27ºC Chișinău
Duminică 19 august 2018

Cum puteți călători prin Europa cu bani puțini?

Regimul fără vize a oferit posibilitatea de a călători liber prin Europa. Pe mulți însă îi oprește prețul întrebării. Dacă știți unele detalii, prețul călătoriei poate fi micșorat de câteva ori. De exemplu, economisind pentru biletele de avion: prețul biletelor pentru cursele companiilor aeriene low-cost poate fi de câteva ori mai mic decât cel standard. Economisiri se pot face nu doar din contul drumului. NM vă oferă o amplă informație despre cum puteți călători prin Europa cu bani puțini, fără ajutorul agențiilor de turism.

În orice călătorie, cele mai multe cheltuieli sunt pentru drum, cazare, mâncare și distracții. Să încercăm să economisim pentru fiecare.

Drumul

Puteți ajunge ieftin la destinația europeană de care aveți nevie și cu avionul, și cu trenul, și cu autobuzul.

Din Chișinău, puteți zbura cu bani puțini până în România, în orașele Iași și București. Astfel, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală și de Est Wizz Air oferă curse din Chișinău în Italia, Germania, Grecia, Spania și Marea Britanie. De obicei, companiile aeriene oferă bilete ieftine atunci când lansează curse noi. De exemplu, în timp ce se pregătea acest material, un bilet pentru zborul din Chișinău până în Atena, pentru începutul lunii aprilie, putea fi procurat cu doar 23 de euro.

Dacă zburați des, merită să procurați Wizz Discount Club – un card de reduceri pentru zborurile cu Wizz Air. El costă 30 de euro anual pentru două persoane și oferă reduceri începând cu 10 euro pentru fiecare bilet. Astfel, cardul se răscumpără deja la procurarea biletelor tur-retur pentru două persoane.

În România, activează trei operatori low-cost cunoscuți. Din Iași zboară avioane ale companiei Wizz Air și ale companiei românești Blue Air, iar din București, în afară de acestea două, mai este Ryanair. Din România, avioanele zboară în zeci de direcții, în special, prin Europa.

Uneori, companiile aeriene organizează acțiuni promoționale, în timpul cărora un bilet de avion poate fi procurat „cu bănuți”, în adevăratul sens al cuvântului: cu 5-10 euro. De exemplu, reporterul NM a cumpărat un bilet din Chișinău până în Verona cu 5 euro, iar din Italia a venit cu avionul până în România cu 10 euro. Acest lucru este real și nu sunt niciun fel de capcane.

Ce-i drept, trebuie să țineți cont de faptul că în prețul biletului oferit de companiile low-cost este inclus doar bagajul de mână. În afară de aceasta, trebuie să vă înregistrați din timp pentru cursă – online, pe site-ul companiei aeriene. Mai trebuie să știți că dimensiunile bagajului de mână pentru cursele Wizz Air nu trebuie să depășească 55*40*23 cm, iar greutatea acestuia – 10 kg. Dacă veți încălca vreuna din aceste reguli, riscați amendă de câteva zeci de euro. Lista completă a regulilor și amenzilor pentru încălcarea acestora poate fi găsită pe site-urile companiilor aeriene.

Cel mai bine e să cumpărați bilete cu 1,5-2 luni mai devreme. De obicei, atunci sunt cele mai mici prețuri. În afară de aceasta, prețul biletelor depinde și de sezon. Cele mai ieftine bilete sunt la începutul primăverii și la sfârșitul toamnei. Cele mai scumpe sunt vara și la sărbătorile de iarnă și cele pascale.

Cel mai comod site pentru căutarea biletelor ieftine este Azair.com. Acesta caută bilete doar la companiile low-cost. Pe acest site puteți căuta nu numai date concrete, ci și orice perioadă convenabilă, de exemplu, o lună, un sezon sau un an întreg. În afară de aceasta, pot fi căutate bilete nu doar dintr-un anumit oraș în altul, ci și dintr-o țară în alta sau dintr-un oraș concomitent în câteva țări. Dacă însă încă nu ați decis unde să mergeți, la rubrica „destinație” puteți alege „undeva”. Și sistemul de căutare va arăta cele mai ieftine bilete din Chișinău și din cele mai apropiate orașe.

