Cum să formezi o coaliție. Liniile roșii ale politicii moldovenești

În Moldova continuă consultările lente cu privire la configurarea unor posibile coaliții. Fiecare forță politică înaintează, perioric, condiții categorice ale posibilelor alianțe. Și patenerii externi vorbesc, adesea, despre aceasta – deschis sau neoficial. NM a decis să traseze „liniile roșii” declarate de fiecare parte interesată. Și a analizat, care soluții pot fi acceptabile pentru toți sau de majoritatea covârșitoare a celor implicați.

Liniile roșii ale ACUM

 •   Niciun fel de negocieri cu Partidul Democrat și Partidul „Șor”

 • Votarea situativă antioligarhică împreună cu PSRM (fără formarea unei coaliții pe termen lung)

 • Niciun fel de „împărțire” a funcțiilor în guvern

 • Anularea sistemului mixt și organizarea alegerilor anticipate conform sistemului proporționa

Liniile roșii ale PSRM

 • Coaliție oficială (în cazul ACUM)

 • Funcția de președinte al parlamentului pentru Zinaida Greceanâi

 • Patru fotolii în guvernul de coaliție (MAEIE, Ministerul Apărării, MAI, reintegrarea)

Liniile roșii ale lui Dodon

 • Niciun fel de coaliție creată cu participarea Partidului „Șor”
 • Niciun fel de coaliție creată cu participarea transfugilor

Liniile roșii ale PDM

 • Coaliția nu trebuie să fie antieuropeană

Liniile roșii ale Moscovei (neoficial)

 • Niciun fel de coaliție a socialiștilor cu Plahotniuc

Liniile roșii ale UE

 • Niciun fel de coaliție cu „partidul Kroll”

Opțiuni

 1. Coaliție PDM – ACUM

Imposibilă. Negocierile cu PDM și Plahotniuc înseamnă „linie roșie” pentru ACUM.

 1. Alianță/coaliție PSRM – ACUM

Aproape imposibilă. „Liniile roșii” înaintate de două forțe aproape că nu lasă spațiu pentru compromis. Însă este evident faptul că fie și în cazul disponibilității opoziției de dreapta de a renunța la unele poziții inițiale și la retorica dură, socialiștii nu intenționează să facă pași în întâmpinare, iar retorica lor (și în primul rând, a președintelui Dodon), sensibilă și adesea insultătoare, la adresa liderulor ACUM sabotează orice variantă de a găsi compromis.

 1. Coaliția PDM – „Șor” cu atragerea deputaților transfugi

Puțin probabilă. O asemenea opțiune contravine, în primul rând, „liniilor roșii” ale partenerilor occidentali, care se declară împotriva participării la noua guvernare a celor care se regăsesc în raportul Kroll. În al doilea rând, președintele Dodon a declarat că nu va desemna candidatura premierului propusă de o astfel de coaliție. Chiar și în cazul unei eventuale „evitări” a poziției lui Dodon, o asemenea opțiune are un „preț” mult prea mare pentru democrați, care va duce la aprofundarea crizei politice.

 1. Coaliția PDM - PSRM

Este posibilă. „Liniile roșii” expuse de către democrați și socialiști – întâmplător sau nu – nu doar că nu contravin, dar și se completează unele pe altele. Unicul impediment formal rămâne poziția neoficială a Moscovei, care se declară împotriva unei coaliții cu Plahotniuc. Însă chiar dacă Dodon și PSRM nu se vor decide să meargă deschis împotriva Moscovei, se poate încerca evitarea ei. De exemplu, să nu fie creată, deschis, o coaliție cu PDM, însă votând împreună cu socialiștii și democrații, treptat, să fie formate organele de conducere ale parlamentului, apoi să fie numit un guvern „tehnocrat”. În ambele cazuri, inițiativa poate veni din partea președintelui Dodon și poate părea ca un vot al democraților pentru propunerile socialiștior. Iar sistemul de control al principalelor instituții de stat și al sistemului politic, ale cărui pârghii se află la Plahotniuc, rămâne neatinsă.

 1. Alegeri anticipate

Sunt posibile. Formal, alegerile anticipate constituie unica soluție, care nu ar încălca „liniile roșii” ale cuiva. În același timp, toate forțele politice vorbesc despre faptul că acesta este un scenariu prost și are propriile riscuri pentru fiecare. De asemenea, dacă alegerile anticipate se vor desfășura conform aceluiași sistem electoral și cu menținerea în mâinile lui Plahotniuc a tuturor pârghiilor asupra instituțiilor statului, rezultatele lor, cu o mare probabilitate, nu se vor deosebi prea mult de cele actuale. Cu alte cuvinte, peste câteva luni, cheltuind banii pentru o nouă campanie electorală, Moldova se va pomeni în aceeași situație ca cea de acum, doar că în condițiile unei crize politice mult mai profunde și chiar a unei crize financiare.

Autor: Evgheni Solari

Партнерские ссылки