Cum să nu-ți pierzi vederea în lumea digitală. Medicul oftalmolog despre ochelarii de protecție, morcov și corecția cu laser

Peste un miliard de oameni din întreaga lume trăiesc cu diferite forme ale tulburărilor de vedere. De ce este cauzată această problemă? Cum să-ți păstrezi vederea în epoca digitală? Ai oare nevoie de ochelari de protecție, lentile de noapte și corecție cu laser? Despre ce fel de maladii pot vorbi ochii tăi? La aceste și alte întrebări ale NM ne-a ajutat să găsim răspuns  medicul oftalmolog de la Spitalul Republican al Asociației curativ-sanatoriale și de Recuperare, Oleg Stavinschi.

De ce vederea ne joacă festa

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru anul 2018, aproximativ 1,3 miliarde de oameni trăiesc cu o anumită formă de tulburare a vederii. De ce este provocată această cifră atât de mare?

Patologia vederii a fost mereu printre maladiile actuale. Acest lucru este cauzat de faptul că ochiul este un organ foarte sensibil, care intră în contact nemijlocit cu mediul extern. În ultimul timp, a crescut și presiunea asupra ochilor în legătură cu informatizarea societății: calculatoare, tablete, telefoane mobile – fără ele, este greu să ne imaginăm viața de astăzi. Multe profesii presupun lucru la calculator, iar contactul permanent cu acesta și alte gadgeturi duc la creșterea presiunii asupra ochilor și provoacă, la rândul lor, diferite maladii.

Cu ce maladii ale ochilor vă confruntați cel mai adesea? Care dintre ele afectează cel mai mult tineretul și care – persoanele în etate?

Majoritatea pacienților vin cu acuze despre scăderea acuității vederii, dureri în regiunea ochilor. La fel, sunt multe patologii ce țin de schimbările de vârstă. Cel mai adesea, la noi vin oameni în etate, tinerii și copiii – mult mai rar.

Cele mai răspândite boli la persoanele în etate sunt cataracta (opacifierea cristalinului), glaucoma (creșterea tensiunii intraoculare, care duce la micșorarea funcției vizuale, atrofierea nervului vizual și pierderea vederii). Adesea, aceste boli provoacă diabetul, care afectează tot mai multe persoane, din cauza modului de viață incorect, a stresului și a diferitelor suplimente în produsele alimentare.

Acuzele tinerilor țin, de obicei, de formele ușoare de miopie, atunci când acuitatea vederii se reduce din cauza suprasolicitării sistematice a nervului vizual.

În recomandările OMS, pentru prevenirea orbirii, există un punct despre accesul complet și egal la serviciile oftalmologie complexe pentru toate categoriile de cetățeni. Cum este respectată această recomandare în Moldova?

Îndeplinirea recomandărilor OMS este obligatorie în toate țările. Pentru aceasta, în primul rând, trebuie îmbunătățită informarea populației. Deocamdată, în societatea noastră nu există cultura atitudinii corecte față de propria sănătate, care presupune consultații sistematice ale medicilor. În multe spitale rurale nici nu sunt oftalmologi, de aceea adesea, pacienții din raioane vin la noi cu patologiii oculare avansate.

Ochelari sau lentile?

La ce simptome trebuie să ne adresăm la medic? Cât de des recomandați consultațiile de profilaxie?

Oboseala oculară mărită, înroșirea ochilor chiar și în cazul unei vederi bune – sunt simptomele pe care, atunci când le observați, trebuie să vă adresați la medic. Iar controlul planificat trebuie să aibă loc o dată pe an.

Realitatea însă este de așa natură că în orice caz, oamenii vin la noi o dată la cinci-șase ani, iar cel mai adesea ni se adresează atunci când este imposibil să neglijezi simptomele și acestea complică viața. Și acest lucru este foarte rău, pentru că starea ochilor poate determina starea generală a organismului și poate demonstra alte boli – diabetul zaharat, reumatismul, SIDA etc.

Dacă vederea începe să se înrăutățească simțitor, trebuie oare să ne facem imediat ochelari?

Pentru început, trebuie să consultați un medic. Și în niciun caz nu trebuie să folosiți sfaturile din internet sau «remediile băbești». Medicul oftalmolog va recomanda ochelari doar dacă aceștia sunt necesari cu adevărat și va indica tratament de profilaxie.