Dacă vă este frică să zburați sau dacă trebuie să vă deplasați pe distanțe mici, de câteva sute de kilometri, puteți alege trenul sau autobuzul.

Apropo, în Europa sunt răspândite și companiile de autobuze low-cost. De la ele, pot fi procurate bilete ieftine, dacă le căutați în prealabil. De exemplu, Polskibus, companie specializată în curse din Polonia, propune pe site-ul său bilete dinKrakówîn Praga la un preț de doar 1,5 euro.

În Europa, călătoria dintr-un oraș în altul e comodă cu autobuzul. Pentru a găsi bilete ieftine, cel mai bine e să utilizați motorul de căutare GoEuro. Apropo, acesta caută cea mai ieftină deplasare din punctul A în punctul B nu doar cu autobuzul, ci și cu trenul și cu avionul.

În Europa, trenurile sunt scumpe de obicei, dar există și excepții. De exemplu, dacă e să cumpărați bilete în prealabil, compania italiană TrenItalia propune tarife ieftine pentru trenurile care circulă pe teritoriul țării.

În schimb, în spațiul post-sovietic, trenurile sunt foarte ieftine. În Ucraina, de exemplu, după devalorizarea valutei naționale, vă puteți deplasa din Odessa spre Kiev sau spre Lviv cu aproximativ 4 euro.

Este important să țineți minte că în spațiul post-sovietic, transportul este foarte ieftin doar în interiorul unei țări. Pentru rutele internaționale, tarifele sunt de câteva ori mai mari. Călătorii cu experiență, care doresc să economisească, ajung la locul destinației cu escale: la început, merg până la frontieră, apoi o traversează pe jos ori cumpără bilet la o cursă internațională pentru o distanță mică.

Puteți găsi rute convenabile dintre orașele din țări diferite pe forumurile turistice. De exemplu, aproape din orice oraș al Ucrainei puteți ajunge la Minsk de câteva ori mai ieftin dacă mergeți mai întâi cu trenul până la Cernăuți, apoi cu autobuzul până în orașul Gomel din Belarus, după care, cu trenul, ajungeți în Minsk.

Deplasându-vă din Tbilisi în Baku, puteți economisi dacă din capitala georgiană veți merge cu microbuzul până la punctul de frontieră Красный мост (Podul Roșu), traversați vama și deja din Azerbaidjan mergeți cu autobuzul până la Baku.

Pentru început, poate părea că acest lucru este complicat și de lungă durată. În realitate însă, adesea, aceste deplasări cu escale sunt foarte populare, deoarece sunt convenabile nu doar pentru portofel, dar și pentru economisirea timpului.

Cazarea

Ați ales traseul, ați cumpărat bilete la avion, tren sau autobuz. Acum trebuie să vă gândiți unde vă veți caza. Cea mai simplă opțiune este să înnoptați gratis în locuința vreunui localnic. Pentru aceasta, există rețeaua socială Couchserfing. Puteți plasa acolo anunțul dacă și dvs. sunteți de acord să oferiți cazare gratuită străinilor, ori să cereți un asemenea serviciu locuitorilor orașelor spre care vă îndreptați. Însă acest lucru este destul de dificil de făcut dacă nu sunt opinii și istoria șederii dvs. De aceea, în lipsă de experiență, e mai bine să alegeți o variantă de cazare cu plată.

Cea mai ieftină dintre acestea este hostelul: acolo puteți închiria un pat într-o cameră comună în care se cazează, de obicei, câte 6-10 oameni. În funcție de oraș, costul hostelului este de la 5 euro până la 25 de euro. Rezervarea hostelului se poate face pe Booking.com – unul dintre cele mai mari servicii de rezervare a hotelurilor sau pe portalurile specializate, de exemplu, Hostelworld.com.

