16.35ºC Chișinău
Luni 22 aprilie 2019

Crearea Romei. Temele despre Găgăuzia, minoritățile naționale și Holocaust au devenit parte a diferendului transnistrean

Președinția italiană a OSCE analizează problema privind reglementarea conflictului transnistrean într-un context mai larg, care include Autonomia Găgăuză, respectarea drepturilor minorităților naționale în Moldova și păstrarea memoriei despre Halacaust. Alfredo Conte, consilierul Reprezentantului special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, a vizitat Moldova și pe lângă tradiționalele deplasări la Chișinău și Tiraspol, a mers pentru prima dată și la Comrat. De asemenea, diplomatul a avut câteva întâlniri la Biroul Relații Interetnice, unde a discutat despre importanța consolidării relațiilor interetnice, crearea unei societăți incluzive și studierea Holocaustului. Referindu-se la negocierile dintre Chișinău și Tiraspol, el a spus că o normă nouă trebuie să devină îndeplinirea înțelegerilor obținute. În anii precedenți, aceste înțelegeri adesea rămâneau doar pe hârtie.

newsmaker.md/rus/novosti/miru-rim-spetspredstavitelem-obse-po-pridnestrovskomu-uregulirovaniyu-stal-storonn-35563

La 22 februarie, Alfredo Conte, consilierul Reprezentantului special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, și-a încheiat prima vizită în Moldova. Scopul deplasării sale a fost pregătirea terenului pentru vizita Reprezentantului special al OSCE Franco Frattini, preconizată pentru luna martie. Timp de trei zile, Conte a avut întâlniri la Chișinău și Tiraspol, a fost la Comrat și a organizat întâlniri la Biroul Relații Interetnice.

La întâlnirea sa cu directorul Biroului Relații Interetnice Oleg Babenco, diplomatul italian a vorbit despre importanța consolidării relațiilor interetnice în Moldova și crearea unei societăți incluzive și tolerante. Potrivit lui, acest proces include și memoria despre Holocaust, și studierea lui. Conte a avut o întâlnire aparte, dedicată acestui subiect, cu reprezentantul comunității evreiești Alexandr Bilinkis.

În cadrul întâlnirilor de la Comrat, bașcanul Găgăuziei Irina Vlah și vicepreședintele Adunării Populare Alexandr Tarnavschi i-au povestit diplomatului despre activitatea grupului comun de deputați moldoveni și găgăuzi asupra armonizării legislației și despre cum Chișinăul nu și-a îndeplinit obligațiunile, redactând în parlament „legile găgăuze” deja coordonate. De asemenea, ei s-au plâns că instanțele de judecată schimbă sistematic prevederile legislației găgăuze, lezând atribuțiile Găgăuziei.

Alfredo Conte s-a declarat pentru funcționarea deplină a Autonomiei Găgăuze. Potrivit lui, respectarea conștiincioasă a legii din anul 1994 despre statutul special al regiunii va contribui la consolidarea statalității și va deveni o dovadă a supremației legii în țară și a devotamentului față de valorile europene.

newsmaker.md/rus/novosti/italyanskoe-predsedatelstvo-obse-beretsya-za-pridnestrove-spetspredstavitel-fratti-36019

Misiunea OSCE în Moldova a acordat atenție și mai devreme problemelor privind funcționarea Autonomiei Găgăuze, respectării drepturilor minorităților etnice și păstrării memoriei despre Holocaust. Însă e pentru prima dată când aceste subiecte sunt reflectate clar în programul și agenda vizitei Reprezentantului OSCE, care coordonează procesul de reglementare a diferendului transnistrean. În anii precedenți, diplomații OSCE care au vizitat Moldova, de regulă, se limitau la întâlniri cu negociatorii părților și reprezentanții țărilor-participante în format „5+2” organizate la Chișinău și Tiraspol.

O altă noutate importantă a fost creșterea statutului Reprezentantului special al OSCE pentru reglementarea diferendului transnistrean. O dovadă în acest sens este și numirea consilierului care pregătește vizita Reprezentantului special, precum și declarațiile lui Conte din timpul vizitei. „Președinția italiană a numit în această funcție un demnitar cu experiență, care a fost și ministru al afacerilor externe. Acesta este un semnal că, din partea noastră, așteptăm succese mai mari și un progres în această regiune importantă pentru noi”, a spus Conte la Tiraspol.

newsmaker.md/rus/novosti/kishinev-i-tiraspol-vyshli-za-ramki-paketa-v-obse-zhdut-uskoreniya-peregovornogo-p-36109

Diplomatul a lăudat Chișinăul și Tiraspolul pentru atitudinea responsabilă față de realizarea înțelegerilor obținute la sfârșitul anului trecut. Potrivit afirmațiilor sale, o asemenea abordare trebuie să devină „o nouă normă a procesului de reglementare”. În anii precedenți, înțelegerile rămâneau adesea doar pe hârtie. Așa s-a întâmplat, de exemplu, cu protocolul de la Berlin, semnat în luna iunie 2016: acesta presupunea soluționarea în termen de două luni a problemelor-cheie incluse în agenda de negocieri. În practică, documentul nu a fost îndeplinit.

Următorul salt a fost făcut la sfârșitul anului 2017. Atunci, Chișinăul și Tiraspolul au convenit asupra a cinci puncte-cheie din agenda de negocieri, inclusiv deschiderea podului peste Nistru lângă satul Gura Bâcului și au stabilit următoarele acțiuni. Unul dintre acestea este coordonarea mecanismului care va permite libera deplasare peste hotare a mijloacelor de transport din Transnistria. Alfredo Conte a îndemnat părțile să se grăbească, pentru a reuși să ajungă la un consens până la sfârșitul lunii februarie, așa cum s-a convenit în protocolul de la Viena, semnat la începutul lunii decembrie.

Ținând cont de declarațiile negociatorilor, Chișinăul și Tiraspolul nu au ajuns deocamdată la o decizie finală. O altă întâlnire a experților din ambele părți dedicată acestei probleme a avut loc la 21 februarie, la Chișinău. La ea au participat și principalii negociatori ai părților Cristina Lesnic și Vitalii Ignatiev, precum și reprezentanții participanților formatului „5+2”. La sfârșitul întâlnirii, nu s-au făcut niciun fel de declarații, ci doar s-a anunțat că discuțiile vor continua în același format.

newsmaker.md/rus/novosti/stop-peregovorov-gruppa-npo-napomnila-o-krasnyh-liniyah-v-pridnestrovskom-uregulir-36015

Întâlnirea a fost precedată de un scandal. În presa moldovenească a apărut declarația secretarului de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii din Moldova Sergiu Bucătaru (el este și coordonator al grupului de profil din partea Chișinăului) despre detaliile înțelegerii discutate. Potrivit lui, „numerele de înmatriculare neutre” și documentele posesorilor de automobile din Transnistria vor fi eliberate exclusiv de către organele competente ale Moldovei.

 

Surse din ministerul transnistrean al afacerilor externe au numit acest lucru „interpretări neadevărate”. Poziția Tiraspolului este ca numerele de înmatriculare și documentele trebuie să fie eliberate pe teritoriul Transnistriei conform principiului „ghișeului unic”. „Partea transnistreană nu discută eliberarea numerelor de înmatriculare transnistrene și a anumitor documente pe numele deținătorilor de automobile, de către autoritățile abilitate ale Republicii Moldova”, au declarat aceleași surse.

Conform datelor NM, se discută eventualitatea deschiderii punctelor de eliberare a acestor acte în Râbnița și Tiraspol. În același timp, Chișinăul insistă ca numerele de înmatriculare și documentele să fie eliberate de filialele Agenției Servicii Publice a RM, iar Tiraspolul refuză să permită accesul reprezentanților autorităților moldovenești pe teritoriul regiunii.

newsmaker.md/rus/novosti/moldova-v-nyuansah-uilyam-hill-o-moldavskih-vyborah-i-progresse-vokrug-pridnestrov-36022

După apariția declarației lui Bucătaru, Tiraspolul a învinuit Chișinăul de încălcarea eticii diplomatice. În presa oficială a regiunii a fost expusă versiunea precum că funcționarul din Chișinău a „strecurat” intenționat informația în presă, pentru a provoca scandalul și a împiedica obținerea compromisului la care Chișinăul nu vrea să ajungă în ajunul campaniei electorale parlamentare.

Anume la acest lucru, se pare, s-a referit negociatorul din partea Tiraspolului Vitalii Ignatiev, când la întâlnirea cu Alfredo Conte a vorbit despre pericolul „de a face pași înapoi” în ajunul soluționării finale a problemelor privind numerele de înmatriculare. Ignatiev a îndemnat președinția italiană a OSCE să se încadreze activ în negocieri, pentru ca anul negocierilor în problema transnistreană sub egida Romei să aducă rezultate bune.

Autor: Evgheni Solari

Партнерские ссылки