Există o delimitare clară – cine are nevoie de ochelari și cine de lentile?

În prezent, optica este foarte progresivă. Noi indicăm pacienților atât ochelari, cât și lentile, însă există și situații individuale. Important e să se conștientizeze faptul că nici lentilele, nici ochelarii nu sunt o sursă de tratament, ci doar o modalitate de corecție a anomaliei vederii.

Pentru lentile sunt câteva contraindicații: de exemplu, acestea nu pot fi purtate în cazul diferitelor tipuri de conjunctivită, glaucomă, dereglare a glandelor lacrimale ș.a. Și mai e ceva important: și ochelarii, și lentilele trebuie să aibă dioptriile care au fost recomandate de medic.

Cât de eficiente și sigure sunt lentilele de noapte, care sunt utilizate în timpul somnului, pentru corectarea corneei?

Atitudinea față de lentilele de noapte este ambiguă. În primul rând, efectul lor este de scurtă durată. În majoritatea țărilor din Europa, ele sunt interzise. Potrivit unor cercetări, utilizarea permanentă a acestor lentile duc la o influență nedorită asupra corneei și chiar provoacă diferite boli. De aceea mulți oftalmologi din toată lumea se declară împotriva utilizării lor.

Ce-i de făcut dacă, periodic, apare senzația de uscăciune în ochi? Din ce cauză se întâmplă și cât de periculos este acest simptom?

Sindromul ochiului uscat sau, cum mai este numit, «sindromul de oficiu» este un fenomen destul de răspândit. Când o persoană privește la monitor, clipește mai rar și, dacă în încăpere mai funcționează și un aparat de aer condiționat, are loc evaporarea mărită a lacrimii din cornee. În consecință, ochiul se usucă, pe suprafața corneei apar crăpături minuscule și ochiul devine mult mai expus influențelor externe.

În acest caz, noi recomandăm folosirea picăturilor de reumezire. Acest lucru trebuie neapărat să fie coordonat cu medicul. Pentru că există picături a căror utilizare îndelungată este contraindicată, de exemplu, «Visin». În plus, uscăciunea în ochi nu întotdeauna este provocată de supraoboseală. Aceasta poate semnaliza alte probleme, de exemplu, reumatismul sau îmbolnăvirea glandei tiroide.

În jur – doar ecrane

Dvs. ați spus deja că un contact îndelungat și permanent cu ecranul calculatorului influențează negativ asupra vederii. De ce? Și cum poate fi minimalizat acest efect dăunător în epoca noastră digitală?

Ochiul este același mușchi care funcționează conform aceluiași principiu ca și alți mușchi din organism. Când omul se află permanent în fața monitorului, mușchii oculari se încordează prea tare, ceea ce duce la spasme, lărgirea globului ocular și apariția miopiei sau a hipermetropiei.

Aceste consecințe pot fi minimalizate respectând o igienă simplă a ochilor: să faceți o pauză de 5-10 minute la fiecare 40-45 de minute de lucru la monitor. Să aveți grijă de aerul din încăpere – el nu trebuie să fie prea uscat (așa se întâmplă când funcționează încălzirea sau aparatul de aer condiționat). Acest lucru poate provoca sindromul «uscăciunii ochiului». Această problemă poate fi soluționată prin utilizarea umidificatoarelor. O altă metodă bună de profilaxie este gimnastica pentru ochi, chiar dacă aveți o vedere de 100%.

Ochelarii de protecție chiar merită să fie folosiți?

Ochelarii speciali sunt de neînlocuit dacă lucrați la calculator – ei protejează foarte bine. Chiar și în cazul unei vederi de 100%, merită să cumpărați astfel de ochelari cu dioptrii zero. Aceștia permit ca mușchiul ochiului să nu fie prea solicitat în timpul lucrului îndelungat la calculator.

Сâte ore pe zi pot petrece în fața calculatorului copiii?

Totul depinde de vârstă: cu cât copilul este mai mic, cu atât mai puțin timp el trebuie să stea la calculator. Recomandările specialiștilor sunt următoarele: de la o oră pentru copiii de 5-6 ani până la trei ore pentru adolescenții de 15-16 ani. Și în această perioadă, la fiecare 20-30 de minute, trebuie să se facă pauze de 10-15 minute. Ce-i drept, în realitate, puțini sunt cei care respectă aceste recomandări. Adesea, copiii stau ore întregi și vizionează filme cu desene animate la tabletă sau smartphone. Ultimele sunt cele mai dăunătoare dintre toate gadgeturile de acest gen din cauza suprafeței mici a ecranului, saturației imaginii, concentrației de culori și luminozității înalte. Toate acestea influențează negativ asupra ochilor copilului.

Mulți copii poartă acum ochelari și, se pare, numărul lor devine tot mai mare. Așa este? Și care este, cel mai adesea, cauza înrăutățirii vederii la o vârstă timpurie?

Una dintre cauze este ereditatea – atunci când astfel de boli se atestă la părinți. Vederea mai poate fi influențată negativ și de consumul de alcool, și de fumatul în timpul sarcinii. Și produsele sintetice care sunt astăzi în abundență în magazinele noastre provoacă creșterea anomaliilor genetice în dezvoltarea ochiului, care să tratează cu greu. Iar contactul permanent al copiilor cu gadgeturile, din care cauză apare suprasolicitarea și supraoboseala ochilor, provoacă apariția la copii a miopiei, astenopiei, strabismului. Un rol negativ îl are și modul de viață sedentar.

Morcovul, gimnastica și laserul

Pot contribui la îmbunătățirea vederii anumite produse alimentare, de exemplu, același morcov?

Morcovul, afinele, precum și abundența legumelor, fructelor, sucurilor naturale în meniul nostru și al copiilor noștri influențează pozitiv, desigur, asupra sănătății ochilor și a întregului organism. Totodată, trebuie excluse din meniu alimentele care conțin adaosuri artificiale. Nu trebuie să uităm nici despre vitamine și suplimentele alimentare, care pot compensa insuficiența de zinc, seleniu și alte microelemente necesare pentru buna activitate a retinei, nervului ocular și a întregului ochi.

În internet pot fi găsite numeroase complexe de gimnastică pentru ochi. Ele au vreun sens? Și cum ele pot influența asupra îmbunătățirii vederii?

Are sens. De obicei, este vorba de un complex de exerciții simple, care ajută la relaxarea mușchilor oculari și la profilaxia dezvoltării diferitelor boli – miopie, subdezvoltarea funcției vizuale ș.a. Și copilul poate face aceste exerciții, dacă părinții îl vor învăța.

Procedura de corecție cu laser care este foarte populară  astăzi, a apărut de curând. În ce cazuri are sens să apelăm la ea și de ce unii medici nu recomandă efectuarea ei până la naștere?

Corecția cu laser nu este o procedură simplă, pentru realizarea ei există indicații clare. Înainte de aceasta, se fac investigații detaliate ale ochiului, întrucât intervenția, care pare elementară și, s-ar părea, sigură, este foarte serioasă. În timpul intervenției, are loc o influență foarte mare a energiei asupra corneei și în caz de imperfecțiuni sau greșeli, pot apărea complicații serioase. Această corecție nu este recomandată persoanelor până la vârsta de 24 de ani. Problema constă în faptul că ochiul, ca organ, se formează până pe la 22-24 de ani și în această perioadă, în el pot avea loc transformări. De asemenea, nu se recomandă efectuarea corecției după vârsta de 50 de ani, deoarece odată cu vârsta, se reduc funcțiile de reabilitare a ochiului.

Cel mai bine e ca femeile să fie supuse unei astfel de intervenții după prima naștere, pentru că prima sarcină, de regulă, înseamnă stres pentru organism. În majoritatea cazurilor, miopia care era până la naștere, se acutizează.

Corecția cu laser a vederii poate avea vreo influență negativă la bătrânețe?

Cred că astăzi, niciun medic nu va face un prognoză exactă, deoarece corecția cu laser a vederii este o procedură nouă, care se efectuează în ultimii 20 de ani. De aceea deocamdată nu există investigații complexe care ar putea demonstra, cum se va răsfrânge această intervenție asupra ochilor în timpul bătrâneții.

La Chișinău, această intervenție este efectuată deja de aproape șapte ani și este la un nivel destul de bun. Atunci când această posibilitate abia a apărut la noi, a fost o agitație mare și mulți doritori. Însă medicii recomandă efectuarea acestei intervenții atunci când pacientul denotă indicatori înalți ai miopiei, astigmatismului, anomalii ale vederii, care nu-i permit persoanei să aibă o viață normală.

Autor:

Партнерские ссылки