Multora le este teamă de hosteluri, considerând că nu vor putea dormi acolo sau vor fi jefuiți. Într-un hostel bun, nu trebuie să vă faceți griji în acest sens: fiecare locatar al camerei are propriul dulap care se încuie cu cheie. Mai trebuie să știți că veți înnopta printre persoane care sunt străine ca și dvs.: prea puțin probabil că într-o țară străină ei au nevoie de probleme cu legea.

Pe portalul Booking.com puteți găsi și un hotel ieftin. Prețul va varia în funcție de oraș sau țară, însă nu trebuie să sperați la un preț mai mic decât 20-30 de euro. O altă variantă este închirierea unui apartament sau a unei camere. Acest lucru poate fi făcut prin intermediul site-ului AirBnB.com. Uneori puteți închiria, pentru o zi, un apartament sau o cameră cu reparație bună și comodități la un preț mai mic decât ați închiria o cameră de hotel. Este important să țineți cont de faptul că serviciul internațional de închiriere a imobilului AirBnB.com, în afară de prețul cazării indicat, percepe comision de 10%. Unii proprietari pot percepe un comision suplimentar de 4-6 euro pentru faptul că fac curățenie în încăpere.

Pentru a nu nimeri într-un apartament sau într-o cameră pe care o veți împărți cu gândacii și șoarecii sau pentru a nu descoperi acolo lipsa apei calde sau a altor comodități obișnuite, înainte de rezervare este important să citiți părerile despre această locuință. Serviciile de rezervare sunt construite în așa fel ca părerile despre hotel sau hostel să poată fi lăsate doar de cel care s-a cazat acolo. De obicei, aceste păreri conțin și avantajele, și neajunsurile locațiilor. În părerile despre cazarea ieftină adesea se scrie despre localizarea acesteia, curățenie și lipsa izolării fonice.

Mai trebuie să înțelegeți că o locuință decentă în orice sistem de rezervare a hotelurilor trebuie să aibă un rating de cel puțin 8 puncte pe o scală de 10 puncte, altfel, la venire aici, vă pot aștepta surprize neplăcute. În hosteluri, situația este un pic alta: de obicei, aprecierile hostelului sunt obiective, sunt însă și situații în care locatarii măresc notele hostelurilor rele datorită atitudinii binevoitoare a proprietarilor acestora. De obicei, proprietarii hostelurilor își petrec aproape tot timpul în acestea, comunicând în permanență cu locatarii.

Autorul acestui articol s-a cazat în hosteluri care aveau un rating mai mare de 9 puncte, dar acolo erau probleme de curățenie și comodități. Însă datorită bunei atitudini a proprietarilor hostelului față de locatarii săi, aceste probleme adesea treceau pe planul doi.

În orașele populare în rândul turiștilor prețul închirierii unui apartament poate practic să nu se deosebească de cel propus de hoteluri. Ce-i drept, și aici se poate economisi: apartamentul poate costa mai ieftin dacă se dă în chirie de puțin timp și nu se află în centrul turistic al orașului. În primul caz, proprietarul locuinței micșorează prețul ca să primească mai multe opinii pozitive și atunci apartamentul va deveni mai solicitat. În cel de-al doilea caz, prețul se micșorează din cauza cheltuielilor suplimentare pentru transport.

Trebuie să știți că în Europa, comparativ cu Moldova, călătoria cu transportul public este destul de scump: de obicei, un bilet de călătorie cu tramvaiul, autobuzul sau metroul costă aproximativ 1,2-2 euro. Și va trebui să călătoriți cel puțin de două ori pe zi. De aceea dacă e să alegeți între cazare în centru și la periferie cu o economisire de 2-3 euro, e mai bine să închiriați o locuință în centru. Cu banii economisiți pentru cazare la periferie veți cheltui pentru călătorie și, totodată, veți pierde timp pe care ați putea să-l acordați unor ocupații mai utile și mai interesante.

Mâncarea și distracțiile

Iată aici e totul simplu. Cheltuielile pentru mâncare depind de faptul dacă sunteți pregătiți să economisiți. Dacă da, e mai simplu, desigur, să faceți cumpărături în supermarketuri de rețea și în magazinele pentru localnici. În Europa,, prețurile în magazinele alimentare mici din centrul orașului pot fi de multe ori mai mari decât în supermarketurile de rețea sau în cele de la periferie. În Moldova, așa ceva aproape că nu veți găsi.

Aceeași situație este valabilă și pentru cafenele și retaurante. Pe străzile „turistice”, prețurile în localurile de acest gen pot fi cu mult mai mari decât cele medii pe oraș, în același timp, calitatea și nivelul bucătăriei poate fi foarte scăzut.

De aceea, înainte de a vă porni în călătorie, merită să găsiți cafenele și restaurante în care mănâncă localnicii. Puteți face acest lucru accesând site-ul Tripadvisor sau căutând în Google  „Where the locals eat in denumirea orașului?” (Unde mănâncă localnicii în...?).

Dacă nu ați făcut acest lucru, este o altă idee. Adesea cafenelele și restaurantele afișează meniul la intrare. Pentru a înțelege dacă prețurile acestora sunt mari, trebuie să aflați cât costă, în medie, mâncarea populară sau băuturile din țară. De exemplu, în Praga, în cafenelele în care turiștii vin mai rar, o halbă de bere poate costa în jur de un euro, iar costițele de porc – în jur de 10 euro. Iar în cafenelele „turistice” se poate întâmpla ca o bere să coste mai mult de 2 euro.

În Italia, într-un cartier „non-turistic” al orașului, o ceașcă de cafea poate costa 0,8-1,1 euro, iar în centrele turistice – de două-trei ori, iar uneori și de zece ori mai scump.

Mai trebuie să știți că multe restaurante din orașele europene oferă la amiază prânzuri complexe pentru bani puțini.

Distracțiile trebuie alese în funcție de preferințele dvs. Intrarea în muzeele locale sau în obiectivele turistice pot fi gratuite. Puteți afla despre aceasta, precum și despre ofertele când intrarea este gratuită, pe portalurile turistice sau pe site-urile muzeelor.

În unele orașe pot fi procurate hărți care permit economisirea la intrarea în obiectivele pitorești din localitate sau chiar să le vizitați gratis. În afară de aceasta, harta orașului oferă dreptul de a călători gratis cu transportul public. Aceste hărți se vând în centrele turistice. Ce-i drept, ele nu sunt atât de ieftine. De exemplu, o hartă de trei zile în Roma costă 38,5 de euro, iar în Praga – 68 de euro. Așa că, înainte de a cumpăra o asemenea hartă, trebuie să calculați bine.

O altă idee este pentru jurnaliști. În toate țările UE, ei vor fi lăsați să intre gratis în muzee și alte obiective turistice care sunt administrate de stat. Acest lucru nu este afișat nicăieri, însă e suficient să întrebați la intrare și să prezentați legitimația. Și apropo, dacă este vorba despre un muzeu sau o expoziție privată, jurnaliștii se pot bucura de o reducere semnificativă.

Planificând cheltuielile pentru călătorie, nu trebuie să uitați de asigurare. Și chiar dacă se consideră că asigurarea este binevenită, dar nu obligatorie, vă recomandăm s-o cumpărați. Mai ales că ea costă destul de ieftin: polița de asigurare pentru o săptămână în țările Europei costă aproximativ 70 de lei. Cine știe ce se poate întâmpla, iar fără poliță, tratamentul în străinătate vă poate costa de câteva ori mai scump decât călătoria propriu-zisă. În afară de aceasta, uneori, polița poate fi solicitată la vamă, la intrarea pe teritoriul UE.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки