8.35ºC Chișinău
Luni 25 martie 2019

Cum poate fi exclus din joc Plahotniuc. Alexei Tulbure despre ultima șansă a opoziției moldovenești

Duminică va avea loc votarea pentru alegerile în parlamentul țării. Alegeri mai antidemocratice ca acestea nu au fost în istoria Moldovei independente. În asemenea condiții, nici nu trebuia admisă organizarea lor. Opoziția trebuia să nu plece din stradă și să obțină crearea condițiilor minime pentru un plebiscit democratic, liber și corect. Însă acest lucru nu s-a întâmplat din cauza slăbiciunii opoziției.

Ce se poate face în actualele condiții? Cei care consideră că opoziția va lua majoritatea mandatelor pot nici să nu mai citească acest text.

Există varianta că alegerile nu vor fi recunoscute. Însă aceasta va avea continuare doar și exclusiv în situația unei ieșiri masive a opoziției în stradă și neîncetarea protestelor până la schimbarea actualului regim, curățarea instituțiilor statului de protejații mafiei și organizarea unor alegeri anticipate. Cu o nouă componență a Comisiei Electorale Centrale, un nou procuror, noi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Curții Constituționale etc.

Are opoziția un asemenea potențial? A apărut el oare în aceste luni de campanie electorală? Să răspundă fiecare pentru sine la această întrebare.

În opinia mea însă este și o altă soluție, care pare astăzi fără vreo speranță. Este o soluție care nu cere de la opoziție nimic altceva decât voință politică și tărie de caracter.

Orice s-ar întâmpla până în ziua votării, este foarte clar că Partidul Democrat al lui Plahotniuc și apendicele său – partidul lui Șor, nu vor lua mai mult de 25, maximum 30 de locuri în parlament. Celelalte locuri vor reveni PSRM, blocului ACUM și „Partidului Nostru”. 70 de locuri vor fi ale forțelor antioligarhice. În orice caz, toți au declarat că luptă cu regimul oligarhic. Există o posibilitate extraordinară de a demonstra acest lucru. 70 de mandate de deputat vor fi la oamenii care doresc să elimine actualul regim.

Despre niciun fel de coaliție de guvernare formată din PSRM și ACUM, desigur, nici nu poate fi vorba. Programele, valorile etc sunt diferite. Însă o majoritate aritmetică, antioligarhică se va forma în parlament, ceva de genul majoritate ad hoc, care va avea sarcina de a curăța statul de protejații lui Plahotniuc și de a crea condiții minime pentru alegeri normale, democratice. Aceasta înseamnă: demiterea procurorului general, demiterea CEC și alegerea noilor membri ai acesteia, demiterea Consiliului Superior al Magistraturii și alegerea altora și alte câteva măsuri. Declararea noilor alegeri parlamentare, dar deja în condiții noi, democratice. Toate acestea pot fi realizate timp de o lună.

Pentru aceasta, noul parlament va avea toate împuternicirile – el va obține mandat pentru astfel de acțiuni direct din partea alegătorilor. Cu toate șmecheriile, manipulările, falsificările guvernării, alegătorul din Moldova votează împotriva puterii hoațe. Împotriva regimului. Unii votează pentru așa-zișii „de stânga”, alții – pentru așa-zișii „de dreapta”, însă ideea principală este: eliberați Moldova de actualul regim.

Iar acum, să aționeze politicienii. Să vedem, cât de capabili sunt ei să-și depășeasă fobiile, viziunile politice și modelele de comportament învechite, să păstreze unitatea fracțiunilor lor parlamentare. Sunt ei oare capabili, în momente de astfel de cotitură pentru țară, să se ridice până la nivelul propriului electorat și să transpună în viață voința lui?

Eu știu că fiecare formațiune politică va găsi zeci de argumente solide să nu facă ceea ce ar trebui să facă. Dodon este un trădător, iar Maia a închis școli, Năstase este finul lui Țopa etc.Repet, fiecare parte are suficiente argumente, experiență de a opune rezistență dură, însă nu are experiența dialogului și a interacțiunii. Însă puneți pe un cântar toate aceste „argumente” și șansa de a elibera țara de regimul care a transformat țara în praf, într-un teritoriu fără reguli și, în curând, fără oameni. Și va deveni clar, că într-o asemenea situație, aceste „argumente” nu sunt prea convingătoare și deloc importante.

Repet, acum nu este vorba despre coaliția ACUM și PSRM. Este vorba despre votarea în comun pentru curățarea țării de mafie și întoarcerea ei la normele minime democratice. Ceea ce, în opinia mea, poate fi făcut într-o lună. Apoi alegeri noi, dar deja democratice.

Din toate acestea, s-ar putea să nu se obțină nimic – toată experiența noastră precedentă, experiența comportamentului „politic” al partidelor noastre ne demonstrează acest lucru. Dar să nu încercăm să facem acest lucru ar însemna iresponsabilitate, aproape de crimă politică. Însă anume în aceasta și se manifestă măreția liderilor, a politicienilor – să fie capabili, în momente critice, de cotitură pentru țară, să facă mai mult decât ceea de ce au fost capabili până acum. Mai mult decât oamenii așteaptă de la ei. Să facă mai mult și… să ofere țării o șansă de a scăpa de metastazele mafiei.

Repet, îndeplinindu-și dreptul suveran, oamenii îi vor oferi opoziției mandatul pentru schimbarea regimului. Vom vedea, ce vor face cu acest mandat forțele care s-au declarat antioligarhice. Cum vor realiza suveranitatea poporului.

Autor – fostul reprezentant permanent al Moldovei pe lângă ONU și Consiliul Europei.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu cea a redacției.

Партнерские ссылки