Cum autoritățile de la Chișinău au reparat gardul istoric de fontă de pe bulevardul Grigore Vieru

Din gardul de fontă, unic în felul său, care era instalat pe bulevardul Grigore Vieru din Chișinău, au dispărut, după restaurare, fragmente cu vechea stemă a capitalei, care aproape că e imposibil să mai fie văzută undeva în oraș. Mai devreme, primăria a promis că va păstra aspectul istoric al gardului. Cei de la Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi au comunicat pentru NM că au executat renovarea cu forțele proprii, cheltuind în acest scop 2 milioane de lei, iar stema orașului a fost exclusă la îndemnul arhitecților.

Gardul de fontă de pe bulevardul Grigore Vieru a fost demontat în luna august a anului trecut. În replică la îngrijorarea locuitorilor orașului, precum că gardul nu va fi repus la locul său, cei de la primărie au dat asigurări că el va fi reparat și restabilit în felul de odinioară.

În luna aprilie 2019, lucrările s-au apropiat de sfârșit. Gardul de fontă într-adevăr a fost restabilit, însă nici pe departe cu aspectul de cândva. El nu doar că nu a fost completat cu fragmentele care lipseau, dar a fost exclusă o parte din vechile elemente. Astfel, din gard a dispărut vechea stemă a Chișinăului, elaborată în anul 1966, cu ocazia jubileului de 500 de ani al capitalei.

Simbolul reprezenta un scut din piatră, stilizat în formă de frunză de viță de vie, din care curge un izvor. Solicitat de NM, etnograful și fondatorul site-ului Old Chisinau, Iurie Șveț, a spus că vechiul gard conținea câteva zeci de astfel de elemente. Acestea, practic, nu mai pot fi văzute nicăieri în altă parte, în oraș.

Șeful Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi, Sergiu Carp, a spus pentru NM că pentru restaurarea gardului nu au fost angajați specialiști: de reparația acestuia s-au ocupat înșiși colaboratorii asociației.

Vechea emblemă a Chișinăului a fost exclusă din gard la îndemnul arhitecților. „Noi ne-am adresat la Direcția Arhitectură și ni s-a spus că în proiectul inițial, nu erau fragmente cu stemă, acestea au fost montate mai târziu. Conform proiectului, a fost același gard ca cel actual”, a spus Carp. El a mai menționat că, în timpul apropiat, gardul va fi vopsit în negru, iar fundamentul de beton va fi acoperit cu tencuială decorativă și, în unele locuri, de asemenea va fi vopsit.

1 of 4

Carp a adăugat că fragmentele cu emblema orașului au fost transportate la depozitul Asociației. Mai târziu, la întreprinderea municipală s-au adresat reprezentanți ai diferitelor muzee și o parte din vechile detalii ale gardului au fost transmise la expoziții. Carp nu a putut preciza în care muzee anume va putea fi văzută această emblemă.

Șeful Asociației a mai spus că pentru reparația gardului s-au cheltuit aproximativ 2 milioane de lei. Banii au fost planificați în bugetul întreprinderii municipale pentru anul 2018. Potrivit afirmațiilor lui Carp, în prezent, Asociația pur și simplu finisează lucrările de anul trecut.

Reamintim că atunci când a fost elaborată emblema – vechea parte a gardului de pe bulevardul Grigore Vieru, Chișinăul încă nu avea o stemă oficială proprie. De aceea ea a fost utilizată și după sărbătorirea jubileului de 500 de ani al orașului. Etnografii consideră că aceasta reflectă o perioadă din istoria Chișinăului care, practic, nu va mai putea fi văzută nicăieri.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки