns întâmplător la această întrunire. Potrivit informațiilor pe care le deține NM, partea poloneză a inițiat ședința pentru a discuta „cazul Kozlovska” în contextul căruia autoritățile moldovenești amintesc mereu despre Polonia.

Nemulțumirea Poloniei de a fi implicată, prin aceste încercări, în campania electorală a Moldovei, potrivit informațiilor NM, ar putea fi adusă până la partea moldovenească și în alte formate ale dialogului bilateral.

Ludmila Kozlovska și fundația ei „Open Dialog” au ajuns în centrul atenției în Moldova după ce, la mijlocul lunii august, presa moldovenească afiliată Partidului Democrat a comunicat despre deportarea ei din Uniunea Europeană la cererea Poloniei, ale cărei autorități ar fi învinuit-o pe Kozlovska de „legături cu serviciile secrete ruse”.

Scopul campaniei, de fapt, a fost nu doar Kozlovska și fundația sa, ci și opoziția pro-europeană din Moldova. În știrile scrise ca la indigo, se comunica mereu despre legăturile strânse dintre Kozlovska și partidele „Acțiune și Solidaritate” și „Platforma Demnitate și Adevăr”. Știrile erau însoțite de imagini în care Kozlovska apare alături de Maia Sandu, Andrei Năstase și alți critici ai autorităților moldovenești. Din toate acestea, se trăgea o concluzie ambiguă precum că opoziția moldovenească și toți cei care critică Partidul Democrat de la guvernare și liderul acestuia, Vladimir Plahotniuc, lucrează pentru Moscova.

newsmaker.md/rom/noutati/patru-fake-uri-despre-cazul-kozlovska-cum-a-devenit-serviciul-de-presa-al-parlamen-39885

La începutul lunii octombrie, la propunerea deputaților PDM, parlamentul a format o comisie specială de anchetă. Aceasta a fost împuternicită să elucideze „circumstanțele privind implicarea fundației „Open Dialog” și a conducătorului acesteia, Ludmila Kozlovska, în treburile interne ale Moldovei” și să verifice implicarea lor în finanțarea partidelor de opoziție din Moldova. Comisia a ajuns la concluzia că fundația „a desfășurat activități diversioniste” împotriva Moldovei, Poloniei și a altor state vest-europene, implicând în aceste activități politicieni din opoziție și activiști civici.

Andrian Candu, președintele parlamentului Moldovei, a declarat că Andrei Năstase și Maia Sandu ar putea fi atrași la răspundere penală pentru „trădare de patrie” și „spionaj” din cauza colaborării cu fundația lui Kozlovska. El citează raportul comisiei parlamentare în care se menționează că „serviciile secrete ale Poloniei dețin dovezi precum că acțiunile fundației „Open Dialog” ar fi fost dirijate de serviciile secrete ale Rusiei”. În realitate, ideile despre „legăturile cu serviciile secrete ruse” se bazează pe unele materiale publicate în presa din Polonia, în special pe articolul bloggerului polonez Marcin Ray, care este în conflict cu fundația „Open Dialog”.

Autor: Evgheni Solari

Партнерские ссылки